Borbeni zrakoplovi zapadnjačke proizvodnje neće pomoći Ukrajini

F-16 borbeni avion
16 komentara

Snage Kijeva trebale bi se umjesto toga usredotočiti na “pristup korištenja kombiniranog naoružanja”, rekli su američki dužnosnici novinama

Čak i ako Ukrajina dobije moderne zrakoplove zapadne proizvodnje, oni će biti od male koristi zbog moćne ruske protuzračne obrane, izvijestio je u utorak Washington Post, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike. Usred ukrajinske protuofenzive, za koju Moskva tvrdi da nije uspjela postići nikakve rezultate, dužnosnici u Kijevu pojačali su zahtjeve za naprednim zrakoplovima, posebice američkim F-16, tvrdeći da bi oni mogli igrati ključnu ulogu u suprotstavljanju ruskim zračnim snagama. Iako su zapadni podupiratelji Kijeva najavili program obuke za ukrajinske pilote za upravljanje mlažnjacima, još nisu dali zeleno svjetlo za njihovu isporuku.

Prema Washington Postu, ukrajinski dužnosnici ukorili su svoje zapadne kolege, tvrdeći da, da su u istoj situaciji kao Kijev, nikada ne bi nastavili s ofenzivom velikih razmjera bez zračne potpore.

“Dakle, reći da je ofenziva spora ili prebrza u najmanju je ruku smiješno čuti od onih koji nemaju pojma o čemu se radi”, rekao je za novine glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni.

Međutim, prema neimenovanim američkim dužnosnicima s kojima je Post razgovarao, “zapadni zrakoplovi ne bi imali velike koristi” za Ukrajinu u trenutnim okolnostima, zbog ruske “opsežne protuzračne obrane”. Umjesto toga, jedan je izvor tvrdio da bi najbolja taktika Kijeva bila osloniti se na “pristup korištenja kombiniranog naoružanja”. Drugi američki dužnosnik rekao je novinama da dok je Washington obučavao kijevske postrojbe kako izvoditi ofenzivne manevre i opskrbio ih opremom za čišćenje mina, oni još uvijek imaju velikih problema sa snažnom protutenkovskom obranom i napadima bespilotnom letjelicama. “Ne podcjenjujemo niti podcjenjujemo da je situacija vrlo teška”, dodao je izvor.

Citirajući pilote F-16, Bloomberg je u svibnju izvijestio da će borbeni zrakoplovi definitivno pomoći Kijevu, ali neće biti “mjenjač igre”, jer su njihovi radari i raketni sustavi inferiorni u odnosu na modernu rusku opremu. To bi značilo korištenje ratnih zrakoplova bilo obrambeno ili kao dio visokorizičnih operacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će, ako Zapad nastavi isporuku F-16 Ukrajini, letjelice će “izgorjeti” baš kao i ostala oprema. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi isporuke F-16 bile eskalirajući potez, jer ti zrakoplovi mogu nositi nuklearno oružje.

rusijaSADukrajinaZrakoplovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jomla
9 mjeseci prije

Dobit će F16 i sl.kad i abramse: malo sutra.
Uostalom, svejedno je, jbg… 😛

Ringo10
9 mjeseci prije

Nije mi jasno odakle bi im uzlijetali ti avioni. Iz same Ukrajine nece moci. Mozda iz Poljske i Rumunjske ali ce u tom slucaju Rusi napasti i poljske i rumunjske aerodrome

Max
9 mjeseci prije

Trpim zlotavljanje a sprema se oluja.

Ivan
9 mjeseci prije

Polako americki majmuni shvacaju da su u kurcu kao i svugdje gdje su do sada upetljali svoje prljave prste. Bravo Rusi, derite tu skupu razvikanu tehniku koje salju zapadni majmuni i pojazite svijetu tko su i sto su..

Dux
9 mjeseci prije

Evo još način da EU i NATO uđu urat, F16 ako dođu, nema odakle poletjeti , jer su sve piste u Ukraini ili iništene ili neadekvatne za F16…, eto problema.

9 mjeseci prije

Ovako to ide , usa daje avione koji su za otpis , evropljani uredno i masno plate , rusi sruše ( ono šte se već nije samo srušilo jer je pred otpis ) 😎..
I idemo dalje , samo što ponestaje starudije za ubaljivanje 🤣…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI