Britanci ponosno pokazali svoj F-35 „Zvijer“

F-35 „Zvijer“1
170 komentara

Kraljevska ratna mornarica Velike Britanije je spremna, ozbiljna i moćna, ili barem tako želi izgledati kada je na nosač zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“ postavila prvi F-35B opremljenog kao model „Beast“, odnosno „Zvijer”. Ovo je način koji osigurava maksimalnu operativnu sposobnost borbenog zrakoplova nove generacije i London pokazuje što platforma može postići.

Spomenuti borbeni zrakoplov pete generacije F-35 fotografiran je dok se nalazio na palubi novog britanskog supernosača zrakoplova. F35B će „uskoro“ biti potpuno operativan, uz opterećenje od 10 000 kilograma municije, uključujući laserski navođene bombe Paveway, rakete zrak-zrak Asraam i naravno neizbježni top Gau 25 mm sa svojih 220 “konfeta”.

Fotografije su ovjekovječile najsofisticiranije oružje Sjevernoatlantskog saveza na britanskom nosaču zrakoplova i odmah so podijeljene na Twitteru Kraljevske ratne mornarice. Valjda pravilo da se strogo skrivaju tajne ratne tehnologije više ne vrijede, ili se poštuju u zemljama poput Kine i Rusije, koji odjednom pokaži „animirani film“, pa se ispostavi da je oružje spremno i funkcionalno, već raspoređeno u nekim jedinicama vojske.

Portal Avionist objašnjava da je to F-35B, verzija za kratko polijetanje i vertikalno slijetanje, ukrcana u „Big Lizzie“, kako zovu nosač zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“, te da je naoružan s četiri navođene GPS bombe Paveway IV, dvije rakete zrak-zrak kratkog dometa AIM-132 i dvije rakete zrak-zrak srednjeg dometa AIM-120, smještene u posebnim “unutarnjim” odjeljcima u trbuhu zrakoplova.

Ovaj se način naoružavanja smatra najsmrtonosnijim kojim se može pohvaliti F-35, a možete zamisliti kakav bi bio osjećaj da sav taj ubojiti potencijal usmjeri na potencijalnog neprijatelja. Da ne govorimo o čitavoj ovakvoj eskadrili naoružanoj po modelu „Zvijer“.

Dobro, da ima malo samopromocije i pretjerane hvale najkontroverznijeg zrakoplova u povijesti ratnog zrakoplovstva, to je jasno.

No, što dalje kažu stručnjaci. Oni tvrde da F-35 ovako naoružan ne može biti u “prvom” napadu, jer bi zbog raketa Paveway IV i AIM-132, koji se nalaze na nosačima ispod krila i na prednjem vanjskom dijelu zrakoplova, F-35 tako izgubio svoju “stealth” sposobnost. Rizik da ostavi radarski potpis, zbog naoružanja na potkrilnim nosačima, je više nego očit.

F-35 „Zvijer“

FOTO: F-35 „Zvijer“

U slučaju da F-35 britanske mornarice treba poduzeti neke akcije, na početku bi nosio samo naoružanje koje se može unijeti u njegova dva unutarnja odjeljka i tako pokuša zaštititi svoju nevidljivost.

U onome što se u doktrinama naziva “prvi dan rata”, model “Zvijeri”, što je neslužbeni žargon, mogao bi se koristiti u danu kojeg su Amerikanci službeno preimenovali u “treći dan rata”. To su zračne bitke koje slijede nakon što je neprijateljska obrana “eliminirana” do točke da zračni prostor postane “prohodniji“, objašnjava stručnjak David Cenciotti, koji kaže da se u tom trenutku F-35 može odreći prednosti „nevidljivosti“ u korist maksimalne nosivosti municije svih vrsta.

U ovoj posljednjoj fazi britanski nosač zrakoplova testira sposobnosti i suradnju s onim koja će biti njegova zrakoplovna flota, zajedno s nekim eskadrilama američkih F-35 smještenih u zračnoj bazi „Edwards“. Nakon završetka ove posljednje sesije, britanska obrana će nosač zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“ smatrati “konačno spremnim” za svoju prvu patrolnu misiju, koji bi prema planu engleske i američke F-35 trebao prevoziti na vodama Tihog oceana.

Joint Strike Fighter, borbeni zrakoplov s pete generacije s trapezoidnim krilima i prikrivenim kapacitetom, kojeg je trenutno ukrcao nosač zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“ miješana je formacija šest zrakoplova 207 eskadrile i 617 eskadrile britanskog zrakoplovstva, a svi su konfigurirani u varijanti “B”, odnosno s kratkim polijetanjem i okomitim slijetanjem.

Nije sve tako jednostavno, jer ova verzija, ima nešto niži kapacitet goriva od ostalih F-35, a može biti naoružana raketama zrak-zrak koje će biti smještene na pilota smještenim pod krilima. Ukrcana flota od 24 zrakoplova F-35B, iako bi nosač mogao nositi 36, bit će opremljena zračnim oružjem flote britanskog mornaričkog zrakoplovstva, koje je već danas prisutno na protupodmorničkim helikopterima Merlin Mk2 mornaričke zračne eskadrile 820.

U svakom slučaju, F-35 „Zvijer“ je lijep prizor za oči laika i otvara puno pitanja za stručnjake ratnog zrakoplovstva.

F-35B
Pretplatiti se
Obavijesti o
170 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
4 godine prije

Kanta za jednokratnu upotrebu.

Kvisko
4 godine prije

Da ovaj clanak pise Rus mozda bih jos i razumio njegove pobude ali kada ga pise neko cije drzave ili uopce nemaju vojne zrakoplove ili imaju ruske kante proizvedene 70 tih godina proslog stoljeca, onda mi to sve skupa izgleda kao jedan veliki apsurd i lijecenje kompleksa manje vrijednosti.

Alxx
4 godine prije

Haha 1 radni sat od $50.0000 do $100.000…

Laki Topalović
4 godine prije

Koja je poanta, da s raketama vani nije “nevidljiv”, ali je zato puno ubojitiji? Mislim, da su fulali cili balun. Ako nije stealth, barem za zemlje koje nisu Rusija i Kina, koje ga vide svakako, čemu silno naoružanje, ako ga radari vide na 500 km udaljenosti, dok se približava?

Dopizdilomi
4 godine prije

“i naravno neizbježni top Gau 25 mm sa svojih 220 “konfeta” koje ispuca za sekundu do dvije.

Ivo
4 godine prije

Prvi dan rata, negdje na Atlantiku, cca 2.000 km od Skt Petersburga…

Prvi oficir kapetanu HMS Queen Elizabeth:

Kapetane, da li da lansiramo Zvijeri?

Kapetan : ne, sačekaćemo treći dan rata pa ćemo ih sve potaracati. Samo smireno…

Istovremeno, na patrolnom remorkeru sa čudnim kontejnerom na palubi, cca 10 km ispred Skt. Petersburga:

Kapetane, imamo veliki radarski odraz, udaljenost 2.000 km, vjerovatno ona ciogusarska kanta s letećim ciglama

Pa dobro Sergej , nek se našetavaju. Zašto me zamaraš s time?

Ali kapetane, od jutros smo u ratu.

Job tvoja mat, zaboravio sam…No dobro, lansirajte taj Cirkon i nazad na posao, hoću da se brod sjaji kad se vratimo

Harašo, kapetane..

Perun
4 godine prije

Svaki cigo svoga konja hvali….to je isti slucaj s britancima …..a sto je to uopce britanac …..zasto se zamarati sa njima led se topi voda ce doci do grla i sto onda…..Aeroplan je ruzan i glupo koncipiran ….treba biti svakome jasno tko upotrebljava ovakav tip aeroplana ,da su neki koncepti jednostavno receno zastarjeli u kontekstu sukoba sirih razmjera ,to je aeroplan za ulicnu borbu i odbranu od insekata i zaprasivanje zitarica …..

Trubadur
4 godine prije

Mislim, da smo več puno puta konstatirali…. Previše, namjena i previše kompromisa, da bi avion, mogao biti u bilo čemu dobar…. Kad nadodamo i stalne nedostatke i astronomsku cijenu, onda je jasno, da je F-35 skoro, pa totalni promašaj…

Mishko
4 godine prije

Treceg dana nebi ni bilo,bilo koja strana kad pocne gubiti na strateskoj razini….Slijedi nuklearna zima.A Uk ce prije ili kasnije shvatiti da su dani kad su bili imperija prosli.

tvingo
4 godine prije

Osim zverske cene tamo nema ništa fascinantnog,nadam se da su jih kupili što više ..

Arcibald Rajs
4 godine prije

Zanima me, cisto poredjenja radi, koliko raketa (bombi) moze da nosi SU-57 u unutrasnjem skladistu? Smatram SU-57 daleko boljim i upotrebljivijim avionom, ali mislim da se isto tako i kod njega povecava radarski odraz kada se doda puno naoruzanje, to je rak-rana stelt aviona. No, mozda kod njega idu 4 rakete unutra u odnosu na 2 kod F35, nisam upucen.

samo tako
4 godine prije

Ako se nisu sada rusi i kinezi us*ali, kada če ? Kad im u mrkloj noči, nevidljiva eskadrila Zvijeri stigne na Amur?

Zax
4 godine prije

Ti su avioni ionako namijenjeni za bombardiranje zemalja treceg svijeta i pljackanje njihovih resursa tako da mane i nisu toliko bitne. Istina da bi to recimo sto puta jeftiniji mig-21 mogao obavljati po puno jeftinijoj cijeni. Ali onda bi za ratne profitere i proizvodjace oruzja bilo manje para za trpanje u svoje dzepove. Glavno da se para vrti jer to je bit kapitalizma

moša je na godišnjem
4 godine prije

oveči torpedo…..

4 godine prije

Britanci pokazali F35. Da, ali to je sa silikonima i na steroidima. Ja bi Britankama pokazao moj F18cm, prirodno uzgajan, bez raznih kemikalija…samo da nisu tako ružne.

Max
4 godine prije

Ne znam čiju obranu i zrakoplovstvo kane uništiti nakon 3 dana rata možda Laosa ili Kambodže Jer s ovakvim zvijerima nikome druguom ne mogu ništa.

Nenad
4 godine prije

Никао ми није јасно како неко може да пореди СУ 57 и ову канту. Могу се само упредити СУ57 и Ф22.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Off topic

Čini mi se huge.
Promjene se više ne daju pratiti

Turskoj nije dovoljan S-400 nego su izgleda baš zapeli da kupe i 36 komada SU-35
Posao je navodno u završnoj fazi pregovora.
Andrei također prenio
https://www.dailysabah.com/defense/2019/10/25/turkey-russia-close-to-reaching-agreement-on-su-35-fighter-jet-sale

krezubi glasac
4 godine prije

A moze li letjeti po kisi?

U prolazu
4 godine prije

Čini mi se da je korištenje nosača aviona i polijetanje/slijetanje aviona jako ovisno o prognozi vremena. Upute za upotrebu: koristiti samo ako je more mirno, tj. bonaca.

Lucija
4 godine prije

😊 a vidi komentara…pa da…dugo nije bilo nikakvog aviončića, pa navalili

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.