Assad Parizu vratio orden Legije časti: “Ne treba nam medalja sluganske države”

Assad vratio medalju Macronu
38 komentara

Prije tri dana je službeni Pariz priopćio kako je pokrenuo proceduru oduzimanja ordena Legije časti, najvišeg francuskog odlikovanja koje je utemeljio Napoleon Bonaparte još 1802. godine.

Zapadni mediji su priopćili kako je na zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona francuska vlada započela je formalni postupak oduzimanja odlikovanja Legije časti sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu.

Manje od tjedan dana nakon što se Francuska pridružila Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji u raketnim udarima na Siriju, navodno zbog uporabe kemijskog oružja od strane sirijske vojske, Elizejska palača je priopćila kako je u tijeku “disciplinski postupak” za oduzimanje odlikovanja sirijskom lideru.

Odluku o oduzimanju ordena Legije časti može donijeti samo francuski predsjednik.

Bashar Al-Assad je dobio veliki križ Legije časti nakon što je preuzeo dužnost predsjednika 2001. godine,a dodijelio mu ga je tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac.

Svake godine oko 3000 ljudi dobiva ovo odlikovanje, koje je 1802. godine utemeljio Napoleon Bonaparte kako bi nagradio istaknute građane i vojne dužnosnike.

No, Emmanuel Macron je rekao kako mu je cilj “vratiti se originalni duh” časti ovom odlikovanju i osigurati da se dobiva na temelju stvarnih zasluga.

Ovo se odlikovanje često dodjeljivalo u diplomatske svrhe, tako su ga dobivali visoki inozemni dužnosnici tijekom službenih posjeta Parizu, što se smatralo korisnim alatom francuske vanjske politike.

Da je Jacques Chirac odlikovao Assada tijekom njegovog državnog posjeta Parizu saznalo se tek osam godina kasnije, kada je sirijsko veleposlanstvo u Francuskoj spomenuto od strane autora knjige o ovoj nagradi.

Chirac je velikim križem Legije časti odlikovao i ruskog predsjednika Vladimira Putina, što otkriveno u istoj knjizi, a prema zapadnim medijima je to izazvalo “veliki bijes u francuskoj javnosti”, iako potvrde da je to tako zaista bilo nema.

Među ostalim kontroverznim inozemnim dostojanstvenicima za koje je poznato da su odlikovani križem Legije časti su bivši krunski princ Saudijske Arabije Mohammed bin Nayef, kojega je François Hollande odlikovao 2016. godine, unatoč oštrom porastu broja smrtnih kazni koje su pod njim donijeli saudijski sudovi.

Prethodni predsjednici Charles de Gaulle, François Mitterrand i Nicolas Sarkozy također su odlikovali za Zapad “neugodne političare”, kao što je bio rumunjski lider Nicolae Ceauşescu, predsjednik Tunisa Zine El-Abidine Ben Ali i predsjednik Gabona Ali Bongo čija obitelj ima oko 150 milijuna eura imovine u Francuskoj.

Francuski predsjednici sada mogu oduzeti odlikovanje svakome strancu koji je osuđen na najmanje godinu dana zatvora ili koji je “počinio djela ili ponašao na takav način koji bi se mogao zvati nečasnim ili bi mogao štetiti interesima Francuske u inozemstvu”.

Assad je od strane Emmanuela Macrona optužen “za masakriranje desetaka tisuća ljudi, uključujući i kemijske napade”.

“Odluka da se sirijskom lideru oduzme odlikovanje, prema francuskim dužnosnicima, ne znači da Francuska neće nastaviti raditi sa svim stranama u Siriji, uključujući i režim, kako bi se pronašlo rješenje izlaska iz krize”, priopćila je Elizejska palača.

Assad uštedio vrijeme Macronu – Slugama,  agresorima i prijateljima terorista vratio njihov “komad metala”

Emmanuel Macron, novi predsjednik Francuske
FOTO: Emmanuel Macron

Nakon ovog priopćenja, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je donio odluku da sam vrati odlikovanje agresorskoj državi i tako skrati proceduru oduzimanja i uštedi vrijeme samozvanom “velikom vođi” Europske unije, Emmanuelu Macronu.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je odlučio vratiti u Francuskoj veliki križ reda Legije časti, kojeg mu je uručio Jacques Chirac 2001. godine. Odlikovanje je predano rumunjskom veleposlanstvu u Damasku, koje privremeno zastupa interese Francuske u Siriji.

Kao što je objašnjeno u uredu sirijskog predsjednika, Assad je odluku donio nakon što se Francuska 14. travnja pridružila Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji u agresiji protiv Sirije.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je dodalo “kako za predsjednika Assada nije nikakva čast nositi odlikovanje sluganskog režima Sjedinjenih Država i koji podupire teroriste u Siriji”.

“Vrijeme kolonijalizma i porobljavanja naroda je završilo, a Sirijci, koji su sedam godina stajali uz sirijsku vojsku u borbi protiv terorizma, neće se baviti neodgovornim i djetinjastim politikama”, priopćio je ured sirijskog predsjednika, prenosi kineska državna agencija Xinhua koja ima ured u Damasku.

Jacques ChiracLegija časti
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

S obzirom na udio i ulogu Francuske (tačnije svih njenih dosadašnjih vladajućih atlantističkih garnitura) u rastakanju sirijske države i svim patnjama Sirijaca iz toga proizašlih, uopšte ne bi bilo neukusno i neprimjereno da se prije vraćanja na njega javno i pomokrio.

zwizdan007
6 godine prije

Moga je to i pametnije.

Da san na Assadovon mistu, ja bi ga proda na ebayu 🙂

Riddick
6 godine prije

Diplomatski prikladno , i kulturno , stidite se šte me odlikovali , izvolite vaš orden , Predsednik Assad ima dostojanstvo za razliku zapadnih figurina u rukama duboke države ..
Sećam se kada su odmah po inuguraciji Obame dodelili mu Nobelovu nagradu za mir i ako je Američka vojska tada bila u sukobima u Iraku , a ratovala u Afganistanu i Libiji , da ne računamo napade dronovima po Pakistanu , Somaliji , Jemenu , i black ops svuda po svetu …

eu kolonija
6 godine prije

a što pametnije zazeliti državi koja je bila kolonijalna sila nego da postane kolonija, što je trenutačno postala francuska na čelu sa predsjednikom makronom:)

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

E moj Asade. A nu viteza reda Čuvara Isusovog groba. Glasa za Istanbulsku konvenciju. Neki koji se pitaju, ljuti zbog toga, kažu da bi moga prestat bit vitez.
A on nije lud da se odrekne viteštva. To čini fintu da je neka faca, a ništa ne košta. Njega. Košta one koji plaćaju. Kmetove. A i niko ga ne zove da čuva grob. Koji ne bi naša ni sa GPS-om. Još da ga dopadne šihta od 3 do 5. I ne daj bože, kolpa srce ako nešto šušne. A.baš je da mjeru za oklop. Ljubomorni kažu i pojas nevinosti. Valjda za neku damu od viteza, šta li. Ako mu daju pedalu. valjda će mu vratit kaparu. Za oklop i pojas.
Jbg. živi se od politike a ne od čuvanja groba.

Pantsir-S1
6 godine prije

Ovo je takav diplomatsko medijski propagadni cin kakav se retko vidja u ratnoj istoriji, imajuci u vidu kakva je masinerija sa druge strane.

Jaran..
6 godine prije

Svaka cast!Assadu naravno.

Ante
6 godine prije

Francuska sa ponosom nosi bijelu plahtu kada god idu u rat. Tako da je mogu brzo istaknuti ako zagusti.

Abe
6 godine prije

Hm, hoće li logično objavi moj grozni komentar od dvije rijeci?
Da se ne mučim opet: Zvučni šamar

cool
6 godine prije

To je trebao od davno napraviti!

Damar Cro
6 godine prije

U ovih 7 godina patnje u Siriji se rodio domoljubni duh kakav lopovski “domoljubi” i “rodoljubi” ovih prostora mogu samo sanjat… Zatrovane su nam čitave generacije lažnim domoljubljem i potrebom da pripadamo nekakvom euro-atlantskom identitetu koji je ispao velika prevara a onda se čudimo šta nas ima sve manje i manje… govorim prvenstveno za Hrvatsku al vjerujem da je slično i u susjednim zemljama…

davor
6 godine prije

Moj naklon gospodine Assad i nek je vječna slava palim sirijskim borcima!

repka i pivo
6 godine prije

Ovaj macron mi je najantipaticnija gnjida koju san ikad vidio

Ive
6 godine prije

Macaron ce sada taj orden pricvrstiti na medjunozje Brigit, a zatm kleknuti i recitirati ljubavnu poeziju picopjevca.

Stormtrooper
6 godine prije

Meni su također nudili orden legije časti zajedno s turističkim materijalima kada smo prelazili granicu, ali sam se zahvalio jer nisam imao vremena ispunjavati papire protokola. Podijelili su više od pola milijuna ordenja u proteklih 200 godina, pa se nameće pitanje kakvi su kriteriji da ga netko NE dobije?
Možda idu od vrata do vrata i ako te ne zateknu kod kuće, ostave poruku o posjeti uz napomenu da još uvijek možeš preko pošte dobiti orden i zahvalnicu natisnutu na recikliranom papiru.
Puna država junačina, pa zato zajedno s američkim i engleskim huliganom cipelare sirijskog čovjeka koji leži na podu.

kašljanikof
6 godine prije

Nadam se da ga je i pljunuo sočnim zelembaćem!

Kiki
6 godine prije

Koji car, svaka mu čast!

Sinisa
6 godine prije

ID napusta Damask!!!

Hezbollah
6 godine prije

Čini mi se da su “kemijski napadi” i “masakriranje tisuća ljudi” samo izgovor za oduzimanje medalje, stvarni razlog bi mogao biti obaranje raketa koje su Francuzi ispalili, od strane sirijske PVO.

Dopizdilomi
6 godine prije

Pa moraju druge odlikovati kad svoje nemaju. Ono što vrijedi je legija stranaca a i to su stranci. Sve ostalo je jadno, šminka i izmišljotina kao i francuski pokret otpora.

Ivo Lola
6 godine prije

“Da je Jacques Chirac odlikovao Assada tijekom njegovog državnog posjeta Parizu saznalo se tek osam godina kasnije, kada je sirijsko veleposlanstvo u Francuskoj spomenuto od strane autora knjige o ovoj nagradi.” Eto koliko zapravo vrijedi to francusko odlikovanje. Osam godina ga se nisu sjetili ni spomenuli. Pih!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.