Američki sud nema dokaze da je M. Butina ruski špijun, ali ipak “radi za Kremlj”

Maria Butina
18 komentara

The New York Times navodi kako su savezni tužitelji priznali da su pogrešno optužili Mariju Butinu, rusku državljanku u pritvoru u Sjedinjenim Državama zbog optužbe da je ilegalno djelovala kao inozemni agent, nudeći seksualne usluge u sklopu tajnih napora ruskih vladinih dužnosnika da se infiltriraju republikanske krugove.

U sudskom podnesku u petak navečer su tužitelji američkoj odvjetničkoj službi u Washingtonu priznali su da su “pogrešno”  protumačili očito šaljive SMS poruke između Marije Butine i prijatelja koji joj je pomogao obnoviti osiguranje za njezin automobil.

Na temelju toga je Marija Butina ovog ljeta optužena za zavjeru i da je nezakonito djelovala kao agent ruske vlade u tajnoj kampanji kojom se pokušavalo utjecati na republikanske političare na visokoj razini, uključujući i Donalda Trumpa, kako predsjedničkog kandidata, kao i nakon njegov izbor. Ruskoj državljanki je odbijena jamčevina i trenutno je u pritvorskom centru u Alexandriji u saveznoj državi Virginia.

Odvjetnici Ruskinje tvrde kako je ova pogreška simboli “pokvarenosti” cijelog slučaja zbog kojeg je njihova klijentica u pritvoru.

Njihov zahtjev za puštanje na slobodu Butine će savezni sudac razmatrati sutra.

“Drago mi je što su optužbe pale, ali je šteta već učinjena”, rekao je Robert N. Driscoll, odvjetnik gđe. Butina.

Na sudu je tvrdio da je njegova klijentica bila angažirana u potpuno zakonitoj političkoj aktivnosti, ali sada je lažljivo prikazana kao negativac u senzacionalnoj špijunskoj drami.

“Obično Google pretraživanje pomoću fraze “Maria Butina i seks” daje više od 300 000 rezultata”, rekao je odvjetnik Driscoll.

Međutim, tužitelji u svom najnovijem  podnesku tvrde da, čak i ako su pogrešno protumačili SMS poruke gospođe Butine, ona ne bi trebala biti puštena iz pritvora, “jer će vjerojatno pobjeći iz zemlje”.

“Od njezina uhićenja je postalo još jasnije da ona nije samo strani student s interesom za američku politiku, već ruski obavještajni operativac, rekli su američki savezni tužitelji”, piše NYT.

Kao “dokaz” su naveli da su Mariju Butinu predstavnici ruskih vlasti i konzularnih odjela u zatvoru posjetili  barem šest puta i da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dva puta prigovorio zbog njezinog pritvaranja državnom tajniku Mikeu Pompeu.

“Akcije Ruske Federacije i njezinih dužnosnika prema optuženici potvrđuju njezin odnos s vlastima svoje zemlje i koliko im ona vrijedi”, rekli su američki savezni tužitelji.

Da bi apsurd bio veći, ovaj glupi argument američki suci navode u isto vrijeme dok je američki pastor Andrew Brunson u pritvoru u Turskoj i bio je posjećen od predstavnika američke diplomatske misije uzemlji, a nedavno ga je posjetio i senator Thom Tillis iz Sjeverne Karoline. Osim toga, zbog svog državljanina su SAD Turskoj nametnule sankcije i druge oblike neizravnog kažnjavanja. Sve zbog “običnog evangelističkog pastora” koji nije kriv ni za što. Ako ćemo prihvatiti argument da je Butina kriva samo zato što se rusko diplomatsko osoblje brine za njezinu sudbinu i što je Lavrov dva puta Pompea podsjetio na nezakonito pritvaranje ruske državljanke, prema istim mjerilima je Andrew Brunson kriv i nema ni potrebe za suđenjem. Prema logici američkih saveznih sudaca, Brunsona istog trenutka treba poslati u jednu od najgorih turskih kaznionica ili da s Abdullahom Öcalanom do smrti dijeli strogi zatvor na otoku İmrali.

NYT

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kolega 105
5 godine prije

To je realna UNITED SHIT OF AMERICA. Koje budaletine moraju biti oni koj sada u ovoj konstelaciji zadnjih godina emigriraju u taj united shit of america.

igi
5 godine prije

….u šta se ovaj svijet pretvorio….

Kanncer
5 godine prije

Logika debilnih kauboja…

Adriana
5 godine prije

Ameri nastupaju pod “quod licet Iovi, non licet bovi”. Jupiter su naravno, “izuzetni”, volovi, svi ostali. Za njih, bahate oponašatelje Rimskog carstva, to nije “quod erat demonstrandum-što treba dokazati”, već postulat, ono što ne treba dokazivati, jer oni imaju veću šaku ili veći k… To je upravo ono što treba dokazivati i dokazati rastućem broju nevjerujućih koji gledaju klonuće bankrotirane imperije sa podsmjehom ali i užasom. Rim je pao u svojoj bahatosti, posljednji moćni car, Dioklecijan, shvativši sa čim ima posla, izgradio je vikendicu u Splitu i povukao se uzgajati kupus, jer kupus je dobar za zdravlje, tvrdio je.
Sadašnji President nije Dioklecijan, a njegovi nasljednici mogu biti samo gori od Dioklecijanovih.

Tomica
5 godine prije

Trebalo bi protiv SAD koristiti upravo takve, njihove argumente, ali sumnjam da bi u ovakvom svjetskom poretku i to pomoglo.
Ko uopće sjedi u UN? Sve je jasno ali odluke i rezolucije se donose ili ne donose na osnovu očiglednih laži ili totalnih gluposti. Mislim da je tu problem jer većina od svih koji trebaju donositi odluke su ustvari pod potpunim utjecajem i ovisni o SAD. Tako se stvara dojam da su SAD uvijek u pravu a Rusija i Kina su negativci koji ruše “svjetski poredak”. Sve se to preslikava i na druge razine u međunarodnim odnosima te imamo “Međunarodnu zajednicu” koja isto radi u interesu SAD i protiv “negativaca”. Tako bez osude prolaze sankcije, vojne intervencije, rušenje legitimnih vlasti u “lošim” državama i sve drugo što je u “nacionalnom interesu” SAD.

Ivi tz
5 godine prije

Bolesnici

Riddick
5 godine prije

Isto je i ovde na portalu , i ako nemaju trunke dokaza pojedinci ce da te optuze da si Rusofil ili Ruski trol i da se informises samo sa Sputnika…

Rotor
5 godine prije

U Americi ‘lov na vještice’ još uvijek traje, jer je bitno nekog osumnjjičit i samo na osnovu sumnje optužit i kaznit. Ameri su u tom pogledu vrlo iskusni.

Najpoznatiji „lov na vještice“ desio se 1692. godine, kada je 19 ljudi u američkom gradu Salem, u državi Massachusetts, osuđeno na smrt. Salem je američki gradić u u kojem je u 17. vijeku zbog ‘vjestičarenja’ pogubljeno 13 žena, šest muskaraca i DVA PSA.

Kad je neko sklon sumnjičenju i kažnjavanju pasa onda šta ima da se priča o ljudima. U SAD ništa novo!

Gordan
5 godine prije

Nigdje ne pise u doticnom clanku da “americki sud nema dokaze da je M.Butina ruski spijun.” Pise da je jedna od tvrdnji u dosijeu protiv nje – to da je nudila seks u razmjenu za posao u kojem moze imati utjecaj na republikance – posljedica nesporazuma tj. krivog tumacenja od strane javnog tuzitelja. To ni izbliza nije priznanje da Butinu drze bez ikakvog dokaza, sto bi bilo prilicno eksplozivno priznanje (jer krsi 4. amandman americkog ustava.)

Balad
5 godine prije

U SAD se stvara antiruska paranoja, slična McCartijevom antikomunizmu pedesetih godina prošlog vijeka:

“Bezuspješno se kandidovao za parlament Kalifornije kao demokrata ali je krio svoju socijalističku orijentaciju. 1954. je napisao: „mnogi amerikanci podlegli su glasnim McCartijevim tvrdnjama i stvorili carstvo terora. Jeste li i vi uključeni? Ja nisam. Pozadina mojih političkih aktivnosti leži lijevo od McCartijeve pozicije.”, Robert A. Henlein

http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=58.0;wap2

SAD i Izrael su trenutno najopasnije države svijeta, i ako dođe do globalnog, 3. svjetskog (i posljednjeg u ljudskoj povijesti) rata, on će poteći od njih. 🙂 🙂 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.