Američki zvaničnici priznaju da su propustili priliku za mir u Ukrajini

SAD - Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine
10 komentara

Američki zvaničnici rekli su za Politico da su možda “propustili prozor” kako bi potaknuli mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine. Govoreći anonimno, priznali su da je predsjednik Združenog generalštaba Mark Milley “imao pravo” kada je ponudio mračnu izjavu o šansama Kijeva za pobjedu prošle godine.

Više od dva mjeseca nakon ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga, Kijev nije uspio da zauzme više od nekoliko zaselaka i sela u regiji Zaporožje, a izgubio je najmanje 43.000 ljudi i skoro 5.000 komada opreme u tom procesu, prema najnovijim podacima iz ruskog Ministarstva odbrane. Iako ukrajinska vlada i dalje insistira da može silom ponovo zauzeti svu teritoriju na koju se polaže, Washington je sve nesigurniji.

“Možda smo propustili prozor da poguramo ranije razgovore”, rekao je američki zvaničnik za Politico u petak, dodajući da je “Milley imao pravo”.

Govoreći u New Yorku u novembru, Milley je rekao da bi vojna pobjeda vjerovatno bila nedostižna za Ukrajinu i da bi Kijev mogao iskoristiti zimsku pauzu u borbama da uđe u pregovore s Moskvom i izbjegne bilo kakve dalje gubitke.

Njegovi komentari su navodno naljutili Kijev i izazvali paniku u Bijeloj kući, koja je požurila da uvjeri ukrajinsko vodstvo da će nastaviti podržavati maksimalističke ciljeve predsjednika Vladimira Zelenskog – koji uključuju ponovno zauzimanje Krima, povijesne ruske teritorije koja je glasala za ponovno priključenje Ruskoj Federaciji 2014. .

Medijski izvještaji sugeriraju da je Washington podijeljen oko ideje mirovnih pregovora barem od prošle godine, pri čemu su predsjednik Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken žestoko odbili pregovore, protivno željama nekih pripadnika vojnih i obavještajnih agencija. Ova podjela je potrajala dok se Ukrajina pripremala za svoju kontraofanzivu, s izvještajima koji ukazuju da je uprkos Bajdenovom i Blinkenovom optimizmu, Pentagon znao da Kijev nije spreman za operaciju, a CIA je očekivala da će završiti neuspjehom.

Pesimizam se sada širi u Bijeloj kući, rekao je drugi anonimni zvaničnik za Politico, rekavši da se Bajdenova administracija sve više pita: ” Ako priznamo da to nećemo raditi zauvijek, šta ćemo onda učiniti?”

Milley je nastavio predlagati diplomatsko rješenje sukoba. „Ako je krajnja država ‘Ukrajina je slobodna, nezavisna, suverena zemlja sa netaknutom teritorijom’… to će potrajati dugo, dugo, ali možete postići te ciljeve – možda, moguće – kroz neku vrstu diplomatskog znači”, rekao je ove sedmice za Washington Post.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će se bilo kakvi pregovori voditi “ne sa Zelenskim, koji je marioneta u rukama Zapada, već direktno sa svojim gospodarima”. Kremlj takođe tvrdi da će svaki potencijalni mirovni sporazum morati da prizna „novu teritorijalnu realnost“ – da regioni Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje neće biti vraćeni Ukrajini.

Mark MilleyrusijaSADukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
8 mjeseci prije

Zapadni novinari polažu zakletvu da:
“nikada, ni pod kojim uslovima neće reći istinu”

Darko
8 mjeseci prije

Vjerovat ćemo onog trena kada Amerikanci odvedu Bidena i njegovu bandu demokrata na električbu stolicu za to što su učinili i sprže ta govna kao pljeskavice.Ali polako tako da se barem tri dana peku na roštilju…

tihobl
8 mjeseci prije

Koja kmeka.
Hoce Minsk 3.

Kad je zapad dobio po tamburi 2015 i kad je izginulo americkih 5 generala u Debaljcevu molili su ruse za mirno rjesenje. Gurnuli su Merkelovu i Olanda da klece pred rusima. Poslije toga 7 godina su se spremali za rat i opet popusili pa sad ponovo kmece za mirovnim rjesenjem. Sad nude rusima pola Kijeva i sve do Dnjepra pod uslovom da zaustave vojsku. Municije imaju za dvadeseak dana, a jedinice u rezervi su im pri kraju.

Slusam zapadne analiticare koji kazu da je Bahmut bio greska u kojem su sprzili previse brigada, da je kontraofanziva bila greska koja je sprzila jos vise i da na jesen nece imati cim da zaustave rusku kontraofanzivu. Rusi jos uvijek nisu ubacili rezeve u igru. Boje se munjevitih ruskih prodora, ne kontaju da se rusima nikud ne zuri i da ce ostati ogranicenje napredovanja od 1 km sedmicno.

Max
8 mjeseci prije

Oni žele rat.

hiber
8 mjeseci prije

Ha,ha,ha. Izgubili su dva kvadriljuna vojnika i tri milijarde zapadne opreme, ali se u međuvremenu rodilo sedam kvadriljuna vojnika i isporučeno je devet milijardi zapadne opreme prema neutralnom izvoru iz Alfe Centauri. Koje gluposti. Rusija se zaglavila i ne moze ni naprijed ni nazad sto je i bio cilj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI