Amerika mora sarađivati sa Rusijom

Washington - Moskva
0
0

Umjesto pokušaja da se konfrontira sa Rusijom po svakom pitanju, Amerika mora naučiti da razlikuje ambicije od svojih vitalnih interesa, tvrdi saradnik Američkog konzervativnog magazina Daniel Larison.

„Naš odnos sa Rusijom je propraćen stalnim razočaranjima i zamkama dijelom zbog toga što sve administracije nisu bile u mogućnosti da naprave tu razliku“, naglasio je on. „Umjesto toga, Washington je težio da se takmiči sa Moskvom u stvarima važnim za njih, ali manje važnim za nas. To smo vidjeli sa pokušajem širenja NATO-a prema bivšim republikama Sovjetskog Saveza, a to vidimo i danas u Siriji.“

Naivnost takvog takmičenja, objašnjava ovaj novinar, nije samo u tome što bi to moglo izazvati direktne vojne sukobe između ove dvije nuklearne sile, već i u činjenici da bi SAD „praktično bile gubitnik u takvom takmičenju“.

„Ako je to tačno, mi moramo da smanjimo svoje ambicije i ograničimo ambicije naših saveznika što je više moguće kako bismo smanjili učestalost i intenzitet nesuglasica sa Rusijom“, naglasio je Larison.

On smatra da je potrebno pažljivo razmotriti šta se želi postići „udaranjem Rusije po nosu“ svaki put kada ona učini nešto što se Americi ne sviđa, šta će biti reakcija Rusije i da li je to stvarno neophodno. Washington mora da zna da, i ako uspije da „natjera drugu veliku silu u ponižavajući položaj“ na jednom polju, to pravi rizik stvaranja novih kriza u daljem razvoju događaja.

Larison je naglasio da pogoršani odnosi dviju zemalja mogu biti poboljšani, što bi i smanjilo rizik od „konflikta velikih sila u ovom vijeku“.

daniel larison
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.