Američki saveznici se nadaju da su negativni učinci carina otrijeznili Trumpa

Donald Trump - Ford
6 komentara

Carinske naknade Donalda Trumpa su trebale štititi američka poduzeća, ali ih je u ovakvoj konkurenciji pobijedilo nekoliko velikih proizvođača čelika i aluminija, navodi se na internetskoj stranici njemačkog televizijskog kanala Das Erste. U cjelini su rezultati bili otrežnjujući. U Sjedinjenim Državama je kao posljedica carina na čelik i aluminij stvoreno samo 200 novih radnih mjesta, dok se gubici većine američkih tvrtki procjenjuju na milijarde dolara.

Prije godinu dana je Donald Trump objavio carine za inozemni čelik i aluminij i tim potezom je želio ponovno stvoriti radna mjesta u američkom industrijskom sektoru. Međutim, rezultati su se pokazali kao negativni, a ukupni rezultat bio je otrežnjujući, piše Das Erste.

Stručnjak Petersonovog instituta za svjetsku ekonomiju, Jacob Kierkegaard, Trumpove carine na čelik i aluminij vidi kao primjer kontraproduktivnih odluka u želji da se zaštiti američka industrija.

Analitički centar u Washingtonu, gdje Kierkegaard radi, ispituje implikacije carina koje je nametnuo američki predsjednik Donald Trump.

Samo je nekoliko čeličnih koncerna i proizvođača aluminija u Sjedinjenim Državama bilo na dobitku.

Oni mogu zahtijevati još više cijene, jer inozemni konkurenti sada moraju plaćati uvozne carine. Stoga su povećali dobit i ponovno otvorili neke talionice, rekao je Jacob Kierkegaard.

Općenito gledano, cijene čelika u Sjedinjenim Američkim Državama su porasle za 30%, kao i plaće radnika u tom sektoru. Međutim, prošle se godine u američkim čeličnim koncernima pojavilo samo 200 novih radnih mjesta.

Nasuprot tome, gubitnici Trumpovih mjera su bile brojne tvrtke za recikliranje metala, uključujući mnoga mala i srednja poduzeća s ukupno 1,4 milijuna zaposlenika. Svi su trpjeli štete od rastućih cijena čelika i aluminija. To se posebno odnosi na velike proizvođače automobila u Sjedinjenim Državama.

“Ford i General Motors su rekli da su zbog carina imali dodatne troškove u iznosu od milijardu dolara”, rekao je  Kierkegaard.

Zbog povećanih troškova proizvodnje Ford i General Motors sada žele zatvoriti tvornice, zbog čega ih aktivno kritizira Donald Trump.

Sa stajališta Kierkegaarda, negativne posljedice Trumpovih carina daleko nadmašuju pozitivne točke.

“Svako novo radno mjesto za proizvođače čelika druge američke tvrtke košta gotovo pola milijuna dolara”, tvrdi stručnjak.

Osim toga, među gubitnicima su i one tvrtke u Sjedinjenim Državama koje su se našle na udaru protucarina iz EU, Kanade ili Kine. To se najviše odnosi na poljoprivrednike koji su u inozemstvu uspjeli prodati puno manje soje, kukuruza ili svinjetine. Izvoz viskija u drugoj polovici 2018. godine naglo je pao za 11%. Proizvođač motocikala Harley Davidson, kojem se Trump na početku udvarao, zbog povećanih cijena čelika u Sjedinjenim Državama i gubitaka proizvodnju djelomično prebacuje u Europu i Aziju.

Unatoč svim očito negativnim posljedicama, američki predsjednik nastavlja prijetiti stranoj autoindustriji novim carinama, ističe njemački kanal. To će prije svega utjecati na proizvođače automobila i dijelova u Njemačkoj i Japanu, ali će na kraju sve morati platiti američki građani.

“Automobili u SAD-u će poskupiti za 10 do 15%. Više cijene će morati platiti potrošači, a to im se neće svidjeti”, uvjeren je stručnjak.

Iz tog razloga američki proizvođači automobila upozoravaju na carine na uvozne automobile, posebno zato što se gotovo polovicu vlastitih dijelova kupuju u inozemstvu.

Prema Kierkegaardu, Trump u tom kontekstu, vjerojatno neće pogoršati trgovinski sukob s EU. S druge strane, uspjeh u pregovorima s Kinom još nije vidljiv.

“Neće biti carina na automobilsku industriju. Trumpova politička pozicija nije dovoljno jaka da uistinu započne veliki trgovinski rat s bliskim američkim saveznicima”, uvjeren je Jacob Kierkegaard.

Donald Trump bi trebao donijeti odluku o carinama na proizvode automobilske industrije do sredine svibnja. Unatoč činjenici da postoji mnogo objektivnih razloga protiv te mjere, Trump voli carine, koje vidi kao “dobar alat” za vršenje pritiska na druge zemlje, zaključuje Das Erste.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
5 godine prije

Naslov ne odgovara tekstu. Ne donosi Trump nikakve važne odluke ako je to u interesu duboke države. Več mnogo puta konstatirano – on je samo lutak na koncu.
LP

Siniša
5 godine prije

“”Oni imaju BMW, imaju Mercedes, imaju mnogo veoma dobrih vozila koja ulaze (u SAD). Želim da ih prave ovde. Ako ćete da ih prodajete Amerikancima, pravite ih ovde”, kazao je Tramp.

Trampova izjava usledila je oko mesec dana pošto je američko Ministarstvo trgovine završilo istragu o tome da li uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost i prosledilo zaključke Beloj kući”

Tupko Glupko
5 godine prije

Valjda je do sada postalo jasno da je Trump postavljen na mjesto predsjednika da uruši gospodarski, vojno i politički američku imperiju, te da je izolira i od saveznika i takmaca.
Koji je krajnji razlog tome je teško dokučivo.

Alen
5 godine prije

“Prije godinu dana je Donald Trump objavio carine za inozemni čelik i aluminij i tim potezom je želio ponovno stvoriti radna mjesta u američkom industrijskom sektoru. Međutim, rezultati su se pokazali kao negativni, a ukupni rezultat bio je otrežnjujući, piše Das Erste. ” Zato sto to nije niti bio cilj uvodjenja carina , to je samo prica za javnost.. ” Unatoč svim očito negativnim posljedicama, američki predsjednik nastavlja prijetiti stranoj autoindustriji novim carinama, ističe njemački kanal. To će prije svega utjecati na proizvođače automobila i dijelova u Njemačkoj i Japanu, ali će na kraju sve morati platiti američki građani. “Automobili u SAD-u će poskupiti za 10 do 15%. Više cijene će morati platiti potrošači, a to im se neće svidjeti”, uvjeren je stručnjak. Dakle poskupljenje , ne samo u ovoj bransi vec u svim ostalim , generalno inflacija ide reklo bi se .. Kako je prevazici.. Novim kreditima.. U pozadini… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.