fbpx

Američki stručnjak: „Na Balkanu treba riješiti dva problema – Kosovo i BiH“

Problemi na Balkanu

Nakon što su američke uprave od ranih ’90-ih učinile sve da se bivša država podijeli po etničkim linijama, a kako je to bilo nemoguće bez „humane razmjene stanovništva“, procesa u kojem je, prema Međunarodnom centru za tranzicijsku pravdu od rata u Sloveniji do onog u Makedoniji 2001. godine, živote izgubilo 140 000 ljudi, a 4 000 000 ljudi je raseljeno, američki stručnjak sada izjavljuje kako na Balkanu ne bi trebale postojati etničke granice.

U tom kontekstu podsjetimo da je National Geographic još u vrijeme prosvjeda na Kosovu, kada u ostatku bivše države nitko nije slutio što će se dogoditi za samo nekoliko godina, objavio kartu zastupljenosti etničkih skupina na teritoriju SFRJ. Objavljena karta se temeljila na podacima popisa stanovništva iz 1981. godine, a razlike sa situacijom danas su sviše nego očite. I to za većinu naroda.

Karta etničkih skupina na teritoriju SFRJ po popisu iz 1981.

FOTO: Karta etničkih skupina na teritoriju SFRJ po popisu iz 1981.

S naknadnom pameću, profesor Daniel Serwer, ujedno i direktor američkog vladinog programa „Conflict Management and American Foreign Policy“,  sada pojašnjava kako bi trebao završiti nedovršeni proces raspada Jugoslavije, koji još uvijek nije riješene oko pitanja Kosova.

No, prije nego citiramo „uglednog profesora“, podsjetimo čitatelje na riječi jednog od najvećih intelektualaca ovih prostora, Miroslava Krleže, koji je jednom prilikom napisao: „Plemena, rase, porijekla, vjeroispovijesti, jezici i dijalekti u ovim kotlinama tako su amalgamirani da je granicu etnografskog stanja povući nemoguće, a rekonstruirati je mitraljezima i vješalima na temelju nekih fiktivnih stanja od prije mnogo stotina godina bio bi zločin ili ludilo.“

Da, Krleža i Serwer u određenom smislu tvrde isto, ali s razlikom da je Washington, uz sve pogrešne tvrdnje kako se „tadašnja uprava zalagala za očuvanje SFRJ“ i slične gluposti, te granice ipak povukla, i tu upravo mitraljezima i vješalima.

Međutim, status Kosova mora biti riješen, jer o tome ovisi i status najveće američke vojne baze izvan granica Sjedinjenih Država. Ovdje govorimo o bazi „Camp Bondsteel“ na Kosovu, koja nije NATO baza, već isključivo baza američke vojske. Ona, možda i srednjoročno, nije u nikakvoj opasnosti, ali s padom utjecaja Sjedinjenih Država u svijetu i nejasan status Kosova, iako de facto samostalnog entiteta, njen status u budućnosti nije siguran.

Stoga će Sjedinjene Države izvršiti snažni pritisak na Prištinu da postigne sporazum s Beogradom prije izbora u Srbiji, koji će se održati na proljeće 2020. godine. To je izjavio američki stručnjak za Balkan, profesor sa Sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu, Daniel Serwer, upozoravajući vodstvo kosovskih Albanaca da trebaju odbaciti svaki sporazum koji krši “teritorijalni integritet Kosova”.

„Priština mora biti spremna odbaciti loš sporazum zbog dobrog, a loš sporazum je onaj koji krši teritorijalni integritet zemlje. Dobar sporazum može osigurati odgovarajuću razinu decentralizacije i sposobnost manjina da upravljaju u svom okruženju“, napisao je Serwer na svom blogu.

Također je izrazio sumnju u korisnost imenovanja dva američka predstavnika zadužena za pregovore između Srbije i Kosova, zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Matthewa Palmera, koji je imenovan posebnim predstavnikom državnog tajnika za zapadni Balkan, te američkog veleposlanika u Njemačkoj Richarda Grenela, koji sada predstavlja Bijelu kuću u dijalogu Beograda i Priština. Prema američkom profesoru, to je samo unijelo zbrku u cijeli proces.

„Ne bih se iznenadio da etnički nacionalist, veleposlanik Grenell, koji je već učinio sve kako bi uvrijedio njemačku vladu, pokuša oživjeti neuspjelu ideju o razmjeni teritorija”, rekao je Serwer, naglašavajući da ključna točka stabilnosti regije nije “crtanje granice duž etničkih linija”.

Poslužitelj je također upozorio kosovske Albance i Tiranu o potrebi napuštanja “ideje Velike Albanije”. Osim toga, kritizirao je otkazivanje početka pregovora o pristupanju Albanije i Makedonije Europskoj uniji, rekavši da se “Francuska i Nizozemska trebaju sramiti onoga što su učinile Tirani i Skoplju”.

Podsjetimo da su pregovori o „normalizaciji odnosa“ Beograda i Prištine, koja je 2008. jednostrano proglasila neovisnost od Srbije, obustavljeni nakon što je vodstvo kosovskih Albanaca nametnulo 100% carina na robu iz središnje Srbije.

Kao uvjet za nastavak pregovora Beograd inzistira na ukidanju tih carina. Osim toga, vlasti u Beogradu su još jednom ponovile da je za Beograd priznanje neovisnosti Kosova unutar postojećih granica „stvar koja je isključena u bilo kojem formatu“.

Podsjetimo da u listopadu Francuska nije glasovala za početak pregovora o pristupanju Albanije i Makedonije Europskoj uniji, odgađajući tako ovu odluku treći put zaredom.

No, profesor Serwer je ohrabrio Tiranu i Prištinu, iako ne podržava njihovo ujedinjenje.

“Albanija i Kosovo bi mogli zahtijevati promjenu granica i pitanje je hoće li Albanci živjeti u šest različitih balkanskih zemalja ili će osporiti teritorijalni konsenzus? Washington i Berlin to nikada ne bi prihvatili, jer bi bilo katastrofalnih i destabilizirajućih posljedica. Albanija i Kosovo se moraju pobrinuti za svoje unutarnje probleme, da održavaju i njeguju dobre odnose s Albancima koji žive u drugim zemljama. Ni u čemu vas Francuska i Holandija ne mogu spriječiti da napravite takvu Albaniju”, poručio je Serwer.

Članak kojeg je napisao profesor Daniel Serwer za mnoge u regiji graniči sa zdravim razumom, ali zaslužuje pozornost jer ga je napisao „stručnjak za Balkan“ čije se mišljenje cijeni u Washingtonu.

„Danas je svijet neuredan. Unipolarni trenutak koji je omogućio toliko toga od onoga što su Sjedinjene Države učinile da dovedu red na Balkan ’90-ih završio se napadom na Svjetski trgovinski centar 2001. godine. Uslijedio je rat protiv terorizma koji je u početku uključivao velik dio svijeta. NATO je pokrenuo članak 5. i podržao američku invaziju na Afganistan, ali jednoglasnost je brzo izgubljena invazijom na Irak i tamošnjom sunitskom pobunom koju su predvodili Al-Qaida i umiruća stranka Ba’ath. Financijska kriza iz 2008. dodatno je razbila međunarodni konsenzus. Europa se još uvijek nije oporavila, dok se rast Kine ubrzavao, a visoke cijene nafte i plina pružile su Rusiji mogućnosti da oživi svoju vojsku i ponovno uspostavi svoj status velike sile, što je rezultiralo s intervencijama u Ukrajini i Siriji“, piše američki stručnjak.

„Grčka financijska kriza, Brexit, imigracija i porast populističke etnonacionalističke desnice unutar EU i u SAD-u promijenili su osnovne parametre naše geopolitike. Danas živimo u svijetu u kojem se uništio liberalni demokratski konsenzus, zasnovan na slobodnom tržištu i uvjerenju da svi imaju jednaka prava i mogućnosti. Rusija, Kina, Turska i drugi nude alternativni autokratski model u zamjenu za nesmetanu dugoročnu vlast.  Njihove vođe nude ekonomski rast i političku stabilnost sponzoriranu od strane države, barem onima koji se poistovjećuju s većinskom etničkom skupinom. Kako sve to utječe na Balkan?

Prije svega, spor gospodarski rast u Europi smanjuje balkanska gospodarstva, a regija može napredovati tek kad to učini EU. Europesimizam je usko povezan s poslovnim ciklusom. Samo s oživljavanjem rasta, Europa će pokazati ponovni interes za proširenje, što će mladim radnim snagama pružiti prilike koje sada nemaju“, piše profesor Serwer.

„Drugo, Moskva stvara probleme, iako to nije tako očito u Albaniji, ali tinja u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni. Moskva je ponovno pokrenula napad na Balkan, državnu dezinformaciju i propagandu, ali i tehnike “unajmljivanja pobune“ za koje smo se svi nadali da su nestale sa Sovjetskim Savezom. Treće, Kina je tijekom Hladnog rata bila jedini prijatelj Envera Hoxhe na svijetu, a sada nudi financiranje toliko potrebne infrastrukture. Za razliku od mnogih zapadnjaka, oni vide puno potencijalnih koristi u projektima Kine. Ali moram upozoriti da Kina ne daje pomoć, ona financira projekte za koje smatra da su korisni za Kinu“, ovako Serwer nastavlja svoje nabrajanje „destabilizacijskih sila u regiji“.

„Četvrto, Turska, kao bivša kolonijalna sila na većem dijelu Balkana i bliski susjed prirodno igra važnu ulogu u regiji. Ali predsjednik Erdogan krenuo je u autokratskom i islamističkom smjeru.

Njegov primjer više nije tako pozitivan kao nekada, a njegovi napori da balkanske zemlje uhvati i učine svojim prijateljima podrivaju vladavinu prava u mladim balkanskim demokracijama“, dodaje Daniel Serwer.

„Dopustite mi da se sada fokusiram na sam Balkan. Moje je mišljenje da u regiji postoje samo dva preostala pitanja rata i mira. Jedno je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, a drugo popravak nefunkcionalne vlade koju smo Bosni i Hercegovini dali Daytonskim mirovnim sporazumima. Europljani i Amerikanci žestoko će pritisnuti Prištinu da postigne sporazum s Beogradom uoči izbora u Srbiji u travnju 2020. godine. Ne vidim nikakvu prednost za Kosovo da  popusti ovom pritisku, pogotovo ne u razmjeni teritorija. Dopustite mi da budem jasan. Postojanost granica, a posebice odbijanje pomjeranja unutarnjih granica kako bi se prilagodile etničkim razlikama na terenu, kad ih se promijeni u međunarodne granice, od presudnog su značaja za mir i sigurnost u regiji, jer ih je uspostavila Badinterova komisija na početku 1990.“, piše američki profesor koji, izgleda, zaista vjeruje u ono to govori.

„Što se tiče Bosne i Hercegovine, bojim se da će trebati pričekati. Međunarodna zajednica se jednostavno ne može baviti se dva velika pitanja odjednom. Milorad Dodik nastavit će gorjeti o neovisnosti, neki će Hrvati i dalje sanjati o trećem entitetu, a Bošnjaci će pokušati ignorirati oboje i braniti suverenitet i teritorijalni integritet zemlje“, piše Serwer, koji termin „međunarodna zajednica“ koristi za sada sve slabiji savez između Bruxellesa i Washingtona.

U završnom dijelu govori o Albaniji i Kosovu, što smo pojasnili na početku i kojima savjetuje da se drže „pametnog kursa liječenja bolesti unutar svojih granica“.

„Na kraju, ne postoji „Plan B“. Demokracija i slobodna tržišta, neopterećena korupcijom i zakonski regulirani, najbolji su način da se osiguraju poštena konkurencija i racionalne odluke pojedinaca, kompanija i političara. Ništa što učine Nizozemci ili Francuzi ne mogu spriječiti vas u stvaranju takve vrste Albanije. Slobodni ste birati i nadam se da ćete to učiniti mudro“, na kraju poručuje profesor Daniel Serwer, ujedno i direktor američkog vladinog programa „Conflict Management and American Foreign Policy“.

Ovaj „istaknuti znanstvenik“ i „stručnjak za Balkan“ točno tvrdi da se granice na ovom području ne mogu crtati po etničkim linijama, ali danas je listopad 2019. Gdje je bio kasnih ’80-ih i tijekom ’90-ih, kada su se granice čuvale, iako ne baš dosljedno, posebno u BiH, a stanovništvo se premještalo „mitraljezima i vješalima“, kao što piše Miroslav Krleža. To je bio „unipolarni trenutak, nastao raspadom sovjetskog saveza, kojeg su SAD ’90-ih iskoristile da dovedu u red Balkan, što se završilo napadom na Svjetski trgovinski centar 2001. godine“.

Zaista, hvala puno na ovom „dovođenju u red“ i, ako je ikako moguće, bilo bi dobro da se u rješenju „kosovskog pitanja“ Amerikanci drže što dalje. To je, naravno, nemoguće, kako zbog baze „Camp Bondsteel“, tako i drugih interesa u regiji. Ono što plaši u članku profesora Daniela Serwera je što tvrdi „kako SAD moraju riješiti i pitanje BiH“, iako se zbog trenutnih okolnosti to mora učiniti kasnije.

Poučeni iskustvima iz prošlosti valjda znamo što sa sobom nosi „američka pomoć“ i „konstruktivni prijedlozi američke uprave“. Dovoljno je usporediti kartu iz 1981. s današnjom i shvatiti količinu nesreće koju su svi naroda bivše države morali podnijeti da bi ostvarili… što? Neovisnost? Recimo da je tako…

Peace Fare / Daniel Serwer

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
113 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Perun
Gost
Perun
1 godina prije

‘poruka za Američkog stručnjaka ,,idi gasi pozar u Kaliforniji bices korisniji ”….Slaven Bijelac Slobodan strijelac

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Perun

Činjenica je da ovaj lik često dolazi u Beograd i drži slovo.
Netko ga odande poziva…….
P.S.
Nego, šta kaže Carl Bildt……..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kad god su oni došli da nas “dotjeraju u red” bilo je krvi do koljena. Zbog ove izjave kako su iskoristili moć 90ih da uvedu red na Balkanu mu treba zabraniti ulazak u sve države bivše SFRJ. Ako je ovo red, što je onda nered.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Usput, ako su očuvane granice Badinterove komisije, to je plaćeno sa, službeno, 140 000 mrtvih i 4 milijuna raseljenih. Krasan posao. Komplimenti.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Jugoslavija je imala jaku diplomatiju i drzala je do svog dostojanstva. A onda su dosli levati bez morala i bez dostojanstva. Primali su svakakve budale iz svijeta koje bi nekad mogle doci do pomocnog referenta, a Tita bi mogli vidjeti samo na slikama. Primali su budale i tako su blentonima dizali cijenu u njihovim zemljama. Bezvezni sluzbenicici bi brzo uznapredovali u eksperte za Balkan. A onda su smisljali planove, a ovi nasi levati aminovali. I sad smo postli otirac da svaki levat moze praviti turneje po “prestolnicama” balkanskih drzavica i prosipati svoje “mudrosti”.

Ali ni to nije najgore. Nekad su zapadni turisti pazili kako se ponasaju, nisu htjeli da rizikuju susret sa milicijom i komunisticki zatvor gdje nebi imali nikakovog popusta. Sad dodju i divljaju kako ne mogu kod kuce. Tako je to kad se ostanje bez dostojanstva pa onda svako moze da zapisava.

Hocu da kazem da slo sami krivi sto smo dopustili olosu da ovdje dolazi. Trebali smo ih sutnuti nogom u g. pa bi nas onda postovali.

Splitexpres
Gost
Splitexpres
7 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Svima levatima je zajednički nazivnik,podrška Amerike?

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Ili ova izjava ” vladavinu prava u mladim balkanskim demokracijama “, oplakah od smijeha!!

mike
Gost
mike
1 godina prije

na žalost Laki opet nas isto ceka… krvi do kolena…

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  mike

@mike Nažalost ste u pravu jer ogromna većina na Balkanu su “stoka sitnog zuba”! Pogledajte “izbore” u Hrvatskoj ili u BiH, za te države znam jer učestvujem u izbornim procesima!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  mike

🖕Hoćeš li ti ratovati?

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Da se htjelo, a moglo se mada i naše “poglavice” su imale udjela u tome, to se moglo učiniti 1991. bez ijedne NEVINE žrtve! OK, moglo se i tijekom rata u BiH to uraditi, moglo se i u Dayton, ali NAMJERNO su ostavili BiH kao “tempiranu bombu” u susjedstvu EU da ako nekada EU ne bude slušala kao pas onda bi joj “veliki brat” napravio novi rat u susjedstvu ali nema savršenog plana jer sada “veliki brat” gubi na utjecaju na Balkanu, sa iznimkom Bugarske i Hrvatske!

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije

To su ti novi brezinski, hantigtoni, fukujame i ostali iz zoološkog vrta koji naručenim eskapadama od tame akademskim rječnikom utabaju verbalne staze i bogaze u kojem će smjeru ići zemljani njihova stoka a onda operativci to sprovode u djelo. Kao što stoka kod zemljana ima pravo samo na iskorištavanje, čast izuzetcima kao što je onaj iz fuud inca, tako i ljudska stoka od njih može dobiti jedino krv znoj i suze. Kad netko ljudski tretira žitelje teritorije gdje vlada taj je tiranin.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Koliko sam ja skuzio je USA iz pocetka htela celu Jugoslaviju, ali kapitalisticku. Jer oni uvek hoce to. Standardno.
Nemci su je hteli razbijenu. Zato sto su je stvorile velike sile kao protivtezu Nemackoj u Evropi posto je Nemacka zasrala sa dva velika rata. Prakticno;
1. Nemacka je posle WW II naletela na restrikcije slanja vojske u inostranstvo. Trebalo je nesto veliko da se skine ta zabrana.
2. Nemacki narod je stvarno bio miroljubiv. Trebalo je nesto veliko da bi pristao na novu, agresivnu, Nemacku.
To veliko je bilo more krvi na Balkanu. Humanitarnost je trebala opravdati to. Predstavljeno je kao moralna duznost Nemacke intervenisati. Pa su se pobrinuli da bude mora krvi na Balkanu podrskom secesionistima. Gledajuci situaciju su i ostali dosli do zakljucka da je jednostavnije razvesti budale nego pokusati drzati ih na okupu. Nemacka je uspela.
I od tada je EU zapravo Velika Nemacka.
Danke Deutschland.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Owen je 93 izrazio zabrinutost zbog presedana. Amerikanci su mu rekli da umukne jer su predali „redarstvo“ Evrope Nemackoj.
Sada je redarstvo vraceno Velikoj Britaniji, ali tada su nemci uspeli povuci i jenkije sa sobom.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

A, da…
„Evropska Nemacka ili nemacka Evropa – to je isto“, Helmut Kohl 1992.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ima tu i drugih razloga ali u principu ostvarene je ideja ujedinjene Europe pod dominacijom Njemačke bivšeg kancelara pa Fuhrera Adolfa Shicklgrubera Hitlera. Ideologija i ikonografija su promjenjeni ali ideja živi. Zaista je licemjerno da taj čovjek nema spomenik ni u Bruxellesu, ni u Berlinu a svakakvim budalama se dižu spomenici. Ja sam protiv EU ali zamjeram EUropejcima što ne odaju dužno poštovanje rodonačelniku EUrope pod njemačkom dominacijom. Sada Izabranci još čvršće drže njemačku ekonomiju što znači da je Shicklgruber samo učinio uslugu Izabrancima jer im je dao temelj za mit o progonjenim jadnicima. Ekonomski imamo SAD gdje Izabranci drže FED, imamo EU gdje Izabranci drže ECB, zanimljivo u gradu uspona Rothschildovih Frankfurtu, imamo projekt Rothschildovih Kinu i neposlušnu Rusiju gdje su Izabranci još uvijek infiltrirani ali tamo su svjesni problema oni koji trebaju biti svjesni samo da bi problem bio efikasno riješen treba se dosta stvari poklopiti i zato je važan Zapad gdje je prosječan čovjek dubinski etiketirani “antisemit” daleko od fotelja i jedva krpa kraj s krajem. Ta masa ispravno usmjerena može rješavati probleme i zato nije čuditi sataniziranje Rusije od strane medija čiji su vlasnici Izabranci. Masa gubi vrijeme na paranoju dok im pacovdija siše krv na slamčicu ali kad bi shvatili da imaju istog neprijatelja kao i Rusi to pacokratiji ne bi bilo drago. Da od sila ne zaboravim Veliku Britaniju koja je odužila Brexit i londonski City, država u državi pod kormilom Izabranaca. I ovaj “američki” stručnjak za Balkan je Izabranac. Ovo im je glavno da kontroliraju tokove novca što omogućuje utjecaj na ostatak svijeta. To je sve Ratsody in blue. Kad lavovi spavaju i pacovi kolo vode. Kažu ne diraj lava dok spava…osim u hitnim situacijama (sorry, probuđeni lavići ja sam od dežurnih vukova samotnjaka pa vas moram malo zezati, spavalice.)

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Izvrsno je to prikazano u filmu Krste Papića Izbavitelj po kratkom romanu Edgara Alana Poa sa onim štakorima kako se pretvaraju u ljude i na svim ključnim mjestima su isti.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Da, genijalan film. Znao je Papić sve to lijepo provući iako bi danas sigurno bio proglašen “antisemitom” mada oni koji etiketiraju nisu semitski narod osim prilagođene religije koja potiče dijelom iz semitskih vjerovanja još prije uvođenja monoteizma. Ako su uzeli tu religiju opet ne znači da su semitski narod a kad pojedinci priznaju da su Kazari onda mi teoretičari zavjere. Riječ Kazar na njihovom starom jeziku znači proklet. Antiprokletnici bio bi realniji izraz od etikete antisemita.

Oleg
Gost
Oleg
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Hvala ti Boze na Velikoj Njemackoj

svevišnji
Gost
svevišnji
1 godina prije

A stručnjaka i velike pameti … !!!

neko ime
Gost
neko ime
1 godina prije
Reply to  svevišnji

Dobro ga nazva “Posluzitelj” as “Serwer”
Irony by Babić;)

Ray
Gost
Ray
1 godina prije

Hehe. A Makedonija,severna Grcka,juzna Albanija, Pomaci u Turskoj, Srbi u Hrvatskoj, muslimani u Sandzaku…potencijala na izvolte

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Ray

@Ray Čankova Vojvodina, Crna Gora, …

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije
Reply to  Ray

Tko je u Hrvatskoj dobio posao prije ’90 po nacionalnom ključu,to je kriterij uveden isključivo kao plod demokratskih promjena?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

20 godina pojedinci primaju plaću I 20 godina pišu I propovjedaju gluposti. tako I ovaj gospodin. ono što raduje u svemu tomu je da su sve manje u pravu

ps. postavlja se pitanje kako netko može smatrati analizu ozbiljnom a da u tu analizu nisu uključili rusiju I kinu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Pa je u dnu, dolje, negdje, u originalu je možda šire, nemam pojma.

puki
Gost
puki
1 godina prije

Daniel Serwer, jos jedan predstavnik “izabranog naroda”, onog netanjahuovog,
prema biografiji na engleskoj vikipediji, Serwer je 90-ih godina bio sluzbenik americkog ministarstva vanjskih poslova, i muvao se i po ovim prostorima, bio je nekakav specijalni koordinator za “federaciju BiH” i kao posrednik je sudjelovao u pravljenju Daytonskog sporazuma

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  puki

Daniel Sewer 😁

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Nije Sever, još će biti Zagorac…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Će vidimo.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kosovo nikad nije bilo država niti će ikad biti.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Će vidimo…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Naš je interes da ne budemo u NATO ili EU….shvatite to.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Smiješan si, o kakvoj zajednici ti pričaš?
Prvo to nije nikakva zajednica, ne pita vas se ništa a drugo i najvažnije…..kako god dobra Jugoslavija bila sve više Srba uviđa da je to i oored svojih prednosti i dobrota bila najveća greška Srba.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nisam ni rekao da je Juga bila loša, samo kažem da je bila ogromna greška.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Znači da smo mi ostali riješeni?

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

@Majk, još nismo dokraja riješeni jer plan je sličan onome kako su rješavali indijanske probleme. Teritorij i resurse preko domaćih izdajnika imaju još raseliti zavađena plemena a opasne grupice ili pojedince u rupu crnu. Možda nahuškaju još koji rat, evo tu su i migranti, kriminalci i veterani Kalifata. Ali možeš robovati za siću ako baš hoćeš jer iako djeluju neke cifre sve te plaće po Njemačkoj, Irskoj i gdje sve idu su sitan groš u odnosu na moć da se štampa novac. Razumljivo, ljudi moraju jesti, idu iz očaja dok domaći izdajnici održavaju status quo zle krvi, međuplemenske mržnje i beznađa. Rekao bih da smo djelomično riješeni jer ima nas još neka kritična brojka iako nemamo velik utjecaj na ekonomske tokove polako dolazi na red finalizacija. Pišem o njihovom planu da nas riješe i dok cvile o nekakvom Holokaustu cijelim narodima ga spremaju pa i narodima-domaćinima. Propali su mnogi planovi pa će nadam se i ovaj iako dugoročno ne vidim optimizma za Balkan on je uvijek nepredvidiv. I utakmica se može preokrenuti u zadnjim minutama tako da se Balkan iliti bivša Jugoslavija ne smiju otpisivati dokle god se ijedan ratnik nekog plemena još drži na nogama.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Ovaj bi uveo amandmane i na Stari zavjet!

basso
Gost
basso
1 godina prije

Vece su sanse da se dobije na Loto-u od rijesenja ova dva problema.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ono država. Nismo mi ozbiljne države koji smo i UN-u i gdje sve nismo a kamoli protektorat Bondsteel, daj se uozbilji.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Će se gledamo….naravno ne preko nišana,ima načina za gledanje.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Mator si Daniele, premator. Tvoje vrijeme je prošlo svršeno. Nikad vi više nećete moći, tek tako, zavrćati ruke i nametati rješenja. Etničke granice, neovisno o državnim, su formirane i sada su činjenica. Oružje je davno untihnulo, ali one su još tu. Sve vaš floskule o povratku i suživotu su propale. Jugoslavija se raspala krvavo, nemalo vašom zaslugom, zbog inzistiranja na republičkim granicama. Granice socijalističkih republika jugoslavije nisu bile predviđene kao državne, i tu je sadržana sva nesreća koja se po raspadu zemlje dogodila. No kako bilo, Jugoslavija se raspala, kako se raspala, i najbolje po sve da se raspadne do kraja. Američkim liberalnim think tank-ovima se ne sviđa, ali bože moj. Neka svoje socijalne eksperimente izvode doma.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Koba

Pa, dobro ako ćemo realno Jugoslavija posebno nakon 1948. kad se otela Staljinu nije bila predviđena da se raspadne. Granice republika jesu malo glupo skrojene (npr. Piranski Zaljev, Neum, Baranja gdje granica ne prati strogo Dunav itd.) Kako nije trebao pasoš ni carina to onda nije predstavljao problem i nikoga nije bilo previše briga za to. Pretpostavljam da se 70-ih počelo ozbiljnije rovariti na razbijanju a kako vidimo i na mapi etničku granicu na nekim mjestima bilo je nemoguće povući. Još ni to nije baš precizno jer boje samo predstavljaju relativnu većinu nekog naroda. Uzmimo samo prijeratno Sarajevo pa vuci etničke granice i dobit ćeš situaciju kao u proročanskoj Top Listi Nadrealista u stanovima pa nekome kupaona, nekome dnevni boravak, nekome kuhinja i slično. Zato su išli na princip AVNOJ-skih granica koje su rađene bez ideje o dekonstrukciji države. Sa Kosovom su prekršili i taj princip jer samo republike su imale pravo na samoodređenje što je otvaranje Pandorine Kutije i svaki čas može se nešto zakuhati iako narod više nije toliko blesav a ovi mladi zombificirani novim tehnologijama. Nemam ništa protiv novog rata na Balkanu ako će ga voditi političke izdajničke elite. Sve sami dezerteri i ratni huškači, danas svi na funkcijama napokon bi mogli uzeti oružje u ruke da se međusobno potamane i učine barem nešto korisno za ovaj narod ili narode, kako god hoćete.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Max, komiji i fašiji imaju istog tvorca, zato su komiji napravili sve preduvjete sa crtanjem granica da sutra kad se tvorci zažele krvi balkanske lako to zapale ko šibiciom.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Naravno da ideologije dolaze iz istog centra ali ideje se ukradene. Uzdignuta desnica je ukradena i taj ratnički pozdrav stariji od svijeta i vijeka koristi se uz uzvik Čast i Mač. Swastika je naopako okrenuta i ukradena kao simbol Arje, pradomovine bijele rase negdje u današnjoj Indiji, Pakistanu, Iranu o kojoj se puno ne zna jer je nestala u dimu velikih gljiva, bajkovit opis postoji u starim indijskim knjigama. Petokraku ukrali koja simbolizira zvijezde, izvor topline i života i ofarbali u crveno kao zalazak Sunca. Ideju o socijalnoj pravdi ukrali. Kod njih sve ukradeno i izopačeno a ljudi misle da je njihovo. I EU ukrala 12 žućkastih zvijezda koje simboliziraju Vijeće Dvanaestorice sa Zvjezdarnika (Astralusa). I plava podloga potiče odatle, doslovno kopija. Ali oni znaju magiju dok je nama zabranjuju pa im nije problem krasti iz Sistema (prvobitni poredak nema ime ali Sistem je solidan opis). Discipliniranje stoke vratit će ih u Sistem pa čak i neka imaju taj svoj Matrix ali pod izolacijom. Ako su problem resursi neka jedu jedni druge, kanibalizam je ionako njihov izum i to nitko ne može osporiti.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Max Payne

@Max Payne

Vidim da i Vi pišete poduže komentare u kojima izražavate svoj geopolitički stav i ideološko opredjeljenje pa me zanima kako Vam uspjeva proći cenzuru? Naime, meni su (opet!) obrisani baš svi komentari 😜

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora čini mi se da je stvar do cenzora jer jednostavno ne postoje ujednačeni kriteriji. Iako muškarac moram priznati da se najlakše iživljavati nad nježnijim spolom. Ako je neki ženomrzac dežurni cenzor onda je vaš grijeh sama pripadnost ženskom rodu ili spolu (ovi LGBT pacijenti napravili su cijelu zbrku s tim). Kod takvog cenzora ženskoj čeljadi će se vagati svako slovo jer možda ima Norman Bates kompleks. Meni su počeli prepravljati komentare kad opletem po LGBT-ovcima kao da pišem u ženskom rodu. Znači cenzor je bio homić ili kakav sličan poremećaj pa je prepravio ne bi li iznudio energiju ali dok imam motornu pilu ne živciram se. Drva najbolje griju i još obožavam originalni The Texas Chain Saw Massacre iz 1974. Danas na ovaj drevni praznik koji su ukrali iz keltskog Samhaina pa poslije nešto izmiksali s aztečkim vjerovanjim kada se prisjećamo naših pokojnih trebamo razmisliti i o svojoj vlastitoj smrti. Svi su rođeni da umru i pokušavaju naći neki dublji smisao ovoj iluziji. Neki uživaju u laganju samog sebe i odgađaju razmišljanja o smrti, jadni mali patetični bijednici koji misle da su važni takvi se bave cenzurom. Ponašaju se kao da su dotakli Besmrtnost. Svaka predstava ima svoj kraj. Meni ni smrt ne pomaže jer moram se vraćati i vraćati sve dok ovaj naš planetić ne bude katarziran a sva ova clickbait piskaranja završit će na kakvoj deponiji. Uvijek sam protiv svake cenzure i to je samo deklarativna politika portala jer cenzure ima pa i prepravljanja postova. Ne moramo se slagati, imamo različite izvore informacija i bilo bi pošteno da ih svi možemo iznijeti. Sloboda govora dopušta meni da budem protiv LGBT bolesnika, protiv organiziranih religija, protiv samoizabranog naroda i protiv Xija, Rothschildovske marionete. Isto tako sloboda govora dopušta i LGBT-ovcima da iznesu svoja viđenja. Za homića su nogometaši seksualni objekti ali potaknimo ih da nam objasne koliko je to beznadežno normalno. Sloboda govora dopušta i neonacistima i komunistima da brane svoje postulate. I nosatima da pametuju. I simpatizerima propalog Kalifata da slobodno kažu kakve su to droge na kojima vidiš 77 sasvim novih, još nekorištenih žena (sram me bilo ali i muški šovinizam i feminizam imaju slobodu govora). Dok svi ne smiju reći što misle tu ne postoji sloboda govora nego cenzura. Dok se toleriramo neka svatko priča što hoće. Kad završi tolerancija onda mač ima riječ i sve su riječi suvišne. Zakon Jačega će odlučiti tko je u pravu, tko je u krivu ali do tog dana poštujmo slobodu govora ili umuknimo zauvijek ako nismo u stanju dopustiti drugomišljenicima da iznese svoju viziju svega toga.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora samo da dodam da je i meni pobrisano nekoliko postova od jučer, ne znam zašto ali kad dohvatim cenzora bit će prilike da popijemo nešto, sad mi nije prioritet cenzorčić sa clickbait portala. Nabijem mu sve žensko u familiji onako kako Maminjo priča kad popije litru viskija. Žao mi je vas poštenih i prevarenih Hrvata Katolika i uvijek ću vas braniti kao ljude jer čovjek je čovjek za mene pa makar bio i Hrvat (moj spor je sa slučajnom državom). Ja branim Ljude sa velikim Lj a ne raznorazne imitacije s hranilicama o kojima nas nisu učili u školi. Ti s hranilicama koje god proizvodnje bili…ma zna se ali ne adeze ni esdepe nego zna se standardna procedura.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Obe Jugoslavije su imale funkciju pedzića kapitalizma, to nije sporno. Kao što sam naveo, problem je što granice socijalističkih republika nisu pravljene da, u budućnosti, postanu gravice država. Pogotovo ne etničkih. Da je to bilo u vidu pitanje grupacija autohtonog stanovništva izvan granica nacionalne republike bilo bi jasno definirano i riješeno specijalnim pravima. Taj nedostatak vizije kriv je za sve što se kasnije dogodilo.
Etnička karta iz 80-ih nije mnogo slična onoj iz 40-ih, a ponajmanje onoj sadašnjoj. Tigrove kože više nema. Sarajevo je danas podijeljeno i bez zida, barem fizičkog, pa etničke grnice više ne prolaze ni ulicama, a kamoli sobama. Ali sobama i kupatilima vrlo često prolaze državne granice, koje, isto tako, vlo često razdvajaju ljude istog etnosa.
Smatram da je druga jugoslavija od samo osnutka nije imala šanse. Uvjeren sam da nadnacionalno jedinstvo, jugoslavenstvo, nije moglo zaživjeti. To su očito mislili i oni, pa nisu ni pokušavali. Kao alterntivu stvorili su nacionalni bućkuriš koji su začinili novim nacijama i to sve uvezali u poliički koncept “bratstva i jedinstva”. Kad je “politika” propala propalo je i “brastvo i jedinstvo”, a ostale su autonomne, neriješeno nacionalno pitanje, autonomne oblasti i ostala čuda. I naravno kolonijalni frankenštajn Bosna i Hercegovina.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  Koba

Za sljedeći rat Banja Luka je čista okolo 50 km a Sarajevo i Mostar su ostavljeni na pračkomet da se lakše zapali, ako netko misli da je to “slučajno” onda ima previsoko mišljenje o sposobnostima njegovih ganglija.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Serweru, ti si stručnjak ko i Mare za krivi *urac!
😜

P***!

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije

Ako to kažu ameri 100% = tako ????
Ali ako i jest tako, najbolje da se situacija rješava bez njih. Jer na drugoj su strani svijeta, pa ako več moram birati posrednika bolje neki euroazijski faktor. Ovi ne rješavaju probleme, več ih stvaraju. Moje skromno mišljenje, utisak

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije

A što sa indijancima u SAD ?

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Radoznali

Imaju sva prava da umru kao i ostala sirotinja ili da po rezervatima služe kao turistička atrakcija ne bi li ih se unovčilo. Postoje neki ilegalni pokreti tipa Indian Nation koji izazivaju simpatije ali bez neke snažnije podrške nisu u stanju osloboditi svoj teritorij ili barem dio njega. Neki su tražili Lakota Republiku ali nema šanse da im to daju (Lakota je dijalektalni izgovor za narod Dakota poznat i kao Siouxi). Pogrešno je ići plemenski koliko je malo ostalo autohtonih pripadnika čak ni jedinstveni nisu ozbiljna prijetnja poretku. Po nekim procjenama malo stariji podaci ima ih oko milion i ako računamo one s porijeklom 10 miliona (znači mješanci s drugim rasama, npr. Tina Turner ide u tu brojku iako više nije US državljanka). Mislim da se brojčano situacija nije puno promjenila. Neki vode pravnu bitku za odštete ali ne mogu oni naštampati toliko novca koliko bi iznosila odšteta jer neke stvari ne mogu se izraziti novcem. U svakom slučaju na tu ekipu se računa ali morat će se dogovoriti s nekim bledolikima i crnim ljudima da bi zajednički riješili jevrejsko pitanje u sadašnjoj USA. Dobri su to borci, u genima im je borba samo to treba probuditi. Kad ovaj Izabranac priča o granicama možemo malo i mi se zaigrati dekonstrukcije jer zašto ne bi bila White America, Black Afroamerica, Red Territories, Hispanoamerica? I tu se može ići na etnički princip. Odvojeno ili zajedno važno je dovesti te ljude na ispravan put, da riješe svoje probleme i da budu na liniji kontra svih Izabranih i “Posebnih”. Ti ljudi trebaju pomoć bez obzira na rasu ali prvo moraju dobiti bitku sa svojim unutrašnjim demonima.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Mudro uviđaš problem Max, kad čemerika bude potrošena i uništena onda će upravo po tom principu zapaliti starosjedioce, smeđe, crne, bijele a i meleze da ratuju kao za zlobodu, životinjska prava i demokurčiju. Zadnji put kad se jug nije dao kamatariti izmislili su kao “oslobođenje” crnaca kao razlog rata a u stvari htjeli su samo nametnuti jugu kamatarski sustav da im sisaju čukun unuke. Onaj Đeferson je dobro izjavio što će biti sa njima ako prihvate lihvu kao boga, tako je i bilo. Sad će ih prvo uvesti u matrix borga a istovremeno i čitav svijet jer je to močnija poluga vladanja svijetom i zemljanima od gotovine koju oni tiskaju a i elektronskog novca koji uskoro ulazi u uporabu.

Milo
Gost
Milo
1 godina prije
Reply to  Radoznali

Isto što i sa Albancima za vreme balkanskih ratova.

Nil1
Gost
Nil1
1 godina prije

Za Kosovo neznam. Ali BiH problem će rješit Draško Stanivuković

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Nil1

Sorosev plaćenik će riješiti problem? Ne znam da li se šališ ili misliš ozbiljno.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

Evo vraca se i Dragicevic iz Austrije i osniva stranku.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  tihobl

Znači ili sa Draškom pa čak i koalicija. :)))

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ma kakvi, trazi pare da udje u koaliciju i da ih podrzi. Ako ne plate ide sam da im otme glasove.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Nil1

Pod obavezno…pogledati emisiju Dosije, sinoć gostovao Nebojša Vukanović.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Siniša

Gdje ces njega gledati. Odbili su ga na Farmi i Zadrugi jer je preglup, pa je usao u politiku.

deki
Gost
deki
1 godina prije

Nekako sve je pocelo sa Balkana i zavrsice se na Balkanu.
Prekretnica i proba je bilo bombardovanje Srbije,Bosne i C.Gore,od tada su se amerikanci osilili i poceli su taj uspeh i isti princip da primenjuju i u drugim zemljama i na taj nacin su hteli da postanu najveca svetska globalna sila,koja ce ceo svet drzati porobljen i u saci.
Kako im se trenutno lose karte dele po pojedinim delovima sveta,
oni ce kao po onoj poznatoj,
zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina,pokusati opet da srecu pronadju u delovima Balkana gde ih je kao uvek dobro islo i da opet kroz mesanje i odredjivanje granica,vlada,.dogadjaja,namestenih afera,sukoba…preko tog Balkana pokazu svetu kako su oni jos uvek sila ali i da ucvrste neke svoje pozicije pre nego sto Kina ili Rusija to urade.
Ali je zato prekasno,i to je samo pusta zelja,jer vidimo ovih dana kako se lepi dobri S- 400 iznenada pojavi uvek tamo gde samo sto nije izbila neka kriza,kao antibiotik protiv nadolazece infekcije.
Pre nekoliko meseci sam napisao da ce americke pirate,zlocince i ubice,zaustaviti dva faktora a to su oruzje Rusije da im ne dozvoljava zauzimanje teritorija drzava koje su u prijateljskom odnosu sa Rusijom i koje Rusija smatra svojom prioritetnom i interesenmom zonom i ekonomija Kine da siri ekonomski uticaj na sve zemlje a posebno na one koje je americka kuga ojadila,unistila,opljackala…da bi ekonomijom pokazala i dokazala da je drugacija od amerike,i da osim sto uzima profit kroz ta razna ulaganja,ipak dosta toga daju i ostavljaju tim zemljama,za razliku od amerike koja ne daje nista a uzima sve,a ostavlja samo stotine ili hiljade leseva obicno iza sebe uz razorenu svu mogucu infostrukturu tih drzava i tih naroda.
To su te dve stavke na koje amerika ne moze nikako i nicim to ni da zaustavi niti da spreci
Od obe stvari se plase kao od zmije i kako ce vreme odmicati sve vise i vise ce slabiti snaga i uticaj amerike,a za nekih par godina ili cak i krace,i u njihovom dvoristu trebalo bi da zaigra mecka!!!

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  deki

Rusi su valjda toliko pametni da su S-400 ostavili u Begišu a obučenu srpsku posadu imaju.

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije

Ameri su organizirali klaonicu na Balkanu pa bi bilo bolje da zaobiđu isti u velikom luku idućih nekoliko stoljeća?

Greenhorn
Gost
Greenhorn
1 godina prije

Jugoslavija je bila “DRŽAVA!. Ono što je njenim rasturanjem nastalo, od delova, naziva se “državama”, samo uz poveliku dozu sarkazma.
Taj smešni, puzeći i zaglupljeni ropski nered, realno nije čak ni kolonija. O “pravoj državi” sada može, još samo, samo da se sanja.

Na Balkanu
Gost
Na Balkanu
1 godina prije

Na Balkanu treba alijansu za Balkan

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Priznavanje dijela članica UN jedne autonomne pokrajine kao države je vrlo opasna stvar i rušenje načela AVNOJ-skih granica. Po toj logici moglo bi niknuti još 20-ak mini-državica na području Jugoslavije. Oni su inzistirali na AVNOJ-skim granicama, oni i srušili ali realno Kosovo je američki protektorat koji je trenutno zanimljiv a kad ne bude zanimljiv bit će ludo i nezaboravno. Nema tu ozbiljne države, svugdje je kriminal skočio za nekoliko stotina postotaka a najviše na Kosovu gdje su glavne privredne grane trgovina drogom i ljudskim organima. U budžetu te stavke ne postoje ali ne možemo ignorirati sektore u kojima se vrti najveća lova.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Kakve veze Milošević ima sa tim šta pričaš?
U Hrvatskoj je jedan narod proglašen nacionalnom manjinom….očekivao si mir?
U BiH je jedan narod preglasan, čak nisu imali ni ustavom određene dvije trećine…šta si očekivao?
1999. još uvijek je postojala Jugoslavija,Albanci su uvijek bili nacionalna manjina a nikada narod na teritoriji Jugoslavije ili Srbije a kao takvima nigdje ni jedan međunarodni zakon ne priznaje pravo samoopredeljenja ili otcjepljenja.
Milošević, Tuđman, Izedbegović…..odvoji jednog od drugog,ako možeš.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pa baš Tuđman sa Miloševićem nije prihvtio predlog Evropske komisije, svi su htjeli po svome. Balvan revolucija je došla posle a ne pre gubitka statusa naroda i zašto je to bolna tema….samo poredaj dešavanja jedan za drugim i doći ćeš do zaključka, naravno ne pada mi na pamet da nekome osporavam pravo orcjepljenja od bivše države.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Slažem se….ništa se nije moglo desiti onako samo od sebe i odjednom,o ulogama se takođe možemo dogovoriti a i podjeli uloga i dogovoru očigledno.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kad gospodari kaosa požele kaos na nekom teritoriju nema te sile koja to može spriječiti!!!

Oleg
Gost
Oleg
1 godina prije
Reply to  Siniša

A sto je trebalo ? Srbe u Hrvatskoj proglasiti izabranim narodom. Nije njih boljelo to sto su proglašeni nacionalnom manjinom sa svim pravima kako žiteljima te iste domovine ,nego ih je boljelo gubitak vise desetljtnih privilegija koje su imali

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Oleg

Srbi u Hrvatskoj i jesu bili narod a ne manjina i zbilja ne znam kakve su to bile posebne privilegije kao naroda u Jugoslaviji ili neka drugačija prava i obaveze drugačije od Hrvata.
Vjerujem ni Hrvtima nije bilo svejedno postati nacionaln manjina u Srbiji, da…nisu se digli na ustanak a zašto pitaj njih.

Oleg
Gost
Oleg
1 godina prije
Reply to  Siniša

Srbi u Hrvatskoj su bili privilegirani narod i to moraš da shvatiš ,a imali su jednu od najvažnijih privilegija a to je prednost u pri zapošljavanju . Kada bi pogledao strukturu sudstva državne uprave i sveg rukovodećeg kadra u državi shvatio bih sto je zapošljavanje po nacionalnom ključu . To nepropisuje ni jedan formalni zakon nego se je prešutno dogadjalo u Hrvatskoj

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Oleg

Toga nije bilo ni u BiH a da bude u Hrvatskoj….nemoj me bre zasmejavati.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Max, prekrajanjem granica kojim se gospodari kaosa bave ima za cilj nove ratove u budučnosti pa tako i na Balkanu i taj sistem traje od kad gospodari kaosa vladaju planetom. Tako je od početka “povjesti”, svakom svom igraću (carstvu, kraljevstvu, plemenu, državi) su davali dozvolu da terorizira za njih one sa manje prava na bilo što osim da budu robovi. Kad su poželjeli da njihov sadašnji pulen padne i bude rastavljen na proste čimbenike onda su samo one obespravljene i terorizirane robove pobunili i dali im teritorije raskomadane od bivšeg miljenika koji nije znao da mu rok trajanja odlučuje gospodar kaosa a ne on sam sebi. Oni su te procese prikazivali kao slobodu i želju naroda raznih za pravdom i svojim ognjištem a u stvari su se samo igrali sa zemljanima da im puste krv i prinesu ih ko žrtve na oltar stvoru. Ko god dozvoli da ga stjeraju u tor bilo carstva, plemena, države, naroda ni ne shvača da je dio socijalnog inženjeringa.

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.
1 godina prije

Jos drugom polovicom 80-ih netko je poceo nosati kosti Lazarove po cijeloj pokojnoj jugi.svi ovdje dobro znamo tko je uništio nasu zemlju,pitanje je samo jesu li ti ljudi znali sta rade i u cijem interesu ili su samo bili zedni krvi.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Tiha voda.

A neke su 70ih ganjali jer su došli ustanak praviti…

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  Tiha voda.

Tiha voda Srbi a i svi ostali su bili u zadnjem našem ratu samo izvođaći radova a investitor i projektni biro je tamo daleko. Jedni su glumili žrtve, jedni glumili da ništa nemaju sa time, neki su glumili borce za slobodu, neki su glumili sileđije a na kraju granice je precizno iscrtao ne general nit glavni poglavica svakog plemena već onaj projektni biro koji je znao da će one takove biti dok još nije ni počela jogurt revolušn. Na kraju su svi naguženi kamatarenjem i olešit će nas sve sa time a uz put su postavili južnije nagazne mine da eksplodiraju kad zatreba.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Max Payne

zašto su 80-tih godina privredni sustav u demokratskom Čileu zvali “ekonomija bosih nogu” ?!?

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

Ova karta nije korektna. Nemoguća je takva raspodjela isključivo svugdje od 50%. Ispada da je pola Jugoslavije srpska. Kako je moguće da na drugoj karti ovdje po popisu iz 1991
comment image

bude bez većine od 50%.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Ne valja ti karta.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Karte su tu da nas usmjeravaju na mržnju, uopće me ne zanimaju jer svaka ima svoju tajnu agendu za programiranje svijesti.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

@slagerpjevac

Ma ona karta je “savršena”!!! Taman kakva treba biti da se potvrde neke činjenice koje su za rusofile, jugonostalgičare i cioniste očito još uvijek tabu tema.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

Karta nevalja….”očišćenog” je previše na karti.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

@Bajro, budi pošten pa reci da je sve to prevara, sve religije jer ovako ispadaš islamski fundamentalist. Mene su krstili iz tradicije ali ja sam se po magijskoj praksi Templara i Asasina odrekao Krsta i Isusa Krista i Boga Jahve i rimskog Pape i kao heretiku Vatikan je moj neprijatelj. SPC je moj neprijatelj (moji preci su pokatoličeni pravoslavci iako danas malo tko želi priznati da su cijele regije mjenjale religijsku pripadnost). Islamski fanatici su moji neprijatelji. Još i mogu s ljudima kojima je to formalistička tradicija ali svi moji Muslimani (tako se nekad zvala nacija) sa mnom piju alkohola i nekad roštiljamo mesa pa se nađe i svinjetine jer to su slobodni ljudi kojima neće knjiga određivati kako će živjeti. Kada napraviš ono što sam ja ritualno napravio onda možemo razgovarati, ovako nisi ništa bolji od katoličkih i pravoslavnih sljedbenika neke druge knjige jednako lažne kao i ova tvoja. Kad si zapeo za fašiste reci mi religijski sastav u oružanim snagama N D H 1943? Eno kaže Hasanbeg 51% muslimana koji su tada bili najveći Hrvati ali nacija i religija se mogu mjenjati, zašto ne? Najteže je biti svoj i slobodan.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Lol!!! Teško je ovo štivo za Bajru.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Bajro, crni Bajro. Ma ja…. Jadna Bosna, svi se okomili na nju a ona jadna nevinašce?! Ti redovno posjećuješ Saf ba. i Put Vjernika pa onako usput svratiš na ovaj portal da podijeliš sa nama nova znanja stečena na navedenim mjestima.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Sve će riješiti ubrzano izumiranje i iseljavanja južnoslavenskih naroda…

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  Frodo

Da, to je cilj a njima osta voda, plodna zemlja, šume, more da se brčkaju………

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Kora….kakve veze ja imam sa Iranom, kakve veze Bakir sa Iranom? Mesić od Bakira ima više veze sa Iranom.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Ma znam ja da je Vama najdraža veza sa “Sovjetima” tako da Vam ne zamjeram komentar u stilu “kakve veze imaju Hrvati s geopolitičkom sudbinom BiH”. Međutim, naslov članka je “Američki stručnjak: ‘Na Balkanu treba riješiti dva problema – Kosovo i BiH'”, a kako ini pretendenti na hrvatski teritorij još nisu uspjeli do kraja istrijebiti sve Hrvate (u današnjoj BiH) pa se ova tema tiče i Hrvata, odlučih ju malo prokomentirati, gledajući iz hrvatske perspektive na neke, danas svima dostupne, geopolitičke karte. Samo, izgleda da je i Vama i cenzoru ova tematika “malo nezgodna” pa proizlazi da sam opet ja ta koja “trola” (LOL). Ali neka… sve će ionako izaći na vidjelo, sa ili bez portala Logično jer protiv “više sile” se ne može.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

Smanji doživljaje, samo mislim da Iran trenutno nema uticaja na političku scenu BiH i da je Mesić taj koji ima više veze sa Iranom nego Bakir. Ako znaš nešto drugačije rad sam da me uvjeriš i nisu samo Hrvati “čišćeni” već je približnije reći da su i Hrvati “čistili”.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

“Smanji doživljaje, samo mislim da Iran trenutno nema uticaja na političku scenu BiH”

Kao pravi Srbin, dobro ste me nasmijali i to Vam moram priznati 🙂

A propos ostatka Vašeg komentara, hm… tko je Bakir?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

A znaš gdje Iran ima uticaj…Milanče je dobio drugaricu….

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora, Hrvati prvo moraju riješiti problem energetskog parazitizma i kolektivne shizofrenije. Također treba isplatiti sve one koji su zaista ratovali za Hrvate iako sebe ne smatraju Hrvatima. Da je baš istinita HR propaganda o Velikoj Srbiji onda realno Hrvati nisu imali nikakve šanse i bilo je dovoljno da se JNA povuče na liniju koju je tražio Hrvat Šešelj Vivovitica-Kavlovac-Ogulin-Kavlobag. Sloba je palio Srbe sa tim ali to mu nije bio cilj jer Sloba nije bio nacionalist niti Srbin ako priznajete Crnogorce kao naciju. Cilj je bio zakuhati rat, razbiti državu jer znali su buduće planove za nju i polako predavati stranim gospodarima. Kad više nisu trebali uklonjeni su. Na terenu je morao biti rat jer elitisti su opsjednuti krvlju i da bi se stvorila mržnja kojom će ih držati u nacionalnim torovima. Realno kao profesionalni sudionik Nehrvat u vašoj vojsci koja mi je ostala dužna puno novaca odgovorno tvrdim: Da je Srbija ušla u rat i da je mješanac Kadijević htio te granice tako bi i bilo ali to nije bio cilj. Samu državu bez pokatoličenih Hercegovaca i dečki iz Arhimeleka među kojima je bilo Srba, Muslimana, Mađara, Folksdojčera, stranih plaćenika i poneki etnički Hrvat nikad ne bi imali koliko god to bolno zvučalo. Šumadinac se boji samo Hercegovca jer zna koliko je luđi od njega. Ne boji se on kaj-kaj imam malega. I kad treba platit metak u leđa ili beskrajno zavlačenje. Nije bio naš rat, ratovali smo za lovu jer nam je rečeno da si biramo strane jer je YU osuđena s najviših vrhova tajnih društava za koje mnogi ne znaju da postoje. Srbi su otkantali mnoge borce Nesrbe samo da pojačaju Hrvate jer cilj je zajedno s Hrvatima razbiti YU a propaganda je za ovčice. Ali meni ta Hrvatska niti je trebala niti sam je želio nego sam se borio za lovu ili kakvu drugu kompenzaciju. Meni je to bio samo posao, ja sam profesionalac. Privilegije danas uživaju dezerteri i koljači 90-godišnjih baba što je sramota. I što bih ja sad trebao biti lojalan slučajnoj državi u kojoj su mi ubili oca jer je ZNAO i na mene se pucalo više puta i to Hrvateki iz pledejske sekte naravno. Ali ja sam ovdje domicilan, nisam parazit i imam pravo živjeti gdje me je volja i shvatiše Hrvateki koji se kriju iza nacije. To je moja zemlja i ja ću to vojno dokazati. Ako popušim onda neka vladaju paraziti, njihovo je. Saddam uredno plaća, Hrvateki koji su lizali Titine testiste i cmizdrili ko rodna godina kad je umro ne plaćaju. Arapi pošteniji pa čak i Cigani su pošteniji od Papinih ovčica. Tu državu vodi Titina politička kopilad, eurofašisti i licemjeri koji posakrivaše crvene knjižice i sada derneče na krvi nevinih. Predivno domoljublje, šmrc!

sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
Gost
sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Imaš izjave onog Abramovića kako su se pred rat sastali masoni u Sarajevu i dogovorili se o tome kako će inscenirati rat, pošto je on njihov možda ne laže.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Zna Abramović, gurali Miloševića pa uz pomoć Miloševića i Račana doveli Tuđmana na vlast. Otada masonske lože djeluju slobodno u svim republikama. Tuđman kao nekakav disident dobio pasoš preko Službe Bezbednosti da bi mogao ići na instrukcije kod Amera. Račan i Tuđman prije izbora dogovorili primopredaju vlasti. Znači rezultati unaprijed poznati. Jović preko Mesića poručio da ih ne zanima hrvatski teritorij ni hrvatski Srbi ali morali su održavati Krajinu u šahovskoj partiji kao pijuna koji se žrtvuje. Jedino oko BiH je bio moguć dogovor ali opet gazde u Daytonu nisu dale podjelu nego napravili scenario za novi rat. Za Bosansku Posavinu Sloba izjavio da eto morali su ratovati kako ne bi ispalo da je Posavina poklonjena Srbima. Predstava u kojoj su krv i leševi bili realni (to bi moglo imati veze sa Stvorom).

sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
Gost
sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Gdje god se pušta krv u potocima tu se prinose sakralne žrtve stvoru.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Ante Marković je bio zadnja šansa, i onda su se (javno) pojavile nacionalističke nemani!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  NSU

Zadnji pravi Jugoslaven!

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije
Reply to  NSU

Taj je podmetnut da uvede kapitalizam u SFRJ i igrač je tame.

Opet ja
Gost
Opet ja
1 godina prije

Ameri i red?
A gdje su ga to oni uveli?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Na kraju, ne postoji „Plan B“. Demokracija i slobodna tržišta, neopterećena korupcijom i zakonski regulirani, najbolji su način da se osiguraju poštena konkurencija i racionalne odluke pojedinaca, kompanija i političara….Uz ,,američku pomoć“ i „konstruktivne prijedloge američke uprave i administracije”…..To je izjavio ,,američki stručnjak za Balkan” …,,profesor sa Sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu”, Daniel Serwer…..Taj lik sebe naziva ,,strucnjakom ” za Jugoistok Evrope i Bliski istok i konflikte svake vrste…Izgleda da mu skromnost nije jaca strana ni u zivotu ni u izjavama …P.S On je neuracunljivi psihopata koji i normalnu situaciju u drzavama vidi kao konfliktnu…Streber i *upelizac lokalnih politickih stakora ,gonica kamila i mazgi

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije

BiH nisu razbili 1878, 1918, 1924, 1992 pa nece ni ovi novopeceni razbijaci.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Naleteh…. Tvrtko Jakovina..
https://youtu.be/XOkbmAM4LuE

sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
Gost
sdfvnweifvrneirfvierbfverferfvv
1 godina prije
Reply to  Siniša

Taj je Đorđija Švarca đak.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pitanje Kosova riješiti će se vrlo brzo, čim ameri isprazne bondsteel, znači danas 5 godina maksimalno. To svi razumiju, kao i metodu rješavanja.
Što se tiče BiH, tu su stvari mnogo složenije. Realno, sva tri naroda u BiH su civilizacijski na istom nivou i mogli bi živjeti skupa. Pretpostavljam, ako se Rusiju bude pitalo, da će ići sa sirijskim modelom – pregovori, dogovori i eventualno bombanje tvrdolinijaša.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Na Balkanu treba riješiti samo jedan problem : prisustvo Amera!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik