fbpx

ANALIZA: Izraelsko obaranje zrakoplova Il-20 – Dan poslije

Iljusin IL-20

Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva obrane su se izraelski piloti branili ruskim zrakoplovom Il-20 kao štitom, kojeg je u “prijateljskoj vatri” oborila sirijska protuzračna obrana. U nesreći je stradalo 15 ruskih vojnika.

General Bondarev: “Cilj Izraela je bio narušiti savez Rusije i Sirije”

Umirovljeni general Viktor Bondarev, bivši glavni zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva i zapovjednik prve ruske skupine u kampanji u Siriji, trenutno senator u Gornjem domu ruskog parlamenta, za TASS je izjavio da je Izrael namjerno izazvao obaranje ruskog zrakoplova Il-20 od strane sirijske protuzračne obrane samo kako bi pogoršao savezničke odnose između Moskve i Damaska.

“Rusija je trijezno procijenila situaciju”, rekao je Bondarev, čelnik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, sugerirajući da je napad na navodno iransko skladište oružja za Hezbollah samo bio izgovor za ovu operaciju.

“Ne može se reći da je Izrael slučajno ruski IL-20 “doveo” u područje sirijske protuzračne obrane. Činjenica je da zemlje američke antiterorističke koalicije, koje uključuje i Izrael, žele posijati razdor u našem partnerskom i prijateljskom odnosu sa Sirijom”, rekao je Bondarev, koji odlično poznaje situaciju u Siriji i visoke vojne i političke dužnosnike arapske zemlje.

Senator je podsjetio da je Rusija pomogla Siriji da pobjedi u rat protiv terorista.

“Osim toga, zahvaljujući stalnoj vojnoj nazočnosti na teritoriju Sirije, ojačali smo našu poziciju na Bliskom istoku i široj regiji u cjelini. Ne čudi da SAD i njihove pristaše, koji očito nisu zadovoljni razvojem situacije, traže da nas posvađaju sa Sirijom i posiju razdor, uglave klin u naše odnose”, nastavio je Bondarev.

“To je razlog zbog kojeg je Izrael stvorio ovu situaciju i namjerno doveo ruski zrakoplov pod vatru sirijske protuzračne obrane, nadajući se da će nas okrenuti protiv Sirije”, rekao je Bondarev.

Međutim, prema njegovim riječima, Rusija je “trijezno procijenila situaciju, jasno rekavši tko je kriv za ovu provokaciju, bez okrivljavanja sirijske strane”.

“Izrael je kriv za smrt naših vojnika i gubitak zrakoplova, a dio krivnje leži na Francuskoj, koja je komplicirala situaciju u zraku i otežala rad sirijske protuzračne obrane”, naglasio je Bondarev, koji vjeruje da će se  “takav ciničan korak očito odraziti, iako ne na najbolji način, na diplomatske odnose i suradnju između Rusije i Izraela”.

Izrael negira krivnju

Izrael

Izraelci tvrde kako njihovi zrakoplovi uopće nisu bili na tom mjestu kada je sirijska protuzračna obrana otvorila vatru. Dakle, jesu li zračne snage izraelskog režima krive za smrt ruskih vojnika, a ako jesu, koliko?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je sinoć izrazio sućut predsjedniku Vladimiru Putinu zbog smrti ruskih vojnika u oborenom zrakoplovu Il-20. Putin je jasno rekao kako podržava izjavu koju su o incidentu zajedno sastavili on i general Šojgu, iako Netanyahu možda ne snosi osobnu krivnju. Međutim, optužio je Izrael za kontinuirano kršenje zračnog prostora Sirije i obećao odgovor koji će svi čuti.

Da utješi sugovornika, Putin je rekao kako se incident dogodio kao posljedica “lanca tragičnih incidenata”.

Netanyahu je obećao pružiti Rusiji sve informacije o incidentu, čak je naredio da general Amikam Norkin osobno ove informacije odnese u Moskvu. Čini se da izraelski čelnik pokušava kazniti vlastitog generala tuđim rukama i šalje ga da se osobno pravda ruskom ministru obrane.

General Šojgu je već jasno izjavio da su se izraelski piloti namjerno pokrivali ruskim zrakoplovom. Uzeli su posadu zrakoplova Il-20 kao taoce. Dakle, Izrael je kriv u onoj mjeri u kojoj je taoce doveo u pogibeljnu situaciju.

Koji su razlozi da Izrael za sve optuži Siriju?

Izraelske zračne snage

Kao što smo rekli, za umirovljenog generala Bondareva je situacija jasna i krivac je trebala biti Sirija, ali rusko vojno i političko vodstvo nije nasjelo na provokaciju.

Izrael naglašava da se radilo o “slučajnom incidentu” za kojeg je kriva sirijska protuzračna obranu, ali i Iran i Hezbollah. Navodno je cilja akcije izraelskih F-16 bio uništiti određena postrojenja u Latakiji gdje Iran proizvodi oružje za masovno uništenje za Hezbollah. Izrael kaže kako prisutnost ruskog Il-20 u ovoj regiji nije bila predviđena.

Međutim, to je teško vjerovati. Il-20 je zrakoplov za izviđanje. Njegova je zadaća satima biti u zraku i nadgledati veliki teritorij. Izraelska vojska nije mogla ne znati da ruski časnici za obavještajne djelatnosti odlaze u misiju i da se vraćaju u bazu za nekoliko sati. Il-20 uvijek doseže svoju visinu, potom izviđa teritorij, odlazi prema moru i uvijek do slijetanja dolazi i iz mora, iz sigurnosnih razloga zbog mogućih napada sustavima MANPADS. Ipak, F-16 su poletjeli kako bi napali “objekte Hezbollaha” točno u vrijeme slijetanja Il-20.

Zašto IL-20 nije imao pratnju?

ANALIZA: Izraelsko obaranje zrakoplova Il-20 - Dan poslije 1
FOTO: Ilustracija, An-124 i 4 Su-27

Takvi zrakoplovi obično nemaju pratnju, izjavio je stručnjak Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilij Kašin.

“Ovaj zrakoplov je izuzetno spor i borbenim zrakoplovima nije lako pratiti ga”, objasnio je vojni stručnjak.

Ali možda postoji još jedno objašnjenje zašto ovim područjem ne patroliraju ruski borbeni zrakoplovi.

“Za stalno patroliranje u zraku morate dramatično povećati broj snaga u bazi Hmeymim. Zapravo, one bi se morale udvostručiti”, rekao je Kašin.

Tu je i treća verzija. Prethodno su letove izviđanja pratili borbeni zrakoplovi Su-30. Međutim, nakon sporazuma s Turskom o podijeli zona odgovornosti je ova pratnja ukinuta. Istina, nema potvrde ove verzije u službenim izvorima.

Nakon incidenta s obaranjem ruskog Su-24 2015. godine, Glavni stožer ruske vojske je izvijestio da će zrakoplovi-lovci pratiti zrakoplove, ali samo one koji provode udare. To se nije odnosilo na Il-20.

Je li sirijski S-200 imao sustav prepoznavanja “prijatelj –  neprijatelj”?

ANALIZA: Izraelsko obaranje zrakoplova Il-20 - Dan poslije 2
FOTO: Ilustracija, radar 5N62 sistem s200

Prvo, taj sustav, iako dramatično smanjuje vjerojatnost “prijateljske vatre”, ne isključuje je u potpunosti. Drugo, sustav može funkcionirati pogrešno, posebice ako su Izraelci koristili sustave za elektroničko ratovanje (EW). Treće, čak i ako je sustav radio, treba uzeti u obzir da on jednostavno može poslati signal za krivo ciljanje.

“Pri izračunu u stresnoj situaciji, ako postoji ozbiljan napad, prirodno je da se mogu ignorirati podaci ovog sustava”, vjeruje Vasilij Kašin.

Ipak, Izrael i dalje tvrdi da je S-200 nehotično i greškom otvori vatru na ruski Il-20. Osim toga, izraelski čelnici tvrde da su Sirijci otvorili vatru puno kasnije,  kada F-16 više nisu ni bili u tom području. Ako je ova verzija točna, onda Izrael nije kriv. Ali je li doista tako?

Jesu li izraelski F- 16 stvarno bili u zraku blizu Il-20?

Obaranje Il-20

Ovo je ključno pitanje. Sirijska protuzračna obrana je otvorila vatru na ruski i na izraelske zrakoplove. Ali samo Izrael tvrdi da je u vrijeme kada je projektil S-200 udario u Il-20 F-16 već duže vrijeme bio izvan tog područja, čak se vratio u zračni prostor Izraela. Drugim riječima, to je bila “jasna pogreška protuzračne obrane Sirije”.

Međutim, udaljenost između Latakije i granice Izraela je oko 280 kilometara. Brzina kretanja F-16 je 1140 km / h i on rijetko probija nadzvučnu brzinu. Ali, prema Izraelu, ispostavilo se da su projektili S-200 ispaljeni nekoliko desetaka minuta nakon što je F-16 napustio područje. Iskreno, ova tvrdnja ne izgleda baš uvjerljivo. S-200 je u “osnovnoj konfiguraciji” opremljen radiolokatorom radarskog cilja (ROC) s dometom detekcije od oko 400 kilometara.

Možda su se izraelski zrakoplovi uspjeli povući brzo, ali su je vrijeme njihova leta u dolasku izračunato jer su najavili napad minutu prije nego će biti proveden, a trajao je 30 do 40 minuta. Dakle, Izraelci su se ovdje sami zapleli u laži.

Ministarstvo obrane Rusije je istaknulo da je Izrael upozorio na vojnu operaciju u Latakiji manje od jedne minute prije njezine provedbe. Vladimir Putin je tijekom razgovora s Netanyahuom izravno optužio izraelske generale za nepoštivanje sporazuma o sprečavanju opasnih incidenata.

Ti ugovori nikada nisu objavljeni, ali je poznato da je u svibnju Izrael “uspostavio kanale komunikacije” i puno ranije upozoravao Rusiju prije napada na ciljeve u Siriji. U tri godine ruske operacije u Siriji je incident s Il-20 prvi slučaj u kojem je napad najavljen minutu prije provedbe.

Tko je odgovoran za pokretanje operacije?

obaranje il-20

Za postupke časnika koji su donijeli odluku o odlasku F-16 u akciju u trenutku misije Il-20 odgovara zapovjednik izraelskog zrakoplovstva Amikam Norkin i načelnik general Tomer Bar, naglasio je bivši šef izraelske tajne službe NATIV Yakov Kedmi.

“Neodgovornost ove odluke se očituje, kao prvo, da je operacija provedena u neposrednoj blizini lokacija ruske vojske. Drugo, nisu uzeli u obzir da je u ovom trenutku u zraku je bio ruski izviđački”, rekao je Kedmi.

No, tu je i krivica političara, dodao je Kedmi, jer su oni u principu dopustili da vojska djeluje u neposrednoj blizini ruske baze.

“To su uobičajeni izraelski nemar i neodgovornost. To se, nažalost, događa prečesto”, rekao je Yakov Kedmi.

Naravno, za Izrael je povoljno reći da je sve bio “jednostavan nemar”, čime se pobija teza Viktora Bondareva o namjerno provedenoj akciji za unošenje razdora između Moskve i Damaska.

Međutim, to je prilično čudno za jednu od jačih vojski na Bliskom istoku. Osim toga, takve je taktike izraelsko ratno zrakoplovstvo koristilo i ranije. Na primjer, kada su nadali Irak pod Sadamom Husseinom. Pa zašto ne ponoviti? To može objasniti neobično kasno upozorenje.

Hoće li Izrael biti  kažnjen?

Izrael zid

Jučer smo iznijeli nekoliko političkih i vojnih načina kažnjavanja, iako danas mediji u Rusiji govore o velikim pojačanjima svojih vojnih objekata i snaga, kao i pomoć Siriji u modernizaciji protuzračne obrane i uvođenja zone zabrane leta za izraelske zrakoplove u sirijskom zračnom prostoru. No, Izrael je ionako udare provodio iz prostora Libanona, okupiranog Golana ili, kao u ovom slučaju, s mora.

“Rijetko smo bili kažnjeni”, napominje Yakov Kedmi.

“Mogu vam dati jedan od najvažnijih primjera, kada su tijekom Šestodnevnog rata zbog niza pogrešaka izraelski zrakoplovi i torpedni čamci napali obavještajni brod američke ratne mornarice. Onda je ubijeno više od 60 američkih mornara. Došlo je do pogreške zbog istog nemara i brod je zamijenjen za egipatski. Kazne za ovaj incident nije bilo”, istaknuo je Kedmi.

“Slično tome, malo je vjerojatno da će oni koji su donijeli odluku o akciji zrakoplova F-16 biti kažnjeni. U ovom se vrlo razlikujemo od Japanca, na primjer, koji prihvaćaju preuzeti odgovornost, a mi ne”, tvrdi Yakov Kedmi.

Ipak, u spomenutom slučaju u doba Šestodnevnog rata se radilo o najbližem savezniku Izraela, što Rusija uopće nije.

“Atmosfera je prilično napeta. Tu su razne izjave, uključujući ekstremne. No ovu tema će se zakočiti”, predviđa bivši izraelski veleposlanik u Moskvi, Zvi Magen.

Prema bivšem veleposlaniku, svađa nije korisna niti jednoj od zemalja. Podsjetio je da je Izrael već treći put obavijestio Rusiju o mogućnosti udara na objekte u Siriji.

“Do sada nije bilo incidenata, iako je bilo oko 200 napada u proteklih godinu i pol”, rekao je Magen, koji prešućuje činjenicu da su svi prethodni udari najavljeni puno ranije od trenutka provođenja, da su se Sirijci, ili tko je već bio meta, uspijevali povući ili pripremiti sustave za odbijanje udara.

Ipak, uzevši u obzir dugogodišnju suradnju umirovljenog generala Bondareva i generala Sergeja Šojgua, upozorenja ruskog ministra obrane ne bi trebali zanemariti. On je rekao kako akcije Tel Aviva neće proći bez odgovora. Na društvenim mrežama se nagađa o mogućoj “osveti”, od nametanja sankcija protiv Izraela do isporuka Siriji boljih sustava protuzračne obrane poput S-300.

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
125 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
4 godine prije

Rusi su modernizirali pvo izraelskog neprijatelja i dali im povod za ovu pažljivo planiranu osvetu. Rusi nastavljaju kampanju oprezno, hladne glave i dalje uz minimalne troškove ostvaruju maksimalni učinak. Najmanje što bi im sad trebalo je združeno cio-nato bombardiranje njihovih baza u Latakiji uz tursko zabijanje noža u leđa. Nema… Pročitaj više »

fiveri
Gost
fiveri
4 godine prije

Opet iz pocetka. Nema opravdanja. Ako je toliko spor neka ga prati “vatrena kocija”. Citat “obicno nemaju pratnju”. Da li je situacija u Siriji ocicna kao u svakoj drugoj zemlji? Pa kada se transportuju tenkovi na “labudicama” imaju pratnju. Sistem S200 ga nije prepoznao? Pa da li o tome netko… Pročitaj više »

čokolino
Gost
čokolino
4 godine prije

Izrael opet bla bla bla……..
Mene intersuje samo jedno: Ko daje pravo izraelu da napada Siriju?
Zločinci i obične kukavice!

Ante
Gost
Ante
4 godine prije

Neka Rusi prodaju Siriji S-400. Kada sirijci obore izraelski zrakoplov neka se Rusi ispraćaju Izraelcima.

Avrelij Droh
Gost
Avrelij Droh
4 godine prije

Ispravljeno, hvala na upozorenju. Srdačan pozdrav. L. R.

Vatrogasac
Gost
Vatrogasac
4 godine prije

Izrael radi što hoće. Putin služi cionistima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

Kakva Orgazmatronic falanga na ovo. Bondarev je general zrakoplovstva 10 godina, a u službi 35 i skontali su da je cilj unijeti raskol između Moskve i Damaska. Nije bilo nikakvih Hezbolahovih skladišta tamo i sve je bilo vrhunski isplanirano do u sekund. Eto nitko u Rusiji nije popušio trik. Koji… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
4 godine prije

Babiću evo ti odgovora jednog pamentog srbina: “Ivan Tzv. organizacija UN je formirana od strane cionističke internacionale, tzv.”međunarodno pravo” je pisano radi obuzdavanja ” gojima”, vlasnik zgrada UN je porodica Rokfeler a podstanari-narodi su obavezni da njima plaćaju “stanarinu”. Hazarima je simbolika te ruganje s gojima jako važno! Primer za… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

Nego mene jedna stvar brine, ovaj se site zove LOGIČNO; ali su se s logikom neki davno razišli , još u pelenama. Pa nije voditi državi kao voditi seosku birtiju. Što su SAD napravile kad im je Hezbollah u Beirutu pobio u dva napada oko 500 marinaca? NIŠTA. Povukli su… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
4 godine prije

Apsolutno je ne vjerovatan previd Putina na proslavi pobjede nad nacistima,pozvao je dvojicu ljudi koji su ga definitivno iznevjerili….Vucic je krenuo odmah po povratku iz Moskve i pravac prema Rusiji cini mi se cuva jos samo komunjara Dacic a ona druga izdajica Natanjahu ubija Ruse bez i malo stida i… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Realno ovde rusija ne bi treba da uradi nista , trenutak u kojem se ovo (namjerno ) desilo nije nikako pogodan za ikakve akcije.. U ovom trenutku kooperacija s turskom i pomoć i pritisak na istu da odradi dogovoreno bi bio prioritet broj 1.. Usa/izrael i co ce i onako… Pročitaj više »

Euro
Gost
Euro
4 godine prije

Na greskama se uci. Nazalost je stradalo 15 ruskih vojnika. Rat je i na to treba racunati.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

A sve ostale da podsjetim da se rusija u siriji uhvatila u koštac s ravno 5 nuklearnih sila ciji šizofreni vladari se ne bi libili početi nuklearni rat s rusijom..Koja sila bi za to imala m.uda ?

burt
Gost
burt
4 godine prije

iz svega se vidi da ima dosta šupljine iz verzija Rusije i SAA, ako SAA kaže da su izraelski avioni napali iz libanonskog zračnog prostora kako su mogli kao štit koristit ruski Awaks koji je bio sjevernije u sirijskom a iz ove mape vidi se da su izraelski avioni bili… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
4 godine prije

Bolje da im isporuce tajno nuklearne glave, a Iranci da ih javno pokazu na vojnoj paradi. Onda vise nikada ne bi niti mastali o napadu na Iran.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
4 godine prije

Dosta muljanja Babiću!!DOSTA!!!!?Kada će već jednom taj S 300,400,500,600…u Damask?Kad će taj hebeni Iskander,Kalibr,Sarmat poklopiti više taj hebeni Inçirlik,Haifu,TelAviv,Aman,Rijad.Zar ne vidiš pobogu da je kojekakvim Kutuzovima,Napoleonima,Žukovima,Romelima,Ajzenhauerima i ostalim LOGIČNO feldmaršalalima strpljenje pri kraju.
Vidiš bolan da su trosjede poredali,tastature polomili od nervoze i iščekivanja adekvatnog ruskog odgovora.?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Nisi u pravu. Ni ja se uvijek ne slažem sa njim ali njegovo pisanje uglavnom je OK. Svako gledanje na stvari iz drugog ugla i prilika da se čuje druga strana po vama mnogima je pristrasno. Nisi jedini Komunisto.Na što liči naš medijski prostor?? Svi su postali portparoli mosada a… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
4 godine prije

Nekoliko puta sam ponovio:
Moskvi više vredi jedan Izrael od jedne milijarde Arapskog sveta!
Sutra je novi dan, idemo dalje.
Do pobede!

17 novembar
Gost
17 novembar
4 godine prije

kakva je ruska osveta bila za oboreni avion kad je izgino vojni orkestrar . i kakva je bila osveta za vagnerove placenike . nikakva . isto kao i za putnicke avione . ali ovde se neki lazno uzdaju u putina a ne zele da vide da je sluga velikog brata

Kora
Gost
Kora
4 godine prije

Mene cijela ova priča asocira na jedan stari ali neloš vic. Nazove Putin žurno Obamu: “Zamolio bih te za uslugu. Naša tvornica kondoma je izgorjela i hitno trebamo 10 milijuna kondoma da spriječimo moguću prenaseljenost.” “Nema problema” – odgovara Obama. “Mogu li još kako pomoći?” “Da. Volio bih da su… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Evo dva dana se piskara o Putinu pič*ici, Rusima koji su poniženi, poraženi, osramoćeni i bačeni u blato. Ajmo ovako probati:šta mislite da ovo nije možda mosadova osveta za sve što su im Rusi uradili u tri godine. Mućnite malo ako imate čime kad već vrištite o osveti.

Bruno
Gost
Bruno
4 godine prije

Neka samo Putin ovako i dalje nastavi popuštati Izraelu, a i svima ostalima. Primjer Izraela slijediti će uskoro Britanci i Francuzi. I oni će “greškom” pogoditi neki ruski cilj. Bolje spriječiti, nego liječiti, kaže se. Rusija nije spriječila. Posljedica će biti najprije po Rusiju samu. Kad im je Turska srušila… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
4 godine prije

Računica je jasna: 15 mrtvih Rusa, 0 Izraelaca. Gotovo.

mladen3x
Gost
mladen3x
4 godine prije

Čitam raznorazne komentare pa se zapitam” koja je to Rusija” zračna i pomorska sila u Siriji s tim da imaju jednu bazu za mornaricu i jedan vojni aerodrom.Oni time nemogu zatvoriti ni zračni ni pomorski promet oko Sirije i to svima mora biti jasno….Teoretski mogu ali bi im u tom… Pročitaj više »

Tak
Gost
Tak
4 godine prije

Mene tu zanima i jos nesto – dan ranije Izrael je navodno gadjao iranski boing 737 na pisti u kojem je navodno bio bavar 373, iranska inacica s300 sustava. Ima li tko kakve info o tome?

mmm
Gost
mmm
4 godine prije

Rusi su se toliko pogubili u svim ovim lazima I prikrivanju svoje nesposibnosti I nemoci da mi ih je pomalo I zao.blago ruskim saveznicima,bilo tko ako zeli napadati ruske saveznicima samo treba javiti barem pola sata prije napada I onda je sve ok.ako slucajno jave manje od pola sata prije… Pročitaj više »

Шта Руси могу
Gost
Шта Руси могу
4 godine prije

Тако ти је кад си велика сила, па те свако ћушка. Жао ми је тих људи у авиону, настрадаше ни криви ни дужни, али шта би било да је неко узео амерички авион, са 14 чланова посаде и користио га да се сакрије иза њега и испали ракете. Та земља… Pročitaj više »

Amadeus
Gost
Amadeus
4 godine prije

Da li je moguće saznati koliki je broj kloniranih “komentatora” na ovu temu kroz zadnja tri dana. Ako jest, molim admina da nam to objavi. Lp

Sirija-Rusija
Gost
Sirija-Rusija
4 godine prije

Citam komentare i nemogu shvatiti da niste razumjeli poantu svega toga,tko je taj avion oborio.Cionisit koji zele da dođe do sukoba između Izraela i Rusije,gdje treba uskociti Iran koji ima u planu potpuno unistenje izreala.Avion nije oborio Izraelska vojska ili Sirijska protuzracna obrana nego snage koje su tajno bile ubacene… Pročitaj više »

math
Gost
math
4 godine prije

Dobra analiza o mogućnostima odgovora od strane “TheSaker-a” (na engleskom): http://thesaker.is/russian-response-options-to-the-latest-israeli-provocation/ Ukratko, ne špekulirati i pričekati Rusiju da donese odluku kako će odgovoriti. Također, navedena je zanimljiva napomena da se dogovorom Putin-Erdogan oko Idliba ruši opravdanje za SAD napad na Siriju. A Uzrael se sproveo svoju akciju ODMAH nakon javne… Pročitaj više »

njonjo
Gost
njonjo
4 godine prije

Zlo i naopako. Koliko god neki od nas mudrolijali, sve je to obično laprdanje, uključujući i moje. Sva sreća pa mi ne donosimo odluke jer bi već odavno ovaj svijet otišao u 3 pm.

tedi
Gost
tedi
4 godine prije

Putin je u pravu.Osnovni cilj cioanglosaksonaca je uvuci Rusiju u rat uz sankcije.Bila bi to katastrofa.Ovi cekaju da Putin ode sa vlasti i kupuju vrijeme,vec imaju plan kako rasparcati Rusiju.Ali i Putin ima nasljednika koji ce im zadati smrtni udarac.Ovo je igra zivaca i malo veca politika od one o… Pročitaj više »

Edo
Gost
Edo
4 godine prije

Biće sr anja sve više. SAD su u sve nepovoljnijoj situaciji kao i cijelokupni zapad i Izrael. Očajnički im treba povod za eskalaciju sukoba gdje bi svi zajedno konačno uništili Siriju. SAD i NATO države gomilaju brodove i avione pred Sirijom, Izrael uvijek spreman a snima i Asadovu palaču. Na… Pročitaj više »

Ех Ју
Gost
Ех Ју
4 godine prije

Немају времена, много интензивно провоцирају задње време. Последњи је био ИДЛИБ, Путин је одложио сукоб и дао времена Тампу да у мирну атмосферу проћу избори конгресу и очисти те структуре које су свугде, и код њега у партију, демократе, администрацији, армији, тајне службе. Deap State, демократи, Хиларисти и Хабад Љубавич… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.