Assad ostaje! – Veliki broj zemalja žuri ponovno uspostaviti odnose s Damskom

Bashar Al Assad
51 komentar

Arapske zemlje planiraju ponovno otvoriti svoja veleposlanstva u Siriji i to učiniti pokušavaju što prije, jer se boje gubitka unosnih poslova u obnovi arapske zemlje.

Američka agencija Associated Press u jučerašnjem izvješću navodi da se arapske zemlje trude ponovno otvoriti svoja veleposlanstva u Siriji i ponovno uspostaviti diplomatske odnose s arapskom zemljom. Neke manje zaljevske monarhije, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata su već otvorile svoja diplomatska predstavništva u Damasku, a druge putem posrednika vode pregovore s vladom Bashara Al-Assada o obnovi odnosa.

“Unatoč milijardama dolara potrošenim za njegovo svrgavanje, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je preživio osam godina rata. Sada je Al-Assad spreman za povratak među arapske zemlje, nešto što je donedavno bilo nezamislivo”, navodi Associated Press.

Prema izvješću, arapske zemlje već znaju da je nemoguće srušiti Assadovu i  pokušavaju ponovno uspostaviti svoje veze s Damaskom, kako bi se pokušale nositi sa sve većim utjecajem Irana, Rusije i Turske u Siriji.

Također strahuju od gubitka prilike za sudjelovanje u obnovi Sirije i koristi od velikih poslova u rekonstrukciji ratom razorene zemlje. Arapske prijestolnice vjeruju da će sudjelovanjem u obnovi Sirije uspjeti povećati izgubljeni utjecaj u arapskoj zemlji.

“Arapske zemlje strahuju da će Siriju ostaviti Iranu i Turskoj, svojim regionalnim rivalima, te izgubiti korist od projekata obnove Sirije”, navodi se u izvješću.

Krajem prošle godine je politički tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Anwar Abdul Hadi, ukazao na napore na međunarodnoj i regionalnoj razini, posebno iz Iraka, Egipta, Omana, Kuvajta, Alžira, Tunisa, Sudana i Mauritanije, da se legitimnoj vladi Sirije ponovno dodijeli mjesto u Arapskoj ligi.

Kada je nakon oslobođenja juga zemlja otvoren granični prijelaz nasib s Jordanom, Sirija je ponovno postala glavni tranzitni pravac za trgovinu između Libanona, Turske s Jordanom i zemalja Perzijskog zaljeva.

Početkom listopada 2018. je sirijski predsjednik Bashar Al-Asad priopćio kako se njegova zemlja bliži kraju borbe protiv terorizma i uskoro će povratiti svoju temeljnu ulogu u arapskom svijetu.

Od tada su izaslanstva mnogih zapadnih i arapskih zemalja započela su svoja putovanja u Siriju, kako bi se pripremili za lakšu obnovu diplomatskih odnosa s Damaskom u područjima diplomacije, gospodarstva i industrije, izjavio je sirijski predsjednik.

Isto razmišlja i francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, koji je dodao da bi se Bashar Al-Assad trebao kandidirati za predsjednika zemlje.

Faza aktivnih borbi u Siriji odavno je gotova. ISIL je poražen još 2017. Godine i sada su u cijeloj Sirijskoj Arapskoj Republici u tijeku radovi na obnovi, za ponovno pokretanje nacionalne ekonomije i vraćanje civilnom životu prijeratne Sirije. Naravno, najveću logu u aktualnim radovima imaju Rusija i Iran, vjerojatno i Kina, iako Peking ne iznosi detalje o svojim poslovima sa Sirijom.

Francuska se također želi uključiti u poslove obnove i pokušati ponovno pokrenuti poslovanje svojih tvrtki koje su prije rata imale podružnice u Siriji.

“Ako je Bashar Assad kandidat, onda će on biti kandidat. Sirijci moraju odlučiti o njegovo budućnosti”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian o pitanju kandidature Assada na predstojećim izborima.

Rusija i Iran, uz “neutralnu” Kinu, uvijek su je podržavali službeni Damask i legitimnu vladu Bashara Al-Assada. Štoviše, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da bi svi građani Sirije, uključujući izbjeglice i privremeno raseljene osobe, trebali dobiti priliku da glasaju za budućeg sirijskog vođu.

Associated Press

VIDEO – Neki od zapadnih čelnika koje je Assad ispratio u “političku mirovinu”

https://www.youtube.com/watch?v=5RyPq57kKZI

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
5 godine prije

Svim drzavama koje su sankcionirale Siriju zabraniti bilo kakva ulaganja u Siriju u istom vremenskom razdoblju.
Ako su sankcije trajale osam godina, te zemlje ne smiju ulagati sljedecih osam godina.
Donijeti kao zakon u sirijskom parlamentu.
Ostale su dobrodosle, pogotovo Iran i Rusija koje su ju spasile. I ne samo nju.

Ime amatera
5 godine prije

Orbanu dati sve poslove obnove koja France. Trumpto dolazi sa Toyotama ? Sad bi dusmani ulagali hihihihi
Pa se ti rugaj kurvi sada da nema morala …

NSU
5 godine prije

Evo prilike za Pusićku da opravda svoje grijehe!

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Koji su ljigavci ovi Francuzi. Za njima će doći i ostali lešinari. Uspostaviti diplomatske odnose ponovo sa svima ali ako ponovo nanjuše sirijske resurse raspaliti i po njuški i šapama.

Duki
5 godine prije

Rimac se zaj ..ava sa Vladom ,ali ovim našim nepismenjacima bi dobro bilo da se izvine
Assadu i kupe aviončiće polovni-neka . Izraubani-neka ! jeftinije dakako ALI BRATE !
RADE KO SINGERICA !!???

burt
5 godine prije

vjerovat ću tim državama tek kad bude kako govore, Erdogan igra svoju igru a Bolton ima svoje prste u federalizaciji Sirije, oba dvojica imaju slične interese a za javnost su navodno posvađani, Erdogan sjedi na tri stolice, u Idlibu navodno povlađuje Putinu a sve čini samo da mu oteža, dolazak islamista na vlast i eskalacija sukoba u Idlibu odgovara Boltonu i Netanyahu, nije Erdogan predao ni metar teritorija samo je doveo one za koje smatra da će bolje štiti njegov interes, tamo neke stvari nisu jasne i treba čekat sljedeće poteze

fenix
5 godine prije

Navodno su Kurdski glasnogovrnici izjavili da nisu uspjeli da postignu Sporazum sa “rezimom” jer Damask zeli punu reintegraciju teritorije i spreman je dati samo kulturnu autonomiju Kurdima tako da su razgovori prekinuti. Za to vrjeme Turska je na granicu sa Sirijom skoncentrisala silu od 80 000 vojnika i veliki broj tehnike dok se spekulise da ce Turci uci u dubinu od oko 40-50 kilometara a logicno bi bilo da Arapsku komponentu preuzmu SAA i Rusi i oni gomilaju velike snage prema zonama gdje granice sa Kurdima. Ne mogu da vjerujem da su Kurdi ovoliki politicki diletanti pa neka vide sto im Turci spremaju bolje imati malo sa Assadom nego nista sa Turcima.

CMD
5 godine prije

Atentat modus

Majk Majers
5 godine prije

Sad je sve na Asadu. Nikako dozvolit obnovu onim hoštaplerima koji su rušili Siriju! Nadan se da neće popustit kad nije ni do sad

dinaricus vulgaris
5 godine prije

assad može bit samo rukovoditelj Ruske republike Sirije

Zadranin
5 godine prije

Francuska se želi uključiti u obnovu Sirije.. ma milu vam majku hebem, puževi jedni ljigavi.

Dosad ste svim silama pomagali razoriti tu jadnu zemlju, a sad kad vam je došlo iz g*uzice u glavu da ništa od toga.. e onda bi htjeli malo zaraditi.. ma vidi boga ti.

Koja gamad.. nadam se da će vam Assad lijepo poslat odbijenicu. Uz fanfare i veliku proslavu tokom dodjele odbijenice (vatromet, šampanjac, kavijar itd.)

Pljuc!

Umpah Pah
5 godine prije

Nema:
A SAD ADIO!
Nego:
ASSAD OSTAJE!
Zapjevajmo:
Ajde idemo!

Ivi.tz
5 godine prije

Francuska se također želi uključiti u poslove obnove i pokušati ponovno pokrenuti poslovanje svojih tvrtki….čuj ovo kakav karakter moraš imati za ovu izjavu…hehehe.od početka sam znao da će se SIRIJA odbraniti od hijena. Živio predsjednik ASAD.

dr drug
5 godine prije

Nebi ja to tako brzo pustao nazad, pogotovo ove arapske zemlje, sve to dolazi spijunirat i rovarit. Asade jednom si se izvuko nemoj im davat drugu priliku. Cak bi na njegovom mjestu osnovo neku novu Arapsku ligu ili uniju, zajednicu pa ko hoce nek se pridruzi al NEK SE ZNA tko je kome pod krov dosao… osnivaci neka budu Sirija Libanon Jemen * Egipatmozda *i Iran recimo ha ha ha ha
Al kakav bi to napredak bio za BI ili bar zemlje clanice novonastalog saveza

Fatih
5 godine prije

RUSI CE RECI KO MOZE OBNAVLJATI SIRIJU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.