Američko carstvo je na umoru – Logično je i razumno preseliti UN iz New Yorka u Europu

Ujedinjene nacije
61 komentar

Na ovogodišljoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda smo imali prilike svjedočiti nevjerojatnoj aroganciji Sjedinjenih Država, koje iranskom ministru vanjskih poslova Mohamadu Javadu Zarifu nisu dozvolile da posjeti prijatelja u bolnici, a zabranile su ulazak u SAD za nekoliko članova ruskog izaslanstva koji su trebali sudjelovati u  zasjedanju, čime je Washington prekršio svoje međunarodne obveze. I ranije je bilo ovakvih slučajeva s izaslanicima s Kube ili drugih „nepoćudnih zemalja“, iako UN predviđa da SAD kao domaćin nemaju ovlasti usratiti pravo dolaska bilokome kome Ujedinjeni narodi daju akreditaciju za sudjelovanje u ovom i sličnim događajima.

No, ovakve akcije Washingtona svjedoče da je raspad carstava u tijeku, a on obično započinje nezapaženo. Naravno, carstva padaju glasno, ali sam proces razgradnje je većini u početku nevidljiv.

Dakle, kolaps američke hegemonije je prisutan, gotovo nevidljiv golim okom, ali se odvija vrlo brzo.

Zamislite, vođa male, ali ponosne Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, prvo je odbio predsjednika “velikih” Sjedinjenih Država Donalda Trumpa prije nešto više od godinu dana.

Potom je godina započela ultimatumom Sjedinjenih Država Venezueli, kojeg su podržali sve europski sateliti Washingtona.

“Dajemo vam tjedan dana da priznate našu marionetu kao legitimnog predsjednika Venezuele, u suprotnom …”, rekli su. Pa što? To je postao prilično dugi tjedan za Amerikance. Prošlo je već devet mjeseci, a ništa se nije dogodilo.

Bolton je na Twitteru slao zastrašujuće slike s bombarderima Maduru, iako više ne odlučuje ni o čemu.

Zbog toga je Maduro, još uvijek zakoniti predsjednik zemlje, prošlog tjedna odletio posjetiti Putina, a Bolton je otpušten s položaja prije mjesec dana.

Već je dosadno i spominjati kako se uskoro nećemo ni sjećati imena svih onih koji su prijetili da „Assad mora otići“.

Nakon neuspjeha venecuelanske avanture, a posljednji, vrlo jadan pokušaj da se tamo nešto napravi bio je početkom lipnja, uslijedila je verbalna agresija na Iran. Svima onima koji ne podržavaju politiku Washingtona je poručeno: “Sada, ako se ne složite s našim uvjetima, napustit ćemo vas.“

Istina, Iran se nije ponašao kao da se ništa ne događa i počeo je obarati američke bespilotne letjelice, svaka 100 do 150 milijuna dolara po komadu. A kad su iranski tankeri počeli odgovorili Londonu i počeli zarobljavati njihove tankere, i to u većem broju, pokušaji britanskog piratstva su prestali.

I da, Sjedinjene Države su čak poslale udarnu skupinu na čelu s nosačem zrakoplova prema Iranu. No nosač zrakoplova se pokvario i morali su ga hitno vratiti na popravke. Washington se tada pretvarao da nije namjeravao ništa i kako je sve isplanirano. Trump je čak izjavio „kako je to bila njegova mira i strpljenja“.

Pored precijenjene vojne i diplomatske “vrijednosti”, Sjedinjene Države su u škripcu u trgovini. Ultimatum Kini, koji je objavljen prošle godine i čiji je rok istekao 1. ožujka, nekoliko je puta odgođen.

A kad su se ipak uvele carine, posljedice su bile mnogo gore za same SAD nego za Kinu, jer je Washington prikupio 24 milijarde od carina, a Peking više od 30 milijardi dolara. Uz to, što je „nevjerojatno“, američki trgovinski deficit se samo povećao.

Pad industrijske proizvodnje u Sjedinjenim Državama traje već 11 mjeseci. Izvješća o poljoprivredi bilježe niske rezultate po pitanju usjeva, što znači i manje prinose. To se događa zato  što je Kina prestala kupovati soju i kukuruz iz Sjedinjenih Država.

Rusija se u međuvremenu gotovo u potpunosti riješila američkih dužničkih obveza,  takozvanog „blaga američke riznice“, smanjivši ulaganja u ove vrijednosne papire sa 190 milijardi, što je bio vrhunac, na beznačajnih 8 milijardi dolara, a to su podaci za srpanj, koji danas mogu biti i manji.

Ruska banka je pokrenula vlastiti sustav bankarskih transakcija, neovisan o zapadnjačkom, platni sustav “Mir”.

I već nekako poznato i uobičajeno, Rosneft je potpuno odustao od trgovine naftom za dolare. S Europskom unijom posluje u eurima, dok Moskva s Iranom i Venezuelom trguje s mnogo rubalja. Prije nekoliko godina takva bi vijest bila senzacija o kojoj bi se razgovaralo tjedan ili dva, ali danas to gotovo da nitko nije primijetio.

Još jedna vijest koja nije izazvala veliko uzbuđenje bio je prijedlog Rusije da se sjedište Ujedinjenih naroda iz New Yorka preseli negdje u Europu. U Bruxelles, što nije previše u redu, ili u Beč.

Možete li zamisliti da je nešto takvo mogao predložiti Jeljcin ili jedan od njegovih ministara, možda lakej Amerikanaca Kozirjev, koji je rekao „kako Rusija ne može imati svoje interese koji su u suprotnosti s interesima Sjedinjenih Država“. A danas je to apsolutno normalno i nema ništa neobičnoga u tome da se UN preseli u Europu.

Istina, Rusija već nekoliko godina javno demonstrira što treba zahtijevati od Sjedinjenih Država. Ali već su i europski partneri i sateliti Sjedinjenih Država počeli otvoreno i agresivno reagirati na njihove napade.

Čim je Trump objavio da je od 18. listopada uveo trgovinske carine na robu iz EU, te šapnuo na Twitteru „kako europski partneri godinama nepravedno tlače SAD“, iz Europe su počeli odjekivati glasovi lokalnih središnjih bankara i ministara trgovine, koji pozivali Bruxelles da nametne carine odmazde protiv Sjedinjenih Država.

Ako su se prije pet godina europski čelnici poslušno pridržavali svih uputa Washingtona, sada se otvoreno i neustrašivo protive. Rusija će ih, ako bude trebalo, podržati.

“Sic tranzit gloria mundi.” Tako prolazi slava svijeta. Tako padaju i zemlje koje su izgledale nepokolebljiva i snažna carstva.

UN
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Amerika je u silaznoj putanji, a kako je to zemlja predvodnica zapadnoga carstva tako i ostatak carstva ide nizbrdo . . . neznamo šta će bit . . . UN su također izgubile smisao svoga postojanja i UN sve više postaju alat NWO . . . dosta je pogledat UN Agendu 21 i UN Agendu 2030 kako bi se znalo o čemu se radi . . . UN ne tiba priselit nego raspustit pa tek onda ić smišljat nešto novo . . . pa ko more mislit da je to zdrava organizacija kad je i zla baba Pusićka dobila signal kako bi se mogla kandidirat za generalnoga sekretara UN-a . . . da neznamo ništa drugo nego to i kako je u osnivanju UN-a sudjelova Rockefeller bilo bi dovoljno za shvatit kako je to totalno izopačena organizacija.

Jomla
4 godine prije

Kako rekoše naši stari: Ničija nije do zore gorjela… panta rhei 🙂

benty20
4 godine prije

Logično bi bilo da “Ujedinjeni narodi” kao takvi uopće više ne postoje! Ta organizacija jednostavno mora prestati funkcionirati ili se iz temelja restrukturirati, što je bojim se teško izvedivo.

Adriana
4 godine prije

Što reći o Europskoj komisiji kada kojekakve spodobe postaju potpredsjednici…

šiljo
4 godine prije

današnji , sadađnji UN su kao Liga Natroda pred Drugi svjetski rat i ništa više, globalno sjelo korporativnoga fašizma

mnc
4 godine prije

Ben Fulford kaze da postoji predlog da se UN preseli u Laos.

Kažun
4 godine prije

Off topic The arrest of Russian anti-government journalist Yulia Yuzik by the IRGC on suspicion of spying for “Israel” and her subsequently promised release following pressure from Moscow puts Iran in the uncomfortable position of being seen as “compromising” on its ideological resistance to Zionism and even its own internal security, which runs the risk of exacerbating its ongoing “deep state” tensions between the Reformist (“moderate”) and Principalist (“conservative”) factions. *** Russian-Iranian relations were unexpectedly shaken Friday afternoon following reports that the IRGC arrested Russian anti-government journalist Yulia Yuzik on suspicion of spying for “Israel” during her latest trip to the Islamic Republic, but the international dimension of this scandal quickly subsided after Moscow put pressure on Tehran to secure her release, which the Iranian Ambassador to Russia promised would soon be forthcoming. It was a shock in the first place that a Russian was suspected of spying on Iran,… Čitaj više »

Jack
4 godine prije

Ima da se sjedište organizacije UN preseli u Moskvu!!!

Ana
4 godine prije

Zasto mislite da je EU u imalo boljem stanju od USA?
meni se cini upravo suprotno!

ad astra
4 godine prije

Imam nekoliko pitanja, ako mi netko može odgovoriti. Po kojim kriterijima se došlo do zaključka da su US na “umoru”? I drugo ali puno ozbiljnije pitanje je da li autori ovakvih izjava mogu zamisliti razvoj svijetske sigurnosne situacije u slučaju kolapsa US? Treće vrlo kratko pitanje, da li ste čitali program Homeinija nakon što je došao na vlast 1979. godine? Zašto ljudi uvijek traže krivca za svoj neuspijeh u drugom? Vrlo često se mogu pročitati kontraverzne izjave vezane za US. Jednom se kritizira nehuman život u jer radnici nemaju “normalan” godišnji odmor, ne mogu na bolovanje kad požele i plačeno bolovanje im je ograničeno, rade po cijeli dan, a poneki i po nekoliko poslova… Da bi nakon toga pojavio članak koji govori kako se US raspadaju, kako nemaju budučnosti, kako je dolar na zalasku… A stvarnost je, ne znam, otiđite u US i proživite koju godinu. Možda ne umrete od… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Otvoreno i neustrašivo protivljnje europskih čelnika uputama Washingtona. Prvoaprilska šala?
Ovakav OUN, koji je sam sebi svrha današnjem svijetu postaje sve više i više nepotreban teret.
Ili če se restaurirati do zadnje cigle ili če nestati kao i sve nesposobno pratiti evolucijske promjene.
Prije toga raspravljati o premještaju zbog zloupotebe amerikanaca, kao davatelja prostora i nema baš puno smisla. I to premještaj u zemlju vazala, članicu grupe izdavača glupasto ili nikako razumski obrazloženih sankcija. “Saddam je pao, Gadafi je pao, Assad mora pasti, Maduro mora pasti,….”

Red Dog
4 godine prije

Jer je Jevropa stabilna…
U Astanu, bre.

shumadinac
4 godine prije

Neosporno je da je završio unipolarni svetski poredak ali kraj tog sistema ne znači i propast SAD-a. Isto kao što ne znači da Rusija i Kina nisu mogle ranije da se suprotstave tom poretku. Sve to je stvar kompromisa. Rusija i Kina su ćutale jer bi u suprotnom trpele velike žrtve. Umesto toga, čekale su da dovoljno ojačaju kako bi bile u stanju da se efikasno suprotstave. Isto tako ne treba živeti u zabludi da SAD nisu bile svesne promene situacije – ne da su svesne nego su znale da će do te promene doći. Kako da ne budu svesne kada su njihove kompanije izgradile kinesku privredu. Ameri su od početka svesni da ne mogu kontrolisati ogroman deo Azije pa su odlučile da “isisaju” koliko god mogu dok mogu. Ali UN jesu na umoru. U stvari, umrle su još 99. i još od tada SAD radi sve kako bi ih… Čitaj više »

Kažun
4 godine prije

Jack,statistika je zahebana stvar.Nisam baš neki ekonomista,iz hobija se bavim geopolitikom i geostrategijom.Ako možeš,potraži na netu podatke koji su bili kriteriji za nekadašnju srednju klasu i koji su kriteriji za današnju srednju klasu.Usput rečeno,Trump je uzeo 3,8 miljardi iz obrane i prebacio na Meksički zid.Novac je uzeo iz fonda za preseljenjeUSA BAZE na Okinawi za preseljenje na Guam.Bilo je više slučajeva silovanja domaćih cura i nasilnog ponašanja USA vojnika te su Ameri postali nepoželjni.Pih,što znači 3.5 miljardi za Ameriku -ali para više nema,a što je sa ostalih 800 baza diljem svijeta,a para sve manje.Proizvode se novi avioni,a para za održavanje starih nema .Navodno je prije kratkog vremena bilo operativno samo 30 posto aviona F18 nosačima aviona.Curi voda na sve strane.Nema love ,pati logistika,a ni visoki vojni dužnosnici nisu zadovoljni stanjem u vojsci.Usput rečeno novi nosač aviona progutao je 12-13 miljardi,a novi katapult ne funkcionira,nema dovoljno liftova,a neki ne funkcioniraju-što znači… Čitaj više »

burt
4 godine prije

nisu SAD propali nego Trumpova vanjska politika nije dala rezultate prema protivnicima SAD-a, naivan je bio pokušaj Trumpa i nekih iz njegovih krugova da će kao i Obama dobiti nobelovu nagradu za mir zato što je napravio prvi korak preko granice u Sjevernu Koreju i slao Kimu srdačna pisma a Kim mu uzvraćao ljubav u svojim pismima, Kim je dobio što je htio izlazak iz medijske i diplomatske izolacije a Trump nikad neće vidjeti nobelovu nagradu, Maduro je već bio na izlaznim vratima i pred egzilom sa opljačkanim zlatom ali ga je Trump vratio u život a Talibani su skoro došli u Camp David da se grle i ljube s Trumpom a IRGC i Huthy su već ponizili Trumpa sa rušenjem dronova i otimanjem tankera a i Assadu je Trump priije toga popustio umjesto predviđenih velikih zračnih napada, Trump zasad klizi prema gubitku izbora sljedeće godine ali ostaje jedna stvar… Čitaj više »

Lala
4 godine prije

Nestadoše komentari a ja nisam upratio koliko su trajali. Nadam se da će neko shvatiti da je takva praksa protiv portala i da treba takvog/e moderatora/e izbrisati. Kriteriji i dalje nisu jasni.

Mate
4 godine prije

SAD jesu siledžiije i to je na neki način OK. Ali ono što mi se puno više gadi jesu siledžijine EU sluge. I to stalno mantranje kako će EU “ovo” ili će EU “ono”, je gadarija.

Ive Oldtimer
4 godine prije

Ujedinjeni narodi bi trebali uvesti pravilo da se svuda u svijetu u svim clanicama UN-a zabrani politicko djelovanje moralno nepodobnim osobama. Nazalost na taj nacin bi vecina Balkanskih politicki podobnih a nemoralnih morala prihatiti dozivotnu suspenziju iz politike.

Nije bitno tko
4 godine prije

E, sad treba UN preseliti u Peking ili Moskvu.

Perun
4 godine prije

UN (ujedinjeni narodi ili nacije ) je ,,zastarila organizacija ” treba je raspustit ili reorganizirat…U skladu sa vremenom i prostorom …Izazovi modernog vremena traze nova i efikasnija rjesenja u organizaciji zivota i smrti na planeti Zemlji….

Mali Mujo
4 godine prije

A zar nebi bilo bolje cjelu UN smijestiti na 1 ili 2 kruzera i onda tako plove oceanima, obilaze; kontinente, zemlje i drzave, a priadaju svima ne samo odabranima.

Abe Tse deja-vu
4 godine prije

Amerika kako to gordo zvuci. A tek Amerika propada..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI