Američki vojni ekspert objašnjava „sporo” napredovanje Rusije u Ukrajini

Douglas Macgregor o ratu u Ukrajini
107 komentara

Propaganda na Zapadu stvorila je lažna očekivanja ukrajinskog uspjeha, kaže penzionisani američki oficir.

Rusija je u velikoj mjeri postigla svoj cilj neutralizacije ukrajinske vojske, ali zapadne vlade pogrešno vjeruju da namjerni napredak osmišljen da se izbjegnu civilne žrtve odražava slabost i usmjeravaju oružje da bi produžile borbe, rekao je bivši najviši savjetnik Pentagona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je od samog početka dao stroga naređenja da se izbjegnu civilne žrtve i velika imovinska šteta, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Douglas Macgregor za Grayzone u opširnom intervjuu u utorak.

Ovo usporeno napredovanje Rusa „daje lažnu nadu Ukrajincima … ali su ga prihvatili i ljudi na Zapadu, da pokušaju da ubjede svijet da je poraz u toku, dok je u stvari suprotan slučaj“, rekao je Macgregor.

„Rat je, za sve namjere i svrhe, odlučen“, rekao je penzionisani pukovnik. „Cijela operacija od prvog dana bila je usmjerena na uništavanje ukrajinskih snaga. To je uglavnom učinjeno.”

Ukrajinske jedinice koje su i dalje aktivne „su potpuno opkoljene, odsječene i izolovane u različitim mjestima i gradovima“, rekao je Macgregor, uključujući čak 60.000 na granici sa Donjeckom, čije zalihe su do sada vjerovatno na izmaku.

Medijsko izvještavanje o borbama, međutim, ignoriše ovu realnost i daje sliku ruske vojske koja je „nesposobna” – prema riječima nekih američkih senatora – jer nije osvojila Kijev za samo nekoliko dana. Ovo zatim koriste kao argument zagovornici intervencije NATO i „zone zabranjenog leta“, ali i oni koji žele da pošalju više oružja u Kijev.

„Vrlo je očigledno da Washington želi da se ovo nastavi što je duže moguće, u nadi da će Rusija biti očajnički uništena. Jednostavno ne vidim da se to dešava”, rekao je Macgregor za Grayzone u utorak.

Najveći problem trenutno je što „na Zapadu nema istine. Postoji želja i taj utisak o uspjehu Ukrajinaca koji se ne slažu“, dodao je pukovnik. „Najveća laž koju sam čuo da se ponavlja na televiziji je da je ruskim trupama rečeno da namjerno ubijaju ukrajinske civile. To je apsurdno, to je besmislica.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u srijedu od Kongresa SAD da pošalje borbene avione, rakete protivvazdušne odbrane i drugo oružje u Kijev, kao i da uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine, kako bi njegova vojska mogla da pobjedi Rusiju. On je isti argument iznio kanadskim poslanicima u utorak.

Macgregor, međutim, vjeruje da takve pošiljke neće imati efekta i da će odbijanje Zelenskog da pregovara o primirju samo dovesti do ubistva više Ukrajinaca.

Douglas Macgregorrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
107 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
2 godine prije

cijela ta priča se ruši na Mariupolu koji je prvi veći grad u istočnoj Ukrajini okružen i u njemu se vode klasične ulične borbe za svaku ulicu i stambeni blok, istina je da se u Mariupolu nalazi neonacistička Azov pukovnija ali ostale neonacističke jedinice Donbas, Aidar, Nacionalniy korpus su raspršene u istočnoj Ukrajini i rasporđene okok Donetska, Harkova, Sumiya tako da su priče o uličnim borbama u Mariupolu da se unište neonacisti u Ukrajini neutemljene, jednostavno ruska vojska nema drugog načina da uništi neprijatelja nego da se upusti u ulične borbe

2 godine prije

Vidi, vidi, netko zna, za razliku od trolova na ovoj stranici…
I nije još to sve.
Sada je Odesa chip na stolu!
Dali če Ukrajina zadržati pristup Crnom moru!
Jer Azovsko več je istorija.

BROJ JEDAN
2 godine prije

Prića za decu, svakako i za ovce. Plan je samo jedam, da se u Ukrajini uradi veliki reset. To je naređenje, koje je dobio Putin.

Nena
2 godine prije

Da je ovaj zapadnjački ološ na mestu Rusa oni ne bi nikoga i ništa štedeli.
Rusi su narod sa dušom i gledaju da što manje bude cuvilnih žrtava eto objašnjenje zašto “sporo napreduju”.
Slava Rusiji! ☦️🇷🇺☦️❤️

Detektor
2 godine prije

Konačno i netko na Zapadu koji vidi malo dalje od nosa i svojih mokrih snova. Očigledno je svakome s barem pola funkcionalnog mozga da su Rusi vojno potpuno razbili ukrajinsku vojsku, razmrvili ju u više međusobno izoliranih i opkoljenih grupacija koje su se povukle u gradove i sada ih Rusi uglavnom drže u okruženju dok ne potroše resurse i predaju se. ustvari, ukrajinska vojska praktično kao jedinstvena i organizirana oružana sila više ni ne postoji. I to je razumna taktika jer unatoč velikoj ruskoj nadmoći u tehnici i posebno oklopu i zrakoplovstvu, ulazak u gradove i njihovo brzopleto nasilno osvajanje u ovom trenutku bi bilo za Ruse teška greška. Ne samo da je oklop (tenkovi, BoV-ovi i i ostala oklopna vozila) u uvjetima urbanog ratovanja puno ranjiviji nego na otvorenom polju pa bi Rusi u tom slučaju imali razmjerno velike gubitke, što naravno ne žele, nego bi borbe u gradovima… Čitaj više »

Detektor
2 godine prije

Dobro, može li se ovdje više uopće napisati malo ozbiljniji upis bez vaših iritantnih i uvredljivih “provjera” poslije kojih uglavnom upisi ni ne vide svjetlo dana? ima li među vama u uredništvu i moderaciji ikoga tko ima elementarne pristojnosti, pa barem objaviti po kojim to točno kriterijima vaši loši algoritmi šalju upise na “provjeru” i po kojim kriterijma ih onda puštate ili ne. Znam da u današnje vrijeme pristojnost i korektnost, da o poštovanju tuđeg mišljenja ne govorim, pogotovo na internetu nije na nekoj cijeni, ali ako ste već omogućili komentiranje onda pustite ljudima da napišu svoje mišljenje bez ponižavajućeg maltretiranja, “provjeravanja”, “odobravanja” ili brisanja upisa. Znam da ima među ljudima koji moderiraju portale i forume dosta onih kojima taj osjećaj “moći” koji tako imaju blagotvorno djeluje na njihov krhki ego ali ponašajte se kao ljudska bića, a ne kao algoritmi. Jer ovako čovjek baš i ne vidi neku razliku… Čitaj više »

2 godine prije

To se zove meza !
Uzmeš malo sudzuka narežeš , sira par vrsta, govedjeg mesa suhog , moze i koja maslina jbg-a , i fino pijuckaš , jedeš , razvlačiš , polako čopaš , obićno govedje suho meso plane prvo…I tako…Meza !

tihobl
2 godine prije

Uci pravopis kloncicu mali.

korištenje
2 godine prije

Za vrijeme drugog svj. rata Nijemci su pregazili Ukrajinu u roku dva tjedna, ubijajuci sve zivo i unistavajuci sve sto im se nadje na putu.
Danas “Ukrajinci” vise vole Nijemce nego Ruse kao i Japanci koji su dobili dvije A bombe pa vise vole US-rane nego Ruse.

Red Dog
2 godine prije

Najobjektivnije analize su svuda od penzionisanih oficira.
1.    Oni znaju o cemu pricaju. Pricaju o svom poslu. Oni su eksperti.
2.    Penzionisani su. Da su aktivni bi i oni morali da se drze zvanicnog narativa, inace smena/otkaz.
Lajanje ostalih „eksperta“ je otprilike kao komentari ovde. Laje se da se ne bi cutalo. Terapija.

zapadni neimac
2 godine prije

Ukrajinci su gotovi zato se skuplja vojska po Rusiji i okolini i iznova salje tehnika. Ona prva tehnika i dosta vojske je potroseno. Ide k’o na pijaci. Krvave borbe se vode na prilazima svih vecih gradova i puno u pozadini na okupiranom dijelu Ukrajine. A moze se vidjeti na mrezama kako se izbjegavaju civili i civilni objekti.

tihobl
2 godine prije

Kolonove ne primaju u rusku vojsku.
Nego sto se ne prijavite u americku. Tamo bi vama bilo fino – trandza oficir, vojska kad krene na front izreda se na vama, kad budu bjezali pred rusima opet se izreda, a kad ugledate cecene dignete suknje i raspalite bjezati u Svedsku.

tihobl
2 godine prije

Blago vama. Na tviteru je izginulo 52 miliona rusa za ovih 20 dana.

zapadni neimac
2 godine prije

A mali, celavi Putin je danas izgledao malo nervozan i pricao o izdajnicima i bogatim oligarsima koji razmisljaju kao zapadnjaci. Nakon te izjave se primjetio neobican avionski promet iz Moskve ka istoku Rusije i u Dubai. Mali i privatni avioni ruskih bogatuna su u roku odmah poceli evakuaciju iz ”zmajevog gnijezda”.

Nena
2 godine prije

Bliži ti je zagreb usta.o.
Govno ostaje govno za uvek

tihobl
2 godine prije

Amerikanci pojma nemaju kao i obicno.
Ruski analiticari priznaju da im nista nije jasno. Znaju za putinovo naredjenje o denacifikaciji i demilitarizaciji, znaju da je naredio da se izbjegavaju civilne zrtve i minimalizuje razaranje, ali opet im nije jasno sta se desava, cemu pregovori i razvlacenje. Vide da Putin razvlaci ono sto je mogao zavrsiti za 10 dana da ce trajati mjesecima. Zelenski kad bi sutra potpisao kapitulciju ruska vojjska nebi napredovala vise od par kilometara dnevno. Jedino sto je vidljivo je da Putin nesto ceka.

Sardelino
2 godine prije

Donedavno, govoreći u širim vremenskim okvirima, mir u svijetu i geopolitički odnosi bili su u domenu Britanije. „Pax Britanica“ je bio svijet u kojem sunce nikad nije zalazilo. Nakon rata u Americi u kojem su Ameri istisnuli Britance, postepeno je svijet zapao u patronat „Pax americana“.“ Pax americana „ održao se i živio je na račun ratova koje su Amerikanci vodili diljem svijeta i to godinama. U povijesti, bile su rijetke godine u kojima Ameri nisu započeli i održavali ratove koji su njima odgovarali a svi, baš svi, imali su cilj održavanja američke supremacije u svijetu.Svi njihovi ratovi vodili su se daleko od njihovog dvorišta i koristili su samo njihovim interesima. Svoje dvorište osigurali su „Monrovom“ doktrinom. Većinu ratova u zadnjim vremenima i u kojima su ubijene stotine tisuća žena, djece i staraca i to u zemljama daleko od Amerike,  vođeni su sa ciljem da se navedenim žrtvama nametne sustav američkih demokracija nafilcan… Čitaj više »

Sasa
2 godine prije

Po neki deo padne i u Zagrebu

BROJ JEDAN
2 godine prije

Ne sodi druge po sebi. Lep večer še naprej.

Гавран
2 godine prije
  1. Uglavnon je, general Domazet Lošo taktiku Rusa opisao slično kao i ovaj oficir. Malo angažovanih snaga sa starijom tehnikom.
  2. “Odbijanje Zelenskog da pregovara o primirju će samo dovesti do ubistva više Ukrajinaca.” E to je i glavni cilj zapada, što više žrtava.
2 godine prije

Javlja figaro francuski ušlo u Fr ukrajinaca iz alžira , maroka, bangladeša , irana 😂😂😂

Sardelino
2 godine prije

Rusija nema namjeru ulaziti i osvajati velike gradove, pogotovo se to odnosi na Kijev.Niti ima namjeru okupirati Ukrajinu.
Sva ta borbena djelovanja na zapadu imaju za cilj odvraćanja pažnje i vezivanje snaga Ukrajine na sebe.
Glavni vojni cilj je privremeno zauzeti dijelove Ukrajine na Crnom i Azovskom moru te ih odvojiti od Ukrajine i osigurati područje Donbasa i Donjecka kao zalog za uspješne pregovore u postizanju zadanih političkih ciljeva.
Jer ponavljam.
Ukrajina bez mora je kao muškarac bez brkova.
Možda griješim a možda i ne.

Samuraj
2 godine prije

Bravo, hvala za tekst. U moru propagande, ovo dođe kao žednome voda.

Max
2 godine prije

Isti je to rekao i na CNN . Više ga ne zovu tamo.

2 godine prije

DEČKI, NA LOGIČNO. ČEKA VAS VELIKO POSAO!
PA TO NIJE VIŠE NORMALNO!
Ovih majmuna ima više, nego LJUDI!

nessy
2 godine prije

U operaciji “iraqi freedom” ameri se nisu gnjavili urbanim ratom. Najprije su zbombali elektrane, zatim vodoopskrbu i usput sve vazne ceste, gradove su sravnili sa zemljom. Po prihvacenoj doktrini ‘vrati ih u kameno doba’. Mozda i rusi u jednom momentu odluce tako ratovati, ali, za sada to ne vidimo.

nessy
2 godine prije

Super zabava za tebe i zenu. Nego, je li te jos mlati tavom po glavi , ili si je pripitomio?

exDetektor
2 godine prije

Ovo s ovim jadnim portalom postaje već smijurija. Ne samo da ste mi obrisali skoro sve današnje upise (najmanje 6-7 njih) nego ste mi skinuli i sve plusove s ova dva koja su ostala. Al ste me kaznili. Ne znam što ću bez pluseva na ovom sve šugavijem portalčiću. Sugurno su je moderatorova mamica sad popnosna na svog “moćnog” sinčića. A mislila je već da od malog gejastog metiljavca ništa neće biti. No znate što shupci iskompleksirani – yebite se i vi i vaš konttrolirano opozicijski usrani portal dosadilo mi je vaše kompleksaško zayebavanje pa trenutno odlazim, ali možda se vratim ponekad zatrolati poneki vaš prepisani člančić. Do tada nasvidanje.

Hattori Hanzo
2 godine prije

Na telegramu na dosta kanala koji prate situaciju ima masa info.Svaki dan gledam groblje ukrajinske tehnike,srusenih baryaktara,spaljenih S300 i ne vidim u cemu je problem.Nije ukrajina san marino da ju se za dan pregazi.
Svjedocansktva stranaca,usijanih glava koje azov salje na tenkove s puskama pa sad govore da to nije njihov rat dok bjeze u poljsku.

Ciko Mali
2 godine prije

Za redakciju. Bili ste jedan od najboljih portala u Ex-Yu a sada se vecina komentara pretvorilo u ustashko orgijanje. I nimalo vam nesmeta sto kvalitetni citaoci i komentatori odlaze svakodnevno. Nisam nimalo pogresio kada sam vas poslao u rodni kraj pre godinu dana posto ste svakog dana sve gori i gori. Komentari bez ijedne uvrede ili ruzne reci cekaju na “moderatora” a ustashko orgijanje je super i sve prolazi. Imam jedan predlog za vas, posto su vam vecina komentatora oplakivaci blaj…bu..rga, stavite po jedno usato U sa obe strane “logicno” da su ljudi nacisto na kakvom su portalu. U Logicno U. I zamenite ono “regionalni” sa ustashki.

Lucija, prva
2 godine prije

“Снаге кијевског режима покушале су пробој из Кијева на север. Уз десну обалу Дњепра.        У пробој је кренула једна њихова елитна командоска јединица која је прошла „амерички дрил“.        Руска војска се пред првим налетом повукла. Одглумила је да одступа јер не може да брани положаје које држи.        Украјинци су кренули напред, верујући да је противник потучен и да бежи. То је, међутим, била замка.        Нападачи су се нашли под ураганском ватром са три стране.        Та украјинска командоска јединица фактички више не постоји.” ———- “Пробијене су утврђене украјинске линије код великог града Доњецке Републике Горловка. Тачније: седам година армираним бетоном  утврђиване траншеје између Горловке и Авдејевке.        Припрема за пробој почела је од јутра 14. марта, али је за Украјинце пакао настао нешто после 21-ог сата.        Тада је почело координирано дејство руске авијације и тешке артиљерије.        Украјинске утврђене линије су систематично „преораване“ током наредних… Čitaj više »

Ingerman
2 godine prije

22 dana već. Samo AZOV. Slava Ukrajini.

Helvetia
2 godine prije

nista mi neznamo sta se desava

abc
2 godine prije

Sporije napredovanje znači što manje vojnih i civilnih žrtava. Sistematski se uništavaju samo vojni ciljevi. Rusima se nikud ne žuri.

Ringo10a
2 godine prije

Mariupolj je pao. Gotov je. Ide ciscenje slijedecih 7 do 8 dana
Taj grad je veliki kao dva Splita. Ima tu posla

Sam
2 godine prije

Zaboravio sam napisati ljubitelj muškaraca,stoka od čovjeka,psihički bolesnik,maloumnik,sitna duša,pametnjaković,djubre od čovjeka,prštim primitivnom inteligencijom.
Hvala

grom iz vedra neba
2 godine prije

Rusija se bori za bolji i pravedniji svijet. I za naše dobro nadam se da će uspjet satrat ovu anglosax… naci smutljivce i neokolonizatore. Slava Rusiji.

nessy
2 godine prije

Klonu, je li ti taj histerican smijeh povezan sa dijagnozom?

ajde
2 godine prije

jesi samo ti u nirwanni ili je i zena jel kokice smrcete 😉

Janko
2 godine prije

Realan prikaz ruske strategije,čim manje civilniih žrtava i razaranjs,ali prozapadnoj propagandi dodatni argumenti da nastave sa lažima i nestvarnim očekivsnjima o pobjedi Zelenskog.Cijenu tih laži plaća ukrajinski narod

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI