fbpx

Britanci ponosno pokazali svoj F-35 „Zvijer“

F-35 „Zvijer“1

Kraljevska ratna mornarica Velike Britanije je spremna, ozbiljna i moćna, ili barem tako želi izgledati kada je na nosač zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“ postavila prvi F-35B opremljenog kao model „Beast“, odnosno „Zvijer”. Ovo je način koji osigurava maksimalnu operativnu sposobnost borbenog zrakoplova nove generacije i London pokazuje što platforma može postići.

Spomenuti borbeni zrakoplov pete generacije F-35 fotografiran je dok se nalazio na palubi novog britanskog supernosača zrakoplova. F35B će „uskoro“ biti potpuno operativan, uz opterećenje od 10 000 kilograma municije, uključujući laserski navođene bombe Paveway, rakete zrak-zrak Asraam i naravno neizbježni top Gau 25 mm sa svojih 220 “konfeta”.

Fotografije su ovjekovječile najsofisticiranije oružje Sjevernoatlantskog saveza na britanskom nosaču zrakoplova i odmah so podijeljene na Twitteru Kraljevske ratne mornarice. Valjda pravilo da se strogo skrivaju tajne ratne tehnologije više ne vrijede, ili se poštuju u zemljama poput Kine i Rusije, koji odjednom pokaži „animirani film“, pa se ispostavi da je oružje spremno i funkcionalno, već raspoređeno u nekim jedinicama vojske.

Portal Avionist objašnjava da je to F-35B, verzija za kratko polijetanje i vertikalno slijetanje, ukrcana u „Big Lizzie“, kako zovu nosač zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“, te da je naoružan s četiri navođene GPS bombe Paveway IV, dvije rakete zrak-zrak kratkog dometa AIM-132 i dvije rakete zrak-zrak srednjeg dometa AIM-120, smještene u posebnim “unutarnjim” odjeljcima u trbuhu zrakoplova.

Ovaj se način naoružavanja smatra najsmrtonosnijim kojim se može pohvaliti F-35, a možete zamisliti kakav bi bio osjećaj da sav taj ubojiti potencijal usmjeri na potencijalnog neprijatelja. Da ne govorimo o čitavoj ovakvoj eskadrili naoružanoj po modelu „Zvijer“.

Dobro, da ima malo samopromocije i pretjerane hvale najkontroverznijeg zrakoplova u povijesti ratnog zrakoplovstva, to je jasno.

No, što dalje kažu stručnjaci. Oni tvrde da F-35 ovako naoružan ne može biti u “prvom” napadu, jer bi zbog raketa Paveway IV i AIM-132, koji se nalaze na nosačima ispod krila i na prednjem vanjskom dijelu zrakoplova, F-35 tako izgubio svoju “stealth” sposobnost. Rizik da ostavi radarski potpis, zbog naoružanja na potkrilnim nosačima, je više nego očit.

F-35 „Zvijer“

FOTO: F-35 „Zvijer“

U slučaju da F-35 britanske mornarice treba poduzeti neke akcije, na početku bi nosio samo naoružanje koje se može unijeti u njegova dva unutarnja odjeljka i tako pokuša zaštititi svoju nevidljivost.

U onome što se u doktrinama naziva “prvi dan rata”, model “Zvijeri”, što je neslužbeni žargon, mogao bi se koristiti u danu kojeg su Amerikanci službeno preimenovali u “treći dan rata”. To su zračne bitke koje slijede nakon što je neprijateljska obrana “eliminirana” do točke da zračni prostor postane “prohodniji“, objašnjava stručnjak David Cenciotti, koji kaže da se u tom trenutku F-35 može odreći prednosti „nevidljivosti“ u korist maksimalne nosivosti municije svih vrsta.

U ovoj posljednjoj fazi britanski nosač zrakoplova testira sposobnosti i suradnju s onim koja će biti njegova zrakoplovna flota, zajedno s nekim eskadrilama američkih F-35 smještenih u zračnoj bazi „Edwards“. Nakon završetka ove posljednje sesije, britanska obrana će nosač zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“ smatrati “konačno spremnim” za svoju prvu patrolnu misiju, koji bi prema planu engleske i američke F-35 trebao prevoziti na vodama Tihog oceana.

Joint Strike Fighter, borbeni zrakoplov s pete generacije s trapezoidnim krilima i prikrivenim kapacitetom, kojeg je trenutno ukrcao nosač zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“ miješana je formacija šest zrakoplova 207 eskadrile i 617 eskadrile britanskog zrakoplovstva, a svi su konfigurirani u varijanti “B”, odnosno s kratkim polijetanjem i okomitim slijetanjem.

Nije sve tako jednostavno, jer ova verzija, ima nešto niži kapacitet goriva od ostalih F-35, a može biti naoružana raketama zrak-zrak koje će biti smještene na pilota smještenim pod krilima. Ukrcana flota od 24 zrakoplova F-35B, iako bi nosač mogao nositi 36, bit će opremljena zračnim oružjem flote britanskog mornaričkog zrakoplovstva, koje je već danas prisutno na protupodmorničkim helikopterima Merlin Mk2 mornaričke zračne eskadrile 820.

U svakom slučaju, F-35 „Zvijer“ je lijep prizor za oči laika i otvara puno pitanja za stručnjake ratnog zrakoplovstva.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
170 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
11 mjeseci prije

Kanta za jednokratnu upotrebu.

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Da ovaj clanak pise Rus mozda bih jos i razumio njegove pobude ali kada ga pise neko cije drzave ili uopce nemaju vojne zrakoplove ili imaju ruske kante proizvedene 70 tih godina proslog stoljeca, onda mi to sve skupa izgleda kao jedan veliki apsurd i lijecenje kompleksa manje vrijednosti.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Imace i Hrvatska F-35. Sta mislis: sta ce biti sa avionima koji nece biti isporuceni Turskoj?

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ tihobl
Ja prije mislim, da ce nas dopasti onaj sto je pao u more kod Japana. Jos samo da ga izvade, prebojaju, i eto prekrasne prinove za HRZ, skoro, na nivou onih kanti starih 30 godina. Jos kad ministar ‘ugroza’, ukljuci sarm na maksimum (kad sjedne na pilotsko mjesto, oci mu zasuze, od dragosti, ziva istina), dobit cemo i odlicnu cijenu, recimo 10% popusta, na cijenu novog aviona.
Bit ce jos padova, pa cemo eventualno kompletirati 6 komada.

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije

Aaaaa ne,ne. Onaj šta je pao kod Japana onaj se transformirao u podmornicu i sad “ugroza” razmišlja da možda je bolje kupiti taj i jednim udarcem ubiti dvije muhe.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Kakve gluposti. Onda ne bi smjeli pisati ni o ISS u svemiru ili novom modelu Mercedesa, Bitcoinu ili politici Facebooka. Malo si ti iskomleksiran čime? Uostalom ko ovo uopće piše, možda iz BiH gdje nema aviona uopće, ko se potpisao gore? Nisam vidio.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

A na šta liči “druga” strana koja od komarca pravi veliku belu ajkulu? Nije ni komarac ni velika bijela neman već mrlja na ekranu ruskog radara sa preko hiljadu grešaka i to u radnoj verziji a ne u probnoj….to je činjenica.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Siniša, a ti to sve znaš iz prve ruke ili si pročitao u dnevnom tisku? Ne dao ti Bog da te “mrlja” napadne i da ti pokaže da nisi u pravu. Sada ozbiljno. Svaki novi proekt ima grešaka, zato se i rade prototipovi da se greške poprave. A što se tiče F-35, ne zavaravajte se njegovom neuspješnošću. US su daleko tehnološki naj naprednija država i sva dostignuća tehnologije su ugrađena u taj zrakoplov. Tko im može konkurirati? Možda za stotinjak godina, ali sada ne.Usporedite studiranje u US i u nekim drugim državama koje pokušavaju stići US. Pa pogledajte samo uvjete smještaja studenata u nekim od domova država koje “pušu” Amerima za vrat. Btw., upravo mi se prijatelj vratio s jednog projekta u Sibiru. E da čujete njegovu priču, puno toga bi vam bilo jasnije.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Zato nemaju 5G, recimo…
F22 je napredniji, F35 je još nezavršen projekat.
I da..Ameri zahtjevaju od Turaka da ne pale s400.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

F-104 Starfighter je daleko bolji avion od F-35, a takodje ima mali odraz na radaru.
Sad lupajte minuse da vidim koliko vas nije shvatilo o cemu je rijec.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
11 mjeseci prije

Kollko sam shvatio oba pate od epilepsije

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Ja sam ti odmah dao plus je je to istina.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

tihobl, interesantna teza. Daj molim te, objasni svoju tezu. Zašto misliš da je F 104 bolji od F35.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Bolja upravljivost, brzina izjednacena, slicna nevidljivost, jasnije definisana namjena (e ovo je najvaznije).

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Siniša, F22 i F35 su dva različita tipa zrakoplova i svaki je namjenjen za druge zadaće. A što se tiče F35, da taj projekt se dorađuje i dorađivat će se još mnogo godina, isto kao i svi drugi američki modeli. Usporedi prvi F16 i posljednju verziju. Neusporedivo. Kako tehnologija napreduje tako se i perfomanse na zrakoplovia korigiraju. A što se tiče s 400, on je enigma do onog trenutla dok ga netko u blizini Amera ne “upali”. Tada se stavljaju karte na stol. Što misliš zšto Rusi dolaze blizu britanskog zračnog prostora? Pa da Britanci aktiviraju svoju obranu, a onda druga strana mjeri brzinu i kvalitetu reakcie, lokacije radara, lokacije polijetanja zrakoplova, vrijeme koje im treba da dođu u “domet”… Isto rade NATO iznad Baltičkog mora. E sada je stavr živaca i procjene ne aktivirati ili aktivirati cjelokupni obrambeni sistem. Najače oružje je ono za koje neprijatelj ne zna lokaciju.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ ad astra
U pravu si, danas je tendencija imati multifunkcionalni zrakoplov, i bez obzira, na porodjajne muke USA ce ga imati. A ja, moja malenkost, mogu im samo, od srca zazeliti, da im barem svaki drugi avion padne (zbog svega sto su postigli sireci demokraciju po svijetu), ali, da pilot prezivi.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@ad astra :
Ameri lažu da su f22 i f35 tri različita tipa zrakoplova ?

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

astra, dopusti da pogađamo: projekt je trajao 30 godina, i prijatelj je morao biti cijelo vrijeme, u prugastoj odjeći?

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Ivo, ne griješiš. Čovjek je inženjer i radio je na energetskom postrojenju. Montirali su plinsku turbinu. Mislim da je njemačke proizvodne, nisam siguran, uzmi s rezervom. Tamo je bio oko 6 meseci tijekom montaže.

Tabasco
Gost
Tabasco
11 mjeseci prije

ajd, ispricaj?

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

Al si se ti isfulao u logici i zakljuccima. ” Tko im može konkurirati? Možda za stotinjak godina, ali sada ne.” po tvojoj logici je avion brace Wright je tu negdje sa Su-35, to je nekih stotinjak godina razlike tehnoloskog razvoja o kojem govoris. Ako tako razmisljas a ocito da da trebam sam sebe kritikovati sto uopste komentarisem. Razmisli malo.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

E, Su-35…ja sam…staromodna. Da mogu birati, radije njega nego Su-57…
A izgleda da Turci misle – isto. Vidjela negdje da su ih kupili.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Bravo Lucija SU 35 je isproban stroj.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Lucija, a stace ti Su-35?
To je veliki avion za velike zemlje: Rusija, Kina, Indija, SAD. To ti je kao da kupis kamaz da ides na pijacu po namirnice za rucak. .
Znas li koji je najboli americki avion – A-10 Thunderbolt II. Hjeli su ga povuci iz upotrebe u doba Klintona pa su mu produzili vijek jer je odlican avion (ustvari odlican je top oko kojeg je sagradjen avion). Htjeli su ga povuci i u doba Busa i Obame pa su mu opet priduzili vijek. Avion je u upotrebi 40 godina i ostace jos 20 sigurno, a vjerovatno i duplo duze. Njegov vrsnjak je Su-25 za kojeg su rusi zakljucili isto i sad su ga modernizovali i produzli mu vijek do 2040.
Jednostavno ta dva aviona su nezamjenljiva. Zato ih ne mogu povuci iz upotrebe. A kad gledamo po upotrebljivosti i zivotnom vijeku postoji avion jos bolji – MiG 21 kojem je 70 godina i jos uvijek se koristi u dosta drzava. Znam da ce me sad mnogi napasti ali letacki taj avion je bolji od F-35, a po radarskom odrazu su slicni. Da nije dobar odustali bi indijci od njega, ali ne pada im na pamet. Za udare po Pakistanu ne koriste Su-30 vec bas MiG-21. Kada bi se odradila duboka modernizacija (novi motor, nove rakete, novi radar i elektronika) dobila bi odlican avion za male i srednje zemlje.
Opet ce me mnogi napasti, ali oni ne shvataju da je razvoj avijacije od 80-ih otisao u pogresnom smijeru kao razvoj sorti paradajza pa je sve neukusniji i neukusniji.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Gledao sam MiG-21 na Željavi kod Bihaća ispod Plješevice, koje bravure je tip radio ne možeš vjerovati koja agilnost čigre. Gore sam naveo da će jedino MiG-21 dostići stogodišnjicu uporabe i da u pravu si, da ga se modernizira bio bi za ove nepokretne kante tatamata. Erdođani traži od nosferatua tri tuceta Su-35, pametan hazariboj.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ima jos nesto MiG-21. Zvuk. Kad te nadleti sledis se. Ostali avioni su ko da vidis pticurinu na nebu, gledas cim bi ga gadjao. Jos je Ju-87 ledila krv u zilama. Kad bi rusi za njega pripremili paket modernizacije kao za suhoje SM3 vidio bi reda raznih drzava pred njihovim remontnim servisima.

Ameroljubici kao i njihovi amerikanci ne gledaju koliko je neki avion koristan vec kakvu ima reklamnu brosuru, kakav je kvalitet papira, kakve su fotke. A korisnost je najvaznija stvar.
Do sada Ил-2 i T-34 su se pokazali kao dva najkorisnija oruzja. Donijeli su pobjedu u WWII i dokazali svoju korisnost.

Druga stvar je isplatljivost: ameri su spremni da dignu F-35 i ispale nekoliko raketa na 2-3 kozojeba. Rusi bacaju stare “krmace” na stabove, centre veze i skladista islamista. Cak su odustali od vodjenih raketa u Siriji jer su neznatno preciznije, a znatno skuplje. Sa nevodjenim bombama iz Su-24 preciznost im je oko 75% a to je tehnologija iz WWII. Sasvim zadovoljavajuce za nisku cijenu pogotka sa visina na kojima operise Su-24. Jasno je sta je isplatljivije, ali ameri nikako da shvate. U Vijetnamu su sprzili pare za nekoliko nula vise od vijetnamaca i izgubili rat. I svaki rat ce izgubiti ako je protivnik uporan. Jednostavno nakon prvih nekoliko dana bombardovanja dodju u fazu da je svaki nalet skuplji od stete koju nacine protivniku (u tu fazu su upali saudijci sa jemencima jer im vise nemaju sta unistiti, a jemenski jeftini odgovor ih kosta milijarde).

I da zakljucim: F-35 nije koristan ni kao lovac, ni kako jurisnik, ni kao izvidjacki avion. A nije ni isplatljiv.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

@Tiho

Različite filozofije
Jedna navodeća raketa košta ccca 100.000 $

Da bi se smanjili troškovi svi su počeli razmišljati o zalihama gravitacionih bombi. Ameri su napravili JDAM kit koji se stavi na gravitacionu bombu i ona postane “pametna” bomba.
Kit je za jednokratnu upotrebu i košta cca 25.000

Rusi su napravili SVP-24 , Kompujterski sistem koji skuplja podatke od glonas-a i baznih stanica sa zemlje o vjetru , temperaturi , brzini aviona , kalkulira i sam otpušta bombe. Pilot mora proći zadanim vektorom.
Cep je za avione oko 15 metara i zato obično puštaju dvije .
Dve krmače s takvim CEP-om ni ne znaju da nisu pogodile direktno u križić, kao ni onaj na koga su bačene.
SVP-24 se pokazao kao odličan za helikoptere i nevodeće rakete zbog male visine i udaljenosti do cilja.

To je jedan od razloga što je ruski dan koštao 2,5 milliona $ a USA 11 milliona uz drastično manji angažman

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

@LNT:
To je dovelo amerikance u corsokak. Isli su da razviju najjacu vojsku koja ce dominirati svijetom. Nije vazno koliko kosta daj da imamo sve najbolje. A onda su se mnogi politicari i industrijalci poceli ugradjivati pa je oruzje postalo preskupo. Umjesto da neko potegne rucnu i kaze dajte nam efikasno i jeftinije oruzje pojacalo se sa ugradjivanjem i rastom cijena. Posto nisu mogli vise placati preskupe cijene za najbolje oruzje poceo je padati kvalitet. To se vidi na F-35, brodovima, hiperosinicima … A prije 5 godina pentagon izracuna da zbog rasta cijena nece moci izbaciti avion nove generacije, a da ce 2035. moci kupiti samo dva aviona godisnje (sracunali su da ce ih Kina preteci za generaciju u naoruzanju vec 2028.). Sve oni to znaju ali nista ne mogu uraditi da sprijece propast. Oni iz pentagona koji bi mogli znaju da ce po penzionisanju otici u industriju i odgovara im da im zarada bude sto veca, a ostali se nadaju da ce se i za njih naci kakvo mjesto u industriji.

Nisu mi jasni ameroljubci. Cemu se oni nadaju. SAD srljaju u provaliju, a kocnica je odavno polomljena.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Tiho, LNT molio bih vas da sljedeći sraz sa adaktom bude sa manje vaših argumenata da čovjek malo dođe do izražaja, ovako mi ga je žao. I da, u pravu si za zvuk MiG-21, bio sam pola godine na Željavi i slušao sam ga stalno, ruska štuka. US cio armi i natovci su zamišljeni da paradiraju nad nejaći sa preskupim sistemima kojima su napuhali cijene dvadeset puta nego što vrijede da bi izvukli profit a ako bi došlo do pravog rata brzo bi se povukli jer sisteme napravljene da izvuku novac iz države ne mogu koristiti u pravom ratu jer je bankrot čim poćnu padati. Tako su čkepi pobjegli glavom bez obzira u Vijetnamu kad su troškovi rata zbog 5.000 irokeza oborenih uništili smisao ratovanja a pobjede nigdje. Da je rat preskup skužili su još u Koreji ali morali su ratovati da bi financirali košervojnu industriju u đu junajted stejtsu, za svakih 35 dolara potrošenih u ratu morali su namaći gram zlata u fort nox da bi održali paritet zlato-.dolar, ali odakle, od kuda. Zato su se dosjetili da 71-e odbace zlato kao podlogu i igraju se brojevima i danas imamo ovaj košmar a da je ostalo kao prije bilo bi nas manje i živjeli bi u skladu sa mogučnostima a ne pumpanjem brojeva u kasino ekonomiji.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Drug, evo, samo da naglasim prije spavanja, sa tobom se moze sasvim ugodno debatirati, samo, molim te Bogom, smanji pojmove, koje nitko osim tebe ne razumije. Bude li tako, od mene imas plus, na svaki komentar, pa i nevidjen.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Nesi, hebi ga, ne razumiješ kriptografiju, ne mogu ti prevoditi jer nisam poliglot, ti se ne zamaraj, ima tko će to shvatiti jer tko bi mi dao plus ako nešto ne razumije zbog kriptiranja sadržaja.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Da ga moderniziraš!!! Dali možda znaš letne sposobnosti tog “super” aviona. Ako padneš u kovit na 10000 metara imaš 20% šanse da ga izvučeš. U pravilu se katapultiraš. Lovac presretač. I na kraju pitanje. Koliko Mig 21 može ostati u zraku bez podvjesnih rezervoara. Svi stručnjaci za zrakoplovstvo. Ne znam zašto onda postoje fakylteti kad je to tako jednostavno.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@tihobl :
Nitko te neće napasti
jer si pod mojom zaštitom,
koju uredno plaćaš !

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Lucije, daj mi molim te kaži koliko sati naleta imaš na bilo kojem borbenom zrakoplovu da imaš autoritet komparirati kvalitetu i sposobnosti pojedinih. Jesi li uopće letjela u bilo kakvom zrakoplovu?

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Samo 14 sati..kao i onaj tvoj prijatelj u Rusiji 6 mjeseci…😎

Živci proradili? Znam i zašto. Vidi se po mjestu komentara…ne voliš gdje je spika krenula? Na Su-35
Btw ja sam letila avionom prvi put kao tek rođena beba. Znam da TI nisi. 😊

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Zsphere, žao mi je što si baš ti progutao udicu trokraku, nije bila namjenjena tebi već nekom drugom. Znaš, sarkazam je ponekad vrlo dobar način da nekome pokažeš koliko je retrogradan, a da on samn to ne skuži. Ti si se očito kasno ulljučio u raspravu tako da nisi uhvatio genezu ovog mog komentara. Još jednom sorry, nije bilo namjenjeno tebi.

Vorlon
Gost
Vorlon
11 mjeseci prije

@ad astra Stavi malo više duhana u to što motaš

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Vorlon, pročitaj moj komentar zsphere. Ne znam koliko si dobronamjeran, ali na ovim stranicama se pojavljuju osobe koje komentiraju stvari koje uopće ne kuže pa sam se i ja malo poigrao i dao im materijala. Kako mi netko može oponirati ako kažem da je jedna država jača od druge. To se može potvrditi samo u praksi. Sjeti se kratkog rata Kine i Vijetnama 70 tih. Svi su tipovali na Kinu, a Vjetnamci ih isprašili.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Lako je bilo vijetnamcima kad su iza sebe imali sovjete i indirektno SAD koji su im ostavili brda oruzja i tehnike nakon decenije utreniravanja armije.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Kvisko
Drug, najprije moras otici na neki, barem, skraceni tecaj, o ovoj temi, inace je, kako si sam rekao apsurdno pricati o tome. Zasto je vazno, koje avione ima moja domovina, i ima li ih uopce, ako zelim komentirati nesto sto me zanima, npr. vojnu tehniku?

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ne proucavati cim buduci neprijatelji raspolazu (a to moze biti bilo koja zemlja) je prilicno neodgovorno.

Alxx
Gost
Alxx
11 mjeseci prije

Haha 1 radni sat od $50.0000 do $100.000…

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

A koliko dođe sat leta drugih zrakoplova? Volio ti US ili ne, ali F-35 je respektabilan zrakoplov svoje klase. A što se tiće vojne snage UK, ona je u usponu. Posebno ratna mornarica i pitanje je koja joj država, osim US može konkurirati. Respektiram svačiju vojnu moć, ali Britaniju ne bi trebalo potcjenjivati.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Britanija je jednostavno pukla …..nemaju oni vise ni motivacije ni snage kao nacija i drzava ….Njih nitko nevoli….P.S njih treba tuci i za usi vuci

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Po američkoj klasifikaciji: 1. USA 2. Russia 3. China 4. Japan 5. U.K. Klasifikacija rađena prije pojave Cirkona, koji mjenja cijelu priču u osnovi. (Ne astra, Cirkon nije sredstvo za čišćenje kupatila)

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Ivo, gledamo na vojnu moć iz različitog rakursa. Nije li UK članica NATOa. Mala šala za početak. Ma UK je definitivno jača i od Rusije i od Kine. Ruske podmornice su traktori naspram britanskih, a Kina nije do nedavno bila sposobna napraviti nosač zrakoplova, njihove podmornice nisu sposobne ispaljivati balističke projektile u zaronu i da ti ne pričam dalje. Usporedi ruski i britanski nosač zrakoplova. Ne podcjenjivati Britance. Vrlo sposobna nacija.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

U redu je astra, popi lijekove i nastavi se igrati gusara.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Ivo, komentiraš vojne sposobnosti, a vojsku nisi služio. Uvjeren sam da AP ne znaš rastaviti, a kamoli što drugo. Vojsku si vidio samo na TV.,

rimtuti
Gost
rimtuti
11 mjeseci prije

mislis valjda kinzal

Trubadur
Gost
Trubadur
11 mjeseci prije

Nije isto…. Kinzal je aero-balistički hipersonički projektil, sa raketnim motorom a Zircon, je za sad jedini hipersonički projektil sa scramjet motorom, na svijetu koji je več u službi….. Za sad niko nije još ni blizu….Najbliže, su Indijci sa Brahmosom II, koji je za sad još u razvoju…Kina ima DF-17, ( DF – ZF ) koji je hipersonički glider , srednjeg dometa ( 2500 Km ) a Ameri su zasad u toj oblasti ( hipersonika ), još daleko iza …

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Kolega Trubadur vi se zbilja razumijete u rakete čitati vaše postove ima edukativnu vrijednost.

Buco
Gost
Buco
11 mjeseci prije

Brahmos je rusko- indijski projekt, ili točnije ruski know how i indijski novci.

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije

Ivo@ Retoričko pitanje: Da li taj tvoj “Cirkon” može djelovati kad npr. F35 zaroni ispod morske površine na cca 3000 m zajedno sa pilotom?

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

E hebi ga, tu si me uhvatio. Ne može, majku mu… Ali je tu zato Status-6. Nepogrešivo nalazi i diže zaronjeni F-35, skupa s pripadajućim dijeom Oceana.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Hahahaha, dobra Ivo.

tvingo
Gost
tvingo
11 mjeseci prije

ad astra a ma odličan

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije

Jeste slušali profesora Milinkovića koji je odlično informiran.On tvrdi da je Francuska u raketnoj tehnologiji barem 2 x jača od UK.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Ako je onda je i dva x jača od Rusije.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Jesam kolega Jole to je bila zadnja emisija Lazanskog kaf ga je Profesor dobro izribao” da je provokator.

Ivan
Gost
Ivan
11 mjeseci prije

Exxcot

neutrino
Gost
neutrino
11 mjeseci prije

Ahhahaaahaha

Brave new world
Gost
Brave new world
11 mjeseci prije

As astra, samo budale potcjenjuju neprijatelja pa ruganje sa f-35 mnoge komentatore ovdje svrstava u tu kategoriju.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Samo budale se mogu uzdati u F-35.
I kurdi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Koja je poanta, da s raketama vani nije “nevidljiv”, ali je zato puno ubojitiji? Mislim, da su fulali cili balun. Ako nije stealth, barem za zemlje koje nisu Rusija i Kina, koje ga vide svakako, čemu silno naoružanje, ako ga radari vide na 500 km udaljenosti, dok se približava?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Prvo nevidljiv leti oko cilja dok ga ne umori onda tek otvara vrata, dok se cilju vrti u glavi i puca po njemu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

“i naravno neizbježni top Gau 25 mm sa svojih 220 “konfeta” koje ispuca za sekundu do dvije.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Na tako nezbiljan komentar neozbiljan odgovor. Planirali su i veći spremnik za streljivo ali su sužili da im je i 220 komada dovoljno s obzirom tko bi im mogao biti neprijatelj. Si zadovoljan?

Dopizdilo i meni
Gost
Dopizdilo i meni
11 mjeseci prije

ad astra …
ništa novo na Logičnom … bla, bla Amerika, Anglia ploha … bla, bla Rosia, Kitai harošo….

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Većina komentatora ovdje nije izašla iz svojeg dnevnog boravka a jedan dobar dio su trolleri koji pišu gluposti po nečijem nalogu za sitne pare a i sami nevjeruju u ono sto pišu . Nisam osobno bio u Rusiji ali radim s puno Rusa i kad čujem njihove price o Rusiji tamo srednji vijek još nije zavrsio

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Oleg, nedavno mi se vratio prijatelj koji je radio na nekom projektu u Sibiru. Da ;uje[ njegove pri;e, smrznuo bi se. On potvrđuje tvoju izjavu da je tamo srednji vijek. Prije toga bio je u Kazahstanu, kaže da je Kazahstan stoljeće ispred sibirskog dijela Rusije. Njegov zaključak je da je bio jednom zadnji put i nikad više.

per aspera
Gost
per aspera
11 mjeseci prije

E pa nemo’š imat sve i Avangarde i Zircone i razvoj vukojebine.

ivopivo
Gost
ivopivo
11 mjeseci prije

kazahstan je mjesto gdje ameri presjedaju kad idu u svemir

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

Top Gau 25, tipa Gatling (rotacione cijevi), je osnovno naoruzanje aviona A-10, koji je svoje pokazao u zaljevskom ratu/ratovima. Ovaj top djeluje kratkim rafalima 1-2 ili 2-3, po oklopnim vozilima ili tenkovima. Da bi se koristio maksimalno efektivno, avion mora jako usporiti, a to mogu i A-10 i F-35. Pokazalo se da su i ovako kratki rafali dovoljni za unistenje oklopa. Zato ‘samo’ 220 ‘konfeta’. U svakom slucaju, respektabilno oruzje.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Nessy, svi dobronamjerni to kuže. Onim zlonamjernima ne možeš dokazati da je 2+2=4

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Taj top je sam po sebi odličan, i na A-10 ima smisla, jer je u pitanju jurišni avion za zemaljske ciljeve . F-35 je neupotrebljiv za borbu izbliza protiv suvremenih ruskih lovaca zbog svoje tromosti, i predviđen je za borbu izdaleka gdje ga teoretski štiti mali radarski odraz. U borbi izbliza nema što tražiti, tako da je ovaj top više za ukras, ili eventualno gađanje nekog putničkog (npr. malezijskog) aviona.

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije

Ivo@ Problem F35 je što ga je u “dogfightu” nekoliko puta nadmašio F16. Drugi problem je što je efikasnost raketnog dvoboja ne daljinu oko 5%. Treći, što “stealth” vrijedi za one zemlje koje nemaju odgovarajući radar.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Ivo
preduhitrili ste me…
” …ova verzija… može biti naoružana raketama zrak-zrak koje će biti smještene na pilota smještenim pod krilima.”
Ovdje postoje d v i j e smješne stvari…vi ste jednu opisali.
A10 je stara i pouzdana stvar.
A sjetila sam se kako je jednom davno Ad acta rekao da će F-35 zamijeniti A10…😊

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Dobro si rekla, Ad acta.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Lucija, da ja sam rekao ne da će zamijeniti A 10 nego da će preuzeti zadaće koje je A 10 odrađivao. Da imaš imalo vojne izobrazbe znala bi što je CAS i onda bi mogla komentirati. Proguglaj malo namijenu F 35 i pojam CAS i onda komentiraj.Namjerno ti nisam napisao značenje te kratice da se malo potrudiš jer ćeš možda nešto i naučiti. Najbolji su mi ljudi koji postaju google stučnjaci. I na kraju jedno jednostavno pitanje. Da li si ikada čula da F 16, Torado, Rafale i slični zrakoplovi pružaju CAS? Svaki tip zrakoplova ima svoju namjenu. F 35 definitivno nije zrakoplov presretač. A ako želiš oponirati mojoj tvrdnji, to napravi faktima a ne metodom “ja mislim”. I kao šlag, ovo nečeš naći na google, tko je u zadnjem ratu u Libiji i s kojom letjelicom odrađivao točkaste ciljeve na zemlji? Ajmo Lucija, možeš ti to.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Lucija
Ako F-35 ikada profunkcionira u punom, predvidjenom opsegu, on naravno, moze zamjeniti i A-10 i mnoge druge avione, jer je, u punom smislu rijeci, visenamjenski. Druga je prica, sto je to sve krasno zamisljeno, ali, mislim, do potpuno funkcionalnog aviona, koji bi trebao moci sve sto je deklarirano, ipak cemo pricekati, kako ide pjesma ‘dan, dva, mozda tri, mozda pet, mozda sto, ne zna se broj’.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Moze profinkcionisati samo ako postane nevidljiv. Bez toga je potpuni promasaj, nista bolji od F-104.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Luce :
Ispravka za F-35 :
Ne rakete !
Spremnici za pilota (zrak-zrak),
nakon pada u more !

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

F-35 je između ostalog zamišljen i kao substitucija za A-10 te za CAS. U CAS taj top dolazi do punog izražaja. Klasični dogfight je prošlost i teško će se ikada više dogoditi. Potpora moje teze je to da su današnji radari znatno sposobniji detektirati ciljeve na većim udaljenostima na kojia se ratuje raketama.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

F-35 ne moze zamjeniti A-10 iako ima odlican top. Jednostavno razlicite su kategorije kao auto i gliser. Ne mozes napraviti camac i traziti da se trka na autoputu.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

A-10 ima 1350 komada streljiva 30 mm a ova kanta 200 konfeta.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

A to ti je ta novokomponovana logika – kazu da su nekad piloti trosili puno municije, a da su sad piloti od malena izvjezbani na video igricama i da su precizniji.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ tihobl
Ne, nego su uz HUD display, i svu modernu tehniku, jednostavno, ucikovitiji.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Ali ovoj kanti (F-35), to nije primarna namjena, kao sto je A-10.

ivopivo
Gost
ivopivo
11 mjeseci prije

ako gledamo kvalitet topova u ovom slucaju znaci da bi sve te silne rakete koje se lansiraju vec na 300-400 km udaljenosti promasile a onda ako se dodje blizu nije bas u pitanju kolicina streljiva nego ko prvi okine, npr ako a-10 bude pogodjen turskim muzarom dzabe su mu 1350 komada sreljiva, da sam ja osobno pilot najvise bi me zanimala kvaliteta “ejection seat”

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

@ad astra

Znači netko je to negdje napisao i ti si to nekritički “progutao”.
Vrlo skupom i fragilnom avionu, namjeniti i CAS s tim topom?
Znači da sporo i nisko nadlijeće protivničke linije???

Sretno s tim planom.

Uopće se ne čudim da A-10 , usprkos prethodnih najava, ne povlače iz službe a tako skoro i neće.

PS.
Znači razvojem raketa, dogfight je stvar prošlosti .
Da li se je razvoj raketa odrazio i na mogućnosti i svrhu CBG -a ili samo na dogfight?

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

LNT Iluvatar, A 10 se povlači zbog toga što je prespor i laka meta za PZO. CAS se ne daje samo topom, čak vrlo rijetko. U igri su navođeni projektili. A što se tiče dogfighta, može se pojaviti u nekim ograničenim okvirima u mirnodopsko vrijeme, znači bez završnice da bi se dokazivalo tko je bolji i tko ima boljeg. U ozbiljnim sukobima, između ozbiljnih aktera, pokreću se operacije, ne šalju se pojedinačni zrakoplovi na cilj. Dobro znaš da se formacije sastavljaju temeljem procjena cilja i njegove sposobnosti za obranu. Tako iaš zrakoplove koji formaciju štite od neprijateljskih presretača, zrakoplove koji se bore protiv PZO, zrakoplove koji odražuju ciljeve na zemlji, zrakoplove koji prikupljaju informacije u teatru gdje se operacija provodi… Temeljem zadaće koja je dodjeljena zrakoplovu, on se i naoružava adekvatnim naoružanjem. Normalno, prvo se bira određena vrsta zrakoplova koja može odgovoriti zadanom izazovu. Ne želeći nikoga uvrijediti, ali ono što je srpsko zrakoplovstvo pokušalo raditi s svojim MIG 29 tijekom NATO bombardiranja, je čista ludoria. Poslati paru zrakoplova u susret formaciji od 100 letjelica. I na kraju odgovor na tvoj izazov o tome da se F 35 ne može uporijebiti za CAS. Iskustvo iz bombardiranja Srbije 1999., na kojoj su visini letjeli zrakoplovi koji su napadali, kako su precizno pogađali točkaste ciljeve i koja vrsta zrakoplova je to bila?

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

U pravu si za A-10 prespor je, gledao sam ga za rata u BiH. Srbima, koji su mi u ratu bili protivnici, ipak svaka čast na hrabrosti onog pilota što je uzletio na ove da pokaže da ima kahones, za kahones uvijek rešpekt!

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
T-10 nije prespor, nego je namjerno tako koncipiran. Sto se tice, F-35, on je dio nove americke vojne strateske doktrine, koja se zove RMA, (revolution in military affairs), dakle, umrezenosti svih oruzja, na zemlji, u zraku, i na moru. Osnova ove koncepcije, je trenutna komunikacija zapovjednog centra sa svima involviranima u trenutnoj situaciji, tj. podrska i pokrivanje medjusobno, svih rodova vojske, a pogotovo svih jedinica ukljucenih u sukob.
Ali, svidjelo se to nekome ili ne, ovo nije USA izum, nego studija jednog Ruskog generala, razvijena prije desetak godina, i koja je u Ruskoj vojsci primjenjena prije nego u americkoj. Ali, kako se usranci vole kititi tudjim perjem, kad netko spomene RMA, to se odmah povezuje sa USA. Dok su se USA bavile propagandom, vojska RF, je ovo odavno primjenila, bez lupanja na velika zvona.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

@ad astra
Astra: “A 10 se povlači zbog toga što je prespor”

CAS avioni su namjerno projektirani da budu spori!
Na većim brzinama ne bi mogli uspješno djelovati za namjenu koju su predviđeni.
Usput radi tog problema su žestoko oklopljeni.

Astra 1: “F-35 je između ostalog zamišljen i kao substitucija za A-10 te za CAS. U CAS taj top dolazi do punog izražaja”
Astra 2″CAS se ne daje samo topom, čak vrlo rijetko. U igri su navođeni projektili”

Znači astra ovaj top je više manje samo za ukras i neće se koristiti?
Koliko navođenih projektila ima f-35?
Koliko granata za top ima a-10 ?

Koliko je potrebno vrijeme da se a-10 , ponovo naoruža i osposobi za novo polijetanje a koliko za f-35?

Usput , kada se to povlači A-10? To nešto novo?
:

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Ne da mi se više nadmudrivati s laicima. Na kraju, volio bih da ti zrakoplov daje CAS a da si ti u kontaktu s neprijateljem. Sad si zamisli kako piloy zna gdje je crta između dvije strane. Rođeni moj, pričaš syvari koje ne razumiješ. Jesi li ikada bio u situaciji da si tražio CAS. Vjerovatno nisi i zato slušaj i ne pametuj. To se odnosi i na Ivu i Luciju, ljude koji pametuju, a nemaju nikakvo vojno iskustvo.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

@astra

Astra”Rođeni moj…………”

Zanimljivo je kako stručnjak umjesto razoružavajućim argumentima i odgovorima na pitanja svede diskusiju na osobnu razinu.

Nego kada se to povlači A-10?

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Neces to dozivjeti. Za ono za sta je A-10 namjenjen bolji avion ne mogu napraviti.
F-35 je kao kad bi na Su-25 stavio AA rakete u poslao ga u sukob sa lovackim avionima. F-35 nije razvijan da bude lovac. Isto tako F-35 je kao MiG 21 koji glumi jurisni avion. jednostavno nije razvijan za jurisnika i nema sta da trazi u tom segmentu. Racunali su na nevidljivost i to im je bio glavni adut. Racunica je bila: oborice neprijateljskog lovca prije nego sto ga primjeti i zato ce biti najbolji lovacki avion; neprijatelj na tlu nece ga otkriti do par sekundi prije pogotka i zato ce biti najbolji avion. Nevidljivost ce kompenzovati sve njegove mane. A onda otkriju da je vidljiv za sve osim najnerazvijenih zemalja.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Tihobi, A 10 je odradio svoje. Ima veliko rasipanje kod uporabe topa i opasan je za svoju stranu. Ne može sigurno djelovati po točkastim ciljevima ako su isti u kontaktu s prijateljskom stranom. Top mu je bio vrlo učinkovit u borbi protiv tenkova, ali i tu se našla bolja solucija. Ako želiš detalje o doktrini CAS, slobodno pitaj, ali glupo prepucavanje zaboravi.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Izbjegavas odogovor kad povlace A-10.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Rođeni je li ti A 10 ikada davao CAS? Da li znaš kako je teško odrediti svoje od neprijatelja kad letiš nekoliko stotina kilometara na sat? Da li znaš što znači povući triger sekundu ranije i izrafalati svoje. Rođeni, kani se pametovanja. Ako te nešto stvarno i ozbiljno interesira, pitaj. Otvoren sam za sva pitanja ali ne i za nadmudrivanje s diletantima. I na kraju, da li si ikada vidio A 10 u akciji, spor i lagana meta. A što se povlačenja A 10 tiče, proguglaj američke stranice.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

@ad astra
Astra nam je upravo otkrio da je teško biti vojni pilot na jurišniku!
Klap klap klap za astru 🙂

I kaže opetovano da je prespor ali i da je tako veoma teško .
Kako bi tek bilo teško da je brži?
Zanimljivo , a meni se čini da su namjerno napravili avion koji može biti super manevaribilan pri malim brzinama . Pa zato što je spor oklopili ga titanijumom i time zaštitili pilota i glavne dijelove .
I onda će njegovu ulogu prezeti F-35. Koji nije oklopljen i vrlo je skup. Štoviše prilično je fragilan.

Čak su mu i stavili top kao na A-10 jer je super za CAS tvrdi naš Astra ali top se uglavnom ne koristi jer je teško opet tvrdi nitko drugi nego naš Astra
S tim da Astra ne objašnjava ako će F-35 koristiti top mora jako usporiti na malim visinama. pa će onda i on biti spor a nije oklopljen?
Pa protiv koga je onda u planu da F-35 koristi top? Aboriđina?

I A-10 je sukladno tome zastario i njegovu ulogu će preuzeti F-35. Kada ?
Stručni odgovor guglaj!

Astra znaš li kada će ga umiroviti?
Kada naprave avion koji ga može adekvatno zamjeniti i preuzeti nejgovu ulogu.
A to očigledno nije ovaj imam top za CAS ali ga uglavnom ne koristim jer je teško.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

LNT, neobranjiv aksiom i objašnjenje.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Ad astra
Malo sam razocaran tvojim argumentima, tj. nedostatkom istih.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Nessy, a koji si ti autoritet da bi me tvoje mišljenje bacilo u “bed”. Strava što si umišljaš. U životu nisi ruko dodirnuo borbeni zrakoplov, a kamoli što drugo i ti si nečim ili nekome tazočaran. Pa čovjeće, jesi li uopće vojsku služio i ako jesi,a sumnjam, koji rod. Sve google syručnjaci.

ivopivo
Gost
ivopivo
11 mjeseci prije

tocno i jos nesto,napredak u radarskoj(elektronskoj) tehnologiji je vise puta brzi i bolji od napretka u recimo metalurgiji ili nekakvoj stealth tehnologiji tako da za sada nema nista “stealth” i ne izgleda da ce biti u skoroj buducnosti tako da su ti stealth avioni zapravo skup promasaj npr. treba dobrih desetak godina za jedan dobar novi i poboljsani avion a samo mozemo zamisliti sto ce se desiti u slijedecih 10 godina u elektronici i radarskoj tehnologiji

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Ivo
Ovaj top, na F-35, je namjenjen za istu svrhu, kao kod A-10. Avion treba drasticno usporiti, skoro lebdjeti (sto F-35 moze), i djelovati po oklopnim sredstvima. Pa, naglaseno je, da je to visenamjenski avion. Pa, valjda inzenjeri-projektanti znaju zasto su ga tamo stavili, bolje od nas amatera, komentatora.

Brave new world
Gost
Brave new world
11 mjeseci prije

Ivo, a dobro jesi li uzeo u razmatranje brojčane odnose kod potencijalnog sukoba?
A što ako f-35 ica ima deset puta više oće li onda bliska borba doći u obzir ili ako su upareni sa f-22 dvojkama?
A što ako…

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Znaci proizveden je jer su planirali ratovati samo sa malim i nerazvijenim zemljama.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Nesi, prvo prouči koliko je raspianje streljiva kod korištenja Gatling topova, primjera radi, onako iz glave koliko se sječam: M134 Minigun kojeg imaju u Srbiji je jednom demonstrirao svoju “preciznost” na stajaću metu nepokretan a protivnik mu je bio MAG puškostrojinca beligijska uz ruski PK najbolja, iako po meni PK ja najbolji znam iz iskustva kad su pucali po meni iz M-84 koji je kopija PK-a, koja ima deset do petnaest puta manju brzinu ispaljena od M134. Dakle M134 je ispalio, bile su razne udaljenosti, desetak tisuća zrna, MAG samo par konzervi, a na kraju je pogodak u metu bio slićan. Što se više pomicala udaljenost mete M134 je bio neprecizniji a trošio 20 uta više streljiva a MAG sve precizniji. Inaće GAU-8 Aveđer ima 7 cijevi, na A-10, a kineski Type 1130 u istom kalibru ima 11 cijevi i brzinu paljbe 3 puta veću od Avenđera. Tako to što kauboji pričaju kako pogađaju kratkim rafalima iz A-10 je prića za malu djecu.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Dobro si to iskomentirao, svaka čast. Nisam znao da je rasipanje toliko.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Izbliza još i nekako no kako se povečava daljina ode u racku.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Pa, jebalo ga, i predvidjen je da gadja iz blizine, naravno uz podrsku, npr. helikoprtera. Dakle, oruzja se nadopunjavaju medjusobno.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

A predvidjeno jer i da neprijatelj nece izvracati.
Da su mislili da ce neko se usuditi da uzvraca vatru nikad ga nebi pustili i naoruzanje.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Upravo je tako i bilo, on je samo letio i nitko na njega nije pucao, on jeste, ima lijepi zvuk sa onim zvukom na nebu kao rafalni mikro gromovi i danas ga se sječam.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Nesi, jesi li gledao A-10 kako leti iznad tvoje glave na jedno kilometar dva? Ja jesam jedno desetak puta, brzina kojom se kreće djeluje ti kao neki veliki dron, bilo koje topništvo to skida a da ne govorim salva raketa sa ramena (one druge nebih ni spominjao). Iako nemoj me krivo tumačiti da ja sad pljujem po tom predivnom stroju, i dalje ga respektriam samo ne pušim cioholivudsku reklamu.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ima tu jedna kvaka – napravljen je izdrzljivim. Pogodis ga nekoliko puta a on idalje leti na jednom motoru, a onda kad uzvrati vatru, ajoj onima na zemlji.
S-35 ne djeluje mi da moze izdrzati ni deseti dio onoga sto izdrzi A-10.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Tamo gdje sam ja bio srbi nisu udarali po njemu a imali su prahe i mnoštvo onih praskavaca od 20mm, bio je i pokoji Bofors. Imali su i strijele da ga gađaju plotunski (bile su i na našoj strani na nekom brdu, otišao sam da provjerim glasine). Mislim da je bila zapovjed da ga ne gađaju. Znam da je oklopljen i sve ali kad uđe u snop rafala granata 30 ili 40 mm sa blizinskim upaljačima ili plotuna strijela (iako ima one ometaće) ne vjerujem da bi preživio. F-35 je kanta koja bi pala od vrtloženja zraka od 20mm praskavca pri proletenju pored njega a za A-10 ipak imam rešpekt.

weodciuweifvniufiufwiefvwefvw
Gost
weodciuweifvniufiufwiefvwefvw
11 mjeseci prije

Nesi, učinkovit je na udaljenostima nešto malo iznad kilometra, odogovor na tvoj 01:43.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Spomenuo si isti tip topa, ali ne isti top. Koliko znam, usranci su, ne destkovali, nego, potpuno unistili oklopna vozila i tenkove u Iraku. Opet, koliko znam, to je uglavnom, djelo A-10. Podatke o “rasturu-rasipanju” nemam, ali znam da je taj avion obavio svoje, sa spektakularnim rezultatima.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Pa Avenger je i jači top po kalibru od kenjca na onoj kanti sa 6 puta više streljiva zato sam ga i spomenuo jer je prvi takove namjene na zrakoplovu, za uništavanje zemaljskih ciljeva, a ovde stalno prićamo kako bi kanta trebala biit višenamjenski i uništavati i zemaljske ciljeve jer ne želi uopće doći u blisku borbu sa zračnim ciljevima jer bi je i pajper naoružan sačmaricom skinuo. Veliš kako su uništili iračku tehniku na tlu, moš si misliti jest to teško stoje dolje na pustinji nigdje zaklona, nema raketa nit bilo čega drugoga da ih brani i ovi došli na pokaznu vježbu da se igraju rata a protivnik obezglavljen sa protuzračnim sistemima jest to neko uništavanje. Nek probaju uništiti ruse kad nadiru po stepama majčice a prate ih Tunguske, Torovi, Bukovi, Panciri, S-300, 400, 350, Igle, Vrbe, javi mi koliko su trave i raslinja uništili tresnuvši o rusku zemlju oboreni kao i svi do sada.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Subaru
🙂
P.S.
Zanimljivo, poslije ovolike pisanije, čini mi se, možda griješim, da nisam vidio da netko spominje koja varijanta F-35 ima ugrađen top, a koja ne, pa ga može nositi u podvjesnom spremniku.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Hahaha, bingo Daltone, bez veze raspravljamo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Dalton :
Varijanta F-35 i kvarat !
Kada se dva presretača sretnu,
presretači presretni ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

@Umpah Pah
Burek na kvadrat…. 🙂
Pozdrav pajdo!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Dalton :
Za otvaranje podvjesnog spremnika kod F-35
veliku mu smetnju prave kupaće gaćice (mudantine) ?

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Nesi, razmisli malo, spomenuo sam isti princip topa i naglasio da su i meta i stroj bili stacionarni. Što misliš koliko je rasipanje kad u tu jednađbu uvrstiš brzinu cilja i brzinu i manevar stroja koji puca? Pogledaj koliko je rasipanje samo Avengera GAU-8 na A-10 na onim još starim fotkama i to sve u idelanim uvjetima. Još kad se spomene da zbog najačeg topa ikad ugrađenog u zrakoplov u povjesti taj isti A-10 uspori par kilometara na sat zbog trzaja Avenđera a ja pravio komparaciju sa 7.62 zrnom koje ima koliko puta manju energiju od topa 30 mm sa takovom kadencom……………………..naravno A-10 je za blisku podršu na tlu primadona u odnosu na kantu koju smatram sredstvom za isisavanje sredstava od okupirane stvorom čemerike.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Drug, uzmi u obzir da pilot radi korekcije pri gadjanju, tj, da iskusan pilot uracunava eventualni rastur, sto kod fiksiranog oruzja nije moguce.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Prvi dan rata, negdje na Atlantiku, cca 2.000 km od Skt Petersburga…

Prvi oficir kapetanu HMS Queen Elizabeth:

Kapetane, da li da lansiramo Zvijeri?

Kapetan : ne, sačekaćemo treći dan rata pa ćemo ih sve potaracati. Samo smireno…

Istovremeno, na patrolnom remorkeru sa čudnim kontejnerom na palubi, cca 10 km ispred Skt. Petersburga:

Kapetane, imamo veliki radarski odraz, udaljenost 2.000 km, vjerovatno ona ciogusarska kanta s letećim ciglama

Pa dobro Sergej , nek se našetavaju. Zašto me zamaraš s time?

Ali kapetane, od jutros smo u ratu.

Job tvoja mat, zaboravio sam…No dobro, lansirajte taj Cirkon i nazad na posao, hoću da se brod sjaji kad se vratimo

Harašo, kapetane..

asdfghjk
Gost
asdfghjk
11 mjeseci prije

Jesi razmišljao da pišeš romane …. ratne tematike, naučne fantastike i sl. Full si se uživio …

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Ima Ivo smisla za humor, ovo kad je napisao smijao sam se grohotom:

Ivo

Da je kojim slučajem sad početak 1941 i da imamo forume kao Logično, rasprava bi išla otprilike ovako:

Januar 1941

Ivo, Subaru: hebemu, Staljin mora preventivno udariti, vidi ovo; švabe im došli do granica, gomilaju oružje i vojsku oko njih, grade aerodrome i ceste prema istoku. Ako budu čekali, nahebaće ko 1914…

riddick, savio, žukov: vi niste normalni, hebeni paranoici. Nijemci ne bi nikad prvi udarili, pa velika je Rusija a i potpisali su neke ugovore.

Ivo, Subaru: pa pogledajte što su švabe napravili u zadnjih par godina: potaracali Francusku, Norvešku, Dansku, Belgiju, Grčku, našu Kraljevinu SHS su izbombali i drže nas pod kontrolom, razvaljuju po Africi…pa logično je da će sad na Rusiju, zato i gomilaju snage tamo.

riddick, savio, žukov: ma vi ste bolesni, zazivate Rusiju da izvrši preventivni napad i uzrokuje smrt miliona ljudi, nehumani stvorovi, totalno ste poludili i još razmišljate binarno

Ivo: ali riddick, binarno još nije izumljeno, sad je 1941

riddick: a da, dobro, ali svejedno ste ludi i paranoični. Pa nisu Nijemci ludi da napadnu Rusiju, znaju da će i oni nahebati.

Ivo, Subaru: ali vidiš šta rade, samo štancaju oružje i spremaju vojsku, a Hitler je još uz to napisao u Meinkampfu da se moraju širiti na istok…dakle, jasno je.

riddick, savio, žukov: ma koji meinkampf, paranoici binar…, pardon analogni. Zazivate smrt desetina miliona ljudi, žena i djece, niste normalni. Njemačka istinabog gomila oružje i vojsku oko Rusije na milione, ali nemaju namjeru napasti, znaju da bi i oni nahebali. Samo se igraju rata.

Subaru: ja uz to smatram da su Staljin i Hićo u talu i služe istog gazdu.

Ivo: no dobro, vidjeti ćemo oko toga.”

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Zaboravio si mene koji bi pisao da Staljin mora ocuvati pakt jer za tri godine nece zavrsti modernizaciju vojske, a sa polikarpovima nema sta traziti protiv mesersmita. To bi naravno pisao sa francuske obale gdje bi cekao invaziju preko kanala.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Proući onog ruskog generala što je napisao da bi se Šiki naoružao za predstojeći rat trebao je ćekati do 47-e čini mi se. Ja nikad ne čekam, ja uvijek djelujem.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Zanimljive su brojke ekonomista iz toga doba. I Hitler i sovjeti nebi bili spremni za rat do te godine. A ekonomisti su vermahtu rekli vec 1942. da je rat izgubljen.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

hahah, ne mogu vjerovati da sam to napisao…hebem ti Jack Daniels u sitne sate.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Da, bilo je u sitne sate.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

A ako se Big Lizzie Guzzi zabije u veliki sladoled ?

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Svaki cigo svoga konja hvali….to je isti slucaj s britancima …..a sto je to uopce britanac …..zasto se zamarati sa njima led se topi voda ce doci do grla i sto onda…..Aeroplan je ruzan i glupo koncipiran ….treba biti svakome jasno tko upotrebljava ovakav tip aeroplana ,da su neki koncepti jednostavno receno zastarjeli u kontekstu sukoba sirih razmjera ,to je aeroplan za ulicnu borbu i odbranu od insekata i zaprasivanje zitarica …..

Trubadur
Gost
Trubadur
11 mjeseci prije

Mislim, da smo več puno puta konstatirali…. Previše, namjena i previše kompromisa, da bi avion, mogao biti u bilo čemu dobar…. Kad nadodamo i stalne nedostatke i astronomsku cijenu, onda je jasno, da je F-35 skoro, pa totalni promašaj…

tvingo
Gost
tvingo
11 mjeseci prije

Savršeni pljačkaš

Mishko
Gost
Mishko
11 mjeseci prije

Treceg dana nebi ni bilo,bilo koja strana kad pocne gubiti na strateskoj razini….Slijedi nuklearna zima.A Uk ce prije ili kasnije shvatiti da su dani kad su bili imperija prosli.

tvingo
Gost
tvingo
11 mjeseci prije

Osim zverske cene tamo nema ništa fascinantnog,nadam se da su jih kupili što više ..

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
11 mjeseci prije

Zanima me, cisto poredjenja radi, koliko raketa (bombi) moze da nosi SU-57 u unutrasnjem skladistu? Smatram SU-57 daleko boljim i upotrebljivijim avionom, ali mislim da se isto tako i kod njega povecava radarski odraz kada se doda puno naoruzanje, to je rak-rana stelt aviona. No, mozda kod njega idu 4 rakete unutra u odnosu na 2 kod F35, nisam upucen.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Ne znam točno ali znam da su rusi dali prednost pokretljivosti u odnosu na “nevidljivost”.

Tabasco
Gost
Tabasco
11 mjeseci prije

Da, jer inace ne bi nasli dovoljno mutavog pilota da sjedne u njega. Na Su mislim.
A ovaj leteci ormar, F35, sve je to lijepo i dobro dok ih se nekoliko ne strmopizdi a piloti skuze
da imaju vise sanse prezivjeti u pjesastvu…

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Ako se nisu sada rusi i kinezi us*ali, kada če ? Kad im u mrkloj noči, nevidljiva eskadrila Zvijeri stigne na Amur?

Zax
Gost
Zax
11 mjeseci prije

Ti su avioni ionako namijenjeni za bombardiranje zemalja treceg svijeta i pljackanje njihovih resursa tako da mane i nisu toliko bitne. Istina da bi to recimo sto puta jeftiniji mig-21 mogao obavljati po puno jeftinijoj cijeni. Ali onda bi za ratne profitere i proizvodjace oruzja bilo manje para za trpanje u svoje dzepove. Glavno da se para vrti jer to je bit kapitalizma

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Genijalni MiG-21 zrakopolov napravljen u najvećoj seriji poslije drugog rata za bebu rozmarinu će ući kao i prvi u povjesti koji će dostići stogodišnju operativnost.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Na dnu komenetara sam pisao o korisnosti aviona i zivotnom vijeku. Neki to ne shvataju, kao sto ne shvataju da je F-35 nasljednik F-104. Jedina razlika izmedju njih je sto su tad imali velik razvoj i na svake 2-3 godine uvodili novi avion u upotrebu (a od par konkurenskih prototipova odustajali) pa su mogli priznati da je F-104 zvani “tvorac udovica” promasaj i povuci ga iz upotrebe, zamjenivsi ga drugim modelom. Sad uvode novi model na svakih 20 godina i ne mogu da priznaju da su napravili promasaj. Nemaju novog aviona, nemaju ga cim zamjeniti , pa su se okrenuli proizvodnji starog aviona pod novim imenom F-21.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Apsolutno si u pravu Tiho.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Jedan F-104 Starfighter je 1966. g. u sudaru koji je izazvao njegov pilot, poslije promotivnog snimanja za potrebe General Electrica, uništio drugi prototip XB-70 Valkyrie. Sa 245 tona najveće poletne mase i dalje najveći avion koji je mogao letjeti brzinom od tri Maha. Tijekom pedesetih godina strateški bombarderi naoružani nuklearnim bombama su bili najvažniji/najpouzdaniji dio nuklearne trijade. Razviti bombarder koji Sovjeti neće moći oboriti značilo je dobiti golemu prednost. Pa se krenulo u razvoj XB-70 Valkyrie. Kad su Sovjeti 1960. g. sustavom S-75 Dvina oborili špijunski U-2 na visini od 21 400 metara Amerikanci su shvatili da Sovjeti imaju sustav koji može pogađati na toj visini i da će prodori na velikim visinama biti sve teži. Kao reakcija na to ubrzan je razvoj interkontinentalnih balističkih projektila.
Prvi prototip XB-70 Valkyrie se danas nalazi u Nacionalnom muzeju USAF-a u bazi “Wright-Patterson”, Ohio. Dokaz da su Amerikanci krajem pedesetih bili tehnički u stanju početi razvijati strateški bombarder koji je trebao krstariti brzinom od tri Maha.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Daltone
Mogli su ameri nekad i na Mjesec…
A tek kakve su aute radili…
Gledala ‘Ancient discoveries’ i o propasti kultura brončanog doba na youtubeu. Nitko ne zna zašto…one na Mediteranu i dalje.
Ali i prijelaz iz starog u srednji vijek je isto bio pad…jesmo li mi u silaznoj putanji?
Btw onaj komentar sa ‘vaki’ i ‘naki’ 😊 tako se nisam smijala otkad sam vidjela na internetu priču o sucu Franku na kušanju Texas čilija…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Lucija
Nisam baš sretan situacijom dio koje je i taj komentar.
Žao mi je što nisam prvi popustio….. inače to radim u sličnim situacijama, ali, eto, dogodi se…..
Lijepi pozdrav!!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Luce&Dalton :
Sumrak Naci-avijacije 1943 !
Radio Berlin :

Hitler kuka !
Pokvari se Štuka !

Brave new world
Gost
Brave new world
11 mjeseci prije

Tihobl, konstruktorski pokusaj sa f 35 je utopijska usporedba primjerice sa ženskom: da je lijepa, zgodna, mlada, pametna, bogata i još da ima velike sise ili sa muskarcem; da je zgodan, mlad, pametan, bogat i još da ima veliku kitu…
Hebat ga ne ide i teško je to naći i postići pa se onda vraćamo i zadovoljni smo da je lijepa/lijep pa se vraćamo na f-15.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Brave
Puno bolja usporedba: žena s cicama i guzom većom, a rekorderka na 100 m, O.K. barem dobro trči na 100 i ima teleskopski vid. Btw postoji jedna takva. Vidi ko’ orao.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
11 mjeseci prije

Neće biti jedini. Ima ih još u konkurenciji. Npr. američki B-52 i ruski Tu-95 su isto kandidati.

eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
Gost
eofvonewirfnersgmergtmimermgfrk
11 mjeseci prije

Rekao sam prvi jer je njih napravljeno 20.000 onako iz glave bubam a što je koliko puta više od B-52 i Tu-95? Zakon vjerojatnoce i velikih brojeva veli da opstaju oni kojih ima više a ima ih u preko 50 država što veli da će tamo ostati operativni daleko duže od B-52 i Tu-95. Kauboji koriste B-52 zbog predimenizoniranog zmaja koji može izdurati tisuće i tisuće sati naleta, sprema mu se nasljednik i šteta je bacati tako dobro i nepoderivo napravljen zrakoplov. Tu-95 rusi koriste jer ima jednu prednost nad drugima, troši jako malo goriva u odnosu na konkurenciju i zato ima veliki dolet i ne trebaju mu tankeri da ga doje, i rusi prave nasljednika.

moša je na godišnjem
Gost
moša je na godišnjem
11 mjeseci prije

oveči torpedo…..

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije

Britanci pokazali F35. Da, ali to je sa silikonima i na steroidima. Ja bi Britankama pokazao moj F18cm, prirodno uzgajan, bez raznih kemikalija…samo da nisu tako ružne.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ octopus
Pokazi ga postaru.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
11 mjeseci prije

@octopus
Ti garant bio Kuhar u pozadini😂😂😂
Ono sa vojnog pogleda jel 18-ka kad se digne mislim poleti ili kad je dole mislim sletio 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Ne znam čiju obranu i zrakoplovstvo kane uništiti nakon 3 dana rata možda Laosa ili Kambodže Jer s ovakvim zvijerima nikome druguom ne mogu ništa.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Danskog okupatora na americkom Grenlandu.

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije

Никао ми није јасно како неко може да пореди СУ 57 и ову канту. Могу се само упредити СУ57 и Ф22.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

Off topic

Čini mi se huge.
Promjene se više ne daju pratiti

Turskoj nije dovoljan S-400 nego su izgleda baš zapeli da kupe i 36 komada SU-35
Posao je navodno u završnoj fazi pregovora.
Andrei također prenio
https://www.dailysabah.com/defense/2019/10/25/turkey-russia-close-to-reaching-agreement-on-su-35-fighter-jet-sale

Tabasco
Gost
Tabasco
11 mjeseci prije

Su 35S

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
11 mjeseci prije

A moze li letjeti po kisi?

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Kisa mu spere vodrne bojice pa zato ne leti.

U prolazu
Gost
U prolazu
11 mjeseci prije

Čini mi se da je korištenje nosača aviona i polijetanje/slijetanje aviona jako ovisno o prognozi vremena. Upute za upotrebu: koristiti samo ako je more mirno, tj. bonaca.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

😊 a vidi komentara…pa da…dugo nije bilo nikakvog aviončića, pa navalili

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
170
0
()
x