Bivši njemački kancelar poziva na diplomatsko rješenje ukrajinskog sukoba

Gerhard Schroeder
19 komentara

Berlin i Pariz bi trebali voditi put ka rješenju ukrajinskog sukoba putem pregovora, tvrdi Gerhard Schroeder, koji je bio njemački kancelar između 1998. i 2005. godine. Politički veteran također je odbio da se odrekne svog dugogodišnjeg prijateljstva sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dodajući da bi ga to moglo učiniti dobrim posrednikom u trenutnoj situaciji.

Schroeder je 2014. priredio rođendansku zabavu u Sankt Peterburgu, uz prisustvo ruskog lidera. Još 2006. godine postao je šef odbora dioničara Nord Stream AG, a kasnije je prihvatio i ulogu u upravnom odboru ruskog energetskog giganta Rosneft. Schroeder je podnio ostavku sa ove posljednje funkcije nekoliko mjeseci nakon što je sukob između Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022.

U intervjuu za Suddeutsche Zeitung objavljenom u četvrtak, 80-godišnjak je izrazio stav da je još uvijek moguće postići mirovni sporazum.

„Čvrsto sam uveren da je predsednik Putin takođe zainteresovan za to“,  pojasnio je Schroeder.

Bivši njemački kancelar rekao je za list da ne vjeruje da će se sukob proširiti dalje izvan Ukrajine, niti da će dovesti do upotrebe nuklearnog oružja.

On je također pohvalio njemačkog kancelara Olafa Scholza jer je odbio da Ukrajini pruži rakete dugog dometa Taurus. Međutim, prema mišljenju političara, Njemačka i Francuska bi trebale učiniti više na diplomatskom frontu kako bi prekinule krvoproliće. Schroeder je također izrazio oprezan optimizam zbog činjenice da se u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji sada govori o mogućim načinima izlaska iz ukrajinskog sukoba, kao što je zamrzavanje neprijateljstava.

U intervjuu za novinarsku agenciju dpa prošle sedmice, on je na sličan način naveo diplomatiju kao jedini izlaz iz krize. Govoreći o svojim ličnim vezama sa ruskim predsednikom, Schroeder je rekao: „Razborno smo sarađivali mnogo godina. Možda to ipak može pomoći u pronalaženju rješenja putem pregovora.”

Bivši kancelar je ranije pozvala na diplomatsku rezoluciju, tvrdeći da Zapadna Evropa “nije uspela” da iskoristi priliku da se založi za mir u martu 2022. tokom pregovora između Kijeva i Moskve u Istanbulu.

Otprilike u isto vrijeme, sam Schroeder je navodno otputovao u Tursku i Rusiju u “mirovnu misiju”.

Rusija je više puta tvrdila da je u principu spremna da se uključi u mirovne pregovore sa Ukrajinom. Prema Moskvi, Kijev i njegovi zapadni pristalice, međutim, postavljaju nerealne preduslove za razgovore.

Gerhard SchroedernjemačkaPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
22 dana prije

Uzalud.

Dante
22 dana prije

Bankarsko korporativno ropstvo
ne treba im vise predmet ukrajina
ciljevi su ostvareni
the end

Biti-ili-ne-biti
22 dana prije

Izgleda da smo jučer zaboravili “proslaviti” 75. rođendan NATO saveza.

Organizacija Sjevernoatlantskog saveza slavi svoju 75. godišnjicu eskalacijom posredničkog rata protiv Rusije u Ukrajini. Čini se da je Alijansa već ispunila svoju funkciju na prijelazu iz 80-ih u 90-e i obranila svoj “slobodni svijet” od “komunističke prijetnje”. Međutim, umjesto da se povuče, NATO je postao stup novog, zapadnocentričnog svjetskog poretka utemeljenog na zapadnim pravilima. Savez je iz vojnog bloka prerastao u učinkovitu političku strukturu.

NATO momci su sa 75 godina već vrlo stari i nemoćni i trebalo ih je davno poslati u penziju, pa na groblje.

zoran
22 dana prije

Pitaj svoju predhodnicu gospodju Merkel, koja je za saku dolara kao juda prodala Njemacku.

xyz
21 dana prije

Zašto nisu pozivali 2014….. Ološ pokvareni….

Schwarze Hunderte
21 dana prije

Sadašnji Njemački Kanzler … Dao ” Fuß u butt 🤣” onom Macaroniju od Francuzke nakon što je Bundestag donio odluku ” da umiješanost , druge zemlje , članice NATO na treću teritoriju NE NALAŽE angažiranje Bundeswehr 💥 ” plus da Njemačka NEČE isporučati Taurus rakete Ukraine 🤷 plus iz kompanije , koja proizvodi rakete Taurus potvrdili reči Njemačka Kanzlera navodom DA NITI IMAJU NOVIH NARUDŽBI TAURUS OD STRANE BUNDESWEHR 🤣 ! Dakle Macaroni … Vidi sa Estoncima , Sjevernim Makedoncima i Crnom Gorom … Da pojačaju hebI ga !!! Article Five Damn It !!! Oh ! Zaboravih ! Eno mu i Britanci sada hebu mater🤣 , panic in the disco 🤣 ne znaju što će i kako prema kontinentu ak Rusi , ponovno uđu u Francuzku a i onak , bijedno stoje sa Ruskom Ćirilicom da sad pod stare dane uče … Bem ti takovi život ! PLJUC 😈

Nihilista
21 dana prije

Što se zeznu da se registrova. Ali nema veze. Imate sada mejl i to je zafrkano. Valja sada sve ponovo iz početka. Mejl je u svemu glavni.

Rudar
21 dana prije

Jedino diplomatsko riješenje, vlasti u Kijevu potpisuju bezuvjetnu kapitulaciju.
U roku goidne dana ukrajina se razoružava, Ruska vojska potpuno povlaći, bez oružija i novonastale Republike koje su se udružile sa RF.
Jedini izuzetak razoružanja ostaje Krim.
Rat gotov.
Za što ste ginuli to pitajte zapadne partnere.

abc
20 dana prije

Rusi su mirno rješenje nudili deset godina, pa se je zapad opijen svojom moči na sve to oglušio. Podcjenjivanje Rusa če zapad veoma skupo koštati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI