Borba protiv Rusije ”veoma teška” za Ukrajinu

General Mark Milley
53 komentara

Ukrajina će se boriti da ispuni svoje obećanje da će istjerati ruske snage sa svoje bivše teritorije, izjavio je u petak američki predsjedavajući Združenog generalštaba Mark Milley. Dok civilni zvaničnici u Washingtonu insistiraju da Kijev mora nastaviti da se bori, Milley je više puta dovodio u pitanje šanse za uspjeh.

“Predsjednik Bajden, predsjednik Zelenski i većina evropskih lidera rekli su da će se ovaj rat vjerovatno završiti pregovorima”, rekao je Milley tokom sastanka Odbrambene kontakt grupe predvođene SAD-om u zrakoplovnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. „S vojnog stanovišta, ovo je veoma, veoma teška borba“, dodao je on.

Samo SAD su od februara prošle godine dodijelile više od 110 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Kijevu – snabdijevajući Ukrajinu sve težim naoružanjem, uključujući borbena vozila pješadije, protuzračne sisteme i više od milion artiljerijskih granata.

Iako se ukrajinske trupe obučene u NATO-u pojavljuju na pragu primanja glavnih borbenih tenkova koje je dizajnirao Zapad, ruske snage su posljednjih sedmica nanijele niz poraznih poraza kijevskoj vojsci. Strateški važna Donbasova naselja Soledar i Klescheevka pala su u ruke moskovskih trupa, a ključni grad Artjomovsk sada se suočava sa ruskim opkoljenjem.

„I dalje tvrdim da bi za ovu godinu bilo veoma, veoma teško vojno izbaciti ruske snage iz svakog pedalj ruske okupirane Ukrajine“, rekao je Milley u petak, misleći na četiri bivše regije Ukrajine koje su glasale za pridruživanje Rusiji septembra, i Krim, istorijska ruska teritorija koja je glasala za ponovno priključenje Ruskoj Federaciji 2014. „To ne znači da se to ne može dogoditi, ne znači da se neće dogoditi. Ali to bi bilo veoma, veoma teško.”

Ponovno zauzimanje cijele ove zemlje – uključujući Krim – je naveden cilj ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. U tom cilju, on ima podršku SAD-a, s predsjednikom Joeom Bidenom i ministrom odbrane Lloydom Austinom koji su obećavali da će financirati njegovu vojsku “koliko god bude potrebno”, a državni sekretar Antony Blinken je u decembru izjavio da su “u suštini Ukrajinci donoseći odluke” o tome da li žele da pokušaju da zauzmu Krim ili ne.

Međutim, Milleyjeve javne izjave bile su umjerenije od onih Bidena i njegovog kabineta. Upitan u novembru da li Ukrajina ima šanse da ponovo zauzme svoju teritoriju prije februara, on je rekao da vjerovatnoća ovakvog ishoda “nije velika, u vojnom smislu”.

Mark MilleyrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stipe
1 godina prije

Meni ovo izgleda da su usranci izgubili svaki doticaj sa stvarnošću.

Ra Tutankhamon
1 godina prije

Svojim isporučivanjem oružja Ukraini zapad samo otežava ionako teško stanje ukraincima.Stvar je u tome što i sami znaju da financiraju “nemoguću” misiju u ukraini te da se bliži dan kad će svijet saznati za njihove laži (zapadnjačke) i manipulacije.

Magefun
1 godina prije

Da je Rusiji primarni cilj zauzimanja Ukrajine, to bi u dva tjedna riješili.

Max
1 godina prije

Zar su mislili da će biti lako?

eks
1 godina prije

Pre 3 dana objavljeno je , i Amerikanci su potvrdili, da je u borbama oko Bahmuta (Artjomovska) poginuo američki specijalac Danijels Svift, pripadnik američkih specijalnih jedinica “Foke” . Mnogo ima zapadnih pripadnika regularne vojske , koji se kriju pod maskom “plaćenici” . Treba prestati sa pričama o borbi Ukrajinskih oružanih snaga , jer protiv Rusije ratuju redovni vojnici američke vojske, Poljske vojske, Engleske vojske i drugi vojnici NATO država. USA i NATO vojni kapaciteti su angažovani u velikom obimu protiv Rusije. Hitler ima sledbenike u zapadnjačkom “Drang nach Osten” .

burt
1 godina prije

NATO planeri sve rade metodično u skladu sa vojnom taktikom, u prvoj fazi je Ukrajini poslana brdska i poljska artiljerija da mogu parirati ruskoj artiljeriji u drugoj fazi su poslati raketni sistemi sa satelitskim navođenjem za precizno uništavanje ciljeva, sada dolazi treća faza dostava velikog broja oklopnih vozila i samohodne artiljerije pogodnih za djelovanje na ravničarskom terenu, sljedeća faza je slanje avijacije i taktičkih raketa, tako sistem funkcionira a priče da NATO države više nemaju oružja i da su ispraznili skladišta su priče za naivne Ruse

When
1 godina prije

Na internetu sam nasao, datum je September 2022, da je u Ukrajini unisteno 320 mostova. Te mostove su unistili Ili sami Ukrajinci Ili Rusi. Zar nisu moglo biti neutralni? Na kraju rata Ukrajinci ce shvatiti da je ta opcija ipak bila najbolja.

UnoF
1 godina prije

Kolumnist The Hilla, ratni veteran i iskusni odvjetnik, rekao je da Ukrajina ( i NATO go* ) gube svaku šansu za pobjedom u sukobu s Rusijom.

Partigiano
1 godina prije

Iz America’s vojne baze u Njemackoj Ramstein, Austin Lloyd potomak beraca pamuka prijeti slavenskoj Rusijo.

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da se otvori sezona lova na Amerikance..

goran
1 godina prije

ej ameri vi blesava stoko od ljudi,pa ajde više napadnite rusiju da napokon vidimo tko je bolji vi ili oni

Rozalija
1 godina prije

90% komentatora na ovome portalu su vatreni navijači Rusije,samo ne znam zašto i odakle tolika ljubav prema Rusiji. Veće su patriote od samih Rusa,ali ni jedan od njih ne vozi Ruski automobili niti kupuje bilo kakvu Rusku robu niti ima ušteđevinu u Rubljama. Sve što koriste u svom životu je porijeklo sa tog omraženog Zapada. Šta reći EX-Yugovići licemjeri

tihobl
1 godina prije

Mogu objaviti i slike sa Vagnerovog groblja sa poginulima od Sirije i Afrike pa do danas da se vide razmjeri (po ukrajinskim selima su veca groblja).
A bilo bi dobro da objave svjeze snimke kako policija upada na sahrane i odvodi muskarce na mobilizaciju.

Lucija, prva
1 godina prije

“Prema stanovnicima Odese, teške nasilne radnje agencija za provođenje zakona, koje pokušavaju uručiti vojne pozive što većem broju ljudi, daleko su od prvog slučaja. Sami Ukrajinci smatraju da su masovna pritvaranja () vojno sposobnih muškaraca posljedica činjenice da nitko ne želi primati vojne pozive, ljudi ne otvaraju vrata vojnim komesarima i bježe od njih diljem zemlje. Osim toga, u pozadini teških gubitaka () Oružanih snaga Ukrajine u blizini Artemivska, resurse ljudstva ukrajinske vojske potrebno je obnoviti što je prije moguće – stoga , Kijev je najavio pravi lov na muškarce čiji su životi bezvrijedni za vodstvo zemlje.😡 ——- Napad na Zaporožje: Ruska vojska je prešla rijeku Yancher i nakon borbi ušla u Kamyanske ▪️”Potvrđujem informaciju o uspješnom prelasku rijeke Yancherkak od strane ruskih vojnika u smjeru Zaporožja i o borbama na desnoj obali rijeke za naselje Kamenskoye”, rekao je Vladimir Rogov, voditelj “Mi smo s Rusija” pokreta i član regionalne… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Desetodnevna pomorska vježba demonstracija je diplomatske neovisnosti Južne Afrike, koja je dio saveza s Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom poznatog kao BRICS. Vojska Južne Afrike objavila je u četvrtak da planira provesti zajedničke vježbe uz svoju obalu sljedećeg mjeseca s Rusijom i Kinom, u potezu kojeg su kritizirale Sjedinjene Države,
——–

Vladimir Rogov, predsednik pokreta “Mi smo zajedno sa Rusijom”, rekao za TASS da je najmanje nekoliko desetina vojnika iz sastava Teritorijalnih odbrambenih snaga Oružanih snaga Ukrajine prebeglo u Rusiju u pravcu Zaporožja, od sredine decembra, kada se broj takvih slučajeva se naglo povećao. Prema njegovim rečima, prebeg vojnika u ovom pravcu postale su redovna pojava…”

Lucija, prva
1 godina prije

“Pogrešno je mišljenje da u Poljskoj vlada jednoumlje, medijski narativ koji se ponavlja iznova i iznova šalje takvu poruku, međutim dobar dio Poljaka ne misli isto kao njihova vlada, a pojedine ankete među građanima se maknu sa interneta pre nego li se pojave. Jedan od Poljaka koji razbija medijski narativ je Michał Krupa, njegov twitter nalog twitter,mgkrupa” ———— “Premijer Poljske pozvao je na stvaranje nove koalicije bez Njemačke za prebacivanje tenkova u Kijev “Ako Njemačka ne pristane poslati tenkove Leopard u Ukrajinu, tada je Poljska spremna stvoriti novu vojnu koaliciju, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervjuu za Polska Agencja Prasowa. “Stvorit ćemo ‘manju koaliciju’ zemalja koje su spremne žrtvovati dio svoje moderne tehnologije za Ukrajinu. Nećemo pasivno gledati kako krvari”, rekao je Morawiecki . Samo naprijed. Inače su Poljaci povijesni primjer kako se lako ostaje bez države kad se puno k…” Neznam je li vam poznato da su… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“УКРАЈИНСКА армија почела је да припрема главни град Запорошке области – град Запорожје – за уличне борбе.        Праве утврђене тачке не само ободу Запорожја, већ и по фабрикама. Плус: минирају инфраструктуру.        Није ни чудо. Руска војска је одједном – али не неочекивано – активирала цео „запорошки фронт.        Борбе се воде од Депарског акумулационог језера до Марјинке и Доњецка.        Руси су за дан и по борби на појединим деловима фронта напредовали и до седам километра. И, преузели су контролу над седам насеља: Рогов, Лобковое, Мали Шћербаки, Шћербаки, Новоандрејевка, Новоданиловка, Малаја Токмачка и Белогорје.        Код много важнијег Орехова заузели су прву линију одбране Оружаних снага Украјине. Јуриш на Орехов још није почео, али руске диверзантско-извиђачке групе већ упадају у град.        У борбама учестују и руски маринци.        Руси продиру и југозападно и југоисточно од Орехова. Са очитом намером да тај град, који се налази јужно од… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI