Baza “Camp Darby” – SAD za Siriju pripremaju “jugoslavenski scenarij”

Donald Trump - King Abdullah
57 komentara

Nakon što je potvrđeno da se oružje gotovo redovitom linijom i dalje šalje niz bugarske luke u Burgasu u Saudijsku Arabiju u Džedu, odakle dalje ide za Siriju, što je posao kojega je organizirala i vodi CIA, talijanski novinari saznaju da isto čini i Pentagon, koji američki transportni brod “Liberty Passion” pun oružja gotovo sigurno šalje takozvanoj “sirijskoj opoziciji”.

Manlio Dinucci kaže kako slanje ovako velikog broda punog oružja u Jordan može značiti samo američke pripreme za balkanizaciju Sirije. Prema njegovim riječima, Pentagon gradi infrastrukturu za buduću okupaciju Sirije po libijskom scenariju iz 2011. godine.

Ogroman teretni brod “Liberty Passion” spada u vrstu Ro/Ro brodova, koji su dizajnirani za nošenje vozila i tereta na kotačima. Njegova duljina je 200 m, ima 12 paluba ukupne površine od 50 kvadratnih metara i kapacitet ekvivalenta 6,5 tisuća vozila. 24. ožujka je brod bio u talijanskoj luci Livorno i oružje preuzeo iz obližnje američke vojne baze “Camp Darby”.

Na svom inauguracijskom putovanju je “Liberty Passion” 250 vojnih vozila iz Livorna isporučio jordanskoj luci Aqaba, gdje je stigao 7. travnja.

Dva dana prije je u Washingtonu predsjednik Trump primio jordanskog kralja Abdullaha, kojem je ponovio potporu Sjedinjenih Država Jordanu zbog terorističke prijetnje iz Sirije. Poznato je da su u Jordanu obučeni godinama američkih instruktori, ali i oni iz Velike Britanije i Francuske koji obučavaju i pripremaju militante takozvane “Slobodne sirijske vojske” za terorističke napade u Siriji.

Prema talijanskom novinaru, ovdje se ne radi o jednokratnoj isporuci, nego će se iz Livorna u Aqabu i Džedu teret slati svaki mjesec, a tranzitni potencijal će biti ojačan brodovima iste klase “Liberty Pride” i “Liberty Promise”, također u vlasništvu korporacije “Liberty Global Logistic”.

Izbor luke u talijanskom gradu Livornu je dio američkog “Pomorskog programa sigurnosti”, ali luka u Italiji je odabrana zbog blizine vojne baze “Camp Darby”. Ranije su iz ove baze vojnu opremu i tehničku podršku američke trupe imale  u vojnim akcijama u području Mediterana, Bliskog istoka i Afrike. Konkretno, luka Livorno i “Camp Darby” u blizini Pise su služili za vojne akcije i ratove u SR Jugoslaviji, Iraku i Libiji.

Štoviše, “Camp Darby” je jedina američka vojna baza gdje su pohranjeni  tenkovi i tenkovska vojna oprema s potrebnim streljivom. U 125 bunkera u bazi se nalazi sva oprema potrebna za dvije tenkovske i dvije mehanizirane pješačke bojne. Tamo je također pohranjen veliki broj bombi i projektila za zrakoplove, ali i oprema za brzo podizanje zračnih luka u ratnim zonama.

Kao što smo rekli, službeno je poznato da je “Liberty Passion” isporučio 250 vojnih vozila iz Livorna u jordansku luku Aqaba. Osim toga, svaka od navedena tri broda su sposobna nositi stotine borbenih vozila i sredstva za potporu, uključujući tenkove, vozila za prijevoz vojnika, helikoptere i opremu za vojne jedinice.

Na sirijsko-jordansku granicu je već počelo premještanje američkih vojnika, opremljenih s tenkovima i oklopnim vozilima. Sudeći po iskustvu, američki cilj je, uz pomoć jordanskih vojnika, zauzeti područje na jugu Sirije, gdje britanski i američki specijalci službeno podržavaju “Slobodnu sirijsku vojsku” u borbama protiv “Islamske države”.

U stvari, sve što američka uprava i vojska čine podsjeća na plan  uspostave “sigurnosne zone”, iz koje bi se kasnije djelovalo u pravcu sjevera i kurdskih područja, a, ako bude moguće, i u smjeru Damaska. Primarni cilj je slabljenje sirijske vojske i svrgavanje Assada, što je zbog ruske i iranske potpore sirijskoj vladi i vojsci teško ostvarivo. U “najgorem slučaju”, naravno, za Washington, ovim se manevrom stvaraju povoljni preduvjeti za podjelu ili “balkanizaciju” Sirije.

jugoslavenski scenarij
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Michael Collins
7 godine prije

Dajte više sa tom bedastom jugonostalgijom – osim Muslimana i Makedonaca tko je od naroda htio tu Jugoslaviju? Nitko, zato su na svoje došli nacionalisti i ostala bagra, i zato razdruživanje nije bilo mirnim putem kao kod Češke i Slovačke, nego s krvi do koljena.
Kurdi su već toliko tritorija osovjili, a gdje su bili prijeratna manjina da će po meni nestankom ISIL-a i Nusre oni postati glavni remetilački faktor u poratnoj Siriji, za koju je bolje nakon svega da svatko ode svojim putem. S tim da je Deir krucijalan, kao i opstanak šijitskog polumjeseca.

Weteran
7 godine prije

Konstatovano pre par godina:
Veliki Svetski rat je očekivan, spreman i poznat!
Akteri su se znali?
Znao se i prostor: od Nila do Inda. Ako je nama to za utehu?
Rusi su potajno očekivali početak posle 2025 godine? “Tada smo maksimalno spremni” – Moskva!
Ovi drugi su dejstva ubrzali, i žele da iskoriste trenutnu prednost!?
Prostor Sirije je trenutno epicenter ljudske pohlepe i strasti !

Natovac za novac
7 godine prije

Kasnije ce se Sirijici dekadama pitati
, tko je razbio Siriju na komade?

wall
7 godine prije

Reuter javlja
da se Rusija zali zato jer Amerikanci iskljucivaju Rusiju u istragi tko je koristio kemijski otrov u Siriji prije mjesec dana.
Toliko o zapadnim vrijednostima.
Jedan te optuzi, taj isti vrsi istragu i taj donosi presudu.
I ta sramota se pravi danas u 21 stoljecu ispred ociju cijelog svijeta, pored interneta.

MOSCOW Russia has told the United States it regrets Washington’s opposition to letting its inspectors take part in an investigation into a chemical weapons attack in Syria earlier this month, the foreign ministry said on Friday.

MilanCZ
7 godine prije

Hospodine Babicu to sto stě napsali,nista nije istina,sve prepisane dezinformacije,bez ljutnje.

Jupiter
7 godine prije

Po naslovu bi se reklo da su USA krive za raspad yu I ratove na balkanu.

Baba Vanga
7 godine prije

Izgleda da rat na ovim prostorima jos nije zavrsen posao,citam da bi moglo biti rata na balkanu,nedaj Boze ali sve mirise na rat.

Purger iz Rijeke
7 godine prije

Georgij Žukov @, jasno si iznio svoja gledišta stvari. Ne želim nikavu diskusiju s tobom i tvojim istomišljenicima nego samo da znaš da ima i gledišta koja vide tvoju percepciju stvarnosti kao rezultat i plod namjerno iniciranog fanatičnog nacionalizma kojeg su kreirali velikani zapadne profiterske sfere utjecaja. Na žalost propustio si značajne temeljne elemente raspada SFRJ. Zapad je sistematično radio na razbijanju te izuzetne države u Europi. Za njega je bilo svejedno kojim putem i koliko žrtava će to koštati. To što se Hrvatska odvojila nasilno od ostatka države je bio samo dio plana za ukidanje sistema socijalističkog samoupravljanja. Zapadu je čak i ta mala SFRJ bila toliki trn u oku da su je morali razbiti i to ne zato da Hrvatska, Slovenija itd, bude samostalana nego da mogu Hrvatsku i ostale, potpuno ekonomski kolonijalizirati što su i učinili. Kada u jednoj državi lavovski dio novo stvorene vrijednosti, svake godine,… Čitaj više »

davor
7 godine prije

Javnost više nikada neće biti na strani Amerikanaca

jale
7 godine prije

Godinu prije rata dođe meni jedan jaran i reče: “Dođi da nešto vidiš”. Odvede me do svog auta i otvori gepek, a u gepeku 250 novih novcatih pištolja Crvene Zastave. “Šta će ti ovo”, pitam ga, a on da mora za nekog te pištolje odvesti u Knin i da će dobiti par hiljada maraka za to. Ironija je da je lik bio Bošnjak (musliman).

MilanCZ
7 godine prije

Novináři Logicno.com,mislim dá stě ví pobrkali konvice,poceli stě pisati gluparije kao index,dnevno itd. A Onda pojedinci komentirali takvim komentář ima dá nemá logike sa samim tekstom kao sto nemá logike usporedjivati bivsu yugu sa sirijom,drugi igraci,drugo vrijeme.Polako mě sví vadí tekstovima nadmijavaju vašem neznanju,lako moguce da Píšete kao ostali po necijem diktátu bez imalo dokaza,vise mi to izgleda cula-kazala

EU dismr
7 godine prije

Purger iz Ri, u sridu, kratko i jasno. Druže Žukov, odlično, E moj Milane CZ, ko te tako nanervir’o pa popljuva i članak i komentare…. Internet je carstvo nebesko i sav je tvoj, pa idi na “pametne stranice”. Hvala Ti unapred.

Tedi
7 godine prije

Ajme ljudi,bila jednom jedna Jugoslavija .Gdje su narodi zivili civilizacijski, postojala je sve dotle dok su medunarodni faktori u bipolarnom svijetu cuvali kakav takav mir.Nasa sreca je bila sto je onaj bravar bio promucuran,moglo bi se recii “hostapler”,koji je imao debelo zivotno iskustvo,kako sa bandom igrati poker.Da se razumijemo svaka njemu cast, a i nasa sreca.On je vrlo dobro znao da u drzavi mora imati mir,jer oko grane igraju hijene.I na kraju kada je umro to se i desilo.No sta je tu je,ali ima jedna DEBELA TEKOVINA za narode nase, a bogme i istocnog bloka.Naucili smo,htjeli to priznati ili ne,da zivot i ako ne moze biti idealan za sve,ali za vecinu naroda da.E to je taj crv koji razjeda zapadne hijene i ne ide im bas kako su zamislili mentalno lobotomirati ,na brzake izbrisati te tekovine,sto Putin kaze “niko nece revidirati povjest” i tako se suprostavio i stavio na celo… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Kad je trebalo stvoriti nešto na razvalinama habzburga i otomana (oboje radili za istu tu tamu koja ih je razbucala) dosjetili su se Jugoslavije. Kad je trebalo poslije Šiklgruberovih ratova (isti je kreacija tame) trebalo nešto stvoriti dobili smo SFRJ-FNRJ. Za vrijeme SFRJ se dobro živjelo no da bi ove prostore uveli u nešto što je sasvim drugačije od onog što pamtitmo razbucali su SFRJ isti kreacionisti. Sva ekipa u gore spomenutim kreacijama je radila za tamu.

Georgij Žukov
7 godine prije

Zanimljivo je procitati komentare nacionalista na teme u kojima se spomene Jugoslavija, odnosno na sam spomen Jugoslavije okupljaju se kao hijene nad strvinom , cudno se glasaju tj pisu , a pjena im udara na gubicu .:)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.