Baltičke zemlje su ranije “štitile civilizirani svijet od ruskih hordi”, sada će zaštititi Europu od Kineza

Vojska Estonije
44 komentara

Baltičke zemlje su vrlo važne. Svi ih žele. Barem oni sami tako misle, jer sve vrijeme govore kako će ih „zli Rusi okupirati“.

Zašto bi “zli Rusi”, ili netko drugi, zauzimali male, ali ponosne baltičke države, to nitko ne zna. Možda ne znaju ni oni sami, ali nastavljaju vrištati “žele nas okupirati”. Pitajte ih „Zašto?“ i oni će se smrznuti.

Općenito, najteža stvar pri pokušaju osvajanja Baltika je ne voziti kroz njega  prebrzo. To se redovito događa pilotima.

Tek što dispečer, na primjer estonski, počinje govoriti “Uletjeli ste u …”, želeći završiti „zračni prostor Estonije“, avion je već preletio zemlju i ušao u susjednu. Stoga neki piloti misle da se tamo nalazi švicarski kanton Vaud, a ne baltički tigrovi. Možda bi vlade trebale razmisliti o rebrendingu?

Utjecaj baltičkih zemalja na svjetsko gospodarstvo teško je precijeniti. To je stvarno vrlo teško. Nedavno su Kini uspjeli prodati sterilnih injekcija za čak šest milijuna dolara. Čuli ste ispravno, ne milijardi, već milijuna. To je veliki uspjeh.

Baltičke države su imale svoj megaprojekt. Htjele su povezati sva tri njihova glavna grada sa željezničkom prugom uskog kolosijeka, ali su shvatili da bi ta pruga morala voditi negdje u Europu. Istina, moglo se ući u Poljsku, ali bi pruga sjekla takozvani „Koridor Suwalki“ i bila bi na puškometu Rusa iz Kalinjingrada, stoga je projekt obustavljen.

FOTO: Područje Baltika

Karta Baltičkih država
Karta Baltičkih država

No, to je bio samo izgovor. Glavni problem je bio tko bi se vozio tom željeznicom? Sadašnjoj populaciji očito je dovoljan bicikl i jedan automobil za cijelo susjedstvo da budu samodostatni.

Isto je i s ukapljenim plinom. Ponosni Balti, kao što je Litva, izgradili u Klaipedi LNG terminal i unajmili ogromni nosač plina s ponosnog imena „Independence“. Onda se pokazalo da je količina plina koja se može skladištiti prevelika čak i za sva tri baltička gospodarstva u izumiranju. Stoga je projekt neisplativ, a plaćanje zakupa plinskom dobavljaču pojede značajan dio lokalnog proračuna.

Zato, ako želite upropastiti malu zemlju, dajte joj plutajući terminal bez sigurnih kupaca plina. To je siguran recept za propast. Možda na Krku uzmu u obzir iskustva Litve? Možda i ne,… tko zna?

S energijom je sve ispalo loše. Isprva su, usprkos “prokletim ruskim osvajačima”, ugasili vlastitu nuklearnu elektranu Ignalina, a sada struju kupuju u inozemstvu. Predvidljivo, krivi su “prokleti ruski okupatori”. Međutim, lokalni domoljubi imaju još jedan “genijalan” plan kako se riješiti jeftine totalitarne električne energije i kupiti besplatnu europsku struju u Švedskoj, iako je tamo električna energija najskuplja u Europskoj uniji.

Balti su općenito toliko veliki i značajni da američki predsjednik prima sve njihove predsjednike i predsjednice u isto vrijeme. To ima svoje prednosti, jer se ne mora truditi da pokušava shvatiti odakle tko dolazi, iako je sigurno da Trump i ne zna razliku između Litve, Latvije i Estonije. I znate što? Ima i pravo.

Pa tko može bez greške reći gdje je na karti Litva, gdje Latvija, a gdje Estonija? Koja od njih je na sjeveru, a koja u sredini? I ne pobrkati njihove prijestolnice?

Možda je najteži dio imenovati predsjednike svih ovih triju moćnih zemalja. Opet, bez da ih se pobrka. Imam dojam da sutra neka Grybauskaitė postane predsjednica Estonije, da nitko ne bi primijetio razliku. Čak ni sami građani.

Zašto cijeli ovaj uvod? Naime, predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid nedavno je na NATO summitu izrekla još jedno misaono remek djelo. Rekla je kako Rusija više nije glavna prijetnja miru u svijetu. Kako to ne može biti? Vjerojatno su se Rusi jako naljutili kad su to čuli.

Estonska predsjednica je Rusiji dodijelila status “regionalne prijetnje”. Odmahnula je rukom, kao da je to „tamo neka zemlja, istočno od Talina“, a glavnom prijetnjom svijetu, uključujući Estoniju, proglasila je Kinu.

“Ako je dugo vremena Rusija bila najveća globalna prijetnja, uključujući i našu regiju, sada je najveća globalna prijetnja Kina. Ali Rusija ostaje naša regionalna prijetnja”, rekla je djevojčica Dalije Grybauskaitė, koja kao da se najela ludih gljiva, te dodala „kako se ne slaže s predsjednikom Macronom i da je NATO još uvijek najbolji obrambeni sustav liberalnih demokracija“.

Stoga, ako su Balti ranije “štitili civilizirani svijet od ruskih hordi”, sada će zaštititi Europu od Kineza.

Istina, ne može se pronaći kinesko-estonska granicu na karti, ali koga briga za takve sitnice?

Kao što je govorio Lenjin, “najgroznije ropstvo je ono dobrovoljno”. U tom kontekstu se može tumačiti „nepokolebljiv stav“ baltičkih naroda. Onaj koji ih drži na lancu im je ranije govorio da laju na Rusiju, i oni su lajali. Sada se kurs vlasnika promijenio. Kina je postala glavno zlo i Balti sada laju na Kinu. Da će sutra u Washingtonu objave da su glavna ugroza za „Pax Americana“ pingvini na Antarktiku, baltički vukovi bi strašnim urlicima, koji bi odzvanjali od Tallinna i Rige preko Vilniusa sve do Antarktika, zajedno zaurlali kako štite Europu od tih polarnih nemani.

RFI

Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

Pa da ih zalis onda kad dobijaju batine… :/
Drugi nacin otrezniti ih ne postoji.

Kvisko
4 godine prije

Razlika između „novih“ i „starih“ članica EU sve je manja.U analizi koja obuhvaća Estoniju, Latviju, Litvu, Češku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju vidljivo je da u tim zemljama, uprkos slabosti svjetske konjunkture, prošle godine ostvaren rast BDP u prosjeku od 4,3 posto.

Kupovna moć građana se povećala sa 67 na 72 posto prosjeka EU.

Relativna kupovna moć građana Češke i Slovenije već je gotovo na 90 posto nivoa EU, u Estoniji, Latviji i Slovačkoj je oko 80 posto, u Poljskoj Mađarskoj i Litvi oko 70.

To su teme koje zanimaju građane bivšeg istočnog bloka,odnosno Baltičkih zemalja a ne Rusi.Fućka se njima za Ruse.

preseren3
4 godine prije

Volim ovakve zapise, nasmiju me….

Fabijan
4 godine prije

Cemu takav ton teksta?
Navedeni drzave su vece od do movie aurora teksta
Uredjene I bogate da mozete samo sliniti …
A imaju rusku manjinu koja se cudnovito skoro PET puta uvecala zadnjih 100 godina
I koji vecinom ne prihvacaju novonastalu odvojenost od Majke Rusije
Kako bi se VI osjecali na njihovom mjestu?

Derim
4 godine prije

Kako sad regionalna prijetnja? Je li Rusija toliko oslabila ili su Baltičke države toliko ojačale?

RoPe
4 godine prije

“Uletjeli ste u …”, želeći završiti „zračni prostor Estonije“, avion je već preletio zemlju i ušao u susjednu.

Tak u Sloveniji ne stignes zaljepit vinjetu.

Iza_horizonta
4 godine prije

Kad bi se stvarno ostvarile njihove sulude fantazije to bi ovako izgledao:
-Zalete se rusi i svrate da popiju čašu vode u Kaljingradu uz komentar : “Zaboga, jel ovo nešto krcnu na usput?” 😁

Mozart
4 godine prije

Ovaj Jens S je potrcko kamatara i reketara. Je…. li vas ratovi i vojni krs. Sirotinja kupi boce u kontejnere…

Sarmat
4 godine prije

Bravo, još takvih tekstova! Budalama se treba rugati, sami su si krivi. Istina, nismo ni mi (HR) bolji od njih, iste budale amerofilske. Treba se rugati i Hrvatskoj i Baltima i Poljacima, mnogima. Ne znam samo koliko je tu kriv narod, a koliko politikantski uhljebi koji su sjeli u fotelje. No netko ih je izabrao…

Max
4 godine prije

da oni će nekog zaustaviti.

Ivo
4 godine prije

Amerofili na aparatima

Mateja
4 godine prije

Deset vahabitov odsluženih ISIS v vsako baltsko vas.

Ti Kej
4 godine prije

Baltička gospodarstva pri izumiranju, hahahahaha. Smanji droge Babiću i javi se kad ti veelika majčica Rusija ulovi BDP Španjolske….

Ana
4 godine prije

Ono u modernom duhu- toliko smo se posvetili borbi protiv islamista, da smo Al Bagdadija ubili evo vec vise od pet puta?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.