Biden želi da Putinu „bude suđeno za ratne zločine“

Biden i Putin
73 komentara

Rusija je strana u Međunarodnom krivičnom sudu. SAD nisu.

Američki predsjednik Joe Biden pridružio se globalnom negodovanju zbog navodnog masakra civila u Buči tokom vikenda, zahtijevajući „suđenje za ratne zločine” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na brifingu za novinare u ponedjeljak.

On je dalje pomenuo potrebu da se „prikupe informacije“ i „dobiju svi detalji“ prije „stvarnog suđenja za ratne zločine“.

Ovo se dešava dok SAD nastoje da suspenduju članstvo Rusije u Savjetu za ljudska prava UN „kao odgovor na optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine u Buči i drugdje u Ukrajini“, objavila je u ponedjeljak Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorka pri UN, pozivajući 140 zemalja koje su glasale prošlog mjeseca za osudu ruske vojne operacije u Ukrajini da „podrže naše riječi djelom“.

Međunarodni krivični sud (ICC) je u martu pokrenuo istragu o navodnim ratnim zločinima i drugim prestupima počinjenim tokom ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, nakon što je „već našao razumnu osnovu da vjeruje da su počinjeni zločini iz nadležnosti Suda“, rekao je tužilac ICC Karim Khan u saopštenju.

Grafički snimci iz Buče, grada sjeverozapadno od Kijeva, pojavili su se tokom vikenda, na njima se vidi više tjela obučenih u civilnu odjeću razbacana unaokolo. Kijev je za ubistva brzo okrivio ruske snage. Moskva je kategorički negirala umješanost i tvrdila da je incident insceniran zbog zapadnih medija, a zamjenik stalnog predstavnika Rusije u Savjetu bezbjednosti UN Dmitrij Poljanski, nazvao ga je „očiglednom provokacijom ukrajinskih radikala“.

Uprkos molbi portparola Kremlja Dmitrija Peskova za „ozbiljan skepticizam“ i višestrukih nedosljednosti koje dovode u sumnju vjerodostojnost dokaza, američki zvaničnici su ponovili tvrdnje Kijeva i optužili ruske snage za „ratne zločine“, a predsjednikom Odbora za spoljne poslove Senata Bob Menendezom. (D-New Jersey) i visoko rangirani republikanski član Jim Risch (R-Idaho) pozivaju na „odgovornost“ i imenuju Putina kao odgovornog. Prošlog mjeseca, američki Senat usvojio je rezoluciju kojom se ruski predsjednik smatra ratnim zločincem.

Međutim, SAD nisu država potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, ugovora iz 2002. kojim se organizacija uspostavlja kao „nezavisni stalni Međunarodni krivični sud u vezi sa sistemom Ujedinjenih nacija, sa jurisdikcijom nad najtežim zločinima koji izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice u cjelini“.

Dok je Obamina administracija imala radni odnos sa Sudom kao posmatrač, stav SAD prema međunarodnom pravnom tjelu dostigao je svoj najniži nivo pod predsjednikom Trumpom, koji je osudio ICC kao dio „neizabrane, neodgovorne, globalne birokratije“ koja „nema jurisdikcije, koja je bez legitimiteta i bez autoriteta” u govoru u Ujedinjenim nacijama 2018.

Godine 2020. SAD su uvele sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda u znak odmazde za njegovu istragu o mogućim ratnim zločinima koje su počinile SAD tokom svog 20-godišnjeg rata u Avganistanu. Kada je Bidenova administracija ukinula ove sankcije 2021. godine, eksplicitno je zadržala svoje insistiranje na autonomiji SAD, a državni sekretar Anthony Blinken je iznio „dugogodišnji prigovor Washingtona na napore Suda da potvrdi jurisdikciju nad osobljem država članica kao što su Sjedinjene Države i Izrael.”

Moskva je pokrenula ofanzivu velikih razmjera na Ukrajinu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da primjeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Njemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtijevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti NATO bloku koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dva pobunjenička regiona.

BidenBučaPutinratni zločinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Japanac
2 godine prije

Ako ćemo po Nurnbergovoj konvenciji, od drugog SR pa do danas, mislim da bi skoro svi predsjednici SAD trebali biti obješeni….

Kardinale
2 godine prije

Gadovi su sprzili Hiroshimu i Nagasaki.

nekoime
2 godine prije

USA, UK i EU nisu svijet, i što to prije shvate, manje će ih boljeti.

abc
2 godine prije

Amerikanci mogu drugima dati savjete tek tad, kad procesiraju i presude svojim ratnim zločincima. Svi američki predsjednici od drugog svetskog rata pa do danas su dokazani ratni zločinci i genocidaši.

abc
2 godine prije

Cjela istorija čovječanstva je sastavljena iz stalnog genocida, rasizma i nacionalizma.

Ana
2 godine prije

Stara budaletina laprda!
A je li za to da se onom njegovom sinu sudi da ga rascerece sto je djeci radio, ili za incest- pa sa kcerke na majku? Za drogu?
Je li za to da se sudi njemu za Irak, Libiju, Srbiju itd?
Je li za to da se njemu sudi za trgovanje polozajem Podpredsjednika USA a i za oni -10% for ” big guy????
Neka ide do djavola!!

Max
2 godine prije

Zašto ne sudi svojima?

tuf
2 godine prije

Ovo je usput i jedan od razloga zbog kojih nitko ne treba očekivati “povratak na staro” iliti kakvu-takvu normalizaciju odnosa na relaciji Istok-Zapad. Nema više. Vodi se proxy rat u Ukrajini a taman da se ovog dana završi – sljedećih nekoliko desetljeća bi se nastavilo kukati o ratnim zločinima i odštetama, proganjanju sve do zadnjeg Rusa koji je podržao intervenciju – prožeto s ucjenama “ako nam ne isporučite xyz ili ne isplatite varijabilnu ratnu odštetu od 900 trilijuna dolara potomcima svih žrtava – ne popuštamo sankcije”.
Jedino će ispod radara nastaviti kupovati ono od čega imaju višestruku korist ili jednostavno nemaju izbora – titanij, paladij, neon i sl.

gargamel
2 godine prije

NAJNOVIJA GLUPOST IZ HOLANDSKIH MEDIJA; ” Analiza satelitskih snimaka The New York Timesa pokazuje da mnogi mrtvi pronađeni u ukrajinskom gradu Bucha tamo leže tjednima. Taj zaključak opovrgava tvrdnju Rusije u nedjelju da su tijela tamo pohranjena nakon što su ruske trupe otišle 30. ožujka ili približno tog datuma.

Američki list koristio je satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies i neke video snimke kako bi pokazao da je najmanje 11 tijela već bilo tamo 11. ožujka, kada su ruske snage još bile okupirane.

Mnoge su zemlje ogorčeno reagirale na slike snimljene nakon povlačenja ruskih trupa iz Buche, predgrađa ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Prema Ukrajini, Rusi su ubili stotine ljudi.

Međutim, brojni civili koji su očito ubijeni dok su vozili bicikl ili obavljali zadatke, neće dovesti do velikih (vojnih) akcija sa Zapada. Bit će novih sankcija Rusiji i dodatnih isporuka oružja Ukrajini, kažu stručnjaci za NU.nl.”

2 godine prije

a jel sto rekao za njegovo sudenje i koliko ima prse u pekmezu kod ovih laboratorija u ukraini i koji je njegov interes i koliko je pogodovao hunteru …za pocetak

Lenko
2 godine prije

Stari trubač lupeta gluposti.

burt
2 godine prije

2014 separatisti su zauzeli skoro cijeli Donbas i bez otpora zauzeli gradove Slaviansk, Kramatorsk, Mariupol, Severodonetsk i Putin je mogao za 24 sata povezati Rusiju sa Krimom bez ikakvog otpora jer ukraiinska vojska je ili bila u rasulu ili su separaitisti promijenili stranu, sada će za osvajanje tih gradova trebati veliki napori i žrtve ruske vojske i separatista a za razliku od 2014 sada je medijska histerija da se obezglave separatisti i ruska vojska

vinko marković
2 godine prije

Zločin su napravili Ukrajinci a krivnja će se prebaciti na Ruse. Isto kao u 2. Svjetskom ratu gdje su zločin nad Poljacima Nijemci optužile isto tako Ruse.

držnedaj
2 godine prije

Kad se ti i takvi jave da nekom djele pravdu ? ? Maa bolje da u zemlju propaneš!

Perun
2 godine prije

Smrad iz USA se širi planetom , a to je smrad od politike USA i njihovog predsjednika ,te nakazne politicke tvorevine…P.S…USA je politički leš a da to i ne zna …
….SLAVEN BIJELAC SLOBODNI STRIJELAC….

ad astra
2 godine prije

Mnogi Rusi će završit na sudu za ratne zločine. Neće biti odmah ali kad dođe nova vlast odoše u Hag. Ukidanje sankcija i normalizacija odnosa s Rusijom bit će uvjetovani isporukom ratnih zločinaca i reparacijom Ukrajine. Živi bili pa vidjeli. Sjetite se Slobe i njegovih marifetluka. Nedodirljiv. Njegovi ga poslali.

bled
2 godine prije

Amerika je nahuskala Ukrajinu da ide u rat a EU je podrzala. Ovo je rat protiv Rusije preko grbace Ukrajine.
Svaki cm povlacenja ce ispuniti jos jaca Ukrajina pa ako se pruzi prilika zapad ce turnuti Ukrajinu i da prodre na rusku zemlju prema Moskvi.

abc
2 godine prije

Može Biden svašta zaželjeti ali njegova mašta o ničemu ne odlučuje.

abc
2 godine prije

Predsednik države, koja je nastala na pljački i genocidu ne može moralisati baš nikome. Bolje da čuti, jer bi cjelu USA trebalo kao državu raspustiti i vratiti je avtohtonim domorodnim narodima.
A američkim zločinačkim korporacijskim gazdama obezbediti domovanje u zatvorima.

Oli
2 godine prije

Binden je totalni sensualac

tihobl
2 godine prije

Ахмат сила!

Wolfgang
2 godine prije

Tko ce konacno suditi amerima? Oni su nedodirljiva kasta…rade sto hoce i kako hoce..

lud od jutra
2 godine prije

drzava koja ne priznaje medrnarodni sud trazi od rusije da mu se povinuje? SVE zlocince treba suditi jednakim “metrom”. To sto amerika ne priznaje medunarodni sud pravde ne znaci da njene gradane isti treba preskakati. Na zalost i Hag je (sa druge strane) odavno pokazao da je (kao i svi medunarodni sudovi do sada) pod uplivom politike

abc
2 godine prije

Ruske snage zarobile američkog generala; Trenutno kruže brojni izvještaji u kojima se navodi da su ruske snage zarobile general-bojnika američke vojske Rogera L. Cloutiera u Mariupolu u Ukrajini, gdje izvješća kažu da je pomagao bataljunu AZOV, koji je službena ukrajinska nacistička ruka. Prema Wikipediji, general bojnik Roger L. Cloutier: Roger L. Cloutier, Jr. je general-pukovnik u vojsci Sjedinjenih Država koji služi kao zapovjednik Savezničkog kopnenog zapovjedništva. Prethodno je služio kao zapovjednik američke vojske u Africi. Savezničko kopneno zapovjedništvo (LANDCOM) nekadašnje Savezničke kopnene snage jugoistočne Europe (LANDSOUTHEAST) stalno je sjedište kopnenih snaga NATO-a, koje se po potrebi može dodijeliti. Zapovjednik LANDCOM-a glavni je savjetnik Saveza za kopneno ratovanje. Kad ga vodi vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Europu, on osigurava jezgru stožera odgovornog za kopnene operacije. Zapovjedništvo ima sjedište u Širinju (Buka), Izmiru u Turskoj. Na pismo poslano Pentagonu prije nekoliko sati ostalo je bez odgovora, što je s medijskog stajališta vrlo neobično. Da je ovo izvješće… Čitaj više »

nessy
2 godine prije

Moze li netko elaborirati, ali strucno, psihicko stanje Zelenskog; -primanje u EU. Svima, osim njemu je jasno s postoje uvjeti (to mu je i objasnjeno, vise puta), i da je to, barem sada, nemoguce -primanje u NATO. NATO ne prima zemlje sa granicnim sporovima sa susjedima (sam je izjavio, da su mu na zatvorenom sastanku rekli da za sada od toga nema nista) -trazi da NATO osigura “no flight zone” nad Ukrajinom, cime bi poceo WWIII -trazi da se Rusija izbaci iz UN Vijeca Sigurnosti, sto je nemoguce po statutu UN, a zna svaki idiot, koji zna citati -trazi optuzbu Putina pred ICJ u Hagu. S kojim argumentima i kojim dokazima? -trazi direktnu dostavu aviona/oruzja sa teritorija NATO clanice (opet WWIII) -trazi novi klavir, na kojem tipke nisu tako tvrdo nastimane, jer ga je nakon onog slavnog nastupa bolio glavic Ja razumijem da je on samo istaknuto lice zapadnih zlocinaca… Čitaj više »

nessy
2 godine prije

USA nisu potpisnici konvencije kojom je nastao ICJ u Haagu. Dakle, bezgresne USA, mogu predlagati ‘sretne kandidate’, ali taj sud nije nadlezan za njih. I Izrael, po istom kriteriju (nisu potpisnici).

FATIH
2 godine prije

STARAC SENILNI.MJENJAJTE MU PELENE NA VRIJEME I MAZITE MU GUZU BEKUTAN KREMOM.
DAJTE MU KASASTU HRANU ZBOG UREDNE STOLICE.

Lucija, prva
2 godine prije

A i ti ćeš odgovarati.

Za sve što si napravio.
Na ovom svijetu.

abc
2 godine prije

Slava Rusiji !!!!
Ahmat sila !!!
Alahu Ekber !!

Partizan
2 godine prije

Mi ne vidimo ništa s ruske strane. Kako možemo mi sa strane donijeti bilo kakav odmjerni sud? Je li treba u to vjerovati kao u Boga? Ne, ja odbijam takav način presuđivanja. Ja sam gledao na livelike zvjerstva neonacista iz Azova i Ajdara, silovamja, mučenja i ubijanja zarobljenika iz Donjetska i Luganska, hvaljenje i inkriminirajuće izjave ukrajinskih soldata o silovamju Ruskinja, ali nisam vidio ništa istovjetno šta bi se moglo pripisati ukrajinskim Rusima i Rusima iz Rusije ni na zapadnim mainstream medijima. Sve šta imamo to je medijska propaganda kolektivnog NATO zapada. Imamo nekavu propagandu koja se isključivo širi preko zapadnih NATO medija. Neoliberali i demokrate su u ovih mjesec dana pogazile sve na čemu su gradile autoritativnost zadnjih 30 godina. Daj i drugoj strani da kaže svoje pa i u informativnoj sferi. Ako to ne daš, onda si sam sebe trajno kompromotirao. Gotovo da si priznao da je sve… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI