Atentati su postali glavno obilježje međunarodne politike

Malloy Aeronautics dron
3 komentara

Nakon porasta terorizma u 21. vijeku, vlade širom svijeta pribjegle su atentatima kao efikasnijem načinu zaštite građana i ometanju terorističkih organizacija.

Nove tehnologije poput bespilotnih letjelica i vještačke inteligencije omogućile su vladama da pristupe izvođenju atentata na daljinu, često sa operativcima koji su bili smješteni hiljadama kilometara od svojih ciljeva. Kao osvrt na današnja ubistva, Sputnjik je razgovarao sa dr. Paulom Maddrellom, predavačem međunarodne istorije i međunarodnih odnosa na Univerzitetu Loughborough.

Sputnjik: Možete li nam reći više o ovom novom dobu atentata? Da li su atentati postali manje ili više uobičajeni posljednjih godina?

Dr Paul Maddrell: Posljednjih godina postaju sve češći i sada su glavna karakteristika međunarodne politike i sukoba, a sve ih više država koristi. Dron je, pretpostavljam, glavno oružje za atentat. Dakle, dronom će se upravljati iz recimo Nevade; Dakle, ubica će biti u Nevadi i koristit će dron i letjet će iznad Pakistana. Dron će biti opremljen kamerama, slike će biti vraćene u Nevadu, tako da ubica / operater može upravljati dronom i vidjeti svoju metu čak i noću – dron može da slika noću i može da ubije metu noću – i dron može da traži ljude sa određenim karakteristikama, može se programirati da traži ljude sa određenim karakteristikama, tako da filtrira ljude, traži samo muškarce, eliminiše žene i tako dalje, i tako može ciljati pojedinca i ubica može djelovati sa mnogo hiljada kilometara.

Sputnjik: Kako je nova tehnologija uticala i promijenila atentate u današnje vrijeme?

Dr Paul Maddrell: Omogućili su praćenje pojedinaca. Moguće je staviti ljude pod vrlo, vrlo sofisticiran nadzor, pa im je zbog toga mnogo lakše ubijati, budući da mogu biti stavljeni pod nadzor i identifikovani. A ubica može biti na ogromnoj udaljenosti, oružje će biti bliže, ali ubica može biti na ogromnoj udaljenosti.

Sputnjik: Postoje li primjeri nedavnih atentata koji su zapravo spriječili buduće masovne sukobe?

Dr Paul Maddrell: Obično su one države koje ih koriste za sprečavanje širenja rijetke – to zaista čini samo Izrael. Razlog je taj što širenje zavisi od vrlo velikih timova naučnika, inženjera i tehničara. Da biste imali projekat širenja, da biste imali projekat WMD, morate imati veliku naučnu ustanovu i zato ne postoji niko ko bi bio presudan. Dakle, ubistvo Fahrizadeha, Mohsena Fahrizadeha, krajem novembra, to neće zaustaviti iranski nuklearni projekat. Veoma je rijetko i gotovo je više psihološko nego praktično oružje. Većina žrtava imaju tendenciju da budu teroristi, cilj je poremetiti terorističku organizaciju i spriječiti je da može vršiti napade, a opet je Izrael to učinio sa značajnim uspjehom protiv Hezbolaha, Hamasa i tako dalje, protiv Fataha i dalje. Ali Sjedinjene Države to sada takođe čine u vrlo velikim razmjerama, protiv svojih neprijatelja Daesha, Al Qaide i tako dalje.

Sputnjik: Da li možemo da očekujemo da će se ubistva visokog profila nastaviti?

Dr Paul Maddrell: Mislim da možemo. Razlog je što je terorizam sve češći, neprijatelji terorista su okolo, pa će stoga više država imati podsticaj za ubijanje, a postoje i projekti širenja. Izrael je trenutno jedina država koja to čini zbog svoje velike sigurnosti, ali nema sigurnosti da će tako i ostati. Suzbijanje širenja oružja može se suprotstaviti tim sredstvima; stoga mislim da će atentat i dalje biti vrlo uobičajena taktika, svakako u doglednoj budućnosti. Sve dok postoji ovaj oblik problema s terorizmom, nije li to rat, ali morate ubiti teroriste, države žele ubiti teroriste, ali to ne mogu učiniti ni na koji način kojim upravlja Ženevska Konvencija i zakoni ratovanja. Dakle, Ženevska konvencija dozvoljava državama da ubijaju, ali postoje okolnosti u kojima naravno ne smiju, ako su se predale, i tako dalje. Ali teroristi su trajno opasni i ne postoji međunarodno zakonodavstvo koje reguliše način postupanja s njima. Prema tome, države imaju podsticaj samo da ih ubiju i dokle god terorizam ostaje opasnost, prilična opasnost kao što će biti i tokom dužeg vremenskog perioda, u doglednoj budućnosti, države će imati značajan podsticaj za atentate na terorizam i slično.

atentatDr Paul MaddrellTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bvweirgiuwervwervowe
3 godine prije

I atente i terije uzrokuju isti preko posrednika.

Max
3 godine prije

Lov je otvoren . Nikakav poredak se ne poštuje i svatko može metom. Prije nije bilo tako.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI