Američki State Department: “Rusija mora napustiti Bliski Istok”, Moskva odgovara…

SAD upozorava Rusiju
35 komentara

Optužujući Rusiju da igra destruktivnu ulogu na Bliskom Istoku, pomoćnik američkog državnog sekretara za regiju smatra da ga Moskva mora napustiti. Ruska diplomacija podsjetila je da postupci Washingtona nisu rezultirali ničim osim smrću i razaranjem.

Zbog svoje razorne uloge na Bliskom istoku, Rusija mora napustiti regiju, rekao je David Schenker tijekom videokonferencije u Institutu za bliski istok u Washingtonu.

“Udaljavanje Rusa od Bliskog Istoka je kamen temeljac američke politike već 45 godina. Sada igraju destruktivnu ulogu. Iskreno mislimo da moraju otići odavde”, rekao je.

Što se tiče “rivalstva velikih sila” u regiji, pomoćnik američkog državnog tajnika za Bliski Istok naglašava da Washington ne prisiljava Moskvu i Peking da odlučuju, već želi da oni shvate “moguće posljedica zbog njihovog izbora”.

Ponovio je i tezu Donalda Trumpa da je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame pohvalila raspoređivanje ruskih snaga u Siriji, jer se nadala da bi to moglo “odvući Ruse u probleme”.

“Rusi su promijenili tok rata, a Assadov režim ostaje. Iskreno, mislim da je bio neuspjeh (za Obaminu)”, dodao je.

Prema njegovim riječima, uspjeh u Siriji potaknuo je Rusiju da djeluje u Libiji gdje ona “sada nema produktivnu ili stabilizirajuću ulogu”.

Moskva reagira

Glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zakharova reagirala je na primjedbe i rekla kako se teško sjetila “američkog projekta na Bliskom Istoku koji je bio uspješan u posljednja dva desetljeća”.

“Ne možemo se sjetiti. Samo smrt i uništenje bili su rezultat američke politike u regiji “, rekla je gospođa Zakharova.

Zauzvrat, Andrei Krasov, prvi zamjenik šefa odbora za obranu ruskog parlamenta, pozvao je Washington na rješavanje unutarnjih problema i povlačenje svojih snaga iz Sirije gdje su ruski vojnici, za razliku od američkih vojnika,  dobili odobrenje Damaska.

Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milivoj
3 godine prije

Hahaha ovaj mora napustit svoje tijelo jel imate gospodine rak zadnjih 20 tak godina je prošlo od kad su Rusi na BI a još sad uskoro dolaze i Kinezi? Ovaj puši teški hašiš i ne živi u realnosti nešto slično kao i Nebeski Narod.

gost
3 godine prije

Rusija trenutno nema interesa u Libiji

Kažun
3 godine prije

#Assad must go
#Putin must go
Ostaju samo “Oil Guard” 😂😂😂 .

Neutralan
3 godine prije

OTKUD pravo i jednim i drugim i trecim,znaci USA,Iran i Rusija da borave na teritoriji okupiranih arapskih zemalja??

Ruse i Irance je u Siriju pozvao nelegitimni predsjednik kojem je tata ostavio vlast,a taj tata je na vlast dosao vojnim udarom,znaci nasilno,a znamo da ko zeli biti predsjednik lijepo se kandiduje i narod glasa za najboljeg…

U Egiptu je Sisi uradio istu stvar kao Asad u Siriji(svrgnuo predsjednika koji je izabran vecinom glasova na egipatskim izborima)i na silu dosao na njegovo mjesto

Kažun
3 godine prije

😂😂😂.

mislim
3 godine prije

Iskreno mislimo da moraju otići odavde”,
mislim otići , a di ću , korona je.

sedban
3 godine prije

Svaki zhidov znade da Rusija nije na Bliskom Istoki, Izrael bi geografski bio puno veci.
Sirija odavno ne bi postojala.

Max
3 godine prije

Zašto se onda SAD ne povuku iz Sirije? evo još jednog dokaza da Trumpova vlada gubi kompas.

krezubi glasac amater u zlocestom svijetu
3 godine prije

Vesna Pussych je rekla Assad must go !! A gdje u Berlin prati kolodvore ili u Mc Donald? hhahahahahaaah
Sta ta dama kaze kako INA busotine dolje jeli smijemo nazad do njih ili zbog nase vazal politike nasi izgubili biznis sa Assadom. Kabala sranje sve usere. Ma bogati smo mi kopat cemo negdje drugdje …

Boris
3 godine prije

David Schenker, aj molim te reci “Assad must go!” da te više ne vidimo.

Святослав 965
3 godine prije

Usa vise lici na koloniju kravu muzaru Cionisticku – Hazarsku.

Istrazuj
3 godine prije

Mislim da svako ko na trenutak zaboravi da je “ruski car/sahista/strateg itd…” – u stvari jedan klovn – koji iskljucivo igra kako mu fanaticarska cionisticka sekta Chabad-Lubawitch naredjuje – pravi ogromnu gresku. Taj zidovski/cionisticki klovn (zvani “predsjednik Putin”) – jeste sad vec mjesecima dokazano – i postavljen od i teledirigovan od te sekte. Sve njegove “sahovske i strateske uspjehe” – naprosto mozemo pripisati tome sto odvratna sekta Chabad-Lubawitch i onako kontrolise 80 drzava (ali u potpunosti!) sa svojih 3600 “renomiranih institucija” (politickih (“vladinih i nevladinih”), naucnih, informativnih …) Izmedju ostalih – SAD – je cvrsto pod tiranskom kontrolom Chabada… E sad – kad pogledamo kako je “strateg Putin” (Moshiah ben David) odigrao i jos uvijek igra jednu od najodvratnijih uloga na Svijetu u “borbi protiv korone” (za koju niko nema pojma sta je u stvari) – lako je zakljuciti: 1. – da je ovo besmiosleno “upozorenje” ovog zidova iz tzv… Čitaj više »

Ringo10
3 godine prije

Najgori svjetski pljackasi, razbojnici i masovni ubojice kenjaju kako ovi ili oni moraju napustili ovo Ili ono

Ovu i ovakvu Ameriku treba unistiti…i to je sve

cro crv
3 godine prije

pre ili kasnije RUSI ce ostaviti BI na stranu no zasad su tamo po pozivu jedne od strana u sukobu i tu spora nema jasno je i moskvi da se vjetrovi
srece okrecu te zasad nemaju nekih velikih gubitaka nema znaci govora o napustanju ni sirije pa tako ni BI no AMERI ko i njihovo geostratesko cedo izrael ne mogu vise izdrzati i moraju djelovati sto pre po osvojenim teritorijama koja asadova vojska osvaja a ne mogu od pogadjate svi od RUSA tamo je izgleda veliki remetilacki faktor IZRAEL judeja mora da se siri a TO NE MOZE AKO NE RATUJE STALNO SA SUSJEDNIM DRZAVAMA te zajedno sa USA kojoj je u interesu da cjena nafte stalno varira tj skace cini osovinu MOCNOG ZLA

cro crv
3 godine prije

NARAVNO i TO MOCNO ZLO DJELI MUSLIMANSKI SVJET NA DOBRE I LOSE sami muslimani moraju shvatiti da se samo ujedinjeni mogu nekako odhrvati tj oduprijeti se toj PARAZITSKOJ A MOCNOJ SILI zvana JUDEJA iliti VELIKI IZRAEL sto ce podrazumeva se biti podrzano od USA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.