fbpx

ANALIZA: Izraelsko obaranje zrakoplova Il-20 – Dan poslije

Iljusin IL-20

Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva obrane su se izraelski piloti branili ruskim zrakoplovom Il-20 kao štitom, kojeg je u “prijateljskoj vatri” oborila sirijska protuzračna obrana. U nesreći je stradalo 15 ruskih vojnika.

General Bondarev: “Cilj Izraela je bio narušiti savez Rusije i Sirije”

Umirovljeni general Viktor Bondarev, bivši glavni zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva i zapovjednik prve ruske skupine u kampanji u Siriji, trenutno senator u Gornjem domu ruskog parlamenta, za TASS je izjavio da je Izrael namjerno izazvao obaranje ruskog zrakoplova Il-20 od strane sirijske protuzračne obrane samo kako bi pogoršao savezničke odnose između Moskve i Damaska.

“Rusija je trijezno procijenila situaciju”, rekao je Bondarev, čelnik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, sugerirajući da je napad na navodno iransko skladište oružja za Hezbollah samo bio izgovor za ovu operaciju.

“Ne može se reći da je Izrael slučajno ruski IL-20 “doveo” u područje sirijske protuzračne obrane. Činjenica je da zemlje američke antiterorističke koalicije, koje uključuje i Izrael, žele posijati razdor u našem partnerskom i prijateljskom odnosu sa Sirijom”, rekao je Bondarev, koji odlično poznaje situaciju u Siriji i visoke vojne i političke dužnosnike arapske zemlje.

Senator je podsjetio da je Rusija pomogla Siriji da pobjedi u rat protiv terorista.

“Osim toga, zahvaljujući stalnoj vojnoj nazočnosti na teritoriju Sirije, ojačali smo našu poziciju na Bliskom istoku i široj regiji u cjelini. Ne čudi da SAD i njihove pristaše, koji očito nisu zadovoljni razvojem situacije, traže da nas posvađaju sa Sirijom i posiju razdor, uglave klin u naše odnose”, nastavio je Bondarev.

“To je razlog zbog kojeg je Izrael stvorio ovu situaciju i namjerno doveo ruski zrakoplov pod vatru sirijske protuzračne obrane, nadajući se da će nas okrenuti protiv Sirije”, rekao je Bondarev.

Međutim, prema njegovim riječima, Rusija je “trijezno procijenila situaciju, jasno rekavši tko je kriv za ovu provokaciju, bez okrivljavanja sirijske strane”.

“Izrael je kriv za smrt naših vojnika i gubitak zrakoplova, a dio krivnje leži na Francuskoj, koja je komplicirala situaciju u zraku i otežala rad sirijske protuzračne obrane”, naglasio je Bondarev, koji vjeruje da će se  “takav ciničan korak očito odraziti, iako ne na najbolji način, na diplomatske odnose i suradnju između Rusije i Izraela”.

Izrael negira krivnju

Izrael

Izraelci tvrde kako njihovi zrakoplovi uopće nisu bili na tom mjestu kada je sirijska protuzračna obrana otvorila vatru. Dakle, jesu li zračne snage izraelskog režima krive za smrt ruskih vojnika, a ako jesu, koliko?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je sinoć izrazio sućut predsjedniku Vladimiru Putinu zbog smrti ruskih vojnika u oborenom zrakoplovu Il-20. Putin je jasno rekao kako podržava izjavu koju su o incidentu zajedno sastavili on i general Šojgu, iako Netanyahu možda ne snosi osobnu krivnju. Međutim, optužio je Izrael za kontinuirano kršenje zračnog prostora Sirije i obećao odgovor koji će svi čuti.

Da utješi sugovornika, Putin je rekao kako se incident dogodio kao posljedica “lanca tragičnih incidenata”.

Netanyahu je obećao pružiti Rusiji sve informacije o incidentu, čak je naredio da general Amikam Norkin osobno ove informacije odnese u Moskvu. Čini se da izraelski čelnik pokušava kazniti vlastitog generala tuđim rukama i šalje ga da se osobno pravda ruskom ministru obrane.

General Šojgu je već jasno izjavio da su se izraelski piloti namjerno pokrivali ruskim zrakoplovom. Uzeli su posadu zrakoplova Il-20 kao taoce. Dakle, Izrael je kriv u onoj mjeri u kojoj je taoce doveo u pogibeljnu situaciju.

Koji su razlozi da Izrael za sve optuži Siriju?

Izraelske zračne snage

Kao što smo rekli, za umirovljenog generala Bondareva je situacija jasna i krivac je trebala biti Sirija, ali rusko vojno i političko vodstvo nije nasjelo na provokaciju.

Izrael naglašava da se radilo o “slučajnom incidentu” za kojeg je kriva sirijska protuzračna obranu, ali i Iran i Hezbollah. Navodno je cilja akcije izraelskih F-16 bio uništiti određena postrojenja u Latakiji gdje Iran proizvodi oružje za masovno uništenje za Hezbollah. Izrael kaže kako prisutnost ruskog Il-20 u ovoj regiji nije bila predviđena.

Međutim, to je teško vjerovati. Il-20 je zrakoplov za izviđanje. Njegova je zadaća satima biti u zraku i nadgledati veliki teritorij. Izraelska vojska nije mogla ne znati da ruski časnici za obavještajne djelatnosti odlaze u misiju i da se vraćaju u bazu za nekoliko sati. Il-20 uvijek doseže svoju visinu, potom izviđa teritorij, odlazi prema moru i uvijek do slijetanja dolazi i iz mora, iz sigurnosnih razloga zbog mogućih napada sustavima MANPADS. Ipak, F-16 su poletjeli kako bi napali “objekte Hezbollaha” točno u vrijeme slijetanja Il-20.

Zašto IL-20 nije imao pratnju?

ANALIZA: Izraelsko obaranje zrakoplova Il-20 - Dan poslije 1

FOTO: Ilustracija, An-124 i 4 Su-27

Takvi zrakoplovi obično nemaju pratnju, izjavio je stručnjak Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilij Kašin.

“Ovaj zrakoplov je izuzetno spor i borbenim zrakoplovima nije lako pratiti ga”, objasnio je vojni stručnjak.

Ali možda postoji još jedno objašnjenje zašto ovim područjem ne patroliraju ruski borbeni zrakoplovi.

“Za stalno patroliranje u zraku morate dramatično povećati broj snaga u bazi Hmeymim. Zapravo, one bi se morale udvostručiti”, rekao je Kašin.

Tu je i treća verzija. Prethodno su letove izviđanja pratili borbeni zrakoplovi Su-30. Međutim, nakon sporazuma s Turskom o podijeli zona odgovornosti je ova pratnja ukinuta. Istina, nema potvrde ove verzije u službenim izvorima.

Nakon incidenta s obaranjem ruskog Su-24 2015. godine, Glavni stožer ruske vojske je izvijestio da će zrakoplovi-lovci pratiti zrakoplove, ali samo one koji provode udare. To se nije odnosilo na Il-20.

Je li sirijski S-200 imao sustav prepoznavanja “prijatelj –  neprijatelj”?

ANALIZA: Izraelsko obaranje zrakoplova Il-20 - Dan poslije 2

FOTO: Ilustracija, radar 5N62 sistem s200

Prvo, taj sustav, iako dramatično smanjuje vjerojatnost “prijateljske vatre”, ne isključuje je u potpunosti. Drugo, sustav može funkcionirati pogrešno, posebice ako su Izraelci koristili sustave za elektroničko ratovanje (EW). Treće, čak i ako je sustav radio, treba uzeti u obzir da on jednostavno može poslati signal za krivo ciljanje.

“Pri izračunu u stresnoj situaciji, ako postoji ozbiljan napad, prirodno je da se mogu ignorirati podaci ovog sustava”, vjeruje Vasilij Kašin.

Ipak, Izrael i dalje tvrdi da je S-200 nehotično i greškom otvori vatru na ruski Il-20. Osim toga, izraelski čelnici tvrde da su Sirijci otvorili vatru puno kasnije,  kada F-16 više nisu ni bili u tom području. Ako je ova verzija točna, onda Izrael nije kriv. Ali je li doista tako?

Jesu li izraelski F- 16 stvarno bili u zraku blizu Il-20?

Obaranje Il-20

Ovo je ključno pitanje. Sirijska protuzračna obrana je otvorila vatru na ruski i na izraelske zrakoplove. Ali samo Izrael tvrdi da je u vrijeme kada je projektil S-200 udario u Il-20 F-16 već duže vrijeme bio izvan tog područja, čak se vratio u zračni prostor Izraela. Drugim riječima, to je bila “jasna pogreška protuzračne obrane Sirije”.

Međutim, udaljenost između Latakije i granice Izraela je oko 280 kilometara. Brzina kretanja F-16 je 1140 km / h i on rijetko probija nadzvučnu brzinu. Ali, prema Izraelu, ispostavilo se da su projektili S-200 ispaljeni nekoliko desetaka minuta nakon što je F-16 napustio područje. Iskreno, ova tvrdnja ne izgleda baš uvjerljivo. S-200 je u “osnovnoj konfiguraciji” opremljen radiolokatorom radarskog cilja (ROC) s dometom detekcije od oko 400 kilometara.

Možda su se izraelski zrakoplovi uspjeli povući brzo, ali su je vrijeme njihova leta u dolasku izračunato jer su najavili napad minutu prije nego će biti proveden, a trajao je 30 do 40 minuta. Dakle, Izraelci su se ovdje sami zapleli u laži.

Ministarstvo obrane Rusije je istaknulo da je Izrael upozorio na vojnu operaciju u Latakiji manje od jedne minute prije njezine provedbe. Vladimir Putin je tijekom razgovora s Netanyahuom izravno optužio izraelske generale za nepoštivanje sporazuma o sprečavanju opasnih incidenata.

Ti ugovori nikada nisu objavljeni, ali je poznato da je u svibnju Izrael “uspostavio kanale komunikacije” i puno ranije upozoravao Rusiju prije napada na ciljeve u Siriji. U tri godine ruske operacije u Siriji je incident s Il-20 prvi slučaj u kojem je napad najavljen minutu prije provedbe.

Tko je odgovoran za pokretanje operacije?

obaranje il-20

Za postupke časnika koji su donijeli odluku o odlasku F-16 u akciju u trenutku misije Il-20 odgovara zapovjednik izraelskog zrakoplovstva Amikam Norkin i načelnik general Tomer Bar, naglasio je bivši šef izraelske tajne službe NATIV Yakov Kedmi.

“Neodgovornost ove odluke se očituje, kao prvo, da je operacija provedena u neposrednoj blizini lokacija ruske vojske. Drugo, nisu uzeli u obzir da je u ovom trenutku u zraku je bio ruski izviđački”, rekao je Kedmi.

No, tu je i krivica političara, dodao je Kedmi, jer su oni u principu dopustili da vojska djeluje u neposrednoj blizini ruske baze.

“To su uobičajeni izraelski nemar i neodgovornost. To se, nažalost, događa prečesto”, rekao je Yakov Kedmi.

Naravno, za Izrael je povoljno reći da je sve bio “jednostavan nemar”, čime se pobija teza Viktora Bondareva o namjerno provedenoj akciji za unošenje razdora između Moskve i Damaska.

Međutim, to je prilično čudno za jednu od jačih vojski na Bliskom istoku. Osim toga, takve je taktike izraelsko ratno zrakoplovstvo koristilo i ranije. Na primjer, kada su nadali Irak pod Sadamom Husseinom. Pa zašto ne ponoviti? To može objasniti neobično kasno upozorenje.

Hoće li Izrael biti  kažnjen?

Izrael zid

Jučer smo iznijeli nekoliko političkih i vojnih načina kažnjavanja, iako danas mediji u Rusiji govore o velikim pojačanjima svojih vojnih objekata i snaga, kao i pomoć Siriji u modernizaciji protuzračne obrane i uvođenja zone zabrane leta za izraelske zrakoplove u sirijskom zračnom prostoru. No, Izrael je ionako udare provodio iz prostora Libanona, okupiranog Golana ili, kao u ovom slučaju, s mora.

“Rijetko smo bili kažnjeni”, napominje Yakov Kedmi.

“Mogu vam dati jedan od najvažnijih primjera, kada su tijekom Šestodnevnog rata zbog niza pogrešaka izraelski zrakoplovi i torpedni čamci napali obavještajni brod američke ratne mornarice. Onda je ubijeno više od 60 američkih mornara. Došlo je do pogreške zbog istog nemara i brod je zamijenjen za egipatski. Kazne za ovaj incident nije bilo”, istaknuo je Kedmi.

“Slično tome, malo je vjerojatno da će oni koji su donijeli odluku o akciji zrakoplova F-16 biti kažnjeni. U ovom se vrlo razlikujemo od Japanca, na primjer, koji prihvaćaju preuzeti odgovornost, a mi ne”, tvrdi Yakov Kedmi.

Ipak, u spomenutom slučaju u doba Šestodnevnog rata se radilo o najbližem savezniku Izraela, što Rusija uopće nije.

“Atmosfera je prilično napeta. Tu su razne izjave, uključujući ekstremne. No ovu tema će se zakočiti”, predviđa bivši izraelski veleposlanik u Moskvi, Zvi Magen.

Prema bivšem veleposlaniku, svađa nije korisna niti jednoj od zemalja. Podsjetio je da je Izrael već treći put obavijestio Rusiju o mogućnosti udara na objekte u Siriji.

“Do sada nije bilo incidenata, iako je bilo oko 200 napada u proteklih godinu i pol”, rekao je Magen, koji prešućuje činjenicu da su svi prethodni udari najavljeni puno ranije od trenutka provođenja, da su se Sirijci, ili tko je već bio meta, uspijevali povući ili pripremiti sustave za odbijanje udara.

Ipak, uzevši u obzir dugogodišnju suradnju umirovljenog generala Bondareva i generala Sergeja Šojgua, upozorenja ruskog ministra obrane ne bi trebali zanemariti. On je rekao kako akcije Tel Aviva neće proći bez odgovora. Na društvenim mrežama se nagađa o mogućoj “osveti”, od nametanja sankcija protiv Izraela do isporuka Siriji boljih sustava protuzračne obrane poput S-300.

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
125 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
2 godine prije

Rusi su modernizirali pvo izraelskog neprijatelja i dali im povod za ovu pažljivo planiranu osvetu. Rusi nastavljaju kampanju oprezno, hladne glave i dalje uz minimalne troškove ostvaruju maksimalni učinak. Najmanje što bi im sad trebalo je združeno cio-nato bombardiranje njihovih baza u Latakiji uz tursko zabijanje noža u leđa. Nema razloga za idiotsko vraćanje istom mjerom. Msm mediji sada ne mogu opravdati smrt 15 ruskih operativaca, niti nabrijavati narod protiv “podivljalih Rusa” za toliko željeni globalni sukob.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Dan poslije opet pao ruski zrakoplov!!
” Russian Air Force Mikoyan MiG-31BM crashes in Central Russia. MiG-31 fighter jet has crashed near Kulebaki, Nizhegorodskaya Region (region of Nizhny Novgorod).”

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Željko

Dali je nosio projektil Kindžal?

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galus, MIG 31 BM ne nosi Kinžal, nego MIG 31 K.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Nego imaš li info koliko je Ìzraelskih pilota poginulo od početka rata u Siriji? Odgovor je jednostavan , 0.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

falio si, poginula su dvojica. Sigurno.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Odakle ti ta informacija? To su samo nagađanja, službene objave nije bilo.

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije

Opet iz pocetka. Nema opravdanja. Ako je toliko spor neka ga prati “vatrena kocija”.
Citat “obicno nemaju pratnju”. Da li je situacija u Siriji ocicna kao u svakoj drugoj zemlji? Pa kada se transportuju tenkovi na “labudicama” imaju pratnju.
Sistem S200 ga nije prepoznao? Pa da li o tome netko vodi racuna u zapovijednoj strukturi vojske RF, da zbog takvi “rupa” mogu i oni postati mete. Nisu to Windowsi pa imaju update svaki tijedan. Oba aviona su dosta stari da bili prepoznati od sustava s200.
Vojska RF je napravila pogresku ( ili je pak SAA navucena da napravi pogresku) i iz tog razloga nikakvih sankcija ne bude. Sada vojska RF mora napraviti ono sto je davno trebala napraviti po pitanju vlastite sigurnosti. Nadalje vazniji su dobri odnosi s Izraelom dok se ne Turska ne urazumi. Veliki su to ulozi

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  fiveri

Ne bi me cudilo da neka od fregata koje sluze za invaziju na Siriju blizu sirijskih voda bude u bliskoj buducnosti torpedirana.
Od nepoznate prijateljske vatre.
Ne vidi se to sa satelita.
Bez previse mrtvih.
Nismo mi krivi niti slucajno, to ste vi.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  fiveri

@fiveri

Previše se ovdje filozofira oko vrlo jednostavane i jasne poruke namjenjene podjednako Amerikancima, Izraelcima, Rusima i Turcima: ne zafrkavajte se s Irancima i Hezbollahom jer će vam se (neslane) šale obiti o glavu!

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  fiveri

@fiveri, ukratko je to to sto si napisao ali…. nekako se ne slaze da vojska Rf napravila grsku pre bi da tipujem da je greska RF politike i diplomatije. Sada opet vojska mora cistiti go*na politicara, pa plasiraju nebuloze nije bilo pratnje nije radila elektronika nije bila dobra posada svi krivi ali politicari nikako, to sto su korumpirani i nisu odobrili prodaju S300 Siriji pravdaju prijateljskim odnosima s Izraelom, sto je tocno i vidljivo oni dozvoljavaju da taj isti Izrael bomba Siriju kad hoce i gde hoce. Jedan detalj koji se uvik ispusta i jednazbe je da je postojala izdaja u ruskoj vojsci pa da su tako Izraelci i njihovi dosli do podataka pa inscenirali obaranje aviona.
SAA nikako nije mogla pogresiti jer kad neko puca na tebe ti se branis ne pitas ko je i sto je.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Izrael opet bla bla bla……..
Mene intersuje samo jedno: Ko daje pravo izraelu da napada Siriju?
Zločinci i obične kukavice!

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  čokolino

Oni su u ratu 40godina, nikad mir nije potpisan jer bi helovci morali napustit golan

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  čokolino

Ja sad ne bih raspravljao o tome, dali Izrael ima pravo napadati vojne ciljeve na sirijskom teritoriju ili nema nego bih se osredotočio na neke činjenice o krivnji Izraela za obaranje ruskog aviona i prikazanoj ruskoj vezriji odvijanja događaja u trenutku obaranja tog aviona! Svojim tvrdnjama, da su Izraelci sirijcima “namjestil ofsajd”, Rusi pripisuju izraelcima malone nekakve čudne skoro nadnaravne moći, da jedan sofisicirani vojni avion koji služi izviđanju i špijunaži, protivno volji ruske posade aviona, isti dovede ravno na liniju protuavionske vatre sirijske protuzračne obrane, a to mi se čini toliko manje vjerovatnim, jer su i sami Rusi obznanili činjenicu, da je to vrlo spor avion, i ne može imati pratnju vojnih aviona-lovaca. A sad pogledajmo i ove činjenice! Kad taj avion Il 20, ne mogu pratiti ruski lovci, kako se iza njega neko vrijeme mogu skrivati 4 izraelska aviona F16, koji na borbenoj misiji moraju letjeti maksimalnom brzinom i izvoditi borbene manevre i ruku na srce, graničilo bi sa čudom, da oni tempiraju i usklade svoj let tako, da su se u određenom djeliću sekunde tj ispaljenja protuavionske rakete, uspjeli svi sakriti iza ruskog aviona! Izraelski piloti se poznati kao dobro uvježbani i profesionalni stručnjaci i vrsni poznavaoci svog zanata, ali pripisivati im nešto takvo je suludo! Naravno, to pripisivanje nekakvih čarobnih moći izraelskim pilotima, služi tome, da se do neke mjere izbriše i sakrije neprofesionalnost i nesposobnost svojih saveznika, koji su oborili ruski avion, a možda je tim protuzračnim sistemom upravljala čak i ruska posada, što sve to postavlja u još gore svjetlo, po Ruse same! Još jednom! Za sve to što Rusi pripisuju Izraelcima bila bi potrebna tolika količina sinkronizacije tj svestranske usklađenosti između ruskog aviona i izraelskih lovaca, što je u toj vjerovatno kaotičnoj trenutnoj situaciji nezamislivo i moguće je jedino kao produkt skooro lude mašte onoga koji je nešto takvo izmislio!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ovisi o kutu naleta!?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

@Dub M.- Ma kakvi. Ne može se letjeti duže vrijeme prikriven iza nekoga, posebno ne iza tuđeg aviona. A priča ima rupa koliko hoćeš. Koliko je projektila ispaljeno od Sirijskog PZO-a? Jedan ili više nih. Ako je više kako nisu ni približno ugrozili izraelske avione? Ako jedan kome je bio namijenjen? Kako je moguće zamijeniti borbeni avion za grdosiju II 20 (kao zamijeniti Smart za šleper)?
Imam neke blage veze sa PZO. Ako je takva stvar, zamjena malog za veliki avion, bila nemoguća 90-ih god. sa tadašnjim radarima kako je do takve greške moglo doći danas sa opremom koja registrira (navodno) sve veličine nogometne lopte.

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije
Reply to  Piretis

Uozbilji se. S-200 je iz 70-tih godina.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Komunista

I ja sam iz 70-tih godina pa znam razliku izmedju F-16 i Il-20. Nema veze samo sto je vidio S-200, nego i sto su vidjeli drugi radari (ukljucujuci ruske S-400 i S-300) i tko je dao odobrenje da se ispali raketa i da je cilj ozracen do pogotka. Jesu li Sirijci bili svjesni prisutnosti ruske letjelice u zoni djelovanja? Ako jesu, sto su ucinili da iskljuce moguci incident? Ako nisu, zasto nisu? Je li posada Il-20 bila svjesna toga da su ozraceni snopom za navodjenje? Ako ne, zasto ova letjelica nema taj sustav? Ako da, kome su poslali upozorenje i zasto je operacijska integracija na toj razini da ovo upozorenje nije stiglo do onih koji su na njega trebali odgovoriti?

Ljutnja ruskog MO se moze objasniti i time da je ovaj incident ukazao na traljavost, pa se od njih moze ocekivati, kao i od svake birokracije, da za svoje propuste prvo traze krivca van sebe samih.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Gordan

Ukratko, moje mišljenje o toj toliko opjevanoj i prehvaljenoj ruskoj tehnici i vojnoj moći: Nije zlato sve što svijetli!!
A strah me je i pomisliti, kakva bi njihova traljavost, aljkavost i nesposobnost izišla na površinu u primjeru jednog većeg sukoba između ruskih snaga i snaga američke koalicije, a dio toga smo mogli vidjeti kod napada ruskih plaćenika tzv. “Vagnerovaca” na američku bazu kod Deir Zora na istoku Sirije. Toliko za ilustraciju! U sat vremena mrtvih 300 Rusa!

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
3 mjeseci prije
Reply to  Galus 92

Galus jeli ti pusis Netanhu ili Trumpu kada si tako “pametan”?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Gordan

Bravo Gordane, boga pitaj koja je to igra.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Galus 92

@Galus92

Zna se točno tko je što i na koji način pokušao postići, samo nije se baš sve odvijalo prema planu pa se sada naveliko mudruje da se prikrije “prijateljska vatra” koja se nije uspjela realizirati jer ju je preduhitrila druga “prijateljska vatra” koja je uspješno izvedena. Nevjerojatno koliko “upućenih” komentatora bez problema nasjeda na nelogičnu priču iz službene (ruske) verzije događaja. Ovo je ustvari trostruka (vojna, politička i PR-ovska) blamaža za Putina i Kremlj.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Kora

Što se tiče Rusa i Putina, njihov kliše, kojim se služe da se obrane od onoga što su počinili, je uvjek isti! Od trovanja Skripalja, obaranja putničkog avion iznad Donbasa, do ovoga sada u Siriji i malo tko im još vjeruje, ali oni ustrajno lažu, jer je to usađeno u njihovo biće i pravo čudo bi bilo, da bi nešto priznali i obavezali se, da će promijeniti svoj modus operandi!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ti si totalni redikul ako vjeruješ da su Rusi otrovali Škripalja.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

A tko bi ga drugi mogao otrovati? Tko se na svijetu(osim Sj. Koreje služi tim sredstvima! Pogledaj ovog jadnika, koji je na utakmici Hrvatska:Francuska istrćao na teren i prekinuo nakratko utakmicu, a nedavno je otrovan u Rusiji (ne u Engleskoj) tako, da je oslijepio i zanijemio i bio je prebačen u Berlin na liječenje, a tamo su vrlo brzo konstatirali, da je otrovan! Tko misliš, da ga je otrovao!? Pa naravno, odgovor se nameće sam od sebe: ruska tajna služba GRU nasljednica zloglasnog KGB-a! A to trovanje je vjerovatno naredio netko na vrlo visokom državnom položaju!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Promisli malo tko bi imao najviše koristi, odgovor će ti sam doći. Ovaj dio ti je najbolji: “odgovor se sam nameće:ruska tajna služba GRU”. Nego napiši ti meni zašto bi GRU išao trovati bivšeg špijuna koji je 10 godina bio u ruskom zatvoru i kojeg su Rusi sami pustili da ode u Veliku Britaniju? Jel ti misliš da u GRU rade samo imbecili željni krvi? E moj kolega nisi ti baš sav svoj.

nemo
Gost
nemo
2 godine prije
Reply to  Kora

Upravo zato jer je to blamaža ruske vojske i Putin a moraju žestoko odgovoriti. I Izrael i Francuska traže vraga, do sada su se jeftino izvukli- do jednog

Airman
Gost
Airman
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Il-18 Cruise speed: 625 km/h (388 mph; 337 kn) at 8,000 m (26,247 ft)

Da je mala brzina u usporedbi s lovcima, ali glupost je tvditi da lovci ne mogu pratiti pri ovoj brzini.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Airman

Da naravno, to mu je maksimalna brzina, ali u ovom primjeru je Il 20 bio u fazi priprema za slijetanje u bazu Hmeimim i ni izdaleka nije letio maksimalnom brzinom, negoli možda samo kakvih 300- 350 kmh!

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Galus 92

@Galus 92- Uočio si dosta nelogičnosti u dostupnim podatcima. Istina je da je nemoguće isplanirati takvu akciju kakvom je predstavljaju Rusi. Moglo se, u najboljem slučaju, samo poklopiti niz (ne)povoljnih slučajnosti.
No pogledajmo činjenice:
Ruski zrakoplov je srušila Sirijska PZO.
Izraelski avioni nisu pucali na II 20.
Dakle ili imamo šeprtljavu Sirijsku vojsku ili ih Rusi nisu podučili upotrebi svojeg oružja. Mislim da upravo zbog toga Rusi neće reagirati na ovaj incident. Osjećaju da su i sami krivi. Osim toga da je u sličnom slučaju učestvovala neka druga zemlja bilo bi svega. Ali Izrael sigurno neće dirati. Ne zbog vojne moći nego zbog posebnih međusobnih odnosa.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Piretis

U velikoj mjeri se slažem s tvojim argumentima, a što se tiče ruskih prijetnji Izraelu, to je bila bura u čaši vode!!

Airman
Gost
Airman
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Il-18 Cruise speed: 625 km/h (388 mph; 337 kn) at 8,000 m (26,247 ft)

Da je mala brzina u usporedbi s lovcima, ali glupost je tvditi da lovci ne mogu pratiti pri ovoj brzini.

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Neka Rusi prodaju Siriji S-400. Kada sirijci obore izraelski zrakoplov neka se Rusi ispraćaju Izraelcima.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Ante

Zasto bi se trebali ispricavati ako sirijska PZO koristeci ruske sustave srusi izraelske zrakoplove iznad sirijskog neba?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Ante

kao i ameri svoje Patriots turcima

Avrelij Droh
Gost
Avrelij Droh
2 godine prije

Ispravljeno, hvala na upozorenju. Srdačan pozdrav. L. R.

Vatrogasac
Gost
Vatrogasac
2 godine prije

Izrael radi što hoće. Putin služi cionistima.

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht
2 godine prije
Reply to  Vatrogasac

Upravo to. Uporno govorim da je plutokratski sistem isti i u Rusiji i u Americi. Jevrejski svjetski poredak koji se zasniva na materijalizmu je ostvaren.Jedina je razlika sto klika u SADu vodi i imperijalisticku politiku i zele kontrolirati cijeli svijet. Svi ruski oligarsi su Jevreji

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Wehrmacht

Da ali ni svi Jevreji nisu isti…

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa PRVI put da imamo isto mišljenje, treba datum zapisati!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Željko

Nije prvi put,naravno….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Kakva Orgazmatronic falanga na ovo. Bondarev je general zrakoplovstva 10 godina, a u službi 35 i skontali su da je cilj unijeti raskol između Moskve i Damaska. Nije bilo nikakvih Hezbolahovih skladišta tamo i sve je bilo vrhunski isplanirano do u sekund. Eto nitko u Rusiji nije popušio trik. Koji bi odgovor trebao biti? Bombardirati Izrael?

Hafez
Gost
Hafez
2 godine prije

Zašto ne, neki vojni cilj, aerodrom npr.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Babiću evo ti odgovora jednog pamentog srbina: “Ivan

Tzv. organizacija UN je formirana od strane cionističke internacionale, tzv.”međunarodno pravo” je pisano radi obuzdavanja ” gojima”, vlasnik zgrada UN je porodica Rokfeler a podstanari-narodi su obavezni da njima plaćaju “stanarinu”. Hazarima je simbolika te ruganje s gojima jako važno! Primer za to je i nesrećni IL-20. Potrudili su se da Ruski avion bude oboren ruskim raketama i vrh svega prinudili Predsednika Ruske Federacije da izigrava židovskog advokata! Simbolično-samoubistvo Ruske politike u Siriji! Perverzija svojstvena jedino ćifutima..”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Nego mene jedna stvar brine, ovaj se site zove LOGIČNO; ali su se s logikom neki davno razišli , još u pelenama. Pa nije voditi državi kao voditi seosku birtiju. Što su SAD napravile kad im je Hezbollah u Beirutu pobio u dva napada oko 500 marinaca? NIŠTA. Povukli su se iz Libanona ii stavili Hezbollah na spisak terorističkih organizacija.Pomažu Izraelu, daju podatke , oružne za “pametne napade” sve stoji, ali nikakve službene odmazde nije bilo

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Toliko o ovima koji bi usijane glave QI sobne temperature vodili državu i nuklearnu silu.

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije

@Laki Topalovic Zalud ti trud pisati kada imas trolove i usijane glave i internet ratnike.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Ti Topaloviću još uvijek imaš volje i živaca ovima sendvičarima išta objašnjavati?!? Sve pohvale za trud ali vidiš da neće ići. Imaš posla sa jako ograničenim likovima.Ja iskreno nemam više volje,polovinu komentara na ovaj tekst nisam ni pročitao.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Tadmure, pola njih namjerno siri defetizam nakon ovoga ismijavajuci Ruse, a druga polovica bi odmah odmazdu i napala Izrael.
Svako zlo za neko dobro – Rusi sada imaju i vise nego dobar razlog za modernizaciju sirijskog PZO-a i sirenje svoje baze.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

A dosad nisu imali? Napiši mi zašto, da ne uvrijede svoje zapadne partnere? Jel vidiš ti kako to smiješno izgleda?

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije

Nisi u pravu Topaloviću.
Šta misliš recimo da je bivšem SSSR-U urađeno ovako nešto?! Misliš li ti da bi podvili rep na ovakve NAPADE! Žali Bože operatera koji su poginuli u ovom avionu i njihovih porodica!
Sjećam se davne Putinove izjave “Moraće nas poštovati…”
Ovo je bilo poniženje za Rusiju kao naciju i rusku vojsku. Na istoku organizuju vojnu vježbu sa hiljadama tenkova koji pucaju u prazno a ovamo se sprdaju s njima. Da, sprdaju!
Još imaju S-400 u bazi i SU-35.
Vi nastojite svaki ruski potez opravdavati, mada je ovo situacija, kao i neke predhodne, da se pokažu zubi i vrati dostojanstvo.
Oboriće oni njima još aviona i još puno vojnika pobiti “greškom” uz izvinjenje i sućut.
Vidjećete. Samo zato što Putin mudruje i što nema muda da pokaže ono s čim raspolaže.
Pozdrav!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Komunista

Jel znaš koliko je Sovjeta izginulo u ovakvim ili sličnim napadima? Vjerojatno pojma nemaš, pa nikome ništa. U Koreji su im Ameri ubili 360 vojnika , ali su i Sovjeti njima, u Vijetnamu ne znam, u operacijama u Afganistanu ni Bog ne zna. jel SSSR ikada išta rekao? De nemoj gluposti pisati. Usput, tito je nad Goricom oborio 2 američka zrakoplova u vrijeme tršćanske krize, jel nas Amerika napala. TO SE JEDNOSTAVNO NE RADI , Ako je netko toliko glup, neka vjeruje da je to međunarodna praksa.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Problem je što Rusi ginu, a Ameri i Izraelci ne. U Koreji su ginuli jedni i drugi, u Vijetnamu isto.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

nonsens, masu njih je itekako izginulo. ili ćemo naivno sve to stavit pod kišobran islamista?

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Neznam koliko ljudi na portalu uopce zna da je zadnja velika modernizacija SAA provedena 1985 na zapovjed Andropov-Hoenecker. Od tada sirija nije dobila nista ostim popunjavanja strijeliva ispucanog u ratu, puske i pokoji tenk.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Apsolutno je ne vjerovatan previd Putina na proslavi pobjede nad nacistima,pozvao je dvojicu ljudi koji su ga definitivno iznevjerili….Vucic je krenuo odmah po povratku iz Moskve i pravac prema Rusiji cini mi se cuva jos samo komunjara Dacic a ona druga izdajica Natanjahu ubija Ruse bez i malo stida i obzira…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Realno ovde rusija ne bi treba da uradi nista , trenutak u kojem se ovo (namjerno ) desilo nije nikako pogodan za ikakve akcije..
U ovom trenutku kooperacija s turskom i pomoć i pritisak na istu da odradi dogovoreno bi bio prioritet broj 1..
Usa/izrael i co ce i onako nastojati da svim silama sprijece dogovor rusije i turske , a kako je ” veliki” izrael se morao javno eksponirati ovim podmetanjem ,vidimo da im je ponestalo materijala za izazivanje eskalacije…
Jedini ko im je ostao jos kao adut za eskalaciju je sam izrael zato treba progutati knedlu i nastaviti dalje …Ako dogovor s tursko propadne i situacija eskalira bice prilike da se izraelu vrati trostruko… I ne samo izraelu…

Euro
Gost
Euro
2 godine prije

Na greskama se uci. Nazalost je stradalo 15 ruskih vojnika. Rat je i na to treba racunati.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Euro

Možemo mo voljeti ili ne voljeti Izrael i Izraelce, ali ako gledamo objektivno, nepristrano sve što Izrael poduzima ima samo jedan cilj, a to je zaštita i sigurnost židovske države!Da je tome tako, uči nas povijest i svi ti ratovi koji su se na tim prostorima odvijali i skoro svi su započinjali napadom susjeda na Izrael, što je povijesna činjenica, a poslije svakog pokušaja napada na Izrael, taj je preuzeo vojnu inicijativu i znamo, kako su se svi ti ratovi okončali!U siriji su trenutno prisutni vojnici izraelskih smrtnih neprijatelja Irana, Hezbolaha, Iraka, Afganistan i boga pitaj koga još ne, a svi oni su se još davno zakleli, da će uništiti Izrael i razumljivo je, da će Izraelci učiniti sve što je u njihovoj moći, da osujete njihove planove i pravo je čudo, da Izrael nije već intervenirao izravnim vojnim napadom na sve te svoje neprijatelje u Siriji, ali nije isključeno, da se to neće dogoditi u bližoj ili daljoj budućnosti a trenutak obračuna će odabrati sami Izraelci!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Pričaš gluposti,po običaju. Cilj izrahella je potpuno etničko čišćenje izvornih stanovnika Palestine, te stvaranje velikog izrahella do Eufrata. Sve ratove su sami izmanipulirali i bili spremni na njih,i z tog razloga su ih i dobivali. Krše međunarodni zakon na svakom koraku, napadaju suverene države kad im se digne, strategija im je konstantno iscrpljivati sve susjedne zemlje putem ratova, te parazitirati na goyima putem kontrole lihvarskog sustava. Izrahell intervenira u Siriji odavno, putem svoje pješadije (isil) i zračnih snaga. i vrši redovnu opskrbu terorista. No,njihovo će vrijeme za plaćanje računa doći u vrlo skoro vrijeme. I nekako sumnjam da će ga oni sami birati.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Ivo

I sve to što si naveo po njihovom mišljenju služi sigurnosti židovske države! Svaki njihov potez je dobro promišljen i ima za cilj slabljenje protivnika te stjecanje dugoročne prednosti pred njim i drže se načela, da cilj opravdava sredstvo!
Ima jedan vic o tome. Razgovaraju dva stara ortodoksna Židova o događajima u svijetu i jedan kaže: Čuo sam na radiju, da je eruptirala Etna! Onaj drugi ga pita: “Dali je to dobro ili loše za Izrael?”

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galus, ako hoces pluseve onda gdje god si napisao Izrael, pisi Rusija, a gdje god si pisao arapski susjedi pisi NATO.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Gordan

Hahahahahaha! Itekako si u pravu!!

Raptor
Gost
Raptor
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Glupus 92
Jaki ti je vic, nema kaj! ‘Nemogu’ se prestati smijati!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Raptor

Primi se prstima za nos stisni ga i prdni!!! To pomaže!!!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

A sve ostale da podsjetim da se rusija u siriji uhvatila u koštac s ravno 5 nuklearnih sila ciji šizofreni vladari se ne bi libili početi nuklearni rat s rusijom..Koja sila bi za to imala m.uda ?

Ante
Gost
Ante
2 godine prije
Reply to  Alen

Ovi koji zagovaraju to da Rusi vojno odgovore Izraelu nisu svjesni posljedica koje bi taj odgovor izazvao. Rusi su skoro pa sami u toj situaciji, Kina im ne bi pomogla, Iran bi pomogao, ali nemaju oni kapacitete za to.

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  Alen

Tako je. Rus. Iran i Sirija protiv močvare i njihovih sluga

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene, doći će i to na red, zato su ruse dolje i poslali.

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije
Reply to  Alen

Tko je peti?

Ogi
Gost
Ogi
2 godine prije
Reply to  Zagor

I ja se pitam.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Alen

Zašto ne počnu nuklearni rat s Rusijom? Misliš da se njima ne tresu gaće? Nije problem u nuklearnom oružju jel ga nitko neće upotrebiti, oni znaju da je Rusija konvencionalno slaba zato i jesu ovako arogantni.

burt
Gost
burt
2 godine prije

iz svega se vidi da ima dosta šupljine iz verzija Rusije i SAA, ako SAA kaže da su izraelski avioni napali iz libanonskog zračnog prostora kako su mogli kao štit koristit ruski Awaks koji je bio sjevernije u sirijskom a iz ove mape vidi se da su izraelski avioni bili sjevernije od ruskog što nemoguće ako su napali iz libanonskog zračnog prostora kako kažu SAA i čiji su to projektili doljetali iz pravca Mediterana kako su javljali SAA, verzija o četiri F16 i francuskoj fregati dolazi samo iz ruskih izvora a Izrael i Francuzi o tome šute, najvjerojatnije su SAA srušili ruski avion jer su skupa s Rusima pokazali neorganiziranost i radili greške a teorija o izraleskom štitu je izgleda priča za malu djecu, Bolton je pokazao primjer u centru alawitske vlasti Assadu, Putinu i Iranu

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  burt

Zbilja je velemajstor taj bolton , kad uspije nato clanicu / saveznika okrenuti da sam svoje/vaše mora eliminirati neka se javi…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Bolje da im isporuce tajno nuklearne glave, a Iranci da ih javno pokazu na vojnoj paradi. Onda vise nikada ne bi niti mastali o napadu na Iran.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Dosta muljanja Babiću!!DOSTA!!!!?Kada će već jednom taj S 300,400,500,600…u Damask?Kad će taj hebeni Iskander,Kalibr,Sarmat poklopiti više taj hebeni Inçirlik,Haifu,TelAviv,Aman,Rijad.Zar ne vidiš pobogu da je kojekakvim Kutuzovima,Napoleonima,Žukovima,Romelima,Ajzenhauerima i ostalim LOGIČNO feldmaršalalima strpljenje pri kraju.
Vidiš bolan da su trosjede poredali,tastature polomili od nervoze i iščekivanja adekvatnog ruskog odgovora.?

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Kolega,ako nisi glavom i bradom kakav brigadni general sa podosta utakmica u nogama,a kladio bi se da nisi, onda prestani patronizirati one koji misle razlicito od tebe.Rusima je pobijeno 15 vojnika i ti vojnici ne bi bili spremni na zrtvu da znaju unaprijed da ce im “Vrhovni komadant” advokatirat njihove ubojice.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Mucke

Pa pobijeno je rusima ,nije tebi, sta ti sad advokatiras poginule ruske vojnike ? To je njihova stvar i oni ce naci nacin kako nda odgovore..A opet i da ne ucine nista ,njihov problem… Ako mislis da znas bolje od njih asad ce te vrlo rado ugostiti…

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Alen

Nisi shvatio sugestiju,ona glasi prestani solit pamet drugima koji imaju razlicito misljenje od tebe i sluze se istim sredstvima kao i svi ostali,kaucem i tastaturom naime.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Mucke

Naravno da nisam general ali za razliku od nekih pokušavam biti realan i hladne glave gledati na stvari. Eto, to i ništa drugo, a ljude koji pozivaju Šojgua da krene u osvetničku misiju tj zaratiti sa svima ne shvatam ozbiljno, zato se zajebavam. Ovakva taktika daje rezultate, dokaz je stanje na terenu tako da nemam volje da se prepucavam..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Mucke

To su vojnici, nisu pekari i doktori. Posao im je da ubijaju ili poginu. Surovo ali je tako. To da je Putin advokat onih koji su krivi za njihovu smrt je obična podvala, izvučena iz konteksta, proizvod anglo propagande na koju ste mnogi nasjeli. Ja nisam.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Posao 15 stručnjaka za elektroničko ratovanje na neborbenoj misiji nije da poginu. Oprosti, ali to je Staljinističko razmišljanje da je svaki vojnik topovsko meso. Zato Rusi ginu a Izraelci ne.

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Svi tvoji komentari su na mjestu. Kratko, jasno i vrlo precizno.
Svaka čast.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Izraelci naveliko ginu. Naprosto mi je nevjerojatno da to ne vidiš.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Mucke

Ne nekih tamo vojnika, 15 vrhunskih stručnjaka. Ovo je direktna pljuska Rusiji. Da ne pišem da su napali područje oko Ruske baze i smiju se svima u lice. Čak su objavili satelitsku fotografiju Asadove palače.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Nisi u pravu. Ni ja se uvijek ne slažem sa njim ali njegovo pisanje uglavnom je OK. Svako gledanje na stvari iz drugog ugla i prilika da se čuje druga strana po vama mnogima je pristrasno. Nisi jedini Komunisto.Na što liči naš medijski prostor?? Svi su postali portparoli mosada a svi dolazite ovdje i dijelite lekcije o objektivnosti. Kritikujte ostale. Bez obzira na povremene propuste Logično i Nebojša rade odličan posao a vama ako smeta idite na N1 pa tamo kritikujte, bit ćete blokirani za dve minute.

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije

Palmiroviću, ja ovdje i dolazim da bih pročitao drugu stranu priče. Ali, ne na način da čitam “teorije zavjere” i nečiju pristranost.
Na kraju krajeva, Babić zaista piše preopširne članke i izgubi suštinu priče u nebitnim detaljima i skretanjima s teme.
Možda malo kraće i konkretnije sročeno.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Komunista

@Komuništa, slikovnice bi bile puno prikladnije, jel’ da ? .. 🙂 Lakše bi se shvatilo ,, 🙂

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije
Reply to  EU dismr

Da EU, slikoviti prikaz je inače puno lakše za shvatiti nego tekstualni. Tako je i u matematici, grafikonski prikazi su puno lakši za nešto propratiti i shvatiti.
Generalno, tvoj način da pokušaš podcijeniti nekog a ne znaš ko je taj neko i je vrlo naivan ?

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Nekoliko puta sam ponovio:
Moskvi više vredi jedan Izrael od jedne milijarde Arapskog sveta!
Sutra je novi dan, idemo dalje.
Do pobede!

17 novembar
Gost
17 novembar
2 godine prije

kakva je ruska osveta bila za oboreni avion kad je izgino vojni orkestrar . i kakva je bila osveta za vagnerove placenike . nikakva . isto kao i za putnicke avione . ali ovde se neki lazno uzdaju u putina a ne zele da vide da je sluga velikog brata

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije
Reply to  17 novembar

Nažalost, ali u pravu si druže.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

Mene cijela ova priča asocira na jedan stari ali neloš vic.

Nazove Putin žurno Obamu: “Zamolio bih te za uslugu. Naša tvornica kondoma je izgorjela i hitno trebamo 10 milijuna kondoma da spriječimo moguću prenaseljenost.”

“Nema problema” – odgovara Obama. “Mogu li još kako pomoći?”

“Da. Volio bih da su kondomi crvene boje i prilagođeni ruskoj muškoj populaciji: dužine 25 cm i opsega 8 cm.” – kaže ponosno Putin.

“U redu.” – uzvrati Obama i nazove odmah upravitelja jedne tvornice kondoma: “Možete li poslati u Rusiju 10 milijuna kondoma crvene boje, dužine 25 cm i opsega 8 cm?”

“Nema problema, predsjedniče. Možda još nešto?” – upita upravitelj.

Obama malo promisli pa nadopuni narudžbu: “Da. Na svaki kondom dodajte natpis ‘Made in USA. Size: Small’.”

?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Evo dva dana se piskara o Putinu pič*ici, Rusima koji su poniženi, poraženi, osramoćeni i bačeni u blato. Ajmo ovako probati:šta mislite da ovo nije možda mosadova osveta za sve što su im Rusi uradili u tri godine. Mućnite malo ako imate čime kad već vrištite o osveti.

Painkiller
Gost
Painkiller
2 godine prije

Mislim da je doslo vama vrijeme da mucnete svojom glavom,a ne da vam nekakvi drugi centri namecu svoje misljenje….da mossad….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Painkiller

U pravu si .Nije Mosad nego udba,crvrni kmeri,orunaši ,mrzitelji svega …znaš već čega.Malo sam se našalio sa prošlom rečenicom jer ozbiljno izgleda ne vrijedi.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

78 komentara,77 teorija zavjere?????Pojasni ,ako ne tražim previše?!

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Neka samo Putin ovako i dalje nastavi popuštati Izraelu, a i svima ostalima. Primjer Izraela slijediti će uskoro Britanci i Francuzi. I oni će “greškom” pogoditi neki ruski cilj. Bolje spriječiti, nego liječiti, kaže se. Rusija nije spriječila. Posljedica će biti najprije po Rusiju samu. Kad im je Turska srušila avion, Rusija im je uskoro uzvratila. Jedan ruski bombarder je uništio pola turske vojne jedinice na terenu. Neka sada naprave slično sa Izraelom. Neka im skinu avione idući put. Imaju visoko hvaljeni S-400. Šta rade sa njim? Znam ja da u Izraelu žive 1,5 milijuna ruskih Židova i da su neki moćni ruski oligarsi Židovi, ali ovo je prešlo svaku razumnu granicu. Putin je na potezu. Do sada je izbjegavao bilo kakvo zaoštravanje situacije, ali neće moći još dugo. Misli li Putin da će Britanci, Francuzi, USA i Izrael prestati provocirati Rusiju i dizati im cijenu rata u Siriji, ljudsku i gospodarsku, itekako se vara. Možda je Putin uračunao u rizik gubitak 500-1.000 ruskih života i gubitak 20-30 letjelica i to mu je prihvatljiva cijena, ali neće na tome stati. Bolje bi bilo Rusima da što prije obore neki izraelski avion. I što je moguće prije jače naoružaju Hisbollah, jer oni znadu dobro voditi rat protiv Izraela.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Računica je jasna: 15 mrtvih Rusa, 0 Izraelaca. Gotovo.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Čitam raznorazne komentare pa se zapitam” koja je to Rusija” zračna i pomorska sila u Siriji s tim da imaju jednu bazu za mornaricu i jedan vojni aerodrom.Oni time nemogu zatvoriti ni zračni ni pomorski promet oko Sirije i to svima mora biti jasno….Teoretski mogu ali bi im u tom slučaju sve bilo porušeno do temelja…Ovdje je više u igri respekt i neke druge stvari na geopolitičkoj sceni jer realno imati jednu mornaričku i jednu zrakoplovnu bazu a biti “okružen” ili na dometu Turskih NATO baza,Izraelskih baza,Saudijskih NATO baza,Američke baze u Bahreinu ili Kuvajtu,dvije Američke flote potpomognute Britanskim,Francuskim i još raznoraznim vojnom brodovima iz drugih članica NATO saveza i još mnogo toga….Mi zapravo i neznamo koliko se toga bombardira sa strane NATO saveza jer neke informacije i ne dolaze do medija(Francusko raketiranje nebi ni primjetili kroz medije da nije bio srušen ovaj zrakoplov) i nikad neče ni doći,tako je i s drugom stranom…Realno,da sam NATO general,”potopio” i “srušio” bi Ruse za nekih max.6 minuta…ali ne pita se sve generale,pita se i politiku…sve mi se čini da se tu igra za jednog vođu ali podanici imaju donekle slobodne ruke da se nadmeču pod “instrukcijama” vođe,onako,za narod i medije….ps.pratite cijene nafte i plina i isporučene količine u zadnjih 7 godina i usporedite ih s naplatom istih količina….duboka tema,za detaljnu analizu ali ne želim dalje,nebriga me…

mecka
Gost
mecka
2 godine prije
Reply to  mladen3x

pa kad su to sve znali, sto su onda rusi cackali mecku

Tak
Gost
Tak
2 godine prije

Mene tu zanima i jos nesto – dan ranije Izrael je navodno gadjao iranski boing 737 na pisti u kojem je navodno bio bavar 373, iranska inacica s300 sustava. Ima li tko kakve info o tome?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Tak

@Tak

Ovdje imate puno komentatora koji strašno podcjenjuju snagu i utjecaj Irana, a preuveličavaju snagu i utjecaj Rusije. Čisto sumnjam da Vam oni prate drugu stranu priče (iliti konzultiraju druge izvore osim ruskih), odnosno da su u stanju povezati naizgled nepovezane događaje i uvidjeti uzročno-posljedične veze.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Kora

Joj al se odajes ovim komentarima to je smijesno…šalom ..

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen

Za razliku od Vas, ja se ne skrivam pa se nemam što ni odavati. Igra skrivača je cionističko-verabijska strategija, a ne iransko-hrvatska.

mmm
Gost
mmm
2 godine prije

Rusi su se toliko pogubili u svim ovim lazima I prikrivanju svoje nesposibnosti I nemoci da mi ih je pomalo I zao.blago ruskim saveznicima,bilo tko ako zeli napadati ruske saveznicima samo treba javiti barem pola sata prije napada I onda je sve ok.ako slucajno jave manje od pola sata prije napada I ubiju kojeg rusa usput dobit ce ostro upozorenje o mogu nastaviti dalje

Шта Руси могу
Gost
Шта Руси могу
2 godine prije

Тако ти је кад си велика сила, па те свако ћушка.
Жао ми је тих људи у авиону, настрадаше ни криви ни дужни, али шта би било да је неко узео амерички авион, са 14 чланова посаде и користио га да се сакрије иза њега и испали ракете.
Та земља би данас била преорана.
А Руси ко Руси, опет ће оштро да протествују и у интересу мира …

Шта Руси могу?
Ништа, једноставно имају неколико авиона у Сирији, нешто ракета а окружени су са стотинама америчких и израелских авиона.
Додај томе и Арапе, Турке и остале у околини, па види.

Amadeus
Gost
Amadeus
2 godine prije

Da li je moguće saznati koliki je broj kloniranih “komentatora” na ovu temu kroz zadnja tri dana. Ako jest, molim admina da nam to objavi. Lp

Sirija-Rusija
Gost
Sirija-Rusija
2 godine prije

Citam komentare i nemogu shvatiti da niste razumjeli poantu svega toga,tko je taj avion oborio.Cionisit koji zele da dođe do sukoba između Izraela i Rusije,gdje treba uskociti Iran koji ima u planu potpuno unistenje izreala.Avion nije oborio Izraelska vojska ili Sirijska protuzracna obrana nego snage koje su tajno bile ubacene na teritorij sirije sa ciljem da se to dogodi a pretpostavlja da su to unapravile iranske snage koje su van kontrole regularnih vojski..Na svu srecu ima malo mudrijih i pametnijih glava u Rusiji i Siriji koji nezele rat na osnovu onoga sto mnogi komentatori zele.Ako nepratite globalnu politiku malo duze,nerazumijete sve te igre,pametnije okanite s ecoravog posla umjesto sto svakodnenvo pisete pojedinci dezinformaicje a nemate niti 0,001% informacija o svemu tome.Nece s enista desiti,ucvrstiti ce s ejos veci savez Izraela i Rusije,da se smanji djelovanje Irana i Kinne koja nezeli sudjelovati u svemu tome,nada s ekapitulaciji Rusije kako bi mogla ona biti glavni igrac na tom dijelu azijjskog svijeta.Velike su to igre da bi pojedinci mogli razumjeti.Uz pomoc Izraela ,Turske Idlib ce biti oslobođen kad za to dođe vrijeme.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Sirija-Rusija

ne moze tako, prvo treba zidove poslati u armeniju. sve u svrhu zastite.

math
Gost
math
2 godine prije

Dobra analiza o mogućnostima odgovora od strane “TheSaker-a” (na engleskom):

http://thesaker.is/russian-response-options-to-the-latest-israeli-provocation/

Ukratko, ne špekulirati i pričekati Rusiju da donese odluku kako će odgovoriti.

Također, navedena je zanimljiva napomena da se dogovorom Putin-Erdogan oko Idliba ruši opravdanje za SAD napad na Siriju. A Uzrael se sproveo svoju akciju ODMAH nakon javne objave dogovora.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  math

Procitaj moj komentar gore iznad..Upravo to sam i napisao…..

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Zlo i naopako. Koliko god neki od nas mudrolijali, sve je to obično laprdanje, uključujući i moje. Sva sreća pa mi ne donosimo odluke jer bi već odavno ovaj svijet otišao u 3 pm.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  njonjo

na kraju zakljucak izrael kontrolira cijeli svijet tesko onome ko se sa pokusa zajebavati sa njima izgubices i najmizerniji posao ako ih spomenes putin to vrlo dobro zna i nije mi jasno zasto je macku povukao za rep

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  njonjo

i malo stariji imajte na umu da je tito pomagao palestince i zato smo sad gde jesmo

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Putin je u pravu.Osnovni cilj cioanglosaksonaca je uvuci Rusiju u rat uz sankcije.Bila bi to katastrofa.Ovi cekaju da Putin ode sa vlasti i kupuju vrijeme,vec imaju plan kako rasparcati Rusiju.Ali i Putin ima nasljednika koji ce im zadati smrtni udarac.Ovo je igra zivaca i malo veca politika od one o kojoj mi kao nesto znamo misliti i reci,a same cinjenice ne znamo.

Edo
Gost
Edo
2 godine prije

Biće sr anja sve više. SAD su u sve nepovoljnijoj situaciji kao i cijelokupni zapad i Izrael. Očajnički im treba povod za eskalaciju sukoba gdje bi svi zajedno konačno uništili Siriju. SAD i NATO države gomilaju brodove i avione pred Sirijom, Izrael uvijek spreman a snima i Asadovu palaču. Na taj način bi zadali i Rusiji strahoviti udarac te obezvrijedili njihovo prisustvo kao i sve što su do sada postigli u borbi protiv terorista.
Vidim da je izuzetna koncentracija inteligencije. Očito svi misle da izraelski i zapadni generali samo sjede i čekaju “lanac nesretnih okolnosti”. Propao je hemijski napad i džaba krečili. Ovo je situacija gdje nema promašaja, ili će Rusija upasti u zamku i pokrenuti uništenje Sirije ili će pretrpiti ozbiljnu štetu. Sigurno već rade na novoj provokaciji i jedino nisam siguran ko će biti izvođač radova.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Edo

Nije ni bitno Edo , bitan je nijet a oni su nanijetili to da urade…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Edo

Mudro Edo.

Ех Ју
Gost
Ех Ју
2 godine prije

Немају времена, много интензивно провоцирају задње време. Последњи је био ИДЛИБ, Путин је одложио сукоб и дао времена Тампу да у мирну атмосферу проћу избори конгресу и очисти те структуре које су свугде, и код њега у партију, демократе, администрацији, армији, тајне службе.
Deap State, демократи, Хиларисти и Хабад Љубавич губе на свих фронтова, остаје им да пробају мали сукоб и Русија да капитулира или Трећи Светски Рат, али мислим да блефирају, ако има рата Израела неће бити.
По КОБ и ДОТУ шести приоритет војна, је знак да не управљаш свет добро, рецимо СССР или Југославија се распала на трећем приоритету финансијски – економски, сада је исто, када пожели Исток може да обруши цео Запад, дедоларизација иде на средње обрте, циљ је меко падање, Исток да пласира део долара и купи колко може инфраструктуре запада, али ако треба процес може бити моменталан, пар дана.
Путин зна да блефирају, прави се мало на луд и глуп, али време ради за њега.
Затвориће небо и море за Израел, реформира ће ПВО Сирији, да нема будућих инцидента, човек има времена за провођење глобалне политике, одмор у Сирији користи за ликвидацију ИСИС-а у две мале енклаве Сувејда и пустињу Деј Ер Зор, исто нешто мува и у Ал Танафу, избеглички камп Јамрук који је прикриће американцима да су тамо, сели се на територију под контролом Асадом.
Интересна епохална времена су сада, ништа не зависи од нас, може само да узмемо пуцке и гледамо как цвет се мења.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik