fbpx

Bliski istok: Sve strateške poruke operacije „Mučenik Sulejmani“

Iranski odgovor na američki napad

Protekla dva dana smo izvještavali o iranskoj osveti zbog likvidacije iranskog generala Sulejmanija i zapovjednika šiitske armije u Iraku Abu Mahdi Al-Muhandisa. Vijesti su se u medijima objavljivale iz minute u minutu i ovaj je iranski odgovor bez sumnje pokazao koje su „crvene linije“ Teherana. Sada znamo nešto više o napadu, ali i njegovim posljedicama u geopolitičkoj areni.

Prvo, Iran je za napad koristio balističke rakete „Fateh 313“, koje su pogodile dvije vojne baze u Iraku u kojima su bile koncentrirane značajne američke snage, zajedno s drugim saveznicima koji se sada „privremeno“ povlače u Kuvajt. Izravni iranski pogoci su bili osveta zbog američkog atentata na Iransku revolucionarnu brigadu i zapovjednika njenih Quds snaga generala Qassema Sulejmanija i njegovih suradnika, koje je američki bespilotni zrakoplov prošlog tjedna ubio na aerodromu u Bagdadu.

Strateške poruke odmazde

Iranska odmazda nosi nekoliko strateških poruka Bliskom istoku za ovu 2020. godinu i još mnogo godina koje slijede. Koje su to poruke? Što će biti od otvorenog napada Irana na najmoćniju pojedinačnu vojnu silu svijeta?

Visoki iranski dužnosnik kontaktirao je iračkog premijera Adela Abdula Mahdija iza ponoći kako bi ga obavijestio da se Iran odlučio osvetiti se za atentat na svog generala. Iran je rekao da će pogoditi mjesta gdje su koncentrirane američke snage u Iraku, bez udara na iračke snage.

Premijer Adel Abdul Mahdi, prema dobro informiranim izvorima iz Bagdada, odgovorio je da “ovaj čin može donijeti pogubne posljedice za Bliski istok i da Irak odbija postati teritorij na kojem će se voditi američko-iranski rat”.

Elijah Magnier koji radi za kuvajtsku medijsku kuću Al-Rai, tvrdi kako mu iranski dužnosnik odgovorio Mahdiju: “Oni koji su započeli ovu spirali nasilja su SAD, a ne Iran. Odluka je donesena.”

Premijer Adel Abdul Mahdi je informirao američke snage o iranskoj odluci. SAD su proglasile izvanredno stanje i uoči napada upozorile sve američke baze u Iraku i regiji.

Međutim, Iran je odlučio bombardirati najznačajniju američku vojnu bazu u Iraku, Ain Al-Assad, gdje je samo u posljednja dva dana američka komanda okupila najveći broj snaga. Mnoge američke baze, posebno u područjima koja su pod šiitskim nadzorom i oko Bagdada, evakuirane su posljednjih dana iz sigurnosnih razloga prema Ain Al-Assadu, bazi koja ima protunuklearna skloništa.

Ain Al-Assad se nalazi u pustinji Al-Anbar, blizu iračko-sirijske granice. To je ista baza iz koje su poletjeli bespilotni zrakoplovi koji su ubili generala Soleimanija i njegove suradnike i prijatelje u bagdadskoj zračnoj luci. Iran je također bombardirao i američku bazu u Erbilu, u iračkom Kurdistanu.

Iran je kopirao stil kojim Amerikanci koriste u komuniciranju svojih odluka. 30. prosinca 2019. američki ministar obrane Mark Esper kontaktirao je iračkog premijera Mahdija i obavijestio ga, ne pitajući njegovo dopuštenje, kako SAD namjeravaju bombardirati iračke šiitske milicije Hashd Al-Shaabi armije. Uništeno je pet baza iračkih milicija na granici sa Sirijom, pri čemu je ubijeno i ranjeno 79 časnika Hashda, savezne policije i iračke vojske.

Mark Esper je dao vrlo malo vremena, oko pola sata, iračkom premijeru da obavijesti svoje snage. Isto toliko je Iran dao vremena Mahdiju i obavijestio ga je pola sata prije bombardiranja američkih snaga i lansiranja oko 16 moderniziranih raketa “Fateh 313” na baze u Anbaru i Erbilu.

Irak je trenutno izgubio suverenitet

U određenm smislu, Irak je u iransko-američko sukobu izgubio suverenitet, ali zato sada može povratiti punu kontrolu nad svojom zemljom, jer je to moguće samo kad američke snage napuste Irak, kako je odlučio irački parlament.

Odluka je došla kao odgovor na atentat na generala Sulejmanija, koji je u Iraku došao kao diplomatski izaslanik. Sulejmanija je iračka vlada službeno pozvala 2014. godine kada je Irak tražio od Irana da pošalje 100 iranskih savjetnika u Irak za borbu protiv ISIL-a. Imao je irački imunitet i vodio je iransku obavještajnu ćeliju u Bagdadu, nedaleko od američke ambasade, gdje je u poznatom operativnom centru surađivao s ruskim, sirijskim i iračkim dužnosnicima. Bio je diplomat s diplomatskom putovnicom i zatraženo je da se sastane s iračkim premijerom sutradan u 08:30 po lokalnom vremenu „da primi poruku od Saudijske Arabije“.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi je pristao igrati posredničku ulogu između Irana i Saudijske Arabije i bio je posrednik iranske mirovne inicijative upućene arapskim čelnicima. Sulejmani je stigao u Irak nakon zahtjeva predsjednika Trumpa za smirivanjem napetosti s Iranom. Bilo je to putovanje s više zadataka.

Poruka Kurdima

Iran je koristio svoje precizne rakete i kada je bombardirao ISIL i položaje kurdskih separatista u Kurdistanu 8. rujna prošle godine. Tada su rakete Islamske Republike postigle željeni cilj. Iran je u ovom napadu upotrijebio svoje precizne balističke rakete sa snažnim bojevim glavama, ali s ciljem, da izbjegnEe žrtve, čime je poslao jasnu poruku predsjedniku Donaldu Trumpu.

Ovaj detalj će ostati misterij. Iran tvrdi da je likvidirano 80 američkih terorista, a SAD da nije poginuo nitko. U  priopćenju lokalnih medija iz Anbara se navodi kako je američka zrakoplovna baza od Iraka zatražila hitnu medicinsku pomoć i da su u bazu poslani helikopteri za evakuaciju ranjenika. Koliko ih je bilo i je li ih bilo, to se ne zna.

Iranci ne samu da nisu koristili projektile iz podzemnih silosa, već su i postavili na otvorenom i rekete su koristile kruto gorivo. Iran je dao manevarski prostor za deeskalaciju, jer bi eskalacija sukoba Bliski istok bez sumnje odvela u rat.

Predsjednik Trump je napao iranske vlasti i tvrdio „kako je morao reagirati atentatom na generala“. Ako prihvatimo činjenicu da je Iran vjerojatno pretjerao s brojem američkih žrtava, „80 likvidiranih američkih terorista“, to je bila poruka

koja je potvrdila za domaće javno mišljenje i iranski patriotizam koji je eksplodirao u čast generala Sulejmanija. Ali ne samo to, već je to bila i poruka za prikupljanje javne podrške Teheranu u slučaju američke odmazde, koja bi tražila daljnje iranske odmazde koje bi mogle voditi ratu.

Iranska poruka upućena je i američkim biračima, koje se želi podsjetiti da je Trump obećao da za vrijeme njegova mandata američki vojnici neće biti u opasnosti. Umjesto toga, on riskira živote tisuća vojnika u jednom napadu ili sukobu s Iranom i njegovim saveznicima na Bliskom istoku, prije svega zbog interesa Izraela, jer SAD više ne trebaju bliskoistočnu naftu, jer je i same proizvode, kao što je podsjetio Trump.

Iran je odabrao kao metu i američku bazu u Erbilu, čime je poslao jasnu poruku. Prema iranskim dužnosnicima, namjera je da SAD shvate da u slučaju da odluče napustiti južni Irak i okupiti se na sjeveru u kurdskoj regiji, američka prisutnost u Kurdistanu je jednako na dometu iranskih projektila i da američki vojnici neće biti sigurni nigdje u Iraku.

Američka protuzračna obrana

Iransko raketiranje otkriva da su američke rakete za presretanje u Ain Al-Asadu bile neaktivne i da je drugi veći napad, preciznijim i moćnijim projektilima, mogao  uzrokovati masakr. Dovoljna bi bila politička odluka i Iranska Revolucionarna garda bi umjesto raketa „Fateh 313“ koristila puno moćnije i razornije projektile iz svog arsenala

Ovo je drugi odgovor na atentat na generala Sulejmanija. Prvi je došao iz iračkog parlamenta, čija rezolucija poziva na povlačenje svih stranih snaga iz zemlje. Drugi je potekao od predsjednika Hassana Rohanija koji je rekao: “Uspjeli ste odsjeći ruke Qassema Soleimanija, a mi ćemo vama odsjeći noge i istjerati vas s Bliskog istoka.”

VIDEO: Snimke štete u bazi Ain- Al-Asad koje su objavile američke medijske kuće

Ovo sigurno nije posljednji iranski udar na američke snage na Bliskom istoku i nakn toga je iznova granatirano područje američke ambasade u „Zelenoj zoni“ u Bagdadu, vijest koji su američki dužnosnici i mediji gotovo zanemarili, jer je bilo „samo materijalne štete u blizini ambasade“.

Ali ako se predsjednik Trump odluči suzdržati od novih napada, Iran više neće izravno udarati američke snage, niti će priznati da stoji iza njih. Ali ne treba misliti da će Iran i njegovi saveznici prestati uznemiravati američke snage, ako ostanu u Iraku.

Poruka Izraelu

Izraelu je poslana još jedna poruka i to imenovanjem novog zapovjednika Quds snaga IRGC, Ismaila Qaanija, koji se susreo sa svim palestinskim skupinama u Teheranu. Prema izvorima s tog sastanka, Iran je obećao “neograničenu podršku svim palestinskim skupinama kako bi one postigle svoj cilj”.

Iran je u stvari i rekao “kako je Izrael je u partnerstvu sa Sjedinjenim Državama sudjelovao u atentatu na Sulejmanija”.

Novi Pearl Harbor

Čini se da je kraj vremenu kada su SAD mogle napadati suverene nacije bez odgovora. Takoreći od Pearl Harbora, ovo je prvi put da je dna država otvoreno priznaje da stoji iza napada na američku bazu. Rat u Vijetnamu je bio nešto drugo, iako se smatra sukobom između dvije države. Ova teška i složena situacija može se okončati samo potpunim povlačenjem američkih snaga iz Iraka. Samo ovaj korak, kojeg je irački parlament i službeno zatražio, može poštedjeti živote američkih vojnika.

SAD mogu koristiti samo nebo Iraka i ne mogu se služiti bilo kojim kopnenim rutama. Ali to je kretanje u otvoreno neprijateljskom okruženju u Iraku u kojem je svaki američki vojnik, časnik ili diplomata potencijalna meta.

Nakon najave nekoliko militantnih skupina u Iraku da će to i učiniti, jasno je da u toj zemlji više nema sigurnog mjesta za američke snage. Atentat na Sulejmanija zatvorio je sve puteve ovoj američkoj administraciji za bilo kakve pregovore s Iranom. Ovdje se sada postavlja pitanje koje sile čekaju i rade na tome da popune vakuum kada odu Amerikanci? Rusija i Kina, naravno. Iran je ionako susjedna zemlja i ne mora biti dizati razinu vojno-tehničke suradnje sa susjednom zemljom. Za Teheran je cilj, što je i rekao, da Amerikanci odu iz regije i kasnije mu se otvaraju brojni putevi u području ekonomske suradnje i jačanja bilateralnih odnosa u svim područjima, jer u Iraku ionako ima lokalnih 150 000 boraca i nema potreba iritirati onaj dio iračkog društva, sunite i manji dio šiita, koji ne želi vidjeti iransko vojno prisustvo u zemlji. Rusija i Kina će biti više nego dobar jamac iračke sigurnosti, što je scenarij kojem je očito sklon i Teheran.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
67 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Odličan spisak želja i zahtjeva , sad još ostaje Iranu da uzme Rusiju pod ruku i na dogovore s trampom.. Lets make a deal or lets fight a war… I to što prije ! Situacija je kao stvorena za eskalaciju , a neko treći je obično sasravni dio jednadzbe i… Pročitaj više »

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Evo to da su Amerikanci znali gde i kad ce bit napad rekao sam vam prvi dan. Nije bilo ni jedne Americke zrtve kao sto su vecina ovde i Iranci tabunjali, propaganda za svoju javnost. Nisu Ameri dobili informaciju od Mahdija jer imaju svoje sisteme za detekciju kao sto imaju… Pročitaj više »

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

I sto ce se dogoditi kad Amerikanci napuste Bliski istok?Poteci ce med i mleko,kuce ce se pravit od cokolade,prozori od marmelade,radi ce tko sta hoce i rasti ce juzno voce,a svijet ce dobiti novo carstvo u kojemu stanuje ljubav ,sloga i drugarstvo.

shumadinac
Member
shumadinac
1 godina prije

Konfuzna situacija, zar ne? Politika Iraka je kristalno jasna, što se Irana tiče neki podaci su kontradiktorni ali je namera očigledna. Za Vašington bi se najtačnije moglo reći da je zbunjen, paralisan. Više puta sam pisao o ovome, sada se na isto vraćam jer su nedavna dešavanja samo potvrda rečenog.… Pročitaj više »

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Tesko da ce Ameri prekinuti svoje prisustvo u Iraku(iz vise razloga koje svi znamo pa da ih ne nabrajam),e sad da li ce biti primorani to je vec druga stvar. Sigurnost im je mnogo slabija sada ali uprkos tome I zvanicnoj deklaraciji Irackog parlamenta,misljenja sam da ce se tu kao… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Vodila se dosta velika rasprava oko raketa Fateh 313 Zavladalo je prilično veliko iznenađenje oko rezultata ovog napada jer po svemu sudeći tristotrinajstica ima pinpoint mogućnosti . Iranci su izgleda riješili navođenje u završnoj fazi leta. Npr. Tochka-U ima CEP od 70 metara, Fateh 110 od 250metara i odjednom Fateh… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Wašington je već puno izgubio , izgubiće još malo a moze izgubiti i sve (onda gube i svi ostali ) , smanji malo doživljaj..

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

“Međutim, na društvenim mrežama su se pojavile informacije kako je nekoliko helikoptera Hitne pomoći Crvenog polumjeseca hitno sletjelo i odletjelo iz baze nakon napada”. U nekoliko helikoptera su stigli upakovati 80 mrtvih i 200 ranjenih????? Tek tako zataškati, svejedno o kome je riječ, 80 mrtvih i 200 ranjenih u jednom… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

To što neki misle i pišu u novinama da ne trebamo činiti nešto što bi naljutilo Ameriku je potpuno pogrešno i u suprotnosti je s kur’anskim ajetima“, zaključio je ajatolah Sayed Ali Hamnei”… Od pokretanja oružanog sukoba pa do njegovog okončanja, odnosno ostvarenja cilja zbog koji je isti i pokrenut,… Pročitaj više »

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Napad na USA baze bez odgovora,a još gore bez PVO.,USA ide iz Iraka a moć na BI će biti simbolična.Sljefeći korak ako se ne popuste ssnkcije je rasturanje ekonomije zapada jer nemaju više šta izgubiti.Rudima i Kini treba vjerovati isto koliko i EU prstom oni neće mrdnuti.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Ne znam više zaista što se čeka, ako ovim nisu stvoreni svi preduvjeti i pretpostavke za daljnje napredovanje iranske vojske, ne znam kada će biti. Pa do kada više, “ovim je Iran odaslao USA takvu i takvu poruku, zatim Izraelu takvu i takvu poruku, Kurdima tu poruku”. Kakve poruke, šta… Pročitaj više »

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Sve ovo zvuči moćno, kao Iran im je pokazao, Iran se ne boji, Iran će se osvetiti…. U svakom slučaju pokazali su da imaju velike reproduktivne organe i jebeno dobre rakete, a kako će Amerika odgovoriti, ostaje za vidjeti. Čisto sumnjam da će Ameri podviti rep i otići. Mislim da… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Stanje onakvo kako ga ja vidim, ključevi rata su u Iranskim rukama. Nikakve tu dramaturgije ni konfuzije nema, i stanje je kristalno jasno.USA, prihvata svaku opciju koju im ponudi Iran., sto se Pentagona tiče najbolja bi bila ratna opcija, Trumpova opcija su ekonomske sankcije.Trump je do sada bezbroj puta ponovio… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Što bi se reklo: “Čuvaj se iranske osvete”. To bi bilo nešto kao Pirova pobjeda.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Koja priča. Rusija je dobila Siriju, odnosno dio koji joj je trebao. Kini treba nafta, a ne nekakva jamstva. Jedino što je Iran višak. Zaključak parlamenta je da Irak moraju napustiti strane trupe i suspenzija Sporazuma sa Amerima. Raketnim napadom jedino je Iran dobio protest da krši suverenitet Iraka. Što… Pročitaj više »

najnoviji, lazni forum nejm
Gost
najnoviji, lazni forum nejm
1 godina prije

Izgleda da opet nece biti rata. Ts, bas smo razocarani.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Samo budala ubija u ime religije.Cujem daje i u Bosni seto.Sigurno je doso istrazivati piramide.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

“..Irak odbija postati teritorij na kojem če se voditi američko-iranski rat” govori premijer. Gluhi ne čuju i nije ih briga za to

Max
Member
Max
1 godina prije

Mislim da je Iran akcijom pokazao više stvari Prvo jest da zaista posjeduje moderne oružane sustave rjednake onima zapadne i Ruske proizvodnje da je dosta stručan da ih koristi i da se neće libiti toga da ih koristi ako njegovi jljudi budu napadnuti- 2 da to oružje zaista postoji da… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik