Amerika navodno pregovara s Teheranom o razmijeni zarobljenika i puštanju veterana američke mornarice

Zamjena zarobljenika - Iran
5 komentara

Američki zatvorenik, koji se nedavno oporavio od infekcije COVID-19, od 2018. godine služi kaznu od 10 godina u Iranu pod optužbom za vrijeđanje iranskog vrhovnog vođe Ali Khamenei-a, i za kršenje privatnosti.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa i iranska vlada pregovaraju o sporazumu za razmjenu zarobljenika kako bi pustili veterana američke mornarice iz zatvora u Iranu u zamjenu za iransko-američkog ljekara koji je pritvoren u Sjedinjenim Državama, objavio je u srijedu New York Times pozivajući se na Iranskog diplomatu i predstavnika porodice veterana.

Abolfazl Mehrabadi, zamjenik direktora odjeljenja za iranske interese u Pakistanskoj ambasadi u Washingtonu, rekao je da Washington želi da razmijeni bivšeg člana američke mornarice Michaela R. Whitea (48) sa iransko-američkim ljekarom.

Mehrabadi, koji je odbio da imenuje dotičnog ljekara, rekao je da je on pušten uz kauciju. Zvaničnik je napomenuo, “Razgovori još nisu zaključeni”.

Jonathan Franks, portparol porodice White, rekao je da je obaviješten da Washington i Teheran rade na pregovorima o razmijeni dva zatvorenika.

“Ako Iranci imaju simetričan dogovor na stolu, voljeli bismo da ga administracija prihvati i dovede Michaela kući”, rekao je Franks, a citirao ga je New York Times.

White je privremeno pušten iz zatvora krajem marta, u vidu privremenog puštanja na odsustvo, nakon što je testiran pozitivno na novu bolest koronavirusa (COVID-19). Bio je u pritvoru švajcarske ambasade u Teheranu, koja predstavlja američke interese u ovoj državi.

Franks je rekao da se veteran, koji je prethodno preživio rak, oporavio od infekcije.

Za White-a je rečeno da je otputovao u Islamsku republiku da bi sreo iransku ženu koju je upoznao i u koju se zaljubio putem interneta. Osuđen je na 10 godina zatvora u Iranu 2018. godine pod optužbom da je vređao iranskog vrhovnog vođu Ali Khamenei-a i zbog kršenja privatnosti.

Prema podacima, najmanje četiri američka državljana, uključujući troje iranskog porijekla, zatvorena su u Iranu pod optužbom za špijunažu. Kaže se da SAD zadržavaju oko 20 državljana Irana.

“Svakodnevno sarađujemo sa Švajcarcima po pitanju zdravlja, bezbjednosti i oslobađanja američkih građana koji su pogrešno zatvoreni u Iranu,” rekla je Morgan Ortagus, portparolka američkog State department-a. Tvrdila je da je dovođenje kući pritvorenih Amerikanaca prioritet za Trumpovu administraciju.

Iranski diplomata u Washingtonu rekao je da ostala tri američka zatvorenika sa dvojnim državljanstvom nisu dio tekućih pregovora o razmjeni.

Mehrabadi je takođe rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da ubrzaju puštanje Sirosa Asgarija (59), iransko-američkog naučnika koga je američki savezni sud u novembru 2019. godine oslobodio, a trenutno je u pritvoru za imigraciju i carinsko sprovođenje (ICE), čekajući deportaciju, kao uslov za ubrzanje oslobađanja White-a.

“Ova tri slučaja se spajaju u jedno, Asgari, White i iransko- američki ljekar”, rekao je Mehrabadi.

Asgari je oslobođen optužbi da je krao poslovne tajne kršeći sankcije dok je bio u posjeti univerzitetu u Ohaju. Prošle nedelje je takođe pozitivno testiran na COVID-19, dok je u ICE pritvoru.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Irana su se pogoršavali nakon što je američki predsjednik Donald Trump 2018. godine jednostrano povukao Washington iz nuklearnog sporazuma iz Irana 2015. ili zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) i ponovo uveo oštre ekonomske sankcije protiv Teherana.

Odnosi su se još više pogoršali nakon ciljanog ubistva visokog iranskog generala Kasem Soleimanija američkim bespilotnim udarom u Bagdadu 3. januara 2020. godine.

U ovom trenutku, Washington želi produžiti zabranu Ujedinjenih nacija za prodaju konvencionalnog oružja Iranu koja bi trebala biti okončana u oktobru, kao dio takozvanog “maksimalnog pritiska” Trumpove administracije na Teheran.

AmerikaDonald Trumpiranteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
3 godine prije

Amerikanci su jos 1979 poslali vojnike u Iran da oslobode radnike svoje ambasade,a sada pregovaruju sa Iranom.Sta bi od onakve sile.

toliver
3 godine prije

Nadam se da Iranci neće pregovarati s teroristima…

Abe IV. Nepotvrdjeni
3 godine prije

Pozdravljam uvaženog čitatelja Nebojsu!

Davor drugi
3 godine prije

Jbte 10 godina zbog vrijeđanja nekog tipa iz vlasti? Vrhunac slobode misli i govora…
A jel toliko dobije i kada uvrijedi nekog običnog Božjeg grješnika?

Davor drugi
3 godine prije

Čudno… Samo 5 komentara, ne znam zašto su izostali svi pobornici islamske revolucije Irana???
Ja mislio da je Iran mnogo labaviji po pitanju ljudskih prava od većine islamskih odnosno sunitskih zemalja tog regiona. U biti, ista s.anja po pitanju ljudskih prava, samo druga pakovanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI