Borrell traži od medija da “ne zaborave Ukrajinu”

Borrell - EU i Ukrajina
14 komentara

Glavni diplomat Unije inzistirao je na tome da sukob ostaje važno pitanje za Europsku komisiju

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je medije da ne preusmjeravaju svu pozornost s Ukrajine na sukob između Izraela i Palestine.

Govoreći uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu u ponedjeljak, Borrell je rekao novinarima da Ukrajina “nastavlja borbu” i rekao da će Kijev biti na dnevnom redu rasprava. “Ne zaboravite na Ukrajinu”, dodao je diplomat.

Borrell je također napomenuo da će ministri razgovarati o situaciji u Nagorno-Karabahu, kao i o europskim sankcijama Rusiji.

U kratkoj razmjeni s novinarima Borrell je prvenstveno govorio o sukobima između Izraela i Hamasa, dok nitko od prisutnih novinara nije postavljao pitanja o ukrajinskom sukobu.

Unatoč prethodnom izražavanju solidarnosti s Izraelom, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski požalio se da je ovomjesečna eskalacija na Bliskom istoku skrenula pozornost s njegove zemlje.

“Ako se međunarodna pozornost skrene s Ukrajine, na ovaj ili onaj način, to će imati posljedice”, upozorio je Zelenski u intervjuu za France 2 ranije ovog mjeseca. “Sudbina Ukrajine ovisi o jedinstvu ostatka svijeta.”

Američki dužnosnici izjavili su da će nastaviti financirati Kijev i Izrael, a američka ministrica financija Janet Yellen inzistira na tome da si Washington “sigurno može priuštiti” dva rata.

Također je priznala da je izravna američka ekonomska pomoć Kijevu “ono što im omogućuje da vode ovaj rat”. Dužnosnik ukrajinskog ministarstva obrane Gennady Kovalenko rekao je Washington Postu ranije u listopadu da Kijev “100% ovisi o Sjedinjenim Državama”.

Američki predsjednik Joe Biden navodno planira zatražiti od Kongresa da odobri novi zakon o pomoći od 100 milijardi dolara koji bi uključivao financiranje za Izrael i Ukrajinu. Međutim, prošlotjedno izvješće Axiosa sugerira da je Pentagon odlučio Izraelu dati desetke tisuća topničkih granata od 155 mm koje su izvorno bile namijenjene Ukrajini.

euIZRAELJosep Borrellukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Prošao vlak.

nastran
6 mjeseci prije

o kakvom svjetskom jedinstvu je riječ? cca 30% zemalja i to uglavnom zapadnih!?! trebalo bi što prije i njega u zaborav!

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Nećemo nikada zaboraviti Tajvan kao neodvojivi dio Kine.

abc
6 mjeseci prije

Nikad nečemo zboraviti svih država, koje je zapad uništio u svom pomahnitalom ekspanzionističkom pljačkanju. A ima jih mnogo….

Bruno
6 mjeseci prije

O meka ćuno, ti kažeš Ukrajina i već sljedeći trenutak se pitaš a šta je to Ukrajina?

Zimek
6 mjeseci prije

Cijepi se…
Ne zaboravi ukrajinu…

Sigurno ista firma radi PR

Noname
6 mjeseci prije

Ukrajinska vojska iskoristila je sve svoje potencijale za izvođenje protuofenzive, no ni to joj nije pomoglo da izvede uspješnu operaciju, rekao je bivši američki marinac Brian Berletik u intervjuu za YouTube kanal Danny Haiphong. “Ukrajina nema postignuća. Oni (AFU – nap. ur.) su tijekom protuofenzive potpuno iscrpili sav svoj potencijal. U boj su bacili sve svoje posljednje rezerve. Sve brigade koje su obučavali bile su uključene u bitku, ali ukrajinske oružane snage nikada nisu uspjele probiti čak ni prvu crtu obrane, iza koje ih ima još nekoliko”, istaknuo je. Berletik je također naglasio da su zemlje članice NATO-a podcijenile sposobnosti ruske vojske, koja se, za razliku od saveza, pokazala dobro pripremljenom za dugotrajni sukob. “Oni (Rusija – nap. urednika) su bili spremni za dugotrajni sukob: imaju ogromnu količinu vojnog osoblja, opreme i streljiva. Zbog toga još uvijek imaju prednost na bojnom polju. NATO-u je ponestalo oružja i streljiva. <…> Nisu spremni za dugotrajni sukob”, zaključio je… Čitaj više »

Andrej
6 mjeseci prije

Kako Rusi već odavno znaju reći:” Tamo gdje prođe Ukrajinac ni za Židova ne preostane puno..” Nelijepa izreka, no u ovom slučaju posve istinita… Prije nekoliko dana u Španjolskoj je uhićena skupina Ukrajinaca predvođena pravoslavnim svećenikom sa ukradenim ukrajinskim kulturnim blagom vrijednosti 60 milijuna eura… Dakle ništa nije sveto i sve što se može uzeti, uzezi će se…Isto onako kako su se gotovo svi narodi bivše Jugoslavije odlučili za put samodestrukcije, pljačke, odabira kriminalnih stranačkih skupina kao političkog vodstva, lažne religioznosti i groznih nacionalizama, tako se i Ukrajina uputila na isti takav put bez povratka, optužujući pri tom one koji su joj najbliži i težeći svoje goleme unutarnje probleme riješiti pronalaskom novog gospodara i mecene u Europskoj uniji i NATO-u…

Hahahaha
6 mjeseci prije

E moj botanija. Reklama se plaća a židi imaju puno novca za razliku od Europe koja propada (zahvaljujući zidina iz sad-a).

Sardelino
6 mjeseci prije

Iz “masu” primjera iz povijesti, ukrajinci su mogli su pretpostaviti da će ih gospodari istrošiti, iskoristiti i nakraju odbaciti ako ne obave ono za što su ih namjenili. Takva je narav svih gospodara prema svojim slugama.

Bruno
6 mjeseci prije

Mobiliziraj svoju djecu i unuke, rodbinu i pošalji ih u rovove, na prvu crtu. Rat ne bi trajao i 5 sekundi. Šta ova gerijatrija uopće radi u politici. Nešto kaže, a za 5 sekundi zaboravi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI