Krenula je bitka za Mosul

Napad drona, kamera, grad, avio napad
0
0

Iračke vojne snage su započele najveću vojnu akciju od svog postanka – oslobođenje grada Mosula od snaga koje kontroliše ISIS.

ISIL drži ovaj irački grad još od juna 2014. godine. U njemu je trenutno između tri i pet hiljada boraca. Iračke snage broje oko 272 hiljade vojnika, ali je samo dio njih spreman za ovu operaciju. Oko 18 hiljada dobro opremljenih pripadnika specijalnih jedinica će najvjerovatnije predvoditi operaciju. Dodatnih 20 hiljada boraca tzv. “plemenske milicije” je stavljeno pod komandu iračkog premijera. SAD su obećale vazudšnu podršku iračkim snagama te dodatnih 500 vojnika.

Kamikaza napada irački tenk

Očekuje se da će i Turska pružiti značajnu pomoć koalicionim snagama, s obzirom na to da oko dvije hiljade turskih vojnika na sjeveru Iraka obučava sunitske borce i iračko-kurdske snage poznate pod nazivmo Pešmerga upravo za ovu operaciju.

Ipak, postoje i izvjesni problemi u koordinaciji akcije. Verbalni sukob između iračkog premijera, Haidera Al-Abadija, koji vodi šiitsku iračku vladu i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prijeti da oslabi udarnu moć zajedničke akcije.

Sukob je nastao kada je Al-Abadi osudio najave iz Ankare da će i turska vojska pomoći u ovoj akciji. On je kazao da će irački narod “osloboditi svoju zemlju uz pomoć odlučnosti svojih ljudi, a ne pomoću video-poziva”, aludirajući na Erdoganovo obraćanje javnosti tokom pokušaja državnog udara u julu ove godine. Erdogan je izjavio da je uvrijeđen ovoj izjavom te da bi irački premijer trebalo da “zna svoje granice”.

Bitka za oslobođenje Mosula planirana je u vrijeme neposredno nakon nekoliko blijedih pobjeda koalicionih snaga, a ponajviše plemenskih milicija, nad vojskom koju kontroliše ISIL. Pobjeda bi značila i jačanju morala iračke vojske te njenom profilisanju kao vojne sile na koju se mora računati na bojnom polju.

Kako god bilo, ova akcija neće biti kratkotrajna, čak i ako se pokaže da je otpor boraca ISIL-a slabiji nego što je očekivano. Mosul je veliki grad pa će, u tom smislu, iračka vojska morati “očistiti” svaku kuću u svakom predgrađu u kojoj se kriju teroristi. Ovaj zadatak će biti dodatno otežan potencijalnim samoubilačkim napadima.

ISISPešmergaTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI