Biden potpisao prijedlog zakona o financiranju koji isključuje Ukrajinu

Joe Biden
6 komentara

Dvostranački zakon izbjegao je “otrovne strjelice” i održava američku vladu operativnom do početka 2024.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak zakon o privremenoj potrošnji, čime je izbjegnuto prijeteće zatvaranje vlade. Ograničeno izdvajanje sredstava, koje je izostavilo pomoć Ukrajini, prošlo je Senat u srijedu. Zakon je predložio predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson, Republikanac, koji se oslanjao na to da će ga Demokrati progurati, kroz dom unatoč prigovorima konzervativnijeg krila njegove stranke.

Senat pod kontrolom Demokrata usvojio je zakon s 87-11 glasova sljedeći dan. Privremeni račun nije uključivao potrošnju na goruća pitanja, poput pobačaja, sigurnosti granica i strane pomoći: za Ukrajinu, Izrael ili bilo koju drugu naciju. Umjesto toga, usredotočio se na održavanje operativnih državnih odjela na njihovoj sadašnjoj razini. Dvoslojni plan osigurava financiranje do 19. siječnja i 2. veljače, ovisno o agenciji. Rok za gašenje trebao bi biti u petak u ponoć.

“Zbog dvostranačke suradnje, držimo vladu otvorenom bez ikakvih otrova ili štetnih rezova u vitalnim programima – sjajan rezultat za američki narod”, rekao je vođa većine Chuck Schumer nakon što su on i njegovi kolege senatori glasovali o zakonu.

Pitanje pomoći Ukrajini pridonijelo je političkim previranjima u SAD-u, u rujnu, što je rezultiralo svrgavanjem Johnsonova prethodnika Kevina McCarthyja bez presedana. Protivnici Bidenove politike prema Ukrajini optužili su tadašnjeg predsjednika parlamenta da je sklopio tajni dogovor s Bijelom kućom kako bi Kijev na kraju dobio novac. Neki Republikanci žele reviziju pomoći Ukrajini, tvrdeći da joj nedostaje transparentnost i da su drugi američki prioriteti važniji od potpore ukrajinskoj vladi.

Johnson je prethodno na sebe navukao bijes Bijele kuće kada je odbio Bidenov zahtjev o tome da se pomoć Ukrajini poveže s pomoći Izraelu i Tajvanu te izdacima za domaću sigurnost i hitnu pomoć. Visoki američki dužnosnici upozorili su da bi Kijev bez američke pomoći uskoro mogao izgubiti ratu s Moskvom.

Novi je govornik označio ovaj prijedlog zakona kao posljednji s kojim bi se složio i označio ga je kao uvod u veliki sukob sa Senatom oko američkog proračuna za 2024. godinu.

Republikanski kritičari prijedloga zakona rekli su da je Johnson pogriješio udruživši se s Demokratima, ali su se složili da će mu malo opustiti tijekom njegovog “medenog mjeseca” na toj dužnosti. Zastupnik je izabran za predsjednika prije tri tjedna, nakon napetog zastoja, jer se predstavnici GOP-a nisu mogli dogovoriti oko zamjene za McCarthyja.

BidenSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

I Israel – također ! Dakle , nikomu – ništ 🤷 ! Blockiran je u Congress od strane Reps i samoga Trumpa na koncu …. America po svemu kako sada stoji – ide u izolaciju 🤷 plus je jučer po prvi puta u obujmu svjetske trgovine Kineski Yuan nadrastao Euro ( gdje je NESTAO Japanese Yen 🤔 ) i samim time sebe postavio u ulogu , neslužbene valute BRICS i ASEAN , nije najsretnije riješenje no – kako je – tako je 🤷 … Time EU kliznula na treće mjesto po važnosti u svijetu , svjetske trgovine … Klizi nadolje …

AJeTo
5 mjeseci prije

Lako je biti pošten i pravedan kad je kesa prazna.

noppo
5 mjeseci prije

Ukrajina se zaključuje, ne baš kako bi ameri voljeli. Na bliskom istoku je tek počelo. Razlika, da se mogu ovdje i sami uključiti.

Alex
5 mjeseci prije

America već dulje vrijeme pili granu na kojoj sjedi.
Sada su valjda shvatili da je vrag odnio šalu i da neće moći ratovati na tri fronta.
Pa slijedi detant, iliti popuštanje,najprije Kini,sada Rusiji,pa će uskoro morati i Arapima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI