Argentinci rekli „ne“ neoliberalizmu – Peronisti se vraćaju na vlast

Alberto Fernandez
22 komentara

U Argentini je na predsjedničkim izborima pobijedio peronistički kandidat i suradnik bivše predsjednice Kristine Circhner, Alberto Fernández. U prvom krugu je po izbornom zakonu zemlje s preko 48% osvojenih glasova porazio aktualnog predsjednika Mauricija Macrija, liberala odanog Washingtonu i Međunarodnom monetarnom fondu, koji je dobio 40% potpore.

Predsjednički kandidat Alberto Fernández, dobivši više od 48% glasova, pobijedio je u prvom krugu na ovotjednim izborima u Argentini.

Peronist Fernández, koji je bio u pratnji bivše predsjednicu Cristinu Fernández de Kirchner, premašio je duo Mauricija Macrija i Miguela Ángela Pichetta.

Nakon 95% izračunatih biračkih listića, Fernándezova koalicija „Front svih“ dobila je 48% glasova, dok je stranka Mauricio Macrija, „Zajedno za promjene“, dosegla 40,50%.

Dakle, drugi krug je izbjegnut, jer argentinski ustav određuje da su predsjednički izbori gotovo  ako u prvom krugu kandidati prikupiti više od 45% glasova, a ako ima više od 40% glasova, onda mora imati prednost veću od 10% u odnosu na onoga tko osvoji drugo mjesto.

Sada će se novi argentinski predsjednik suočiti s ogromnim izazovima, što pokazuje i alarmantna godišnja stopa inflacije od 53,5 posto i prognoza da će se do kraja 2019. godine 4,5 milijuna ljudi u zemlji smatrati beskućnicima. Još je u rujnu Kongres Argentine bio prisiljen proglasiti izvanrednu situaciju u hrani do 2022. godine.

U provinciji Buenos Aires je peronizam, ili kirchnerizam, kako sada zovu ovu političku opciju, postigao značajan trijumf. Kandidat za guvernera Axel Kicillof osvojio je više od 52% glasova, dok je Macrijeva suradnica María Eugenia Vidal dobila samo 38%.

Dok je u glavnom gradu Buenos Airesu, povijesnom uporištu proameričke i prozapadne neoliberalne frakcije, Macrijev nominirani kandidat za ponovno zauzimanje vlasti glavnom gradu, Horacio Rodríguez Larreta, dobio 55% potpore, kandidat peronista, Matías Lammens, dobio je nezamislivih 35%.

Čelnici različitih zemalja Latinske Amerike čestitaju pobjedu Albertu Fernándezu, izabranom predsjedniku Argentine.

Venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro čestitao je u nedjelju kasno Albertu Fernándezu i Cristini Fernández de Kirchner zbog “neodoljive i nesporne pobjede ostvarene u prvom krugu predsjedničkih izbora”.

“Masovno izborno sudjelovanje šalje jasnu poruku argentinskog naroda da odbija diktat ekonomskih neoliberalnih ekonomskih kriminalaca Međunarodnog monetarnog fonda i mjere koje su bez milosti nametali posljednjih godina vlasti Macrija”, naglasio je Maduro.

Ministarstvo vanjskih poslova Meksika  također je u nedjelju na Twitteru objavilo da je vlada predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora poručila kako  „kako slavi uzoran i miran dana izbora koji odražava demokratsku zrelost naroda Argentine”.

Meksiko je također izrazio interes za nastavkom produbljivanja bilateralne suradnje i prijateljskih odnosa s latinoameričkom zemljom povezanom s Meksikom kroz povijest i kulturu.

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele na svojim je društvenim mrežama čestitao u nedjelju trijumf peronista Fernandeza koji je na izborima pobijedio aktualnog predsjednika Argentine Mauricia Macrija.

Salvadorski predsjednik poželio je Fernándezu “najbolje u vlasti” i poželio “da mogu raditi zajedno za dobrobit njihovih naroda”.

Vođa Kube, Miguel Díaz-Canel, u poruci objavljenoj na svom službenom računu na Twitteru uputio je čestitku izabranom predsjedniku Argentine i rekao „kako to vodi porazu neoliberalizma i da velika latinoamerička domovina, La Patria Grande, može slaviti“.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Bolivije, Evo Morales, uputivši “revolucionarni bratski zagrljaj Albertu Fernándezu i Cristini Fernández de Kirchner, izabranima za predsjednika i potpredsjednicu Argentine”.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nije čestitao Fernandezu na pobjedi i izjavio je „kako je narod Argentine napravio veliku grešku“.

Obrnuti proces u Latinskoj Americi – Vraćaju se odbačene suverenističke stranke i lideri

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aha
4 godine prije

Eh
Kad ga Maduro hvali. ….

Moreno
4 godine prije

Ka i cila južna Amerika ni Argentina se neće izvuć daljnjega propadanja. Kako ti takozvani neoliberizam, odnosno totalna privatizacija i zaduživanje do besvijesti funkcionira pokazolo se na najprednijoj južnoameričkoj državi Čile di su Čileanci došli prid zid. Doslovno sve države na tome kontinentu imaju probleme koji su po vrsti isti, ali su znatno ekstenzivniji od ostatka svita.

E sad šta se tiće Argentine teško da će i ovi predsjednik išta rješit, ali bar se Argentina neće totalno rasprodat, zadužit i upast u totalnu kontrolu globalista. Argentinci po svemu sudeći neće živit bolje, ali bi mogli spremniji dočekat povratak iz invertirane stvarnosti u kojoj živi većina Argentinaca i većina u ostatku svita.

Siniša
4 godine prije

Pored svega lošeg po državu šta je taj bivši uradio on ipak dobije 40% glasova…..čovjek je baš čudna voćka.

Majk Majers
4 godine prije

Miriše mi na skore prosvjede

Zvrk
4 godine prije

Nista od toga. Na kraju dana ce doci puki sa komentarom da je to sve lazno lijevo jer eto podržavaju gejeve.

Žalosna istina
4 godine prije

Na žalost, sve je to politički Ping-Pong teatar.

Ti su socijalisti prije bili na vlasti, a onda su iz smijenili neoliberali. Ako su socijalisti bili dobri, što je narod glasao na neoliberale i obratno?

Kao u svim zemljama, sve je to ista ekipa. Dok rulja polemizira o temi komunizam-kapitalizam, ekipa s vrha se smije i radi što ih je volja.

Rješenje je u radu i samo radu. Sve ostalo je iluzija na kvadrat.

nekoime
4 godine prije

Lako za to koga su Argentinci izabrali, pitanje je koga će Amerikanci priznati kao predsjednika….

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
4 godine prije

Dok god ima dvonožnih životinja kojima upravlja nagon za samodržanjem i vlastitim sebičnim interesom koji ide ispred interesa zajednice u kojoj živi, bila ona haustor, kvart, selo, grad, država, dotle će se dešavati argentine. Dok se ne promjeni kamatarski sustav koji se iz centara kao što je čemerika, jewropa, grosse projicira mekom, grubom i ostaslim silama, na cijeli svijet ništa dobra zemljani ne mogu očekivati. Uskoro će zemljani dobiti skajnet u svemu i svačemu i gotovi su.

Max
4 godine prije

Uvijek isto jedni mijenjaju druge a svi su isti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.