fbpx

ANALIZA: Velika Erdoganova oklada na Idlib

Erdogan

Jučer su u blizini sirijskog sela Nairab, teroristi koalicije Hayat Tahrir Al-Sham u 11:30 po lokalnom vremenu oborili helikopter sirijske vojske Mi-8. Helikopter je pao na područje koje još uvijek kontroliraju islamističke terorističke skupine, a poginuli su general Issa Ezz Al-Din, pilot major Sharaf Ali Hallaq i navigator Bashar Mahmoud Samra. Njihova spaljena tijela su teroristi kasnije vezali konopcem i vukli po poljskim putevima, slaveći „pobjedu nad režimom“.

VIDEO: Obaranje helikoptera Mi-8 sirijske vojske

Međutim, treba napomenuti da su sirijski vladin helikopter oborili su teroristi, a ne turska vojska, kako je dan prije tvrdio Erdogan, kada je sirijski helikopter pogođen metkom iz protuzračne strojnice bez većih problema sletio u zračnu luku u Aleppu. Prema informacijama iz Sirije, helikopter Mi8 je jučer oborila jedna od jedinica terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham.

Nakon ubojstva su internetom počele kružiti jezive slike onoga što je ostalo od tijela članova posade, koje su teroristi vukli motociklima po putu. Pucnjava se dogodila nakon što je pet turskih vojnika ubijeno u artiljerijskom napadu sirijske vojske u blizini Idliba, koja je gađala područje gdje su turski vojnici izmiješani s terorističkim skupinama.

FOTO: Turski vojnik i terorist sirijske Al-Qaede u Idlibu

Turski vojnik i terorista

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije objavio da će “sirijska vlada platiti veliku cijenu za napad na tursku vojsku” i da “krv mučenika neće biti prolivena uzalud”. Nakon bombardiranja su teroristi pokrenuli protunapad na Saraqib, gdje su u selu Nairab napali vladine snage, uz prethodnu topničku pripremu koju im je pružila turska vojska.

Saraqib je grad smješten na cesti koja povezuje Damask s Aleppom i ima značajnu stratešku važnost. Prošli tjedan ga je oslobodila sirijska vojska. Jučer su se Turci i teroristi pokušali probiti iz pravca Nairaba prema Saraqibu, ali je protunapad odbijen, uz velike gubitke među militantima, čije je fotografije objavila agencija ANNA News.

Jutros je slična akcija pokrenuta južno od Maarat Al-Numana, ali su teroristi u napadu u kojem su koristili bombaše samoubojice i imali pomoć turske artiljerije uspjeli ući u prazno selo Sheik Dams, odakle se nisu usudili ići dalje prema istoku i utvrđenim položajima siirjske vojske.

Erdoganovi strahovi

Erdogan se boji da će se Idlib vratiti pod kontrolu sirijske vlade i tu mogućnost pokušava izbjeći na sve načine. Tisuće terorista koji su se preselili u Siriju tijekom godina, kako bi pokušali svrgnuti Assada, mnogi sa svojim obiteljima, sada su u tom području. U slučaju da se Idlib vrati pod kontrolu legitimnu sirijske vlade, većina njih ib preko granice prešla na turski teritorij, stvarajući tako ogromne probleme Ankari.

Turska vlada pokušala je ublažiti situaciju premještajući dio terorista iz sjeverozapada Sirije u zapadnu Libiju, gdje su se otišli boriti kao pomoć islamističkim milicijama Fayeza Al Sarraja.

Ankara je dragovoljcima, koji su bili voljni ići u Libiju, ponudila čak 2000 dolara mjesečno i na kraju avanture tursko državljanstvo. Međutim, problem još uvijek nije riješen, obzirom na to da je većina antisirijske terorističke internacionale još uvijek zabarikadirana u području Idliba i vjerojatno će tamo ostati. Nezamislivo je bilo i pretpostaviti da će svi teroristi pristati ići u Libiju.

Erdogan mnogo ulaže u Idlib, možda i previše, obzirom da je u sedam dana, po njegovom priznanju, ubijeno 14 turskih vojnika, više od 20 ih je ranjeno, a ta će se brojka vjerojatno povećati.

U posljednjih nekoliko dana je Ankara u područje Idliba poslala još dvije stotine vojnih vozila kako bi utvrdila Idlib na južnom i istočnom frontu, pružajući tako dodatnu podršku za oko 9000 turskih vojnika prisutnih u Siriji u sastavu raznih mehaniziranih brigada od Sjeveroistoka, do Jarabulusa i Azaza, do Afrina i Idliba.

Ako bi se broj smrtnih slučajeva među turskim trupama povećao, mogao bi se otvoriti unutarnji front u samoj Turskoj, kako u političkoj sferi, tako i u pogledu javnog mišljenja, a to Erdoganu sigurno neće koristiti.

Panarapski portal Al-Monitor je također istaknuo kako sirijska vojska pod opsadom drži sedam od dvanaest turskih promatračkih punktova postavljenih oko Idliba, što je detalj koji nije od male važnosti. Ovi promatrački punktovi su, između ostalog, predmet oštrih kritika Assadove vlade, jer su to u stvari mjesta iz kojih Turci podržavaju teroriste.

Jedno je sigurno, Turci definitivno neće moći zauvijek ostati u Idlibu, području u kojem ne kontroliraju zračni prostor, dok sirijska vojska nastavlja napredovati i  oslobađati područje od terorista.

Najnoviji napredak je ostvaren oslobođenjem Khan Al-Asala, grada zapadno od Aleppa poznatom po velikom masakru kojeg su upravo proturski islamistički militanti počinili nad zarobljenim Sirijcima.

VIDEO: Zarobljeni sirijski vojnici u Khaan Al-Asalu, njih 51,  22. 07. 2013. trenutak prije strijeljanja

Štoviše, treba jasno reći da je Idlib sirijska pokrajina i sirijski grad i turske trupe su ilegalno na teritoriju suverene države. Assad je ponovno stekao kontrolu nad većim dijelom sirijske teritorije i Erdogan se mora odreći nade da će ga svrgnuti. To je gorki zalogaj kojeg će turski vođa morati progutati, baš kao što je, nakon pokušaja državnog udara srpnja 2016. godine, bio prisiljen pomiriti se s Kremljom.

“Balansiranje” između NATO pakta i Kremlja

Nije isključeno da Erdogan stavlja ruke na Idlib i iz drugih razloga, iako bi to bilo previše, ali kada je Erdogan u pitanju, ništa se ne može isključiti. Službeno može uvući Rusiju u sukob,  a proglasiti Tursku napadnutom i zatražiti pomoć NATO pakta, kao i svih zemalja članica saveza.

Ovaj se aspekt ne smije podcijeniti, obzirom na to da je prije nekoliko dana američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio solidarnost s turskim vojnicima ubijenim tijekom bombardiranja sirijske vojske. Istina je da izražavanje solidarnosti nije isto što i aktivno uključivanje u sukob na terenu, posebno zato što bi za NATO bilo krajnje neugodno vojno pomoći Erdogana koji sada otvoreno podržava teroriste u Siriji, ali i Libiji, od kojih su neki u vezi s Al-Qaedom, te koji vođu Hamasa dočekuje raširenih ruku, a to se nikako ne bi svidjelo Izraelu. Dakle, ova mogućnost se može razmatrati samo hipotetski, ali su trenutno sve opcije na stolu.

Erdogan, između ostalog, koristi retoriku mučeništva, koja je teško kompatibilna sa zapadnim i „demokratskim vrijednostima“. Dakle, imamo sve aspekte koji ne mogu potvrditi odanost Sjevernoatlantskog saveza Turskoj. Ne zaboravimo ni da je Grčka zbog Cipra, na rubu sukoba s Turskom, a Francuska i Italija svakodnevno prosvjeduju zato što turski brodovi ometaju radove kompanija Total i ENI u ciparskim vodama, koje je „prisvojila“ Republika Sjeverni Cipar.

S druge strane, Turska je razvila dobre odnose s Moskvom, kupila je ruske sustave S-400, a jučer se žalila da Rusija ne kupuje dovoljno turskih rajčica. Ovo nekome može izgledati smiješno, ali ruski mediji navode kako je ti bila tema razgovora Erdogana i Putina, jer je to sektor koji upošljava ogroman broj Turaka, najviše u ruralnoj Turskoj, gdje je biračka baza Erdoganove AKP stranke.

Proteklih tri godine, posebno nakon stjecanja ruskih sustava S-400, Ankara je jasno dala do znanja NATO paktu da “Turska ne prima naređenja od nikoga”.

Dakle, ovo je izuzetno opasna igra za Erdogana, „partnera“ kojeg sada smatraju nepouzdanim i NATO i Kremlj.  Teško je reći koliko dugo će turskom vođi biti dopušteno da igra ovaj „ping pong“, ali je dobro imati na umu da se situacija događa u kontekstu poput Bliskog istoka, gdje se ravnoteža brzo mijenja.

Također je bitno istaknuti kako se sporazumi iz Sočija i Astane nisu pokazali tako odlučujućim kako su u početku naglašavale uključene strane, uglavnom Turska i Rusija, posebice u vezi sa “zonom deeskalacije Idlib”. Dva glavna igrača u igri se sada međusobno optužuju. Ali to je neizbježna posljedica, jer je jasno da Moskva i Ankara imaju potpuno različite i oprečne ciljeve. Turci se još uvijek nadaju padu Assada i nastavljaju podržavati teroriste, dok Moskva podržava sirijsku vladu, povijesnog saveznika od ogromnog strateškog značaja na Bliskom istoku. Stoga je bilo neizbježno da, prije ili kasnije, na površinu isplivaju sva proturječja kojima trenutno svjedočimo.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
75 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

“„12. februara (na čelu sa Sjedinjenim Državama) koalicione snage koje patroliraju u blizini Kamišlija naišle su na kontrolni punkt koji su okupirale provladine snage u sirijskom režimu. Nakon što su koalicione trupe izdale upozorenja i pokušale da deskaliraju, patrola se našla pod vatrom nepoznatih osoba. Zbog samoodbrane, koalicione snage su uzvratile vatru. Koaliciona patrola se vratila se u svoju matičnu bazu “, rekao je pukovnik Majls Kagins, predstavnik američke koalicije o incidentu, prenosi portal The Defence Post.”
Obratite pažnju na objašnjenje..Sirijci okupirali nešto u Siriji, danas su Ameri ubili jednog Sirijca i jedno dijete.

Pitali smo starije sto su idiotarije
Gost
Pitali smo starije sto su idiotarije
9 mjeseci prije

Kako je lako na osnovi neznanja donositi proizvoljne zakljucke… “Occupied” ne znaci u ovom kontekstu da su Sirijci okupirali nego da su bili prisutni.

Dzabe si krecio… A to o ubijenom djetetu ti je malo neslano kad za svakodnevnu pogibiju djece od ruskih i asadovskih bombi postoje dokazi a ti ovo izvukao iz dupeta kao vec po obicaju.

Pitali smo starije sto su idiotarije
Gost
Pitali smo starije sto su idiotarije
9 mjeseci prije

Stovise, imas snimke u kojima se jasno vidi kako frajer puca iz kalasnjikova po americkom vozilu u cijoj je neposrednoj blizini dijete (koje onda bjezi glavom bez obzira.) Kakav to patriot na takav nacin stiti svoj narod?

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

A šta rade USA snage tako duboko u teritoriji Sirije?

Pitali smo starije sto su idiotarije
Gost
Pitali smo starije sto su idiotarije
9 mjeseci prije

Pa da sam jedan od vas, rekao bih “pozvani od strane legitimnih izabranih organa vlasti Rojave.”

Sto god radili, ne rade ono za sto si ih gore optuzio. A da ih opravdavam, ne hvala.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Xahaxa a šta rade, nek bude da sam ih optužio a ne preneo vikest ali šta rade ako nisu okupatori i ubive!!??

Pitali smo starije sto su idiotarije
Gost
Pitali smo starije sto su idiotarije
9 mjeseci prije

Okupatori… sa par stotina ljudi. A najvise se ljute na njih kad odu. Teska neka okupacija.

Sto rade? Vecinom kvare racunicu drugim nadobudnim okupatorima. Koga ubijaju? Pa, vecinom isilovce, wagnerovce, proiranske teroriste i takav sljam.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Tragikomedija 😄😄😄

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Apsurd….Rusi bukvalno stali između Amera i Sirijaca.

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Pa oni sami su isilovci

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Još jedan novi džihatlija sa svojim idiotarijama.

mmne
Gost
mmne
9 mjeseci prije

ko ti je to dosapnuo pa da samo ti to znas….

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
9 mjeseci prije

Jako si pametan.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Ne. Ameri su gađani kamenjem i uzvratili vatru po civilima.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Zli neki ljudi Ameri, pravilo je ko tebe kamenom ti njega kruvom a ne tanetom.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Luce, ne trabunjaj! Ti od drveća ne vidiš šumu. Pogledaj šta rade Rusi svaki dan u Idlibu i Alepu gdje bombardiraju isključivo civilne ciljeve i žrtve su i žene i djeca. Rusi kažu, da bombardiraju teroriste, ali tu je nešto drugo posrijedi. Svi sadašnji stanovnici Idliba su skoro isključivo muslimani i Suniti a naj veći broj ljudi koji su napustili Siriju i otišli u Tursku, Libanon i prema Europi su isto tako većinom Suniti, pa se iz svega toga može izvući zaključak, da je u Siriji bjesnio građanski rat između Sunita na jednoj i Alavita i Šijita na drugoj strani i kad su se na strani Šijita angažirali šijitski Iran, Šijiti Iračani i još k tome Rusija Suniti su počeli gubiti a sad im malo želi pomoći Turska ali nekako neodlučno i prekasno a da bi opravdali svoje zločine Rusi &co, prozvali sve Sunite teroristima i mlate ih odreda, i ne gledaju tko je vojnik a tko civil, žena ili dijete i sve ustanove su pod njihovim zračnim udarima, bolnice škole stambene četvrti i sad pitanje svih pitanja, tko je sad tu terorist? Prema kome mogu ovi iz Idliba biti teroristi, kad im jedino ostaje put za Tursku!

PiriReis
Gost
PiriReis
9 mjeseci prije

@Komentatore
Ovdje ima neizlječivih. Oni bi navijali za sotonu, vehabije, isilovce, stvora, amere, ruse, liliputance, šiite…i štrumfove samo ako su protiv sirijskih sunita i Turaka. Oni bi odmah termobaričkim sve pržili. Bukvalno, neki ovdje zagovaraju genocid odnosno holokaust nad sunijama i Turcima.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Razlog ti je prost, teroristi svoju infrastrukturu lociraju među civilima;stara oprobana taktika koju nisu oni izmislili a koja na žalost stvra nevine žrtve….naravno,ne opravdavam ta bombardovanja ali kako ih izbjeći.
Međutim kada u obzir uzmeš kakontaj problem Amerikanci rješavaju Rusija sa SAA ispada apsolutno miroljubiva.

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Sto spominješ bre suniti. Sto je važno da li su suniti ili siiti. Sto ih delis. Oni su ljudi. Koj k…,.c se teroristi kriju medju civilima.

Pitali smo starije sto su idiotarije
Gost
Pitali smo starije sto su idiotarije
9 mjeseci prije

Lucija ne vjeruje vlastitim ocima ali zato vjeruje ruskim propagandistima. Cijeli Twitter pun video izrezaka gdje pucaju u vozila, slika vozila gdje se vidi gdje su udarali meci i vidljiva je steta od molotovljevog koktela, ali ne. Ona zna da su bacali kamenje. Lucija i Laki – toliko slicni u samozaglupljenju da bi mogli biti jedna osoba.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Pitali smo starije sto su idiotarije

Spinove čuvaj za svoju pastvu.

I od*jebi od mene i od Lakija.
Malo bi analizirao komentatore? 😊 E, ne bi li malo promjenio portal. It’s not going to happen.
Za to bi trebao puno više znati, a i imati veći IQ. I bolju memoriju.

Ako su ameri uzvratili na kamenje mecima, naravno da im je mecima i uzvraćeno.
U čemu je problem?

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Kažeš, ubili jednog Sirijca i jedno dijete!! Pa na dnevnoj bazi možemo čitati da Rusi u napadima na civilne ciljeve u Idlibu i Alepu ubijaju masu civila, među kojima je i mnogo djece. i sad ko je terorist?

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Pa neka se teroristi maknu od civila, gledao sam jednu priču kako je čovek izgubio porodicu;SAA je bombardovala njegovu zgradu jer je u njoj bio štab terorista, svi izginuli a on je bio na šihti.

Konstantin
Gost
Konstantin
9 mjeseci prije

Bilo kako bilo … najbolje resenje ne samo za Blistok vec i za Balkan je da ova Turska kakvu do sad poznajemo u buducnosti nebude. Dakle zelim im jos veci raspad nego ex YU ili SSSR. Zasluzili su to debelo ako ne zbog proslosti, vec za sva nedela koja su prouzrokovala zadnjih 20-tak godina u pomenutim prostorima. ;o)

Helvetia
Gost
Helvetia
9 mjeseci prije

Nema od tog nista

Ora
Gost
Ora
9 mjeseci prije

Kad se stabilizira turska onda će doći i ponude na dio iranskog kolača.

Geopoliticko strateska Turska
Gost
Geopoliticko strateska Turska
9 mjeseci prije

Bice velika Turska kad ima Erdogana koji zna raditi biznis sa Trampom i sa Stoltenbergom (NATO)

jupiter
Gost
jupiter
9 mjeseci prije

ti si budala …vidi se da ordiniras po klozetima….

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije

Dzukelo,uzmi topuz idi braniti Kosovo,Presevsku dolinu,Sandzak,sutra Vojvodinu.Sve su prilike da ce te ostati u turu Beogradskog pasaluka.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Zašto tako drastično rješenje problema “Turska”? Dovoljno će biti , da Erdogan izgubi na slijedećim izborima i problem riješen! Njega su već prije nekog vremena počeli napuštati i naj vjerniji suradnici i počeli osnivati vlastite stranke, a još kad k tomu pridodamo bijes Turaka zbog sve većeg broja turskih vojnika, rezultat svega toga će biti, da će Erdo odhebati u ropotarnicu povijesti, nova vlast će bustiti svih onih 150 tisuća ljudi, vojnika i civila koje je on zatvorio, a i on sam bi se mogao naći na sudu zbog svojih brojnih nedjela, biti osuđen i zatvoren, a Turska će opet postati uzorna članica NATO pakta i baš me interesira što će se tada dogoditi sa S400 koji je već u posjedu Turske.

mmne
Gost
mmne
9 mjeseci prije

kojih vas….ako smijes izjasni se…

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

Sam, vi muslimani ste sa tim svojim fanatizmom osudjeni na propast. I nije nikoga briga za to, ali vi ugrozavate druge sa tim vasim ludjastvima.

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

Ovo je upuceno ovoj budali zatucanoj sa nickom Sam

Sirijska Armija treba da poubija sto vise i glavosijeka i turske vojske koja okupira njihovu zemlju i da ih posalje natrag u Tursku Osmanlijama u mtrvackim tabutima.

I ovo nije protiv Islama nego protiv jednog ludjaka koji vrsi agresiju na susjednu zemlju.

istina boli
Gost
istina boli
9 mjeseci prije

Sam
Vidi se izdaleka da ne jedes krmetinu i da kod kuce cuvas kolac, mazes ga i podmazujes ne bi li ga opet imao prilike upotrijebiti. Pri tome niti najmanje ne grdis svoje americke gazde nego samo krmis i cvilis po Rusima. Pravi si dzukac, poslusan i na komandu. Kako bi reko narod, ti si samo jedan gnojni ugruscic.

Turski pig
Gost
Turski pig
9 mjeseci prije

Bas si krme:) tursko pravo.

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

Turske vojnike treba ubijat na masovnoj skali. Okupatorsko smece.

Trubadur
Gost
Trubadur
9 mjeseci prije

Pojavio se i prvi snimak, prevezenih 25 poginulih turskih askera u Tursku…. Ako, če Erdogan to zaista na nož u što čisto sumnjam, onda mu ne gine mrtvih u stotinama… Nije SAA polunaoružani ISIS ili Kurdi… Danas su jih več poklapali sa Uraganima i Smerćima…Ali pre svega, čim je počeo, da moljaka kod NATO, znači, da od svega neče biti puno…

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
9 mjeseci prije

Nisu ni Rusi pokazali sve, jadni Turci ako se zakaće sa Rusima u Siriji, Putko je Egija jedamput spasil, ali bojim se da drugi puta više neće imati šansu.

shumadinac
Member
9 mjeseci prije

Erdogan jeste bahat ali nije glup. On odlično zna da će se Rusi umešati ako počne da napada SAA. Znači da mu je “namignuto”…

Ova situacija me strašno podseća na onu kada su Turci oborili ruski avion. Tada je izostala podrška Vašingtona jer su imali ozbiljniji sukob kod kuće i svi planovi protiv Rusije i Kine su ostavljeni sa strane. Kakva je danas situacija, da li će sada dobiti podršku? Tu ni Erdogan ne može biti siguran, mi još manje. Ali možemo biti sigurni da krugovi moći na Zapadu ne mogu još dugo biti u sukobu ako ne žele totalni poraz. A kad se oni dogovore ili jedna strana porazi drugu Erdogan će dobiti podršku. I Kijev, i Tajvan…

Trubadur
Gost
Trubadur
9 mjeseci prije

Pa i, da se globalisti i izolacionisti dogovore, u što zbog premalog kolača za djeljenje čisto sumnjam, previše je to raztegnut front…. Nismo više 2000… Ima sad i drugih jakih igrača i nema se više snage, da se kontrolira čitav svijet….

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
9 mjeseci prije

Iran zna da jedino uz Ruse imaju neku sigurnost, tako da i tu Egi ne stoji naj bolje.

Trubadur
Gost
Trubadur
9 mjeseci prije

Iran se više naslanja na Kinu a Rusi su tu samo trenutačni saveznici… Ali, kako sad izgleda, če postati, barem u energetskom smislu, još veči saveznici nauštrp, slabih sječanja iz sovjetskog rata u Afganistanu….Kad dodamo još Hezbolah i Kurde, onda je Egi zaista u velikim govnima… Ali nekako možemo, da ga razumemo.. Ni njemu sa Gulenom za vratom nije lako, kot kuče…

Bezuhov
Gost
Bezuhov
9 mjeseci prije

Rekao bih da Kina, Iran i Rusija pokusavaju skicirati mapu buduceg multipolarnog sveta, utvrditi principe i pravila igre. Tu negde, sasvim blizu je i Indija. Za ocekivati je da ce se ova velika cetvorka dogovoriti i taj ce dogovor Turska morati prihvatiti, zeli li ostati velika i suverena. To bi bio neki buduci “savet bezbednosti” postavljen na daleko boljim i pravednijim osnovima.

shumadinac
Member
9 mjeseci prije

@Trubadur
Niko od njih nije pravi izolacionist, da jeste ostavili bi ostatak sveta na miru a bar smo u to sigurni da se neće dogoditi. Tramp ne da pušta Evropu iz stiska već taj stisak multiplicira.

Neće biti ni podele kolača. Na sledećim američkim izborima će “globalisti” definitivno biti razbijeni i kao kerovi će prići gazdi da mu ližu ruku. Neki će biti pomilovani, neki će dobiti metak u čelo za primer. Ovo je daleko najverovatnija varijanta.

Tačno je da sada ima jakih igrača i na drugim stranama ali na to su i računali. Moćnici će da stave pod apsolutnu kontrolu onaj deo gde već vladaju i gvozdenu zavesu prema ostatku sveta – biće bukvalo “ako nisi sa nama onda si protiv nas”. I ja bih voleo multipolarnost ali je ne vidim kao mogućnost. Biće je na Istoku ali nije suštinska multipolarnost ako imaš celu drugu stranu kao jedan blok.

Trubadur
Gost
Trubadur
9 mjeseci prije

Da nisi ti shumi pratio Sjekloču na Kosmopolitici….Izolacianizam samo sam upotrebio u manjku neke bolje riječi, jer i nacionalizam, tu ne ispriča cijelu priču….. To, da je svijet več sada podijeljen na dvije utecajne sfere a u dolarskoj, čemo sigurno ostati i mi ( EU ), je sada jasno…. Jasno, je da ona druga ajd, da je za sad nazovemo sino-ruska polako ali sigurno dolazi na vrh globalne dominacije je mislim, da isto jasno…..Znači.. Defakto smo več prešli iz unipolarnog u bipolarni svijet a dali čemo i u multipolarni, to ne znam… Možda ja ne bih upotrebio tako snažne riječi ali u biti, više ili manje podpisujem, tvoje riječi…

Bezuhov
Gost
Bezuhov
9 mjeseci prije

Tako nekako i zamisljam buduci bipolarni svet, s tim da mislim da je ovaj evroatlantski vazalni savez gotovo neodrziv zbog sistemskih problema i imperijalnog nasledja. Osim toga po zakonu vezanih sudova, Evropa prirodno pripada “hard land”-u. Sve prognoze idu u prilog ovom novom savezu tako da Evropa ne moze ostati po strani zeli li se osloboditi vazalnog odnosa sa sadasnjom imperijom te otvoriti nove perspektive . Imperiji u slobodnom padu predstoje veoma bolne i teske, radikalne reforme i prilagodjavanja, zeli li izbeci konacan raspad.

shumadinac
Member
9 mjeseci prije

Evropa se odavno ništa ne pita. A da bi se to osiguralo stužu nam oružane snage sa one strane Atlantika – i vojska i tehnika.

Trt
Gost
Trt
9 mjeseci prije

Istina, postoji taj rizik, ali sa druge strane u Americi se spremaju izbori i ne čini se izgledno da bi Trump odobrio neko vojno miješanje većih razmjera u ovom trenutku kada sigurno vodi u utrci znajući da bi druga strana to sigurno iskoristila protiv njega…

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Ma kakva jedna strana, druga strana. Turska vojska je u Siriji kao okupatorska vojska. Sto ne zasjeda savjet beznadnosti i osudi okupaciju Sirije od strane Turske. Dosta su se pravdali ne opozicija ne ovi ne oni. Sada se vidi ko je naoruzavao teroriste. Sada je situacija drugačija i jasnija Vojska jedne države ušla u teritoriju druge suverene drzave. Ostalo je da reaguju medjunarodni mehanizmi kao savjet bezbednosti. Da osudi agresiju. I da im da rok da napuste siriju. Kako može NATO da udje. Nije Turska napadnuta pa da joj NATO pomogne. ( Ovde ispada da treba Da NATO bude agresor). Koji medjunarodni mehanizmi garantuju suverenitet medjunarodno priznatih država? Da li postoje samo na papiru?

PiriReis
Gost
PiriReis
9 mjeseci prije

Neće Erdoan nikad dobiti pravu podršku Zapada. Zapad bi najradije ratovao sa Rusijom do posljednjeg Turka.

Meštar
Gost
Meštar
9 mjeseci prije

Povijest se uvijek ponavlja: Rusi će nadvladat Turke. Razgovarao sam prije sirijskog rata s jednom Hrvaticom koja se udala za Sirijca, rekla mi je da Sirijci drže Turke za tupavu i primitivnu čeljad. Dakle, Turci u Siriji mogu računati jedino na turkmensku manjinu, a ostali ih smatraju okupatorima, Iran i Turska imaju različite interese i sad su svi igrači tu. Ameri su izbačeni iz igre. Turci nemaju više čvrst savez s SAD , Izrael i Turska su ajme. Erdogan — gubi u Siriji

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije

Meštar, istina. Sirijci, bez obzira suniti ili šiiti, mrze turke.

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije

Koji si ti jadnik,tamo neka Hrvatica iz Sirije tebi je rekla,da su Turci glup narod.Daj covjece,okreni se oko sebe i vidi gdje i s kim zivis.Pametnjakovic do pametnjakovica u zemlji 100 milijardi eu duga.

Meštar
Gost
Meštar
9 mjeseci prije

Jozo, ja sam potpuno svjestan gdje su Turci i tko su. Oni su gospodarski, vojno, znanstveno i demografski jako uznapredovali zadnjih dvadeset godina i to zavidno ojačali. Ali ovde sam pisao o viđenju prosječnog Sirijca u cilju procjene kolika je stvarna turska snaga na terenu u Siriji. Oni imaju tamo malo saveznika. Ima i poslovica koja kaže da si jak onoliko koliko su ti saveznici jaki. Vođenje ratova je teški gubitak ako se ne vodi pljačkaški rat. Turci su ulaskom Rusa izgubili šverc naftom ( o tome je pisao i ovaj portal ) i to sama Erdoganova obitelj koja je u to bila upletene. Ako Turska sad ratuje o trošku svojih poreznih obveznika, onda je upala u velike probleme. Zadnji rat je Hrvatsku stajao osam milijardi dolara ( samo oružje i troškovi ratnih operacija ), a to je ništa u odnosu na izdatke koje sad Turci imaju.

Weteran
Gost
Weteran
9 mjeseci prije

Mir na Velikom Bliskom Istoku !?
Oksimoron!

Šule
Gost
Šule
9 mjeseci prije

Opet ovaj tzv SULTAN ucjenjuje Putina i pravi ga idiotom sve vrijeme u Siriji,a Rusi samo kmeče i dogovaraja sastanke te u Moskvi pa u Istanbulu i sl-a Sirijski vojnici na terenu ginu i očekuju konačno stav Rusije za progon Turske iz Sirije jer su tu upali štiteći one islamiste i divljake a još im i naftu kradu po sistemu sin Erdoganov BAIL izvozi u druge zemlje.E moji Rusi kad budete bili pravi saveznici uputićete ultimatum onom sultanu islamističkom da se gubi na granice ili sljedi izbacivanje silom.Ali čini mi se da Erdogan dobro zna Putina da je mekušac i podvodljiv muškarac pa zato vrišti i ucjenjuje Ruse i SAA.Sad će svoj komentar dat NOSFERATU tj wertzuopertz…on je siguran da je PUTIN ČLAN TAME

ja sam
Gost
ja sam
9 mjeseci prije

SAA malo po malo prosiruje teritorij pod svojom kontrolom dok erdoganovi teroristi gube isti teritorij. Sad ti maLO razmisli ko je mekusac a ko radi dobar posao. pAS KOJI LAJE NE UJEDA. Putin ne urla na sav glas rasturicemo teroriste vec ih u tisini rastura. Sultan urla na sva glas kako ce on ovo i ono dok na terenu od toga nema nista i njegovi puleni kontroliraju sve manji i manji teritorij.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

drmaju ti kavez šulenberg, panika a? Uskoro dolaze po vas, skupljaj prnje, šulenberg. Vrijeme ističe.

Trt
Gost
Trt
9 mjeseci prije

Vrhunska Putinova igra sa uvozom rajčica: ” A tako Erdo znači…ti bi meni i dalje iza leđa naoružavao ISIL i gurao nas u rat sa NATO-m, ali kad ti mi, recimo, zaustavimo uvoz i rajčice prestanu donositi glasove seljaka koji te drže na vlasti, pa da vidimo šta ćeš onda..”

Jurica
Gost
Jurica
9 mjeseci prije

Eh, da je barem tako jednostavno…

Trt
Gost
Trt
9 mjeseci prije

Ma nije jasno,ali u kontekstu poluga pritisaka na Erdogana…jedne od mnogih nadam se..

Šule
Gost
Šule
9 mjeseci prije

Erdogan je poremečeni islamista i ekstremist.sa takvim nema dogovora samo sila i ništa više,Rusi trebaju Kurde naouružat i obećat im autonomiju i dozvolit da se uključe u rat sa Turcima,tako da mu pakao naprave-Iranci,Kurdi,SAA sa njim nema primirja i sl.Treba oslobodit cijelu Siriju i sve radikalne islamiste istjerat u Tursku pa tamo neka šire demokraciju

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Isto tako treba Napravit sa Izraelom i oslobodit Palestinu.

johnny-reb
Gost
johnny-reb
9 mjeseci prije

@Istina

eeee tu se vec Sulenkowitz nece sloziti s tobom

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Šta je šulenberg, kudimo sultana odjedanput? Nije vas zaštitio i sad dolaze po vas šulenberg. Nezgodno, hebi ga.

Jack psihijatar
Gost
Jack psihijatar
9 mjeseci prije

Da drzava i portal na kojemu psiho nuklearac poput tebe danonocno pise notorno psihopatske nebuloze ima rijesenu zdravstvenu zastitu,odavno bi po tebe dosli i smjestili te u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa,posto to nije slucaj,ti ces i dalje sanjati boljsevicke snove, po kojemu ce jado poput tebe dolaziti po nekoga,kladim se da kad bi sreo suleta u zivo pomokrio u gacice, bio manji od makova zrna i mahao repom,ovako anonimno si junak i kevces ko bjesno pasce.Mozes ti suletu laganini popusit.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
9 mjeseci prije

Odličan odgovor Jack psihijatar!

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Da, tako treba s njima, koji su namazani sa svim vrstama vazelina!! Drito u glavu, onda koma!!!

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Komentator
Koliko sjediš za tim računalom, tebi sigurno ti nije samo glava u komi, nego i guzičetina…

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Jesi ostavio adresu? Prijetio si pa…ništa.

Ahmadinedžat
Gost
Ahmadinedžat
9 mjeseci prije

Tko podržava teroriste i sam je terorista…………………….

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

“Ankara je dragovoljcima, koji su bili voljni ići u Libiju, ponudila čak 2000 dolara mjesečno i na kraju avanture tursko državljanstvo. ”
Gdje je zapelo?
Rusi su Erdi ostavili dovoljno vremea da – bilo kako- sredi ovaj problem.
Kakvu podršku za ovu avanturu ima u zemlji?
Mogao je ” ispasti frajer ” i u Turskoj i u Muslim.bratstvu…a sad?
Ako zbilja zarate Rusi i Turci…počet ću i ja vjerovati u ono proročanstvo…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
9 mjeseci prije

Među nato generalima, već dugo vlada otvorena netrpeljivost prema turcima. Kažu da ih je nemoguće imati za partnere, u vojnim vježbama, ne slušaju nikog, nedisciplinirani su i generali lobiraju, hoće Tursku izbaciti iz nato. To je već godinama tako.

Erdogan želi veliku Tursku, mogao bi u tome pokušaju imat velike gubitke, izgubit vlast, i prouzročiti kaos u Turskoj, definitivno izvući deblji kraj. Ni Putin mu više ne vjeruje, providna i svima jasna i vidljiva Erdoganova sebična borba za resurse, novac i vlast, dovela jako blizu do otvorenog vojnog sukoba sa Rusijom.

Zoran
Gost
Zoran
9 mjeseci prije

Pozdrav svima, već dugo pratim vaše komentare i Hvala na tome. Moje osobno mišljenje je da je SAA prespora i da nije iskoristila rasulo u redovima terorista, mislim da sada neće uspjeti osloboditi cijeli Idlib. Kod Rusa mi se nesviđa što turcima jasno nekažu da su agresori i da moraju otići iz Sirije i ako napadnu Siriju da je to isto kao da su napali Rusiju. E jedino ako je to rečeno na razgovorima . Mislim da erdo baš ne razmišlja pametno jer ako počne rušiti Sirijske zrakoplove tako će isto i turski proći ako zarate sa Kurdima. A vjerujem da će SAA vratiti im za oboreni helikopter. A turci ako napadnu Siriju, neće im baš biti lako jer ipak su Sirijci već prekaljeni ratnici za razliku od turskih. Volio bih da sam u krivu i da SAA uspije osloboditi cijelu Siriju od terorista. Pozdrav svima.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Ovaj Erdogan je zbilja izvan izvan kontrole (ili glumi da jest) ali mislim da ako zapali ovo bure baruta ni njemu neće biti dobro jer onda povratka nema i mogao bi početi i 3 svjetski rat, A što se tiče ovog šljama iz tahrir al shama pripadnike te bande ne zarobljavati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik