Američki zvaničnici ‘opsjednuti’ Wagner grupom

Wagner grupa Rusija
23 komentara

Bidenova administracija pokušala je da izvrši pritisak na afričke nacije da protjeraju privatnu vojnu kompaniju Wagner, pri čemu je prisustvo firme u Sudanu i Libiji “na vrhu svakog sastanka” između američkih i egipatskih zvaničnika

Direktor CIA-e Vilijam Berns fokusirao se na grupu tokom nedavnih putovanja u Egipat i Libiju, dok je državni sekretar Antoni Blinken razgovarao o Vagneru sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem tokom izleta u Kairo prošlog meseca.

“Wagner opsjeda američke zvaničnike”, rekao je visoki zvaničnik egipatske vlade. “To je na vrhu svakog sastanka.”

Egipat je ključni kanal za američku politiku, a Bidenova administracija ide toliko daleko da koristi Kairo za prosljeđivanje poruka Moskvi, umjesto da komunicira putem direktnih kanala. Prema izvještaju, Egipćani su se obratili svojim sudanskim i libijskim kolegama kako bi prenijeli nezadovoljstvo Washingtona Wagnerom.

Abbas Kamel, direktor egipatske obavještajne uprave, pozvao je šefa vladajućeg sudanskog suverenog vijeća, generala Abdel-Fattaha Burhana da se pozabavi Wagnerovom “korištenjem Sudana kao baze” za operacije u Centralnoj Africi, rekao je sudanski zvaničnik. Sam Burns je posjetio Libiju kako bi razgovarao sa konkurentskim vladama te zemlje, razgovarajući o Wagneru sa komandantom Libijske nacionalne armije (LNA) Khalifom Haftarom, tvrdi se u izvještaju.

Egipat je navodno tražio da Haftar ne stacionira Wagnerove vojnike u blizini svojih granica, dok su SAD tražile da se Wagnerovi borci uklone sa svojih pozicija na zaštiti libijskih naftnih postrojenja.

Osnovan 2014. godine, Wagner je uglavnom poslovao kao sigurnosni ugovarač u Africi i na Bliskom istoku. Precizni detalji njegovog raspoređivanja nisu objavljeni, iako je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin potvrdio da su se njegove snage borile u Libiji. On je negirao umiješanost u Sudanu na pitanje američkih novinara prošle godine, rekavši tada da “nije upoznat ni sa kakvim dokazima da Wagner grupa postoji” i da je lično donirao humanitarnu pomoć toj zemlji pogođenoj sukobima.

„Ko je organizovao ratove i revolucije u Koreji, Vijetnamu, Avganistanu, Libiji, Siriji, Mozambiku, Centralnoj Africi i tako dalje?“ rekao je za RT prošlog mjeseca. “Neke od ovih zemalja su se kasnije okrenule Wagnerovom PMC-u, koji je gvozdenom šakom okončao ove ratove.”

SAD su prošlog mjeseca proglasile Wagner grupu “transnacionalnom kriminalnom organizacijom” , nakon što su Wagnerove snage ostvarile niz pobjeda protiv ukrajinske vojske u Donbasu.

Uprkos očiglednoj “opsednutosti” Vašingtona tom grupom, “još nema dokaza da je pritisak Bajdenove administracije dao rezultate u Sudanu ili Libiji”, navodi se u izveštaju AP.

EgipatlibijarusijaSADWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

I treba da su zaplašeni. Wagner uvozi municiju iz Koreje, Ima svoju avijaciju, neguje svoj borbeni duh, uvodi koordinaciju umesto striktne subordinacije. Ismeva arhaične generale. Utiče u patriotskoj politici. Rusi na bazi iskustava rata (a i Wagnera) do leta hoće da od sadašnje naprave sasvim novu vojsku.

noppo
1 godina prije

ja mislim, da v budučnosti svaka jača država če trebati neku PMU v Wagner stilu, za zaštitu interesa. Protiv anglosaksonskih predatora, parazita i lopova ne vrijede lijepe i inteligentne riječi. Brazil, Indija, Kina i ostale zemlje če trebati takvu zaštitu.

NOVI STARI
1 godina prije

a nato medicinski volonteri …humanitarci…ginu?

Slon
1 godina prije

Mozda, da napisete jedan analiticki članak- zivotni put I djelo wagnera I njegovog osnivača

LZN
1 godina prije

Koji papci…..usrali se od privatne grupacije…..a kao najjača vojna sila na svijetu.
Zar nije taj Wagner potamanio neki amerikanski Mozart??
Ruska vojska nema municije, raketa, hrane, goriva……..kako stvari stoje rujama nije ni potrebna armija, dovoljan je PMC Wagner……
Ispada da SADiste i nato ne može ni protiv prodavača hot doga…..
Šaljite Mavericka i čak norisa he he..

BanOvan
1 godina prije

Jaaaa, natuuurlich. Oni bi radije da slušaju ajne klajne nahtmuzik. E pa ti sto sviraju pomenutu su pustili gasove u čabar.
Nije svačije ni kraj puta s*ati.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Wagner je osnovan kao Catering Service , vjerovali ili ne 😀 . No su ” muzicari ” skuzili da bi sve postalo , umnogome lukrativniji business no sto je , primarno , catering . Sad .. Sto su se u tome ” worldwide ” uspjesnim pokazali te u ovih izazivaju strah uz dvojbu — MOGU LI ONI DOC I PO NAS 😨 😱 ?! Well .. Neka sami to vide 😊 . Sad .. Jesu li ili nijesu ” Global Terrorist Threat “- po SVIM ELEMENTIMA STO KVALIFICIRA jednu organizaciju , toga tipa a zna se STO se sa TAKOVIMA , MORA ucinjet na koncu , do poslednja i bez milosti !!!! To je JEDINO 😒 grupacija okolo ——>>>> ” WORLD ECONOMIC FORUM ” 😎 . Da .. DOLAZE PO VAS !

hiber
1 godina prije

Kombinacija ISILovih bombasa samoubojica i SS-Sturmbrigade Dirlewanger. Od 50.000 brzo su svedeni na 10.000. Onih 40.000 robijasa zavrsilo je uglavnom na groblju. Vise se nitko ne prijavljuje, pa novi regruti uglavnom prije smrti od ciroze jetre, zele popiti koju dodatnu litru votke.

Max
1 godina prije

i neće.

nessy
1 godina prije

Sto ovdje nije jasno? USA su kao i inace zabrinute za dobrobit domaceg stanovnistva.
Nevjerojatan je njihov nivo bezobrazluka, nakon bezbroj ilegalnih intervencija sirom svijeta, oni komentiraju Wagner? Takvih organizacija u USA ima barem pet, ali to je po njima sve ok i pozeljno. Obraz kao djon od cizme, kad se oni sjete davati nekome moralne lekcije, uhvati me tuga. A ta je zemlja nekada i mogla biti uzor, dok nisu Reagan i Tatcerica izveli zajeb, kakav vec jesu. Zemlja sa 16 obavjestajnih agencija, koje se uglavnom bave svojim gradjanima, sa nevjerojatnim vojnim budjetom… Postala je paradoks onoga sto je trebala biti, nazalost. Trajno zaracena drzava u kojoj se proizvodi samo oruzje i manipulacija novcem i dionicama.

goran
1 godina prije

pa normalno da ih se boje jer nemaju adekvatno riješenje za njih hahahahahaha toliko o amerima i njihovoj vojsci

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

Amerikanci su u biti idioti………. ha ha, ha, ha.. Koreja – Vijetnam – Afganistan…. od svugdje su se vratili “pognute glave”… Što se tiče ‘Pustinjske Oluje’, mogu i ja naprditi tenkčinu od 500 tona po pustinji i onda 120km/h juriti i pucati po većinom demoraliziranim i bijednim sadamovim vojnicima koji su jedva dočekali da se predaju samo da bi dobili nove cipele i malo toplog obroka…………….. Za k****c vam je sve to oružje i logistika koju imate……. IDIOTI.. Sje***o vam ‘fast food’ moždane stanice…………….

Lucija, prva
1 godina prije

“SAD tražile da se Wagnerovi borci uklone sa svojih pozicija na zaštiti libijskih naftnih postrojenja.”

🙂🙂🙂🙂
Dovoljno.
Da Ameri polude.

Nena
1 godina prije

Izlapeli pedofil ne zna da Afrika gleda s nadom u Putina i Rusiju,pa zašto bi proterivali Vagnerovce,koji su deo Rusije i Ruskog naroda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI