Američko-britanski udari na Jemen su nesrazmjerni

Vasilij Nebenzija
11 komentara

Bombardiranje zemlje ’tisuću milja od vlastitih granica’ nije u skladu s pravom na samoobranu, rekao je ruski izaslanik u UN-u

Udari Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na Jemen kršenje su Povelje UN-a i ne mogu se opravdati, rekao je izaslanik Moskve u UN-u Vasilij Nebenzja na sastanku Vijeća sigurnosti u petak.

Moskva je sazvala hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izveli napade na navodne vojne položaje Hutija u Jemenu u ranim jutarnjim satima u petak bez odobrenja tijela UN-a.

SAD je rekao da odgovara skupini koja cilja na brodske rute u Crvenom moru i Adenskom zaljevu. Središnje zapovjedništvo SAD-a potvrdilo je jutros da su SAD pokrenule dodatni napad u subotu ujutro, opisujući ga kao gađanje radarske lokacije Hutija u Jemenu.

Hutiji su gađali brodove za koje su tvrdili da su povezani s Izraelom kao odgovor na tromjesečnu opsadu Gaze.

“Jedno je zaštititi komercijalne brodove, napadi na koje su neprihvatljivi, ali sasvim je drugo neproporcionalno i nezakonito bombardirati drugu državu”, rekao je ruski diplomat, dodajući da su agresivne akcije koalicije u suprotnosti s člankom 2. Povelje UN-a.

Vasilij Nebenzja je primijetio kako za bombardiranje Jemena ne postoji “nikakav legitimni mandat”, a još je smješnije govoriti o pravu na samoobranu “tisuću milja od vlastitih granica”. Dodao je da se članak 51. Povelje UN-a, na koji se pozivaju njegove “zapadne kolege”, ne može primijeniti na slučajeve koji uključuju komercijalna plovila. Diplomat je rekao da se pravo na samoobranu ne poziva na slobodu plovidbe.

“Washington se neće tu zaustaviti”, rekao je Nebenzja. Njegovi komentari dolaze nakon što je Joe Biden u petak rekao skupini novinara da SAD neće popustiti u svom odgovoru Hutijima “ako nastave s ovim nečuvenim ponašanjem”.

Prema riječima diplomata, SAD će procijeniti prijetnje i planirati svoj odgovor “bez imalo obzira prema međunarodnom pravu”. Kao rezultat tog poteza, “situacija na već gorućem Bliskom istoku” će se još više pogoršati, dodao je.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da su napadi osmišljeni kako bi se “poremetila i degradirala sposobnost Hutija da nastave bezobzirne napade na brodove i komercijalne brodove”. Britanska veleposlanica Susan Woodward ustvrdila je da su “poduzeli ograničenu, nužnu i proporcionalnu akciju u samoobrani”.

Američki predsjednik Joe Biden također je suočen s kritikama nekih zakonodavaca da je prekršio ustav ne tražeći dopuštenje Kongresa za vojnu operaciju. Sve u svemu, čini se da je Zapad podijeljen oko zajedničkog napada na Jemen, a samo Australija, Bahrein, Kanada, Danska, Njemačka, Nizozemska, Novi Zeland i Južna Koreja podržavaju napade.

HutiJemenSADVasilij NebenzjaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ring
6 mjeseci prije

Upravu je ako već bombardiraš neku državu onda komšije

Perun
6 mjeseci prije

nosačima aviona očigledno odzvonilo. Previše izazova je stavljeno pred njih a oni su previše skupi projekti i veliki ciljevi za nepotrebne rizike. Najveći problem za nosače aviona su hipersonične rakete. Trenutno ne postoji usjpešna i 100 posto pouzdana odbrana od tog oružja. Kada tome pridodamo i nevidljive avione,, bespilotnie letjelice sa dometom od više stotina kilometra i podvodne dronove ta plovece kade postaju beskorisni vojni otpad spreman za rezaliste …Za kraj, ne zaboravimo i opasnost sajber napada. Ploveći aerodromi primaju i šalju veliki broj podataka koji se mogu hakirati…Suština je u tome da je nosačima aviona očigledno odzvonilo. Previše izazova je stavljeno pred njih a oni su previše skupi projekti i veliki ciljevi za nepotrebne rizik…P.S.. čini se da je Zapad podijeljen oko zajedničkog napada na Jemen, da borci iz Jemena Huti imaju odgovor za ove ,,predatore” …SFSN

hura
6 mjeseci prije

poznati mirotvorci rusi se javljaju

Max
6 mjeseci prije

Točno i utemeljeno na međunarodnom pravu.

Zvone
6 mjeseci prije

Pa i vi ste omogučili napad na Jemen. Ovo je dokaz da se velikim državama je*e za male.

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Izgleda Rus nije čuo amričku mantru o zašititi interesa i američkog života bilo gdje u svijetu.

Darko
6 mjeseci prije

Gdje su sada sankcije Americi i UK? Kaj samo oni smiju bombardirati države koje im ne mirišu? Prokleta gamad smrdljiva..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI