Biden predviđa usporavanje ukrajinskog sukoba tokom zime

Biden - pomoc Ukrajini
22 komentara

Očekuje se da će tekući sukob između Rusije i Ukrajine “usporiti” u zimskom periodu, smatra američki predsjednik Joe Biden. On je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka s kineskim liderom Xi Jinpingom u Indoneziji u ponedjeljak.

Upitan kako bi zauzimanje grada Hersona od strane kijevskih snaga nakon ruskog povlačenja moglo uticati na sukob i da li bi to “signaliziralo prekretnicu” u neprijateljstvima, Biden je pozdravio razvoj događaja kao “značajnu pobjedu Ukrajine”. Predsjednik je također obećao da neće ulaziti u bilo kakve pregovore o Ukrajini bez učešća Kijeva u njima.

“Bio sam vrlo jasan da ćemo nastaviti da pružamo sposobnost ukrajinskom narodu da se brani. I nećemo se upuštati u bilo kakve pregovore. Nema – ništa o Ukrajini bez Ukrajine”, rekao je Biden , dodajući da su bilo kakvi pregovori sa Moskvom “odluka koju treba donijeti Ukrajina”.

Istovremeno, Biden je rekao da SAD očekuju da će se sukob “malo usporiti” u predstojećoj zimskoj sezoni zbog “nemogućnosti da se lako kreću po zemlji”. Ova primjedba je odjeknula u nedavnim medijskim izvještajima, citirajući neimenovane zvaničnike Bidenove administracije koji su sugerirali da neprijateljstva dolaze do “vremenske pauze”.

Ali mislim da ostaje da se vidi šta će tačno biti ishod, osim što sam uveren da Rusija neće okupirati ili braniti (sic) Ukrajinu kako su nameravali od početka”, zaključio je Biden .

Ni Kijev ni Moskva, međutim, nisu signalizirali da su očekivali svojevrsnu pauzu u tekućem sukobu. „Ne možemo ništa da zamrznemo – mi nismo frižider“ , izjavio je u subotu Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. “Možemo osloboditi naše teritorije bez obzira na vremenske prilike, bez obzira na godišnje doba.”

Rusija se, sa svoje strane, više puta obavezala da će nastaviti svoju vojnu operaciju, pri čemu su najviši zvaničnici zemlje izjavili da će to zaključiti tek kada se ostvare njeni ciljevi. Istovremeno, Moskva je više puta signalizirala svoju spremnost za pregovore, okrivljujući Kijev za nedostatak angažmana. Stav Ukrajine po tom pitanju promijenio se nekoliko puta od početka sukoba krajem februara, a predsjednik Vladimir Zelenski je u oktobru zvanično zabranio bilo kakve razgovore sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

BidenG20Putinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
1 godina prije

Bidenu se spava i to vec duze vrijeme.
Nisu Rusi isli na unistavanje infrastrukture da bi mirovali po zimi, nego upravo suprotno.

Pravednik
1 godina prije

Hmmm, neke zemlje imaju pravo da se brane (po standardima kauboja) dok neke se ne smiju braniti pa čak im se i nameće embargo na oružje.
Zanimljivi su ovi skakavci

tihobl
1 godina prije

Amerima treba pauza od 6 mjeseci kako bi proveli 11. krug mobilizacije i dopremili oruzje, a onda bi ponovo pokusali sa hrvatskim planom.
Rusi vjerovatno nece pokusati sa primirjem. Nastavice napredovanje puzevim korakom, unistavajuci NATO naoruzanje i cekace veliku kijevsku ofanzivu prema Mariupolju. Uker su osokoljeni “velikom pobjedom” i zaletice se. Zelenskom ne odgovara pauza jer ce se narod okrenuti protiv njega zbog brojnih razloga. Pokrenuce ofanzivu ove godine i sprziti vojsku. To Suvorkin ceka.

Milko
1 godina prije

Samo mi nije jasno po kojem su kriteriju Hrvati izjednačili Ukrajinu sa Hrvatskom, a Rusiju sa Srbijom? Ukrajina udara po Donbasu od 2014., izvela je državni udar, govorila o protjerivanju ili istrebljenju ukrajinskih Rusa, itd. Treba biti objektivan.

Željko
1 godina prije

“Dayton 2” ali ne u BiH nego u UE uskoro, najkasnije koncem proljeća 2023.!

Lucija, prva
1 godina prije

“„Oni čekaju kakve će uslove Rusija postaviti, svi su spremni da se vode pregovori, kako da se podeli Ukrajina, duž koje granice. Sve ovo danas, je posledica činjenice, da su Evropa, SAD i sami Ukrajinci, umorni od ovog sukoba, i želeli bi da ga sada, kako misle, „dostojanstveno“ okončaju“,”
😄😄😄

Je. Naročito “oružje ne djeluje”. Zimi. E, kako koje.
I onaj britanski nosač se jednom zaputio na Arktik.
Posada poludila.
Najgore je bilo u pilotskoj kabini.
Nikakve količine sredstava za odmrzavanje nisu radile.
A američki brodovi su najmanje dva puta zaglavili, pa su morali zvati – Ruse da ih oslobađaju.

Vi bi malo pauze i podjele Ukrajine?
Pa da opet počnete?
S naoružavanjem Kijeva?
E, teško.

Max
1 godina prije

Ili on zna nešto što mi ne znamo. ili ne zna nešto što mi znamo.

NOME
1 godina prije

Vrijeme je za novi soj……

Lucija, prva
1 godina prije

Hehe. Još jedna stvar koju rekoh,…a nije baš bilo ni teško za pogoditi. Logistika: ” Činjenica je da Ukrajina sve više oružja dobija od Zapada. Ali isporuke su ograničene. Kada je reč o savremenoj teškoj tehnologiji, broj je jednocifren (npr. PVO sistemi IRIS-T iz Nemačke i NASAMS iz SAD, koji su isporučeni poslednjih nedelja). Haubica iz NATO zemalja i američkih višecevnih raketnih bacača HIMARS ima na desetine, dok starijih modela, kao što je američko borbeno vozilo M117 ima na stotine. „Kritična tačka zapadnog naoružanja je sistem održavanja, popravke i snabdevanja“, kaže ukrajinski vojni stručnjak Sergej Hrabskij. „To je mnogo opsežnije od same upotrebe oružja.“ Čini se da je to jedan od razloga zašto se prebacivanje na oružje NATO odvija sporije nego što bi Kijev želeo. Strukture za snabdevanje zapadne tehnologije se ne postavljaju u samoj Ukrajini, već u susednim NATO zemljama.” Normalno. Satelit bi ih Rusi; možda će morati i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI