ANALIZA: Izraelsko obaranje zrakoplova Il-20 – Dan poslije

Iljusin IL-20
125 komentara

Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva obrane su se izraelski piloti branili ruskim zrakoplovom Il-20 kao štitom, kojeg je u “prijateljskoj vatri” oborila sirijska protuzračna obrana. U nesreći je stradalo 15 ruskih vojnika.

General Bondarev: “Cilj Izraela je bio narušiti savez Rusije i Sirije”

Umirovljeni general Viktor Bondarev, bivši glavni zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva i zapovjednik prve ruske skupine u kampanji u Siriji, trenutno senator u Gornjem domu ruskog parlamenta, za TASS je izjavio da je Izrael namjerno izazvao obaranje ruskog zrakoplova Il-20 od strane sirijske protuzračne obrane samo kako bi pogoršao savezničke odnose između Moskve i Damaska.

“Rusija je trijezno procijenila situaciju”, rekao je Bondarev, čelnik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, sugerirajući da je napad na navodno iransko skladište oružja za Hezbollah samo bio izgovor za ovu operaciju.

“Ne može se reći da je Izrael slučajno ruski IL-20 “doveo” u područje sirijske protuzračne obrane. Činjenica je da zemlje američke antiterorističke koalicije, koje uključuje i Izrael, žele posijati razdor u našem partnerskom i prijateljskom odnosu sa Sirijom”, rekao je Bondarev, koji odlično poznaje situaciju u Siriji i visoke vojne i političke dužnosnike arapske zemlje.

Senator je podsjetio da je Rusija pomogla Siriji da pobjedi u rat protiv terorista.

“Osim toga, zahvaljujući stalnoj vojnoj nazočnosti na teritoriju Sirije, ojačali smo našu poziciju na Bliskom istoku i široj regiji u cjelini. Ne čudi da SAD i njihove pristaše, koji očito nisu zadovoljni razvojem situacije, traže da nas posvađaju sa Sirijom i posiju razdor, uglave klin u naše odnose”, nastavio je Bondarev.

“To je razlog zbog kojeg je Izrael stvorio ovu situaciju i namjerno doveo ruski zrakoplov pod vatru sirijske protuzračne obrane, nadajući se da će nas okrenuti protiv Sirije”, rekao je Bondarev.

Međutim, prema njegovim riječima, Rusija je “trijezno procijenila situaciju, jasno rekavši tko je kriv za ovu provokaciju, bez okrivljavanja sirijske strane”.

“Izrael je kriv za smrt naših vojnika i gubitak zrakoplova, a dio krivnje leži na Francuskoj, koja je komplicirala situaciju u zraku i otežala rad sirijske protuzračne obrane”, naglasio je Bondarev, koji vjeruje da će se  “takav ciničan korak očito odraziti, iako ne na najbolji način, na diplomatske odnose i suradnju između Rusije i Izraela”.

Izrael negira krivnju

Izrael

Izraelci tvrde kako njihovi zrakoplovi uopće nisu bili na tom mjestu kada je sirijska protuzračna obrana otvorila vatru. Dakle, jesu li zračne snage izraelskog režima krive za smrt ruskih vojnika, a ako jesu, koliko?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je sinoć izrazio sućut predsjedniku Vladimiru Putinu zbog smrti ruskih vojnika u oborenom zrakoplovu Il-20. Putin je jasno rekao kako podržava izjavu koju su o incidentu zajedno sastavili on i general Šojgu, iako Netanyahu možda ne snosi osobnu krivnju. Međutim, optužio je Izrael za kontinuirano kršenje zračnog prostora Sirije i obećao odgovor koji će svi čuti.

Da utješi sugovornika, Putin je rekao kako se incident dogodio kao posljedica “lanca tragičnih incidenata”.

Netanyahu je obećao pružiti Rusiji sve informacije o incidentu, čak je naredio da general Amikam Norkin osobno ove informacije odnese u Moskvu. Čini se da izraelski čelnik pokušava kazniti vlastitog generala tuđim rukama i šalje ga da se osobno pravda ruskom ministru obrane.

General Šojgu je već jasno izjavio da su se izraelski piloti namjerno pokrivali ruskim zrakoplovom. Uzeli su posadu zrakoplova Il-20 kao taoce. Dakle, Izrael je kriv u onoj mjeri u kojoj je taoce doveo u pogibeljnu situaciju.

Koji su razlozi da Izrael za sve optuži Siriju?

Izraelske zračne snage

Kao što smo rekli, za umirovljenog generala Bondareva je situacija jasna i krivac je trebala biti Sirija, ali rusko vojno i političko vodstvo nije nasjelo na provokaciju.

Izrael naglašava da se radilo o “slučajnom incidentu” za kojeg je kriva sirijska protuzračna obranu, ali i Iran i Hezbollah. Navodno je cilja akcije izraelskih F-16 bio uništiti određena postrojenja u Latakiji gdje Iran proizvodi oružje za masovno uništenje za Hezbollah. Izrael kaže kako prisutnost ruskog Il-20 u ovoj regiji nije bila predviđena.

Međutim, to je teško vjerovati. Il-20 je zrakoplov za izviđanje. Njegova je zadaća satima biti u zraku i nadgledati veliki teritorij. Izraelska vojska nije mogla ne znati da ruski časnici za obavještajne djelatnosti odlaze u misiju i da se vraćaju u bazu za nekoliko sati. Il-20 uvijek doseže svoju visinu, potom izviđa teritorij, odlazi prema moru i uvijek do slijetanja dolazi i iz mora, iz sigurnosnih razloga zbog mogućih napada sustavima MANPADS. Ipak, F-16 su poletjeli kako bi napali “objekte Hezbollaha” točno u vrijeme slijetanja Il-20.

Zašto IL-20 nije imao pratnju?

FOTO: Ilustracija, An-124 i 4 Su-27

Takvi zrakoplovi obično nemaju pratnju, izjavio je stručnjak Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilij Kašin.

“Ovaj zrakoplov je izuzetno spor i borbenim zrakoplovima nije lako pratiti ga”, objasnio je vojni stručnjak.

Ali možda postoji još jedno objašnjenje zašto ovim područjem ne patroliraju ruski borbeni zrakoplovi.

“Za stalno patroliranje u zraku morate dramatično povećati broj snaga u bazi Hmeymim. Zapravo, one bi se morale udvostručiti”, rekao je Kašin.

Tu je i treća verzija. Prethodno su letove izviđanja pratili borbeni zrakoplovi Su-30. Međutim, nakon sporazuma s Turskom o podijeli zona odgovornosti je ova pratnja ukinuta. Istina, nema potvrde ove verzije u službenim izvorima.

Nakon incidenta s obaranjem ruskog Su-24 2015. godine, Glavni stožer ruske vojske je izvijestio da će zrakoplovi-lovci pratiti zrakoplove, ali samo one koji provode udare. To se nije odnosilo na Il-20.

Je li sirijski S-200 imao sustav prepoznavanja “prijatelj –  neprijatelj”?

FOTO: Ilustracija, radar 5N62 sistem s200

Prvo, taj sustav, iako dramatično smanjuje vjerojatnost “prijateljske vatre”, ne isključuje je u potpunosti. Drugo, sustav može funkcionirati pogrešno, posebice ako su Izraelci koristili sustave za elektroničko ratovanje (EW). Treće, čak i ako je sustav radio, treba uzeti u obzir da on jednostavno može poslati signal za krivo ciljanje.

“Pri izračunu u stresnoj situaciji, ako postoji ozbiljan napad, prirodno je da se mogu ignorirati podaci ovog sustava”, vjeruje Vasilij Kašin.

Ipak, Izrael i dalje tvrdi da je S-200 nehotično i greškom otvori vatru na ruski Il-20. Osim toga, izraelski čelnici tvrde da su Sirijci otvorili vatru puno kasnije,  kada F-16 više nisu ni bili u tom području. Ako je ova verzija točna, onda Izrael nije kriv. Ali je li doista tako?

Jesu li izraelski F- 16 stvarno bili u zraku blizu Il-20?

Obaranje Il-20

Ovo je ključno pitanje. Sirijska protuzračna obrana je otvorila vatru na ruski i na izraelske zrakoplove. Ali samo Izrael tvrdi da je u vrijeme kada je projektil S-200 udario u Il-20 F-16 već duže vrijeme bio izvan tog područja, čak se vratio u zračni prostor Izraela. Drugim riječima, to je bila “jasna pogreška protuzračne obrane Sirije”.

Međutim, udaljenost između Latakije i granice Izraela je oko 280 kilometara. Brzina kretanja F-16 je 1140 km / h i on rijetko probija nadzvučnu brzinu. Ali, prema Izraelu, ispostavilo se da su projektili S-200 ispaljeni nekoliko desetaka minuta nakon što je F-16 napustio područje. Iskreno, ova tvrdnja ne izgleda baš uvjerljivo. S-200 je u “osnovnoj konfiguraciji” opremljen radiolokatorom radarskog cilja (ROC) s dometom detekcije od oko 400 kilometara.

Možda su se izraelski zrakoplovi uspjeli povući brzo, ali su je vrijeme njihova leta u dolasku izračunato jer su najavili napad minutu prije nego će biti proveden, a trajao je 30 do 40 minuta. Dakle, Izraelci su se ovdje sami zapleli u laži.

Ministarstvo obrane Rusije je istaknulo da je Izrael upozorio na vojnu operaciju u Latakiji manje od jedne minute prije njezine provedbe. Vladimir Putin je tijekom razgovora s Netanyahuom izravno optužio izraelske generale za nepoštivanje sporazuma o sprečavanju opasnih incidenata.

Ti ugovori nikada nisu objavljeni, ali je poznato da je u svibnju Izrael “uspostavio kanale komunikacije” i puno ranije upozoravao Rusiju prije napada na ciljeve u Siriji. U tri godine ruske operacije u Siriji je incident s Il-20 prvi slučaj u kojem je napad najavljen minutu prije provedbe.

Tko je odgovoran za pokretanje operacije?

obaranje il-20

Za postupke časnika koji su donijeli odluku o odlasku F-16 u akciju u trenutku misije Il-20 odgovara zapovjednik izraelskog zrakoplovstva Amikam Norkin i načelnik general Tomer Bar, naglasio je bivši šef izraelske tajne službe NATIV Yakov Kedmi.

“Neodgovornost ove odluke se očituje, kao prvo, da je operacija provedena u neposrednoj blizini lokacija ruske vojske. Drugo, nisu uzeli u obzir da je u ovom trenutku u zraku je bio ruski izviđački”, rekao je Kedmi.

No, tu je i krivica političara, dodao je Kedmi, jer su oni u principu dopustili da vojska djeluje u neposrednoj blizini ruske baze.

“To su uobičajeni izraelski nemar i neodgovornost. To se, nažalost, događa prečesto”, rekao je Yakov Kedmi.

Naravno, za Izrael je povoljno reći da je sve bio “jednostavan nemar”, čime se pobija teza Viktora Bondareva o namjerno provedenoj akciji za unošenje razdora između Moskve i Damaska.

Međutim, to je prilično čudno za jednu od jačih vojski na Bliskom istoku. Osim toga, takve je taktike izraelsko ratno zrakoplovstvo koristilo i ranije. Na primjer, kada su nadali Irak pod Sadamom Husseinom. Pa zašto ne ponoviti? To može objasniti neobično kasno upozorenje.

Hoće li Izrael biti  kažnjen?

Izrael zid

Jučer smo iznijeli nekoliko političkih i vojnih načina kažnjavanja, iako danas mediji u Rusiji govore o velikim pojačanjima svojih vojnih objekata i snaga, kao i pomoć Siriji u modernizaciji protuzračne obrane i uvođenja zone zabrane leta za izraelske zrakoplove u sirijskom zračnom prostoru. No, Izrael je ionako udare provodio iz prostora Libanona, okupiranog Golana ili, kao u ovom slučaju, s mora.

“Rijetko smo bili kažnjeni”, napominje Yakov Kedmi.

“Mogu vam dati jedan od najvažnijih primjera, kada su tijekom Šestodnevnog rata zbog niza pogrešaka izraelski zrakoplovi i torpedni čamci napali obavještajni brod američke ratne mornarice. Onda je ubijeno više od 60 američkih mornara. Došlo je do pogreške zbog istog nemara i brod je zamijenjen za egipatski. Kazne za ovaj incident nije bilo”, istaknuo je Kedmi.

“Slično tome, malo je vjerojatno da će oni koji su donijeli odluku o akciji zrakoplova F-16 biti kažnjeni. U ovom se vrlo razlikujemo od Japanca, na primjer, koji prihvaćaju preuzeti odgovornost, a mi ne”, tvrdi Yakov Kedmi.

Ipak, u spomenutom slučaju u doba Šestodnevnog rata se radilo o najbližem savezniku Izraela, što Rusija uopće nije.

“Atmosfera je prilično napeta. Tu su razne izjave, uključujući ekstremne. No ovu tema će se zakočiti”, predviđa bivši izraelski veleposlanik u Moskvi, Zvi Magen.

Prema bivšem veleposlaniku, svađa nije korisna niti jednoj od zemalja. Podsjetio je da je Izrael već treći put obavijestio Rusiju o mogućnosti udara na objekte u Siriji.

“Do sada nije bilo incidenata, iako je bilo oko 200 napada u proteklih godinu i pol”, rekao je Magen, koji prešućuje činjenicu da su svi prethodni udari najavljeni puno ranije od trenutka provođenja, da su se Sirijci, ili tko je već bio meta, uspijevali povući ili pripremiti sustave za odbijanje udara.

Ipak, uzevši u obzir dugogodišnju suradnju umirovljenog generala Bondareva i generala Sergeja Šojgua, upozorenja ruskog ministra obrane ne bi trebali zanemariti. On je rekao kako akcije Tel Aviva neće proći bez odgovora. Na društvenim mrežama se nagađa o mogućoj “osveti”, od nametanja sankcija protiv Izraela do isporuka Siriji boljih sustava protuzračne obrane poput S-300.

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
125 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slagerpjevac
5 godine prije

Rusi su modernizirali pvo izraelskog neprijatelja i dali im povod za ovu pažljivo planiranu osvetu. Rusi nastavljaju kampanju oprezno, hladne glave i dalje uz minimalne troškove ostvaruju maksimalni učinak. Najmanje što bi im sad trebalo je združeno cio-nato bombardiranje njihovih baza u Latakiji uz tursko zabijanje noža u leđa. Nema razloga za idiotsko vraćanje istom mjerom. Msm mediji sada ne mogu opravdati smrt 15 ruskih operativaca, niti nabrijavati narod protiv “podivljalih Rusa” za toliko željeni globalni sukob.

fiveri
5 godine prije

Opet iz pocetka. Nema opravdanja. Ako je toliko spor neka ga prati “vatrena kocija”.
Citat “obicno nemaju pratnju”. Da li je situacija u Siriji ocicna kao u svakoj drugoj zemlji? Pa kada se transportuju tenkovi na “labudicama” imaju pratnju.
Sistem S200 ga nije prepoznao? Pa da li o tome netko vodi racuna u zapovijednoj strukturi vojske RF, da zbog takvi “rupa” mogu i oni postati mete. Nisu to Windowsi pa imaju update svaki tijedan. Oba aviona su dosta stari da bili prepoznati od sustava s200.
Vojska RF je napravila pogresku ( ili je pak SAA navucena da napravi pogresku) i iz tog razloga nikakvih sankcija ne bude. Sada vojska RF mora napraviti ono sto je davno trebala napraviti po pitanju vlastite sigurnosti. Nadalje vazniji su dobri odnosi s Izraelom dok se ne Turska ne urazumi. Veliki su to ulozi

čokolino
5 godine prije

Izrael opet bla bla bla……..
Mene intersuje samo jedno: Ko daje pravo izraelu da napada Siriju?
Zločinci i obične kukavice!

Ante
5 godine prije

Neka Rusi prodaju Siriji S-400. Kada sirijci obore izraelski zrakoplov neka se Rusi ispraćaju Izraelcima.

Avrelij Droh
5 godine prije

Ispravljeno, hvala na upozorenju. Srdačan pozdrav. L. R.

Vatrogasac
5 godine prije

Izrael radi što hoće. Putin služi cionistima.

Laki Topalović
5 godine prije

Kakva Orgazmatronic falanga na ovo. Bondarev je general zrakoplovstva 10 godina, a u službi 35 i skontali su da je cilj unijeti raskol između Moskve i Damaska. Nije bilo nikakvih Hezbolahovih skladišta tamo i sve je bilo vrhunski isplanirano do u sekund. Eto nitko u Rusiji nije popušio trik. Koji bi odgovor trebao biti? Bombardirati Izrael?

bbbb
5 godine prije

Babiću evo ti odgovora jednog pamentog srbina: “Ivan

Tzv. organizacija UN je formirana od strane cionističke internacionale, tzv.”međunarodno pravo” je pisano radi obuzdavanja ” gojima”, vlasnik zgrada UN je porodica Rokfeler a podstanari-narodi su obavezni da njima plaćaju “stanarinu”. Hazarima je simbolika te ruganje s gojima jako važno! Primer za to je i nesrećni IL-20. Potrudili su se da Ruski avion bude oboren ruskim raketama i vrh svega prinudili Predsednika Ruske Federacije da izigrava židovskog advokata! Simbolično-samoubistvo Ruske politike u Siriji! Perverzija svojstvena jedino ćifutima..”

Laki Topalović
5 godine prije

Nego mene jedna stvar brine, ovaj se site zove LOGIČNO; ali su se s logikom neki davno razišli , još u pelenama. Pa nije voditi državi kao voditi seosku birtiju. Što su SAD napravile kad im je Hezbollah u Beirutu pobio u dva napada oko 500 marinaca? NIŠTA. Povukli su se iz Libanona ii stavili Hezbollah na spisak terorističkih organizacija.Pomažu Izraelu, daju podatke , oružne za “pametne napade” sve stoji, ali nikakve službene odmazde nije bilo

Siniša
5 godine prije

Apsolutno je ne vjerovatan previd Putina na proslavi pobjede nad nacistima,pozvao je dvojicu ljudi koji su ga definitivno iznevjerili….Vucic je krenuo odmah po povratku iz Moskve i pravac prema Rusiji cini mi se cuva jos samo komunjara Dacic a ona druga izdajica Natanjahu ubija Ruse bez i malo stida i obzira…

Alen
5 godine prije

Realno ovde rusija ne bi treba da uradi nista , trenutak u kojem se ovo (namjerno ) desilo nije nikako pogodan za ikakve akcije..
U ovom trenutku kooperacija s turskom i pomoć i pritisak na istu da odradi dogovoreno bi bio prioritet broj 1..
Usa/izrael i co ce i onako nastojati da svim silama sprijece dogovor rusije i turske , a kako je ” veliki” izrael se morao javno eksponirati ovim podmetanjem ,vidimo da im je ponestalo materijala za izazivanje eskalacije…
Jedini ko im je ostao jos kao adut za eskalaciju je sam izrael zato treba progutati knedlu i nastaviti dalje …Ako dogovor s tursko propadne i situacija eskalira bice prilike da se izraelu vrati trostruko… I ne samo izraelu…

Euro
5 godine prije

Na greskama se uci. Nazalost je stradalo 15 ruskih vojnika. Rat je i na to treba racunati.

Alen
5 godine prije

A sve ostale da podsjetim da se rusija u siriji uhvatila u koštac s ravno 5 nuklearnih sila ciji šizofreni vladari se ne bi libili početi nuklearni rat s rusijom..Koja sila bi za to imala m.uda ?

burt
5 godine prije

iz svega se vidi da ima dosta šupljine iz verzija Rusije i SAA, ako SAA kaže da su izraelski avioni napali iz libanonskog zračnog prostora kako su mogli kao štit koristit ruski Awaks koji je bio sjevernije u sirijskom a iz ove mape vidi se da su izraelski avioni bili sjevernije od ruskog što nemoguće ako su napali iz libanonskog zračnog prostora kako kažu SAA i čiji su to projektili doljetali iz pravca Mediterana kako su javljali SAA, verzija o četiri F16 i francuskoj fregati dolazi samo iz ruskih izvora a Izrael i Francuzi o tome šute, najvjerojatnije su SAA srušili ruski avion jer su skupa s Rusima pokazali neorganiziranost i radili greške a teorija o izraleskom štitu je izgleda priča za malu djecu, Bolton je pokazao primjer u centru alawitske vlasti Assadu, Putinu i Iranu

Tupko Glupko
5 godine prije

Bolje da im isporuce tajno nuklearne glave, a Iranci da ih javno pokazu na vojnoj paradi. Onda vise nikada ne bi niti mastali o napadu na Iran.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Dosta muljanja Babiću!!DOSTA!!!!?Kada će već jednom taj S 300,400,500,600…u Damask?Kad će taj hebeni Iskander,Kalibr,Sarmat poklopiti više taj hebeni Inçirlik,Haifu,TelAviv,Aman,Rijad.Zar ne vidiš pobogu da je kojekakvim Kutuzovima,Napoleonima,Žukovima,Romelima,Ajzenhauerima i ostalim LOGIČNO feldmaršalalima strpljenje pri kraju.
Vidiš bolan da su trosjede poredali,tastature polomili od nervoze i iščekivanja adekvatnog ruskog odgovora.?

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Nisi u pravu. Ni ja se uvijek ne slažem sa njim ali njegovo pisanje uglavnom je OK. Svako gledanje na stvari iz drugog ugla i prilika da se čuje druga strana po vama mnogima je pristrasno. Nisi jedini Komunisto.Na što liči naš medijski prostor?? Svi su postali portparoli mosada a svi dolazite ovdje i dijelite lekcije o objektivnosti. Kritikujte ostale. Bez obzira na povremene propuste Logično i Nebojša rade odličan posao a vama ako smeta idite na N1 pa tamo kritikujte, bit ćete blokirani za dve minute.

Weteran
5 godine prije

Nekoliko puta sam ponovio:
Moskvi više vredi jedan Izrael od jedne milijarde Arapskog sveta!
Sutra je novi dan, idemo dalje.
Do pobede!

17 novembar
5 godine prije

kakva je ruska osveta bila za oboreni avion kad je izgino vojni orkestrar . i kakva je bila osveta za vagnerove placenike . nikakva . isto kao i za putnicke avione . ali ovde se neki lazno uzdaju u putina a ne zele da vide da je sluga velikog brata

Kora
5 godine prije

Mene cijela ova priča asocira na jedan stari ali neloš vic.

Nazove Putin žurno Obamu: “Zamolio bih te za uslugu. Naša tvornica kondoma je izgorjela i hitno trebamo 10 milijuna kondoma da spriječimo moguću prenaseljenost.”

“Nema problema” – odgovara Obama. “Mogu li još kako pomoći?”

“Da. Volio bih da su kondomi crvene boje i prilagođeni ruskoj muškoj populaciji: dužine 25 cm i opsega 8 cm.” – kaže ponosno Putin.

“U redu.” – uzvrati Obama i nazove odmah upravitelja jedne tvornice kondoma: “Možete li poslati u Rusiju 10 milijuna kondoma crvene boje, dužine 25 cm i opsega 8 cm?”

“Nema problema, predsjedniče. Možda još nešto?” – upita upravitelj.

Obama malo promisli pa nadopuni narudžbu: “Da. Na svaki kondom dodajte natpis ‘Made in USA. Size: Small’.”

?

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Evo dva dana se piskara o Putinu pič*ici, Rusima koji su poniženi, poraženi, osramoćeni i bačeni u blato. Ajmo ovako probati:šta mislite da ovo nije možda mosadova osveta za sve što su im Rusi uradili u tri godine. Mućnite malo ako imate čime kad već vrištite o osveti.

Bruno
5 godine prije

Neka samo Putin ovako i dalje nastavi popuštati Izraelu, a i svima ostalima. Primjer Izraela slijediti će uskoro Britanci i Francuzi. I oni će “greškom” pogoditi neki ruski cilj. Bolje spriječiti, nego liječiti, kaže se. Rusija nije spriječila. Posljedica će biti najprije po Rusiju samu. Kad im je Turska srušila avion, Rusija im je uskoro uzvratila. Jedan ruski bombarder je uništio pola turske vojne jedinice na terenu. Neka sada naprave slično sa Izraelom. Neka im skinu avione idući put. Imaju visoko hvaljeni S-400. Šta rade sa njim? Znam ja da u Izraelu žive 1,5 milijuna ruskih Židova i da su neki moćni ruski oligarsi Židovi, ali ovo je prešlo svaku razumnu granicu. Putin je na potezu. Do sada je izbjegavao bilo kakvo zaoštravanje situacije, ali neće moći još dugo. Misli li Putin da će Britanci, Francuzi, USA i Izrael prestati provocirati Rusiju i dizati im cijenu rata u Siriji, ljudsku… Čitaj više »

m.ivanisevic
5 godine prije

Računica je jasna: 15 mrtvih Rusa, 0 Izraelaca. Gotovo.

mladen3x
5 godine prije

Čitam raznorazne komentare pa se zapitam” koja je to Rusija” zračna i pomorska sila u Siriji s tim da imaju jednu bazu za mornaricu i jedan vojni aerodrom.Oni time nemogu zatvoriti ni zračni ni pomorski promet oko Sirije i to svima mora biti jasno….Teoretski mogu ali bi im u tom slučaju sve bilo porušeno do temelja…Ovdje je više u igri respekt i neke druge stvari na geopolitičkoj sceni jer realno imati jednu mornaričku i jednu zrakoplovnu bazu a biti “okružen” ili na dometu Turskih NATO baza,Izraelskih baza,Saudijskih NATO baza,Američke baze u Bahreinu ili Kuvajtu,dvije Američke flote potpomognute Britanskim,Francuskim i još raznoraznim vojnom brodovima iz drugih članica NATO saveza i još mnogo toga….Mi zapravo i neznamo koliko se toga bombardira sa strane NATO saveza jer neke informacije i ne dolaze do medija(Francusko raketiranje nebi ni primjetili kroz medije da nije bio srušen ovaj zrakoplov) i nikad neče ni doći,tako je i… Čitaj više »

Tak
5 godine prije

Mene tu zanima i jos nesto – dan ranije Izrael je navodno gadjao iranski boing 737 na pisti u kojem je navodno bio bavar 373, iranska inacica s300 sustava. Ima li tko kakve info o tome?

mmm
5 godine prije

Rusi su se toliko pogubili u svim ovim lazima I prikrivanju svoje nesposibnosti I nemoci da mi ih je pomalo I zao.blago ruskim saveznicima,bilo tko ako zeli napadati ruske saveznicima samo treba javiti barem pola sata prije napada I onda je sve ok.ako slucajno jave manje od pola sata prije napada I ubiju kojeg rusa usput dobit ce ostro upozorenje o mogu nastaviti dalje

Шта Руси могу
5 godine prije

Тако ти је кад си велика сила, па те свако ћушка.
Жао ми је тих људи у авиону, настрадаше ни криви ни дужни, али шта би било да је неко узео амерички авион, са 14 чланова посаде и користио га да се сакрије иза њега и испали ракете.
Та земља би данас била преорана.
А Руси ко Руси, опет ће оштро да протествују и у интересу мира …

Шта Руси могу?
Ништа, једноставно имају неколико авиона у Сирији, нешто ракета а окружени су са стотинама америчких и израелских авиона.
Додај томе и Арапе, Турке и остале у околини, па види.

Amadeus
5 godine prije

Da li je moguće saznati koliki je broj kloniranih “komentatora” na ovu temu kroz zadnja tri dana. Ako jest, molim admina da nam to objavi. Lp

Sirija-Rusija
5 godine prije

Citam komentare i nemogu shvatiti da niste razumjeli poantu svega toga,tko je taj avion oborio.Cionisit koji zele da dođe do sukoba između Izraela i Rusije,gdje treba uskociti Iran koji ima u planu potpuno unistenje izreala.Avion nije oborio Izraelska vojska ili Sirijska protuzracna obrana nego snage koje su tajno bile ubacene na teritorij sirije sa ciljem da se to dogodi a pretpostavlja da su to unapravile iranske snage koje su van kontrole regularnih vojski..Na svu srecu ima malo mudrijih i pametnijih glava u Rusiji i Siriji koji nezele rat na osnovu onoga sto mnogi komentatori zele.Ako nepratite globalnu politiku malo duze,nerazumijete sve te igre,pametnije okanite s ecoravog posla umjesto sto svakodnenvo pisete pojedinci dezinformaicje a nemate niti 0,001% informacija o svemu tome.Nece s enista desiti,ucvrstiti ce s ejos veci savez Izraela i Rusije,da se smanji djelovanje Irana i Kinne koja nezeli sudjelovati u svemu tome,nada s ekapitulaciji Rusije kako bi mogla… Čitaj više »

math
5 godine prije

Dobra analiza o mogućnostima odgovora od strane “TheSaker-a” (na engleskom):

http://thesaker.is/russian-response-options-to-the-latest-israeli-provocation/

Ukratko, ne špekulirati i pričekati Rusiju da donese odluku kako će odgovoriti.

Također, navedena je zanimljiva napomena da se dogovorom Putin-Erdogan oko Idliba ruši opravdanje za SAD napad na Siriju. A Uzrael se sproveo svoju akciju ODMAH nakon javne objave dogovora.

njonjo
5 godine prije

Zlo i naopako. Koliko god neki od nas mudrolijali, sve je to obično laprdanje, uključujući i moje. Sva sreća pa mi ne donosimo odluke jer bi već odavno ovaj svijet otišao u 3 pm.

tedi
5 godine prije

Putin je u pravu.Osnovni cilj cioanglosaksonaca je uvuci Rusiju u rat uz sankcije.Bila bi to katastrofa.Ovi cekaju da Putin ode sa vlasti i kupuju vrijeme,vec imaju plan kako rasparcati Rusiju.Ali i Putin ima nasljednika koji ce im zadati smrtni udarac.Ovo je igra zivaca i malo veca politika od one o kojoj mi kao nesto znamo misliti i reci,a same cinjenice ne znamo.

Edo
5 godine prije

Biće sr anja sve više. SAD su u sve nepovoljnijoj situaciji kao i cijelokupni zapad i Izrael. Očajnički im treba povod za eskalaciju sukoba gdje bi svi zajedno konačno uništili Siriju. SAD i NATO države gomilaju brodove i avione pred Sirijom, Izrael uvijek spreman a snima i Asadovu palaču. Na taj način bi zadali i Rusiji strahoviti udarac te obezvrijedili njihovo prisustvo kao i sve što su do sada postigli u borbi protiv terorista.
Vidim da je izuzetna koncentracija inteligencije. Očito svi misle da izraelski i zapadni generali samo sjede i čekaju “lanac nesretnih okolnosti”. Propao je hemijski napad i džaba krečili. Ovo je situacija gdje nema promašaja, ili će Rusija upasti u zamku i pokrenuti uništenje Sirije ili će pretrpiti ozbiljnu štetu. Sigurno već rade na novoj provokaciji i jedino nisam siguran ko će biti izvođač radova.

Ех Ју
5 godine prije

Немају времена, много интензивно провоцирају задње време. Последњи је био ИДЛИБ, Путин је одложио сукоб и дао времена Тампу да у мирну атмосферу проћу избори конгресу и очисти те структуре које су свугде, и код њега у партију, демократе, администрацији, армији, тајне службе. Deap State, демократи, Хиларисти и Хабад Љубавич губе на свих фронтова, остаје им да пробају мали сукоб и Русија да капитулира или Трећи Светски Рат, али мислим да блефирају, ако има рата Израела неће бити. По КОБ и ДОТУ шести приоритет војна, је знак да не управљаш свет добро, рецимо СССР или Југославија се распала на трећем приоритету финансијски – економски, сада је исто, када пожели Исток може да обруши цео Запад, дедоларизација иде на средње обрте, циљ је меко падање, Исток да пласира део долара и купи колко може инфраструктуре запада, али ако треба процес може бити моменталан, пар дана. Путин зна да блефирају, прави се… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.