Amerikanci uhapšeni zbog planiranja terorističkog napada

Logicno.com
0
0

Američke vlasti su u petak saopštile da su uhapsili trojicu muškaraca iz savezne države Kanzas, a koji se dovode u vezu sa navodnim pokušajem bombaškog napada na jednu stambenu zgradu u gradu Garden City. U zgradi, u čijem kompleksu se nalazi i džamija, žive građani somalijskog porijekla, pretežno muslimani.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca distrikta Kanzas, Tom Beall, saopštio je da su Curtis Allen (49), Patrick Stein (47) i Gavin Wright (49) osumnjičeni da su planirali teroristički napad za 9. novembar, samo dan poslije američkih predsjedničkih izbora. On je naveo da su optuženi pribavili veliki količinu vatrenog oružja i municije.

Kako navode američki mediji, njih trojica su bili članovi antimuslimanske grupe “Krstaši” te su na planu napada radili još od februara ove godine. Njihova namjera je bila raznijeti zgradu tako što bi na svakom njenom ćošku parkirali vozila napunjena eksplozivom. Eksploziv bi bio detoniran pomoću mobilnih telefona.

Kansas City
Kansas City

Federalni biro za istrage (FBI) imao je svog doušnika u redovima Kansas Security Force, militantne antimuslimanske grupe, a koji je posjećivao njihove i sastanke grupe “Krstaši”.  Na tim sastancima je planirano izvođenje nasilnih napada protiv muslimana u jugozapadnom Kanzasu, a koje članovi ovih grupa nazivaju “žoharima”.

Jedan od osumnjičenih, Patrick Stein, u presretnutom razgovoru je kazao kako “jedini način da se ova zemlja (SAD) probudi jeste krvoproliće“.

Sva trojica osumnjičenih su trenutno u pritvoru zbog osnovane sumnje da su planirali upotrebu oružja za masovno uništenje. Ako budu osuđeni za ovo djelo, prijeti im kazna doživotnog zatvora. Specijalni agent FBI, Eric Jackson, kazao je da su ovi ljudi “imali namjeru, sredstva i mogućnost da izvrše ovaj teroristički čin“.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.