Amerikanci Ukrajinu sve više doživljavaju kao teret

Amerika (SAD) i Ukrajina
22 komentara

Amerikanci se sve više okreću protiv finansiranja sukoba Ukrajine sa Rusijom, pokazala su dva nedavna istraživanja javnog mnijenja. Partizanske divizije su imale ozbiljan uticaj na stavove prema pružanju pomoći u SAD.

U istraživanju koje su sproveli The Financial Times i poslovna škola Michigan Ross, 48% Amerikanaca je reklo da vjeruje da njihova nacija previše troši na vojnu i finansijsku pomoć Kijevu. Samo 27% je reklo da je iznos ispravan, a 11% vjeruje da SAD ne troše dovoljno. Britanske novine objavile su rezultate u nedjelju.

Glasači GOP-a su najvjerovatnije rekli da je američka pomoć Ukrajini bila pretjerana, sa 65% republikanaca dalo je taj odgovor, u poređenju sa 52% nezavisnih i 32% demokrata.

Promjenjivi stavovi su se također odrazili u istraživanju Pew-a o istom pitanju, čije je rezultate anketar objavio prošlog petka. U toj studiji, 31% ispitanika je reklo da SAD previše troše, u poređenju sa 29% koji podržavaju sadašnji nivo, 18% koji smatraju da to nije dovoljno, a 22% koji su rekli da nisu sigurni Prošle sedmice, senatori iz republikanske opozicije blokirali su zahtjev Bijele kuće za preko 110 milijardi dolara dodatne vanjske bezbjednosne potrošnje, od čega je više od 60 milijardi bilo namijenjeno Ukrajini.

Administracija predsjednika Joea Bidena tvrdila je da će se američki vojnici, ako SAD prestanu financirati Ukrajinu, morati direktno boriti protiv Rusa. Insistirao je da će Moskva napasti NATO nakon što je pobijedila Ukrajinu, što je izazvalo prijekor iz Kremlja.

Samo 33% Amerikanaca anketiranih u anketi Pew-a reklo je da Rusija predstavlja veliku prijetnju SAD-u, dok 34% smatra da je to manja prijetnja, a 10% da ne predstavlja nikakvu prijetnju. Demokrate su češće od republikanaca doživljavale Rusiju kao veliku prijetnju, sa jazom od 40% do 27%.

Republikanski senator JD Vance argumentirao je skeptičan stav o financiranju Ukrajine koji dijele neki poslanici u njegovoj stranci tokom CNN-ovog programa Stanje Unije u nedjelju.

“Ideja da će Ukrajina baciti Rusiju nazad na granice iz 1991. bila je apsurdna. Niko zapravo nije vjerovao u to”, rekao je voditelju Jakeu Tapperu. Protivnici žele da Bajden objasni „šta će postići 61 milijarda dolara, a sto milijardi dolara nije“.

Obje ankete su sprovedene online, između 5. i 6. decembra, odnosno između 27. novembra i 3. decembra. Anketa FT-Michigan Ross odražava mišljenje 1.004 registrovanih birača i ima marginu greške od ±3,1 procentnih poena. Istraživanje Pew-a uključivalo je 5.203 osobe i ima marginu greške od ±1,8 procentnih poena.

anketaSADukrajinaZamor
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Narod u SAD je totalno odvojen od svijeta i realnosti.

Oni shvaćaju rat u Ukrajini kao nešto tamo daleko na drugom kraju svijeta što ne utječe na njih, ali im je drago što vlast koju su birali odlično zarađuje na izvozu oruzja, plina, nafte od EU, i još uz to osiromašuju EU sankcijama prema Rusiji.

Samo za izvoz Covid eksperimentalnih genetski modificiranih cjepiva u EU, do sada je američki Pfizer zaradio nekih 80 milijardi dolara.

Šteta po EU je višestruko veća od tih 100 milijardi dolara pomoći izuzetnih što su poslali Ukrajini (pad gospodarstva, gubitak trzišta, skupi energenti, slom industrije, slanje desetaka milijardi eura pomoći Ukrajini, razoruzavanje), a ne treba zaboraviti i da EU trpa novce u ukrajinski bunar bez dna.

Nakon toliko izvoza ratova u svijetu, baš nitko u svijetu neće tugovati kada rat pokuca i na njihova vrata.

tihobl
4 mjeseci prije

Salju nedovoljno. Rusi su ocekivali da ce zapad slati vise para, oruzja i ljudstva. S-500 i S-350 jos nisu ni ukljucili.
Ako misle da ce se rusi zaletjeti i nabrzaka osloboditi cijelu Ukrajinu onda se varaju. I dalje je na snazi 1 km sedmicno da smije vojska napredovati (pogledajte sta sam C/P proteklih dana i vidjecete da je svuda napedak izmedju 1 i 1.4 km u dubinu). Rusima se ne zuri. ostavice Banderstan zapadu na izdrzavanje sve dok na koljenima ne zatraze od rusa da ih oslobodi tereta. Ukrajina je crna rupa koja je sahranila SSSR, a onda progutala samu sebe. Sad se parazit nakacio na zapad i sisa li sisa. Blek roku postalo je jasno da su pukli pare. Mislili su jeftino pokupovati Ukrajinu, a sad vide da ce izgubiti ulozeno. Vec su izgubili rudnike vrijedne 12.000 milijardi koje su kupili od Potrosenka i Zelenskog.

tranzistor
4 mjeseci prije

Naj utjecajnija partizanska divizija je 1. Proleterska.Stavove 1.Proleterske na celu s Djurom Pucarom uvazavaju jedna i druga strana, doduse Bajden nesto vise od Putina .

eks
4 mjeseci prije

Amerikanci, su u proseku i globalno veoma neobrazovan i neinformisan narod. Vladajući režim , (sistem) je planski učinio da tako bude , jer tako vladari Amerike – korumpirani idioti i pohlepne psihopate – lakše manipulišu i upravljaju narodom. Taj recept primenjuju u svim zemljama koje okupiraju . Nameću tzv. “reforme” koje sprovode njihovi namesnici – marionete na vlasti , a te reforme su upravo sistemsko zaglupljivanje naroda i , putem monstruozne propagande, stvaranje iluzije o slobodi i demokratiji.

tuf
4 mjeseci prije

Kukavice su navikle na omjer 10:1 u borbama protiv radikaliziranih jadnika u sandalama pa su ih Rusi naglo otrijeznili iz supremacijskog delirija. Kako bi tek bilo da idu čačkati mečku s Kinom. Izvješća Pentagona pokazuju koliko je zapad atrofirao tijekom zadnjih desetljeća: Pentagon warns of US arms production lag The US is unable to build its weapons fast enough, and the mismatch between quality and speed “presents a growing strategic risk” as Washington needs to support active combat operations “while deterring the larger and more technically advanced peer threat looming in the Indo-Pacific,” according to a Pentagon draft. Over the past 30 years, China has become a global manufacturing hub, and its industry now “far exceeds the capacity of not only the United States, but also the combined output of our major European and Asian allies,” the document said. At the same time, the US has the largest defense budget… Čitaj više »

Max
4 mjeseci prije

Nisu partizanske divizije nego stranačke podjele. Hvala. Hoće ih se riješiti.

Antee
4 mjeseci prije

Tako je bilo i sa Koreom, Vijetnamom, Irakom…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI