Ankara otkriva pravu istinu o svrsi kupovine ruskog protuzračnog sustava S-400

Turska zastava
30 komentara

Turska kupnja ruskih protuzračnih sustava S-400 zabrinjava SAD, koje ovu nabavku smatraju prijetnjom NATO-u. Međutim, prema turskom Ministarstvu unutarnjih poslova, kupovina ovih modernih protuzračnih sustava je neophodna za sigurnost zemlje koja trenutno ne može spriječiti raketni napad na svom teritoriju.

Posjedovanjem ruskih protuzračnih sustava S-400 će smanjiti vanjsku ovisnost Turske, što služi nacionalnim interesima, izjavio je turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu .

“Nabavka sustava S-400 ispunjenje je nacionalnih interesa Turske, što nema nikakve veze s politikom… Ruski protuzračni sustavi smanjuju vanjsku ovisnost Turske. Ovo je vrlo važno za našu zemlju”, rekao je Suleyman Soylu citiran od agencije Anadolu.

Ministar je napomenuo da Turska za sada nije mogla spriječiti raketni napad na teritorij zemlje, a stjecanje ruskog S-400 će ojačati snagu turskih sustava protuzračne obrane i omogućiti sprječavanje mogućih vanjskih prijetnji.

Prema Sulejmanu Sojlu, zemlje koje su odbile prodati Ankari suvremene sustave protuzračne obrane pokušavaju oslabiti turski vojni potencijal.

Pregovori između američkih i turskih diplomata traju već nekoliko mjeseci, a Sjedinjene Države žele Tursku odgovoriti od kupovine ruskog modernog oružja. Ankara je odbila zahtjev Washingtona da otkaže sporazum s Rusijom o isporuci protuzračnih i proturaketnih obrambenih sustava S-400.

Američki kongres odobrio je 25. svibnja zakonski prijedlog o obrambenom proračunu kojim se ograničavaju američke isporuke naoružanja Turskoj, uključujući i F-35 borbene zrakoplove. Radi se o odgovoru SAD-a na kupnju ruskih S-400 sustava. Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu izjavio je kako će Ankara zrakoplove kupiti “negdje drugdje”, ako SAD ne žele prodati svoje.

S-400 Triumph (NATO naziv: SA-21 Growler) je raketni sustav zemlja-zrak namijenjen uništavanju: zrakoplova, dronova i krstarećih raketa. Sustav je u stanju istovremeno ispaliti 72 rakete na 36 ciljeva koje otkriva na udaljenosti do 600 km.

Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Logično je da smanje ovisnost obrane o jednom proizvođaču. Indija ej zaključila ugovor i treba definirati kako izbjeći američke sankcije, što će se Modi i Putin sada dogovoriti na SCO summitu

Adriana
5 godine prije

Moćna kopnena vojska + napredni PZO sistem + nuklearno naoružanje = imunitet na demonkraciju. OK, Turska nema za sad nuklearno.
Ruski PZO sistem se ne kupuje za obranu od Rusa, već nekog drugog.

HEKPCT
5 godine prije

Kupuju ga da se brane od saveznika.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

jel to onaj gumeni što nepuca iz sirije ?

nbava kua
5 godine prije

Rakete dometa 600 km???Pa kako moze radar oznaciti cilj i navoditi raketu kad je na 600 km zakrivljenje zemlje vise od 20 km?To bi trebalo znaciti da je radar okrenut prema zemlji ili prema moru i trazi ciljeve u zraku.Pametni ljudi koji “znaju” da je zemlja okrugla,molim vas da mi ovo objasnite.

rodoljub
5 godine prije

Po meni, Turci su prevrtljivi i nepouzdani saveznik i nikada se ne zna sta im je na umu . Turska nema konzistentnu politiku na duzi rok i plasim se da ce otkriti Amerima tajne S-400 .

Trubadur
5 godine prije

Turska sve više i više koristi svoju izuzetnu geostratešku poziciju.. I tako, če kao što izgleda postati druga strana zemlja, posle Kine, koja če imati s-400… S obzirom, da ide s-500 u masovnu proizvodnju i, da če do kraja 2020, potpuno zameniti sustave s-400 u Rusiji, čini mi se, da če od sada puno lakše, da se dobije s-400.. I puno drugih država mislim, da če sve više razmišljati pragmatički a ne politički… Svijet se menja i samo još budale, ne vide, da multipolarnost donosi, mnogo više izbora i u naoružavanju…

bbbb
5 godine prije

Turci ako misle ozbiljno odmah nek poruče Pancire i Torove da štite 400.

tak
5 godine prije

čudi me da nisu sami razvili kakav s400 klon

9a3bwv
5 godine prije

Ako Turci budu sposobni obranit takozvani napad iz Irana, neče više bit potrebno igdi drugdi npr u Ukrajini išta drugoga postavljat pod tim izgovorom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.