ANALIZA: Donald Trump je ušao u Sjevernu Koreju i upisao se u povijest, ali što dalje?

Kim Jong Un Donald Trump DMZ
11 komentara

Jučer se američki predsjednik Donald Trump u demilitariziranoj zoni sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, rukovao se s njim, a zatim prešao crtu koja dijeli dvije Koreje, javljaju agencije. Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje.

“Prijeći tu crtu je velika čast, postignut je veliki napredak i sklopljeno veliko prijateljstvo”, rekao je američki predsjednik, koji je pješice prešao granicu između Sjeverne i Južne Koreje u selu Panmunjom, na mjestu gdje je 1953. potpisano primirje.

“Ovo je veliki dan za svijet. To znači da želimo zaustaviti nesretnu prošlost i pokušati stvoriti novu budućnost”, rekao je Trump.

Kim Jong-un je izrazio nadu da će “prevladati prepreke” u odnosima s Trumpom. Sjevernokorejski predsjednik je izgledao opušteno i zadovoljno dok je razgovarao s Trumpom.

“Ovo je izraz njegove volje da radi na novoj budućnosti”, kazao je Kim i istaknuo da bi bila velika čast da Trump posjeti Pjongjang.

Američki predsjednik pozvao je Kima u posjet Bijeloj kući, što je odmah pokrenulo lavinu komentara u Sjedinjenim Državama.

Ovo je treći susret dvojice čelnika od njihova susreta u lipnju prošle godine i neuspjelog sastanka u Hanoiu u veljači.

Trumpova administracija zahtjeva da se Pjongjang trajno odrekne svog nuklearnog programa, a tek će se onda govoriti o ukidanju međunarodnih i američkih sankcija, što Sjeverna Koreja odbija i želi da se pregovara o denuklearizaciji cijelog Korejskog poluotoka, uključujući teritorijalne vode obje Koreje, što bi značilo da SAD iz tog područja moraju udaljiti svoje podmornice i brodove koji raspolažu takvim oružjem. Trump je subotu, nakon sudjelovanja na summitu G20 u japanskom gradu Osaki, stigao u Seul na razgovore s južnokorejskim predsjednikom, tijekom kojega je iznenada ponudio da se susretne s Kim Jong-unom, što se i dogodilo.

Novi sastanak čelnika Kim Jong-una i Donalda Trumpa nije donio nikakav konkretan napredak, a za američkog vođu bio je samo razlog da se pokaže pred kamerama, izjavio je dopisnik CNN-a Jim Acosta. Prema njegovim riječima, glavno je pitanje je li Kim doista spreman za nuklearno razoružanje ili mu jednostavno laska pozornost svjetskih medija za Sjevernu Koreju u vezi s Trumpovim diplomatskim inicijativama.

Trump i Kim Jong-un su razgovarali oko 50 minuta, kaon čega je američkog vođu Kim poveo preko sjevernokorejske granice. Zatim se vratio i dao komentare, nazvavši sastanak “pozitivnim” i konstatirajući da su se stranke dogovorile da nastave pregovore na radnoj razini. Međutim, dodao je kako vrijeme u ovom slučaju ne igra značajnu ulogu. Prema njegovim riječima, on neće žuriti s pregovorima, a zapravo i nema žurbe, javlja CNN.

Glavni dopisnik u Bijeloj kući, Jim Acosta, koji je pokrivao pregovore na prethodnim sastancima na vrhu, otkriva da je začuđujuće da pred novinarima Trump nijednom nije spomenuo „nuklearno razoružanje“. Kada su Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja započele pregovore, američka uprava je inzistirala na potpunom, provjerljivom i nepovratnom nuklearnom razoružanju. To je bio ključni cilj i zahtjev Washingtona. Međutim, predsjednik Trump nije ništa rekao o tome. Moguće je da se vratio pregovorima radi samih pregovora. CNN pita je li Trump uopće odredio svoj cilj?

Jim Acosta, glavni dopisnik CNN-a u Bijeloj kući: Da, čini se da nije bilo proboja, samo nastavak snažnog muškog prijateljstva između predsjednika Trumpa i Kim Jong-una. Tako se može opisati ishod ovog susreta u demilitariziranoj zoni. Čuli ste da je predsjednik rekao da će stranke nastaviti pregovore u nadolazećim tjednima.

Danas smo, u biti, promatrali predsjednikov pokušaja da sakupi fragmente koji su preostali nakon posljednjeg summita u Hanoju s Kim Jong-unom, kada su pregovori potpuno propali. Stoga mi se čini da ćemo promatrati kako će pokušati sve vratiti u normalu i uspostaviti pregovarački proces. Međutim, nema nagovještaja da su ostvarili napredak u pogledu bilo kakvih osjetljivih pitanja u vezi s nuklearnim razoružanjem Sjeverne Koreje. Čini mi se da je dijelom iz tog razloga predsjednik je hodao u demilitariziranoj zoni, mašući svima pred objektivima fotoaparata, kako bi svi mogli vidjeti što se događa između njega i Kim Jong-una. Trump definitivno želi više priznanja za svoje zasluge u tom pogledu.

Osim toga, čini mi se da pokušava utjecati na to kako se ovu temu obrađuje u medijima. On samu činjenicu da su se ti pregovori dogodili i da se sastao s Kim Jong-unom doživljava se kao nešto bitno, neku vrstu pomaka. Međutim, kao što znamo, budući da već dugo promatramo predsjednika i već smo tri puta vidjeli pregovore između njega i Kim Jong-una, Trump postavlja pravila kroz zabavu i nada se da će mu takvi spektakli u nekom trenutku osigurati dobiti polugu utjecaja na stranu s kojom pregovara, to jest, u ovom slučaju, s Kim Jong-unom. Pitanje je, namjerava li Kim Jong-un poduzeti bilo kakve konkretne korake u interakciji s predsjednikom Trumpom ili jednostavno voli činjenicu da ga Sjedinjene Države stavljaju na istu razinu kao i predsjednika. Mislim da će to biti glavna tema za Trumpa u bliskoj budućnosti.

Po mom mišljenju, jedan od najzanimljivijih rezultata u ovoj priči je bio to što je Donald Trump pozvao Kima u Bijelu kuću. Znate, ako vidite kako američki predsjednik prelazi granicu Sjeverne Koreje, možete vidjeti i Kim Jong-una u Bijeloj kući, što će biti spektakl koji će vjerojatno nadmašiti čak i ono što smo danas ovdje vidjeli.

Mislim da će sve biti svedeno na to može li predsjednik Trump osigurati da Kim Jong-un prijeđe najvažniju posljednju granicu, ali ne onu koja dijeli Sjevernu i Južnu Koreju, nego onu koja leži između nuklearnog razoružanja i trenutnog stanja u kojem Kim Jong-un ostaje prijetnja cijelom svijetu.

A što se tiče ove posjete Bijeloj kući koju je predložio predsjednik, uspio sam razgovarati s izvorom koji je bio prisutan na sastanku dvojice čelnika i rekao mi je da je prerano govoriti o takvim stvarima, jer je predsjednik upravo iznio svoj prijedlog, a kada se ovaj sastanak može dogoditi, nema konkretnih informacija.

Ovako je CNN opisao sastanak Trumpa i Kim Jong-una, potpuno zanemarivši činjenicu da je na prvom dokumentu potpisanom u Singapuru od strane dvojice čelnika stajalo da se pregovara i teži „denuklearizaciji Korejskog poluotoka“, što su po povratku Trumpa u Bijelu kuću Mike Pompeo i John Bolton odmah preveli na „potpuno, provjerljivo i nepovratno nuklearno razoružanje Sjeverne Koreje“, kao što tvrdi Jim Acosta.

Međutim, kao što je rekao ruski vođa Vladimir Putin, nakon što je svijet, uključujući vođe Sjeverne Koreje, vidio kako su završili Sadam Hussein i Muammar Gaddafi, očekivano je da se Kim Jong-un neće odreći svog arsenala, iako vrlo skromnog, jer ono jamči političko preživljavanje njega kao predsjednika zemlje, a Sjevernoj Koreji je jamstvo neovisnosti i očuvanja suvereniteta.

U svakom slučaju, razgovori su pozitivna stvar, jer rastjeruju ratne oblake nad Korejskim poluotokom. Nakon niza važnih sastanaka, uključujući sastanak s predsjednikom Kine Xi Jinpingom, Trump je otišao iz Japana u Južnu Koreju na sastanak s predsjednikom Moon Jae-inom.

„Dok ja budem tamo, ako predsjednik Kim Jong-un vidi ovu poruku, susreo bih se s njim na granici u demilitariziranoj zoni, samo kako bi se rukovao i pozdravio”, napisao je američki vođa na svom Twitteru dan ranije.

Već po dolasku u Seul, otvarajući razgovore s Moon Jae-inom, Trump je rekao: “Rečeno mi je da se Kim Jong-un želi susresti.” Nakon što je zajedno sa svojim južnokorejskim kolegom razgledao položaje Sjeverne Koreje u demilitariziranoj zoni, Trump se sastao s Kimom i prešao „graničnu liniju“.

Prema rasporedu Bijele kuće, sastanak nije trebao trajati više od 15 minuta, ali je trump opet učinio po svom i razgovarao s Kimom čak 50 minuta.

Kasnije je Trump objasnio da je posjet Južnoj Koreji doista zakazan “prije nekoliko mjeseci”, a onda je “došao na ideju da možda nazove predsjednika Kim Jong-una, saznati što želi li da se pozdravi“. Znači da nije imao unaprijed zakazani sastanak i da su izjave njegovog tima i Donalda Trumpa proturječne.

Sjevernokorejski vođa je, pak, priznao da je saznao za Trumpovu želju za susretom s Twittera i bio je vrlo iznenađen.

“Mnogi ljudi misle da smo se dogovorili da se sastanem s predsjednikom Trumpom tijekom razmjene pisama, ali bio sam vrlo iznenađen kad sam jučer ujutro čitao Twitter”, rekao je Kim.

Sudeći po snimkama, susret Kima i Trumpa, koji su kasnije bili u pratnji Moon Jae-ina, održao se u toploj atmosferi. O tome svjedoči i činjenica da su šefovi država razmijenili pozive da posjete Washington i Pyongyang.

Nakon završetka pregovora, Trump je priopćio kako će posjet predsjednika Sjeverne Koreje Washingtonu biti održan u dogledno vrijeme.

„Rekao sam mu: Znaš da ćeš u dogledno vrijeme doći k nama, a mi tebi. Ali još imamo posla“ rekao je Trump.

Dodao je kako ukidanje američkih sankcija protiv Pjongjanga sada ne dolazi u obzir, ali on čeka priliku da ih poništi.

Trump je također govorio o dogovorima s Kim Jong-unom za pripremu pregovaračkih timova koji će se sastati u roku od dva do tri tjedna kako bi razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, naglašavajući da “brzina nije cilj”.

Ni predsjednik Južne Koreje nije skrivao zadovoljstvo zbog susreta čelnika Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država.

“Ovaj sastanak je dao ogroman doprinos potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka i uspostavi mira “, naglasio je Moon Jae-in, koji je očito dobro pazio da naglasi kako je cilj denuklearizacija cijelog Korejskog poluotoka.

Međutim, predsjednik Povjerenstva za informativnu politiku Vijeća Ruske Federacije, Aleksej Puškov, sastanak na međukorejskoj granici  je nazvao “non-stop show” i podsjetio da je uoči odlaska u Osaku Trump rekao da će se “sastati s mnogim, ali ne i s Kimom”.

„Sada se s Kimom rukuje u Panmunjomu. To je Trump. Obični PR bez ikakvog sadržaja. On vjerno poštuje pravila”non-stop showa”. Ako problem i ne bude riješen, onda barem napravite spektakl”, rekao je Puškov na svom Twitteru.

Prema mnogima, pregovori između šefova Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje nisu bili važan međunarodni sastanak, već obična fotografska seansa.

Za Trumpa je bilo važno ne da bude prvi čovjek na Mjesecu, nego prvi predsjednik Sjedinjenih Država koji je kročio na sjevernokorejsku zemlju i što će svi mediji odmah čuti za to. Kim Jong-un je želio pokazati da se lako sastaje s američkim predsjednikom, spontano i bez ikakvih obveza.

Točno je i da su strane u pregovorima razumjele besmislenost sastanka s političkog i diplomatskog stajališta, ali su ga 100% iskoristile u smislu imidža.

Međutim, dio stručnjaka vjeruje da, unatoč teatralnosti Trumpovog posjeta, sada postoje dobri izgledi da Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja uspostave odnose.

Trumpova politika je puna teatralnosti. Prijedlog za susret putem Twittera je jedan od dokaza, iako se o tome vjerojatno već raspravljalo. Ipak, sada je Trump ušao u povijest kao prvi predsjednik Sjedinjenih Država koji je posjetio Sjevernu Koreju, iako nakratko i u demilitariziranoj zoni.

Proteklih mjeseci su  pregovarači iz Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje stali i nije bilo jasno kako se pomaknuti. Onda je Trump osobno intervenirao u toj situaciji, sastao se s Kimom i pregovori su se nastavili. Ali ako govorimo o strategiji uzajamnih ustupaka, to znači da je Pjongjang osvojio diplomatsku pobjedu, jer je to bio njihov teritorij. No, s njegovim kazališnim darom, Trump je predstavio stvar tako da je on bio pokretač napretka u odnosima, da želi spriječiti rat i uspostaviti mir na Korejskom poluotoku.

Za Kima je susret također koristan i on očekuje da će postići dogovor s Trumpom prije kraja ove godine, jer će se kasnije Trump usredotočiti na pripreme za izbore i neće imati vremena za Koreju.

S druge strane ima i onih koji vjeruju da ovaj sastanak svjedoči o velikim promjenama u međunarodnoj politici. Naime, ovaj susret, prema tim tvrdnjama, pokazuje kako sada nad ideološkim čimbenicima prevladavaju stvarni politički interesi i sigurnosna pitanja.

Tumačeći susret u tom kontekstu, „Trump se prestao bojati svojih protivnika u Sjedinjenim Državama i više ne brine za napade liberalnog tiska, a kolektivni duh McCaina je stvar prošlosti“. Dakle, ako Trump želi pregovarati, on će pregovarati s bilo kim, što je u određenom smislu točno, ali sankcije ostaju i takvi pregovori nemaju smisla, kao što je upozoravao iranski vrhovni vođa, ajatolah Sayed Ali Hamnei.

To ne znači da se svijet kreće prema prijateljstvu i međusobnom razumijevanju, ali nebrojeni bilateralni susreti čelnika različitih zemalja s Putinom, Trumpom i Xi Jinpingom u Osaki u ozračju dobre volje ukazuju na to da svijet ulazi u razdoblje koje podsjeća na 19. stoljeće, “realpolitik”, ali u cijelom svijetu, ne samo u Europi.

Govoreći o mogućnosti posjete Kim Jong-una Washingtonu, to ne bi bio problem za sadašnjeg čelnika Bijele kuće. Trump nema problema s legitimiranjem Kima u međunarodnoj zajednici. Ako ne postoji druga mogućnost koja će jamčiti sigurnost američkih interesa,  Kim će biti prihvaćen čak i u Washingtonu. No, to nije dokaz slabosti sjevernokorejskog vođe i prije se može tumačiti popuštanjem Washingtona. Naravno, svi koraci u tom smjeru će sigurno biti opstruirani od strane Mikea Pompea i Johna Boltona, dvojice Trumpovih suradnika koji su lice kolektivnog duha Johna McCaina i agresivne Amerike. Je li Donald Trump zaista drugačiji od njih, saznat ćemo ubrzo.

VIDEO – Susret Trumpa i Kima u demilitariziranoj zoni u selu Panmunjom

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spock
4 godine prije

Ako je odlazak “preko” bio spontan i nenajavljen mislim da se ekipa iz Secret service-a smrzla 🙂

Milance iz Ceske
4 godine prije

Jasno kao dan, uskoro slijedi ujedinjenje sjeverne i juzne koreje..Své ide prema planu

Perun
4 godine prije

Trump ce dobiti drugi mandat za predsjednika .Ovo sto su napravili Trump i Kim Yong Un ponistilo je sve gluposti koje je dosad izgovorio i napravio Trump i Kim Yong Un..Mali koraci za Trumpa i Kima a veliki za svjetski mir …mir do neba…

Red Dog
4 godine prije

Show. Da se desava nesto. Da Trump dobija rubrike. Da ostane u centru paznje.
A deluje da Trump dominira. Kim je do sada bio prikazan kao monstrum. Nije mu se smelo prici. Sad dolazi Kim kad ga Donald zove. Kucni ljubimac. Zna se ko je alfa muzjak tu.
I „kuvaju“ Kima. Rekao je sam da je sada prvenstveni revolucionarni cilj da poboljsa zivote stanovnistva. Ne daju mu nista osim obecanja da ce dobiti sve ako zalegne potpuno. „Vidis Vijetnam. Ratovali su protiv nas. Bili su u gorem stanju od vas. Od kad su zalegli cvetaju“. To, naravno, vazi samo dok je Vijetnam koristan protiv Kine, ali sada deluje tako.
Hoce li Kim nasesti? Citao sam transkripte razgovora izmedu Jelcina i Clintona. Jelcin je porogutao i mamac i udicu. Umislio je da su ga stvarno voleli.

EU dismr
4 godine prije

Kad skužiš da ti je Kalifornija u dosegu korejskih raketa, odmah postaneš nekako “miroljubiv”. Ni traga od prošlogodišnje retorike ..

Zvrk
4 godine prije

Vraga je bilo spontano. Možda su jedino tajne službe uhvaćene na spavanju i osramoćene. Itekako je tu bilo dogovaranja sa sjevernim i južnim korejcima o detaljima te navodne spontanosti.

deki
4 godine prije

Pre ce biti da su Trampa uvukli u masinu.Kim je namazaniji od tramponje.Nema sansa da ce Kim ikada biti ono sto je bio Jeljcin,ili da ce ceniti vise ameriku nego Kinu ili Rusiju.Ovo su scene za pozornicu ,iza kulisa da se naslutiti da amerika je ta koja je podvila rep i tako ce biti sa svim buducim zemljama koje imaju ili ce imati rusko oruzje,ili rusku i kinesku podrsku.Totalno bivsa sila u opadanju,koja je i svesna toga ali koja ce praviti ubuduce mirnije poteze satro demokratske da bi samo ostali u nekom ekonomskom biznisu tj.sve ce raditi samo da ih iz dilova ne izbace Kina,Rusija….Ne bi zacudilo i da za par meseci sastane se i pohvali cak i Assada. Jos jednom ko bude gazda bliskog istoka taj ce biti gazda ili gazde celog sveta,a onaj ko bi bio izbacen iz zlatnog tala taj ce tesko moci da se ikada ponovo… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.