Brisel ukazuje na “neuspjehe” kandidata koji se nadaju EU

Gruzija i EU
29 komentara

Evropska Unija je u subotu ukazala na “nedostatke” Gruzije u protekloj godini u implementaciji reformi u okviru sporazuma o pridruživanju.

U svom godišnjem Izvještaju o implementaciji Asocijacije, Brisel je priznao da Tbilisi nastavlja „svoj reformski put“ u teškim okolnostima – usred oporavka od pandemije Covid-19 i tekuće ruske vojne operacije u Ukrajini.

“Međutim, vidjeli smo zastoje u ključnim oblastima vladavine prava, upravljanja i ljudskih prava”, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

On je pozvao Tbilisi, čiju je „ evropsku perspektivu “ blok formalno priznao u junu, da zauzme „odgovoran i savjestan pristup koji odgovara njegovim navedenim ciljevima i težnjama njegovih građana.”

Komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi rekao je da je “lopta sada u gruzijskom terenu”.

“Ozbiljna posvećenost demokratskoj konsolidaciji, reformi pravosuđa, jačanju vladavine prava, kao i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala biće ključna”, dodao je on.

EU se obavezala da će nastaviti podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije, kao i reformski proces i ekonomski razvoj.

Izvještaj o implementaciji pridruživanja objavljen je uoči godišnjeg vijeća za pridruživanje EU-Gruzija, koje će se održati 6. septembra, saopšteno je iz Brisela.

Prošlog mjeseca, Evropska komisija je objavila da je odlučila da “ne požuruje gruzijsku političku elitu” i da Tbilisiju da “dovoljno vremena” da radi na reformama potrebnim za dodjelu statusa kandidata. Michael Rupp, predstavnik Evropske komisije u Evropskom parlamentu, rekao je da procjena implementacije Gruzije prioriteta koje je EU postavila u junu neće biti obavljena prije 2023. godine.

Sporazum o pridruživanju između EU i Gruzije stupio je na snagu 1. jula 2016. Tbilisi je 3. marta ove godine, sedmicu nakon što je Moskva pokrenula napad na Ukrajinu, podnio zahtjev za članstvo u EU. Iako Gruzija nije dobila status kandidata, 23. juna blok je priznao „evropsku perspektivu“ zemlje i potvrdio svoju spremnost „da dodijeli status kandidata kada se riješe preostali prioriteti“. Istog dana, EU je dodijelila status kandidata Ukrajini i Moldaviji, koje su također podnijele zahtjev za članstvo u EU nakon pokretanja ruske vojne operacije.

Evropski savjet je u junu izjavio da će napredak svake zemlje ka članstvu zavisiti ne samo od ispunjavanja kriterijuma, već i od “kapaciteta EU da apsorbuje nove članice”.

Rusija je osudila strategiju proširenja EU, rekavši da davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji dokazuje da je cilj bloka da „obuzda“ Rusiju.

euGruzijaIntegracijerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

A tek mane EU.

Mali Boro
1 godina prije

Ne razumijem Gruziju i ostale zemlje kandidate zašto ne pošalju svoje stručnjake u Hrvatsku da vide kako se treba riješiti kriminala , organiziranog kriminala i korupcije.

Ico
1 godina prije

Usrulja von den Laien je simbol za korupciju

MKD
1 godina prije

Fuckturirala vas eu i njeni vazali

nekoime
1 godina prije

Ako i te zemlje zarate s Rusijom, bit će primljene preko reda, barem njihovi ostatci.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Briselske institucije su nepotrebne jer se sa EU ionako upravlja iz Washingtona. Dakle USRULJA von der CORUPT na smetlište.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Kad konačno Rusi uspiju dovesti Ukrajince za pregovarački stol (ili kad im zapadnjaci daju dopuštenje), trebaju osim uvjeta nepristupanju NATO-u stavit veto i na pristupanje EU. Jer EU je dokazao da je samo produžena ruka NATO-a. Naročito sa ovom odvratnom ucjenom Gruziji da otvori drugi front protiv Rusije ako hoće u EU.

tuf
1 godina prije

Eto baš slučajno se Gruzija spotaknula o kamen vladavine prava & ljudskih prava, par dana nakon što su službeno izjavili sljedeće:
Georgian authorities are not planning to join a war against Russia and open a second front, they also welcome Russian tourists, the secretary general of the ruling Georgian Dream-Democratic Georgia party, Kakha Kaladze, told journalists.
Je*ala vas pacifistička politika, to nije dio europskih vrijednosti i civilizacijskih tekovina. Niste li barem nešto naučili iz europske povijesti? Ili barem sadašnjosti?

tata mata
1 godina prije

nedostatak kod zemalja kandidata ,ali je zato sve u najboljem redu kod zelenskog. taj je iskorjenio korupciju u ukraini ,plenki mu moze biti zavidan , koja shprdachina

Janko
1 godina prije

Preporučam Gruziji,da primjeni vladavinu prava,nepotizam ,mjere protiv korupcije i demokratske vrijeddnosti od Ukrajine,a Zelenskog uzme za mentora:Koga sve ova EU i njezin mentor preko bare j.b. u zdrav mozak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI