Biden nagovještava dobit od embarga EU na rusku naftu

Biden - Ruska nafta
19 komentara

SAD bi mogle pokušati kupiti jeftinu rusku naftu nakon što evropski naftni embargo spusti cijenu, naznačio je u srijedu američki predsjednik Joe Biden. On je tu ideju iznio dok je razgovarao s medijima o planu svoje administracije da se izbori sa nedostatkom formule za bebe i porastom cijena osnovnih roba kao što su hrana i plin.

Biden je preuzeo zasluge za održavanje cijena plina u SAD, koje su trenutno na vrhuncu svih vremena, da ne budu još više. On je okrivio Rusiju i njenu vojnu kampanju u Ukrajini za podizanje cijena hrane i energije i rekao da njegova administracija naporno radi na rješavanju problema.

„Pitanje koje se sada dešava je da Evropa odlučuje da će dodatno ograničiti kupovinu ruske nafte“, rekao je on , misleći na šesti paket antiruskih sankcija.

Članice EU postigle su prije nekoliko dana sporazum kojim se djelimično zabranjuje uvoz ruske sirove nafte. Žele da smanje trgovinu naftom sa Rusijom za 90 % do kraja godine. Ali gubitak ruskog tržišta EU može biti prilika za SAD, implicirao je Biden.

“Dosta se razmatra šta se može učiniti da se nafta možda i kupi, ali po ograničenoj cijeni tako da se mora prodati”, rekao je. „Postojala bi ogromna potreba da ga Rusi prodaju, a prodavao bi se po znatno nižoj cijeni nego što tržište sada proizvodi.”

Predsjednik je upozorio da njegova administracija neće moći u bliskoj budućnosti da “klikne prekidač, snizi cijenu benzina” i da isto važi i za hranu.

Moskva je umanjila značaj Bidenove primjedbe, rekavši da će se globalno tržište nafte rebalansirati uprkos ograničenjima EU.

„Svakako, Rusija neće ništa prodati bez profita. Potražnja može pasti na jednom mjestu i rasti na drugom mjestu. Lanci snabdevanja se preorijentišu jer strane traže najbolje uslove za trgovinu”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak.

Inflacija je trenutno najveća briga mnogih američkih glasača. Politički stručnjaci predviđaju da bi Bidenova Demokratska stranka mogla biti zbrisana na glasačkim kutijama u novembru, osim ako njegova administracija uskoro ne uspije obuzdati skok cijena.

Bijela kuća je više puta upirala prstom u Rusiju, i lično predsjednika Vladimira Putina, zbog tekućih problema. Čak je skovao i termin „Putinovo povećanje cena“ kako bi objasnio zašto je američkim radničkim porodicama sve teže spojiti kraj sa krajem svakim mjesecom.

Međutim, cijene hrane i energenata su rasle na globalnom nivou mnogo prije nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru. Poremećaj lanaca nabavke usljed pandemije Covid-19 bio je glavni faktor. Moskva je rekla da je igra okrivljavanja Washingtona ignorirala mnoge uzroke problema, uključujući i one koji su rezultat američke kampanje da kazni Rusiju ekonomskim sankcijama.

SAD su u martu zabranile sav uvoz ruske nafte, tečnog prirodnog gasa i uglja.

BidenembargoNaftarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Nadam se da će neki otvoriti okice, pa shvatiti da su skupa u ovome, spsitelji ameri i strašni rusi. Svaki rat koji se odvija poslije ww2 je u dogovoru između rusa i amera. Samo još treba da se pokaže protiv koga je usmjeren, eu je sigurno a dali je protiv kine pokazati će vrijeme.

Ivan
1 godina prije

Jako pametno. Europske zemlje se odriču povoljne ruske nafte da bi kupovale skupu (u interesu američkih ciljeva), a amerikanci će kupovati jeftinu rusku naftu da bi je prodavali europi po visokim cijenama. Je*o lud zbunjenog. Samo smo mi s Plenkovićem na čelu totalno nahebali.

Max
1 godina prije

Ratni profiteri glume sankcije.

tihobl
1 godina prije

Znate li zasto je ovolika frka oko “ukrajinskog” zita?
Takozvano “ukrajinsko” zito je u stvari u posjedu zpadnih kompanija, a jednim dijelom i Hantera Bajdena. Zele da ga prodaju prije nego sto stigne novo zito i proslogodisnjem zitu padne cijena.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Biden je službeno zabranio uvoz ruske nafte u Sjedinjene Države 8. ožujka.
U tom istom ožujku, Rusija je postala 6. najveći dobavljač nafte u SAD (prethodno 9.), gotovo udvostručivši mjesečne isporuke na 4,218 milijuna barela.

Šifra: “Fuck the EU”

P.S.
U finalu nogometne Lige prvaka u Parizu pobijedio je Dinamo Kijev…
I ruska nafta Zapadu će biti jeftinija.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Sjedinjene Države proživljavaju svoju najgoru energetsku krizu u posljednjih 50 godina.”
Tim Stewart, predsjednik Američkog udruženja za naftu i plin

P.S.
Halo, ovdje Brisel, je li to Kremlj?
Ovdje Kremlj. Ako želite o jeftinijoj nafti, stanite na stolicu i naglas recite: “jebi ga”!!
Ne!
Nećete reći?
Nema stolice!

giovani
1 godina prije

Vladimire, razbucaj Ameriku i bit će mira,ovu nezasitnu gamad treba zaustaviti svim sredstvima.

indy
1 godina prije

To i rade i koliko vidim mi na j….sa ovim protektorom za Hrvatsku plenkimunom.

Lucija, prva
1 godina prije

Izjavu Peskova treba pročitati u originalu. Nema nikakvih snižavanja cijene. Pogotovo za neke. Indijci su dobijali barel po 70$. Onda je EU još jednom zakukala Arapima, koji su, ganuti, rekli, da će povećati proizvodnju za 400-650 000 barela dnevno. Slavodobitno su objavljeni ovi podaci. 😊 A sada, pogledajte stvarnu potrošnju. I stvarni uvoz iz Rusije. Mada sam primjetila u tri članka tri različita podatka o npr postotku plina/ nafte koji Njemačka dobija iz Rusije. “Ruska proizvodnja nafte je bila 8.5 do 9.5 milijuna barela dnevno, znači pala je za niti 15%, a zarada po barelu im je bar 150% veća.” “U siječnju 2022. OPEC je dnevno proizvodio 30 milijuna barela nafte. Sad će to povećati za 648 tisuća. Ispada da se radi o drastičnom povećanju proizvodnje od 2.1%. ” “…povečavaju potrošnju za 432.000 barela dnevno, a EU je od Rusije na dan uvozila preko 2 milijuna barela nafte i oko… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI