Bivši predsjednik Kirgistana optužen za ubistvo policajca

Almazbek Atambajev Kirgistan bivši predsjednik
0
0

Protiv bivšeg predsednika Kirgistana, Almazbeka Atambajeva, podignuto je nekoliko tužbi među kojima i ona o ubistvu pripadnika specijalnih jedinica, rekao je šef odeljenja u kancelariji generalnog tužioca Kirgistana, Zamir Beišekejev na konferenciji za štampu održanoj u utorak.

Prema njegovim rečima, bivši predsednik je optužen za upotrebu sile protiv službenih lica, organizovanje masovnih nemira i uzimanje talaca.

Operacija hapšenja bivšeg predsednika, koji se susreće sa optužbama za korupciju nakon što mu je oduzet imunitet, provedena je od strane kirgistanskih specijalnih snaga i trajala je skoro 24 sata.

Prilikom operacije službenici policije su se suočili sa snažnim otporom Atambaievih pristalica koji su se okupili oko njegove rezidencije u naselju Koi-Tash. U operaciji je poginuo jedan vojnik specijalnih snaga, dok je preko 100 ljudi zadobilo povrede.

Predsednik Kirgizije Sooronbai Jeenbekov rekao je da je Atambaiev prekršio ustav zemlje pružajući oružani otpor prilikom njegovog hapšenja.

Bivši predsednik je priveden u pritvor do 26. avgusta. Atambaiev je obavljao funkciju predsednika Kirgistana u periodu od 2011. Godine do 2017. Godine. Bio je prvi šef države koji je odstupio nakon što mu je istekao prvi mandat na vlasti. U proleće 2018. godine Atambaiev je priznao da ima snažne razlike sa aktuelnim predsednikom Soronbajem Žeenbekovim.

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.