fbpx

Bivši ruski ministar financija objasnio koja Putinova odluka je spasila rusko gospodarstvo

Putin i Kudrin

Nakon velike godišnje konferencija za novinare 2019. ruskog predsjednika Vladimira Putina, bivši ruski ministar financija objašnjava koja odluka je bila presudna za spas ruskog gospodarstva.

Odluka Vladimira Putina o stvaranju pričuvnih fondova prije deset godina “spasila je rusku ekonomiju”, rekao je bivši ministar financija Aleksej Kudrin.

Bivši ruski ministar financija i aktualni predsjednik Revizorskog suda Aleksej Kudrin, dugogodišnji bliski suradnik Vladimira Putina, prepričao je ovu ključnu odluku koju je donio potonji 2008.

“Želim reći da je on možda jedina osoba koja je, suprotno stavu mnogih drugih, podržavala stvaranje Stabilizacijskog fonda, zatim Rezervnog fonda i Fonda za dobrobit koji su igrali presudnu ulogu tijekom krize 2008-2009. godine. U mnogočemu je to njegova zasluga, jer iako smo o tome zajedno razmišljali, on je kreiran zbog političke volje Vladimira Putina“, izjavio je za ruske medije Aleksej Kudrin.

Za Alekseja Kudrina, uspostava dotičnih fondova “igrala je presudnu ulogu u očuvanju zdrave ekonomije i socijalne potrošnje”.

“U Rusiji se plaće nisu smanjile, a mirovine su se čak udvostručile tijekom ovog razdoblja krize. To je vrlo važno”, završava Aleksej Kudrin.

U vrijeme krize značajna su sredstva stavljena u Stabilizacijski fond, a vlada je 2008. odlučila podijeliti ga na Rezervni fond i Nacionalni fond za dobrobit. Ovim sredstvima vlasti su uspjele održati gospodarstvo i ispoštovati sve proračunske obveze. U 2018. godini rezervni fond potpuno je iscrpljen i prestao je postojati.

Trenutno vlasti sve dodatne prihode od nafte i plina preusmjeravaju u fond za socijalnu skrb, svojevrsni “sigurnosni jastuk”. Prema Ministarstvu financija, 1. prosinca, u njemu se nalazi 111,7 milijardi eura.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

Ruski stabilizacijski fond se nije punio prodajom ruske pameti po svijetu, već prodajom onog što im je bogomdano – energenata, nafte i plina. Putinova veličina je u tomu što nije prihode od te prodaje razdijelio narodu, kao što je to učini Chavez (i tako kratkoročno podigao standard stanovništvu da bi nakon prve krize propali), već izdvajao u fond, znajući da valja štedjeti u doba debelih krava, da bi imao za doba kad će biti mršave.
Ruska pozicija je relativno stabilna, na prostoru od 17 milijuna km2 je jedva 160 milijuna ljudi. No, valja taj prostor i obraniti od stalno prisutnih hijena. Zato ne čudi to što se Putin okrenuo razvoju vojne industrije (koja opet za sobom vuče ostatak ekonomije) i tu stekao značajnu prednost. Osim energetske samodostatnosti, postigao je i prehrambenu, monetarnu te osigurao zemlji neovisnost o američkim sankcijama bilo koje vrste. Mogli bismo reći da je Rusija pod Putinom jedina suverena država na svijetu i ne bismo lagali.
Rusija je blagoslovljena postojanjem Putina pa se dio tog blagoslova prelio i na ostatak svijeta ( u vidu kočenja američke ekspanzije i dominacije).

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Kada je došao nije ni imao šta podeliti narodu, iz ničega je stvorio nešto.

Pink Panter
Gost
Pink Panter
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Slično kao drug Tit.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Ne bi ti bio ti da ne uvališ svoju šporku propagandu unutra.
Venezuela nije u problemima zbog nekog razdijeljenog novca, već zbog ekonomskog rata kojeg protiv njih vode tvoji ljubljeni stvaratelji duga iz washingtona.
Chavez je uložio puno i u infrastrukturu, i u super opremljenu vojsku, i u socijalne projekte. Da se lihvarske hijene iz D.C.-a nisu okomile na njih sankcijama i terorom, do sad bi odavno prestigli standard u usa.
Zato ne lupetaj gluposti fabijane, može?

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Tačno.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Lažeš Ivo kao i obično! Nije Venezuelu pokopao nikakav “ekonomski rat” nego način na koji je Chavez vodio tu zemlju a “svjetli uzor ” u svemu mu je bila Kuba. Svi ti socijalistički satrapi bili su fascinirani Fidelom Kastrom i kako kaže narodna poslovica, ako slijediš muhu, odvešće te na go”no! Dalje, zašto se je tja Chavez na svaki način nastojao posvaditi sa Sjedinjeni državama i slično tvojim metodama na ovom portalu, on je na svakom međunarodnom zasjedanju na kojem su bili prisutni on i Bush mlađi on ga je naj primitivnije izazivao, nazivao ga je imenom “mister opasnost” i govorio da oko Busha sve smrdi po sumporu i ostale fore. Kakav je to diskurs bio, vrijeđati predsjednika jedne takve države kao što su SAD i to javno pred cijelom punom dvoranom drugih državnika i vođa iz cijelog svijeta. Još je on dobro prošao jer Bush ml. je bio ovca, ali da je to bio na pr Regan, Dobio bi Chavez i njegovi takvu lekciju, da je 100 godina ne bi zaboravio. Još nešto je pripomoglo k propadanju te inače bogate države Venezuele, a to je bila Ghavezova vrlo izražena kleptomanija. On je svojim rođacima a pogotovo članovima svoje uže porodice napunio račune u Švicarskoj milijardama dolara i ne iznenađuje me podatak, da je njegova žena, koja inače ne živi više u Venezueli sada “teška” više od 4 milijarde dolara. A koliko je novca i nafte, poklonio Kubi, to samo Bog zna ali kako kažu neki podaci, jako mnogo i ti mi sad tu prodaješ tu svoju nakaradnu istinu i optužuješ neke izmišljene vanjske neprijatelje za propast Venezuele. To je pravo čudo, ali u negativnom kontekstu, kako su ti ljevičarski kleptomani i satrapi uspjeli srozati tu potencijalno bogatu i prosperitetnu državu i to u relativno kratkom vremenu, a o ovoj “šoferčini Maduru uopće ne treba gubiti riječi. O njemu samo sve naj gore. On je destruktivniji od svake prirodne katastrofe i do kraja je osiromašio Venezuelu. povezao se je s malignim režimima Kinom i Rusijom i tko god je bio s njima povezan nije na nijedan način prosperirao, nego je propao do kraja, morao je kupovati velike količine nevrijednog oružja koje su mu utrpavali, kako bi popravili svoje proračunske bilance i kako kažu Srbi, prosto ne mogu da poverujem kako je to moguće i da to nema nigde više na svetu. Jedina zemlja u svijetu, koja ima najveće zalihe nafte od toga nije uspjela stvoriti barem nekakvo minimalno blagostanje za svoj prilično brojni narod a i što su stvorili s tim svojim čudnim socijalnim programima radili su selektivno i pobrinuli su se isključivo za svoje pristalice i njihove pristalice su bile onaj reprezentativni manji dio naroda, kojega su oni pokazivali svijetu i hvalili se kako su tobože uspješni a ostala većina naroda živjela je u krajnjoj bijedi i oskudici. Kini i Rusiji je sasvim svejedno što će biti s tim narodom, oni će ga ako ustreba i pobijati i bombardirati, samo da njihov Maduro po svaku cijenu ostane na vlasti.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Jack


Otkud ti podatak da Chavezova žena ima – 4 milijarde? 😲
Nekoliko milijuna ili desetaka milijuna lako je hapiti i politici, ali, – milijarde…

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

O tome se je raspravljaslo čak i na ovom portalu i spominjale su se 4 miliarde na njenim raćunima u ššvicarskoji Španiji!

Jomla
Gost
Jomla
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Pust ga Lucija, samo lupeta. To si do sada mogla i sama vidjeti…

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Jomla

Tačno je i to!

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

@Lucija,
postavljaš đekiju pitanje na koje očekuješ smisleni odgovor??
Hahah, pije se žestica danas, priznaj… 😁😀😂

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Đeki, u kućicu i ne kevći. Idemo!

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Rusija planira drzavne rashode sa kalkuliranom cijenom nafte od 40$. Ako cijena ide gore, (a uglavnom ide) sva razlika ide u navedene fondove. Problem nastaje, kada cijena padne na 20-40$, kao u jednom periodu (1990-2000), a tada jos fondovi nisu postojali. Kao sto je naveo Sinisa, iz nicega je stvorio nesto. Kad je nastupio 2000. godine, i danas, Rusija je druga zemlja. Napravio je reda medju oligarsima, sto je najvaznije, na tome se i dalje radi. Danas oligarsi, barem, novac drze u Rusiji, (rekao je V.V. da ako najbogatiji drze novac vani, da to salje losu sliku). Trudim se ne idealizirati, ali, taj je covjek dosao Rusiji, kao malo vode u pustinji.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije

Ključna odluka je putinov obracun s neoliberalnim krvopijama i cionstičkim oligarsima .. Kad je glavnina bande rastjerana sve ostalo je išlo puno lakse , rusija je bogata zemlja i to im je dalo sigurnost i zamajac da sva njihova pamet i učinkovitist dodje do izražaja.. Od drzave u rasulu stvorena je vojna, ekonomska supertvrdjava

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Welcome back!

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Putin je tom svojom nepromišljenom odlukom, da pripoji Krimski poluotok, koji po svim kriterijima političkim i geograskim pripada Ukrajini, daleko više naštetio Rusiji, nego što joj je time pribavio nekakvu korist. Ako je i bila neka korist, onda je šteta bila višetruko veća i posljedice te njegove odluke Rusija još uvjek trpi i trpjet će još dugo, dugo vremena. Kad se samo zbroje te silne milijarde dolara koje je Rusija izgubila zbog međunarodnih sankcija, vidimo da se radi o astronomskim iznosima i s tim novcem bi Rusija daleko više profitirala, razvila gospodarstvo, negoli što je pridobila aneksijom Krima. Nije posrijedi samo novac, nego je time nanesena golema šteta ruskom međunrodnom ugledu i to što je putim tim gestom pridobio nekoliko postotaka na popularnosti unutar Rusije, je previsoko plaćena cijena za sve što je aneksijom Krima izgubljeno. Rusija se je time samoizolirala i bila je prisiljena približiti se Kini i postati njenim trabantom koji polako pridobiva status nekakve polukolonije. Putin je prije toga bio miljenik zapada i da je tako ostalo, ne bi mu trebalo sve to silno naoružanje i sadašnja vrlo vjerovatna trka u naoružanju sa zapadom, ali i sa Kinom, koja sve više jača u svakom pogledu i već u mnogim aspektima vojne moći nadilazi Rusiju, a u gospodarkom pogledu ju je već odavno ostavila za sobom. I ovaj novi dugaćki most, čemu će služiti? Što če se tako vrijednog prevoziti tom željeznicom? Taj most se neće financijski amortizirati ni za 100 godina, nego on u stvari predstavlja gradbeni terorizam jer ometa legitimno i legalno pravo Ukrajine, do nesmetanog izlaska na otvoreno more i time su Rusi jako pogodili neke ukrajinske luke i skoro im onemogućili normalno poslovanje. Kako bi bilo, da jednog dana Turska kojoj na čelu više ne bude ruski prijatelj Erdogan Rusima počne na isti način ometati prolazak kroz Bospor i Dardanele?

Domacin
Gost
Domacin
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Koliko demagogije u jednom postu, za ne povjerovati da jos ovakvih ima.
Sigurno bi Rusiji vise odgovaralo da je Krim ostao u Ukrajini i da je sad na Krimu americka baza. Sve te silne milijarde koje je Rusija ‘izgubila’ nisu nista koliki je strateski znacaj Krima.
Nije rusija bila izolovana prije Putina i tad je ekonomija o kojoj trubis bas cvjetala, zaboravio si da spomenes.

istina boli
Gost
istina boli
11 mjeseci prije
Reply to  Domacin

Domacine moj,
To se tako ne radi. Gubis vrijeme na jackove debilane. Kako trebas ubuduce?
Tko je to? Ah, jack. Pljus minus, kakvo citanje…..idemo dalje
Comprende amigo?

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Ti nisi normalan..

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Normalno, da nije normalan. To smo apsolvirali. To je jasno svakome osim njemu.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Da Putin nije “pripojio” Kkim, sada bi tamo bile USA podmornice i razaraci i suncali bi se americki mornari. Je li jos mislis da je pogrijesio?

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  nessy

Ma nemaš ti pojma o geopolitici!

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

đeki, prošetali smo te, istrčao si se, vrijeme je za kućicu. Idemo, odmah!!

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Jack…imaš jedan iz geopolitike.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
11 mjeseci prije

Meni nije jasno da je amerima Rusija iz 90tih prihvatljivija od danasnje Rusije.Boljs im je zemlja koja se raspada i gdje si potencijalno mogao kupit atomsko oruzje nego uredena

njofra
Gost
njofra
11 mjeseci prije
Reply to  Kurjaca

Kurajca lopovi, konjokradice, lovokradice love u mraku, mutnoj sredini, haosu.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Kurjaca

Nešto ću ti reći! Rusija jest bila u velikim problemima za vrijeme Jeljcinove vladavine, ali za to ne može kriviti Ameriku niti bilo koju drugu zapadnu zemlju nego su se sami uvalili u probleme i to je bila posljedica raspada sovjetskog imperija. Zapad je na sve naćine pomagao Rusiji, u hrani i u svemu drugomu jer je doslovno raspadala i svi su se bojali, što će biti s njihovim nuklearnim oružjem? Amerika im je svake godine donirala nekoliko milijardi dolara, koiji su bili malo vredniji negoli danas, da se riješe nuklearnog otpada, starih nuk. pdmornica i njihovih izsluženih reaktora, koji su prijetili katastrofom. Amerika ni na koji način nije iskoristila takav položaj Rusije, da bi je razbila podkopala na bilo koji način . Čak su te dvije države došle na takvu razinu povjerenja, da ni jedna američka ICBM raketa a isto tako ni ruska više nije bila naciljana na ciljeve u americi ili Rusiji. Putin je bio sposoban državnik ali po svjedočenju nekih koji su ga poznavali i vrlo tašt čovjek. Njegov veliki uzor je bio ruski vladar Petar veliki i Putin je sanjario, da i on nešto osvoji, kako bi se upisao u povijest.Kako kažu govorio je, da bi dijelove finske opet trebalo pripojiti k Rusiji, maštao je da opet načini nekakvu repliku bivšeg SSSR-a makar i u okrnjenom obliku i on je raspad SSSR-a i Varšavskog sporazuma smatrao velikom greškom u prvom redu je za to krivio Mihaila Gorbačova.

njofra
Gost
njofra
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Da Jack. Svakog lopova, ubojicu je rodila neka majka.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Gorbačov je izdajničko smeće, koje je trebalo osuditi i i streljati, to nije sporno. Svi izdajnici trebaju biti pogubljeni bez milosti. Zapamti to, đeki.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Zajedno s tobom!

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Đezvarijo, nešto su vam bijedni komentari i po formi i po sadržaju! Nekako ste izgubili komentatorski žar ili je brlja prestala djelovati- Nije to dobro za ovaj portal i svi vi ste po tom pitanju nekorisni i zreli za otpad. A i ti ivo, postao si kao pokisli cuko, bez životne snage kojemu samo treba milosrdna injekcija veterinara ili šinter, da ga umlati i zakopa u neki zabačen kut bez oznaka. Ajde malo još laj i kevkaj dok imaš priliku a poslije…..+++

tvingo
Gost
tvingo
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Jacksone to što se ljudi ne žele namudravati sa tobom ne trebaš uzimati za svoju intelektualnu pobjedu ,ima usred blagdana što koristnije da se radi, ti si prijatelju ionako beznadežni primjer zato nastavi sanjat svoje snove …

Zvrk
Gost
Zvrk
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Džeče, ti si mi najdraži trol.

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
11 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

Ja najviše volim Burta. Burte, javi se, i razveseli mi dan

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Kurjaca

Da, lesinari su razvlacili ostatke SSSR-a, nanjusili su prebogat plijen, i ovo sada su shvatili kao licnu uvredu.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije

Eh, ovaj Kudrin je stari ogranak cionista, ali ga Putin uvijek drzi tu negdje 🙂
Prijatelje drzi blizu – a neprijatelje JOS blize! 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik