B. Wielinski: Za Europu je “misteriozni Trump” opasniji od Rusije ili Turske

Donald Trump - grimasa
25 komentara

Emmanuel Macron i Angela Merkel su se odlučili s Trumpom igrati “dobrog i lošeg policajca”, jer vjeruju da je to jedina mogućnost kako zaustaviti ambicije američkog predsjednika, piše poljski novinar Bartosz Wieliński za list Gazeta Wyborcza. Poljski novinar tvrdi kako danas nuklearnom silom vlada neuravnoteženost sa slabom političkom maštom, što može “zapaliti vatru koju se ne može ugasiti”.

“U ovom trenutku se najviše bojimo Donalda Trumpa, iskreno mi je rekao poznati njemački diplomat, više od Putinove Rusije ili Turske Erdogana. To su poznati problemi i znamo kako ih tretirati, tako da nije došlo do požara. Ali Trump je i dalje misterij”,  piše poljski novinar Bartosz Wieliński.

U vrijeme Sovjetskog Saveza su analitičari čitali govore sovjetskog glavnog tajnika i gledali snimke gdje su bili kako bi iz njihovog govora i znakovnog jezika naučili nešto više o njihovoj osobnosti, kaže autor.

“Danas cijeli svijet prati Trumpove objave na Twitteru. Dijagnoza je zastrašujuća. Nuklearnom silom vlada neuravnotežen čovjek sa slabom političkom maštom. Amerika nije postala “opet velika” i njezina važnost i ugled u međunarodnoj politici za vrijeme vladavine Trumpa su opali”, objašnjava novinar.

Napad na Siriju je Trump svijetu objavio putem Twittera. Njegovi savjetnici i zapovjednici, što je poznato iz američkih medija, saznali su o onome što se dogodilo tek nakon što se sve bilo odlučeno i kada ih je predsjednik uputio da preuzmu posao i provedu napad, dodaje Bartosz Wieliński.

“Što će se dogoditi kada se u nekom drugom dijelu svijeta pogorša situacija? Trump će također objaviti to na Twitteru, a tek onda će se susresti sa savjetnicima?”, pita se autor.

Prije godinu dana su u okruženju američkog predsjednik bili su osjetljivi, iskusni ljudi. Diplomaciju je vodio Tillerson, McMaster ga je savjetovao o pitanjima nacionalne sigurnosti. Predsjednik je, naravno, ostajao pri njegovom mišljenju, ali su ga smirivali savjetnici, koji su bili sposobni smiriti njegove težnje. Trump je obojicu poslao u mirovinu, a na njihovo mjesto stavio republikanske jastrebove, podsjeća poljski novinar.

U vrijeme kada su svi još uvijek vjerovali “kraj povijesti”, Berlinu i Parizu se činilo da je utjecaj Sjedinjenih Država na Europu bio relikt povijesti Hladnog rata. Štoviše, Rusija je tada bila partner, a ne opasan neprijatelj. Europa se sama morala pobrinuti za svoje interese i sigurnost.

“S vremenom je postalo jasno da je takvo razmišljanje naivno”, žali se Wieliński.

“Prisutnost američkih snaga na istočnom boku NATO pakta zadržava imperijalne ambicije Rusije. Američka nazočnost na Bliskom istoku sprečava planove Rusije i Irana. Moskva i Teheran žele podijeliti ovu regiju, što bi dovelo do još jednog priljeva izbjeglica u Europu. SAD su sklopile sporazum s Iranom, što dokazuje odustajanje Teherana od nuklearnih ambicija i otvara mogućnost suradnje i utjecaja na tu zemlju”, objašnjava Wieliński, koji se ipak drži raširenog mišljenja u Poljskoj o “ruskom imperijalizmu” i širenju utjecaja Irana “na štetu sunitskih monarhija i Izraela”.

“Europa treba Ameriku kako bi si jamčila sigurnost, ali Trump ne samo da ne želi čuti potrebe Europe, nego je otvoreno predan trgovinskom ratu protiv Starog kontinenta”, nastavlja autor.

U očaju je Europa odlučila s Trumpom igrati igru dobrog i lošeg policajca. Emmanuel Macron je tijekom trodnevnog posjeta Sjedinjenim Državama iskazao veliko prijateljstvo Trumpu i igrao na njegov ponos. Angela Merkel se držala na udaljenosti od Trumpa i uvjeravala ga da sukob između Europe i SAD ne koristi nikome. Ovo je riskantna taktika i nije poznato hoće li funkcionirati”, zaključio je poljski novinar Bartosz Wieliński za poljski list Gazeta Wyborcza.

Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
5 godine prije

Trump nije opasnost samo po Evropu, on je svijetska opasnost, ali i opasnot po SAD, koliko im je on stete ucinio tolikoim nebi ucinili svi neprijatelji skupa u ovih 16 mjeseci njegove vladavine. I mislim da on na slijedecim izborima nema sanse da dobije 2. mandat.

eu kolonija
5 godine prije

dakle, europski liberali, žele prikazati trumpa kao glavni problem u odnosima europe i amerike. međutim to nije istina. trump je naslijedio loše poteze političke elite tzv. “duboke države”. hoću reći da je trump dio jednog sustava koji je 2009. godine za vrijeme obamine administracije iz tzv. “duboke države” i gospodara europskih liberala prouzročio štetu europi od par tisuća milijardi eura a zbog sanacije gubitaka američkih banaka. dakle, ovo je diletantski tekst koji želi prikazati trumpa problemom a ne ameriku. opet ću napomenuti da su ove carine amerike mala ispomoć vašim američkim saveznicima u odnosu od par tisuća milijardi eura iz 2009. godine

mars
5 godine prije

Ma ovaj je novinar “boli glava” dobar. Eto kao, samo je u Trampu problem što SAD vode politiku kakvu sada vode, inače da je pobijedila “uravnotežena, nemanijakalna i nehisterična” Hilari bila bi sasvim druga priča. Kao da američka politika suštinski ne bi bila slična ili ista pa da predsjednik bude i sam Gandi (kao simbol nenasilja). I u krajnjoj liniji, ako Evropa i onaj dio svijeta koji već mora biti jeb*n od strane SAD-a (najbolje bi bilo da takvih nema), onda je bolje da mu se otvoreno i brutalno kaže da će biti jeb*n (Tramp ili neko poput njega), nego da ga isto je*u, ali da mu pričaju kako to ne rade, da jebani to umišlja i da je u velikoj zabludi, bez obzira što ga ovaj osjeća i u samim plućima (Hilari ili neko poput nje). U oba slučaja jeb*nom strada dupe, ali u drugom strada još i zdrava… Čitaj više »

ekonomist
5 godine prije

Ako bi igrali “dobrog i lošeg policajca” trebali su se prvo uskalditi. U ovaj aranžman Merkel-Macroni nikako ne vjerujem.

Majk Majers
5 godine prije

Evropljani imaju jedan jedini problem i to vec stoljecima: sami sebi! Niko drugi nego sami sebi. Zapadni europejci su 300 godina masakrirali i otimali po cilom svitu i to se mora vratit u glavi. Problem istocnih europejaca (Slavena, Helena, Osmanlija i Askenaza) je sta su predugo stali u guzici zapadnih europejaca. A znamo svi za onu narodnu: S kim si, takvi si.

Ivan
5 godine prije

Wielinski brabonja bedastoće

Moody
5 godine prije

Za europu je najopasnija Kurzova politika!

Ante
5 godine prije

Trump je savršen predsjednik za Ameriku. Sve ono loše što su napravili Clintoni, Buš i Obama sada izviruje na površinu i prelijeva se na ostatak Svijeta. Trump je tu da to sve malo zamiješa da ispadne dobra juha, na kraju od te juhe svima će biti loše.

Nizzde
5 godine prije

“Europa treba Ameriku kako bi si jamčila sigurnost”
Europa treba Rusiju kako bi si jamčila sigurnost uz to prijateljski odnosi sa Rusijom bi otvorili ogromno Rusko tržište ,sankcije protiv Rusije pogodile su više EU neogo Rusiju na to je USA dobro mislila

cheerleaderica
5 godine prije

ahahaaaa, a vi putinove cheerleaderice I dalje pravite racun bez krcmara….. 00:41 30.04.2018,: Fire Occurs Due to Possible Missile Strike on Syrian Army’s Arms Depot. DAMASCUS (Sputnik) – Several Syrian military bases have been struck by a missile strike in Hama and Allepo provinces, according to a report by local television. The Syrian Sana news agency has reported earlier that explosions had been heard near the cities of Hama and Aleppo. “The arms depot of the 47th brigade of the Syrian army was attacked near Hama. Powerful explosions and major fire have occurred as a result,” a source in Syria’s law enforcement told Sputnik. According to Surya TV Channel, the Syrian army positions have been attacked by a missile strike. According to the channel, the missile strike was conducted at 19:30 GMT. Earlier, state television said successive blasts were heard in rural Hama province and that authorities were investigating the… Čitaj više »

Good Old Rebel
5 godine prije

Američki “Deep state” je u kola upregao lika bez vlastite samokontrole, a to nije slučajno napravljeno. Inače dilema Hillar- Trump je lažna dilema Na nama “ostalima u svijetu” je da se prema tome “postavimo”. Dvije su mogućnosti, prva je da se pogne glava i zadrži “mir ovakav” sa još više maltretiranja ili da se uđe u konfrotaciju sa jačim ili slabijim intenzitetom. U konačnici mir i nije mir, vidimo mnogo ratova početih i ne završenih i budućih Dakle, treba pokazati batnu, pa makar bila i mala…a Srbi dobro kažu “dva loša ubiše Miloša”. Izbor ko izbor u današnjem svijetu neće donijeti rezultat niti ako se pokoriš niti ako se pobuniš. Doista današnji svijet je u ubrzanoj općoj klizajućoj konfuziji.

alan ford
5 godine prije

Gazeta Wybroszca je glavno cionističko glasilo u Poljskoj. Glavni urednik je Adam Micznik, podmukli hazar koji stalno sere protiv Putina i Rusije, a ove novine također stalno napadaju i poljsku desno-konzervativnu vladu, koja je kritična prema EU i koja je poduzela mjere protiv soroseve mreže u Poljskoj.

Q Patriot Ck
5 godine prije

Trump je zrtva prljavog i lazljivog novinarstva koje se razotkriva polako samo, a koje sluzi globalistickim zvijerima da bi OVCAMA(vama)mogli lakse upravljati, njihov jedini cilj je VAS drzat uspavane sto je moguce duze i dublje, ali…uskoro budjenje:-)

Q Patriot Ck
5 godine prije

SVI lideri u EU vjerni Parizu, Briselu ili Berlinu su umrezeni u istu agendu koja najblaze receno nije nimalo humana…sluge, izdajice i placenici sa vrlo mracnim zvjerskim, neljudskim naumom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.