Britanija će izručiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama na suđenje za špijunažu, tvrdi Pompeo

Julian Assange - izjava
12 komentara

Britanija će izručiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama na suđenje za špijunažu, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Američki državni tajnik Mike Pompeo potvrđuje da će Julian Assange uskoro biti izručen Sjedinjenim Državama. “Već smo podnijeli zahtjev i on će biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je podignuta optužnica”, kazao je, prema izjavama objavljenim 21. srpnja u ekvadorskom dnevniku El Universo.

“Ne mogu dalje komentirati, ali moja vlada smatra da je važno da taj čovjek koji predstavlja rizik za svijet i ugrožene američke vojnike bude kažnjen”, završavao Pompeo.

Prije samo tjedan dana britanski ministar za Europu i Ameriku Alan Duncan, uvjerio ga je tijekom putovanja u Ekvador da Julian Assange neće biti izručen zemlji u kojoj bi mogao riskirati smrtnu kaznu.

Julian Assange je optužen za špijunažu od strane SAD-a, koji je zatražio njegovo izručenje. Ročište za razmatranje ovog zahtjeva održat će se krajem veljače 2020. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Američko federalno pravosuđe odobrava smrtnu kaznu za određene zločine, uključujući špijunažu, navodi specijalizirana internetska stranica Informacijskog centra za smrtnu kaznu.

Sjedinjene Države su podigle 18 optužbi protiv Juliana Assangea, a kumulativne kazne za sve te optužbe iznose oko 175 godina zatvora. Najveći dio tih optužbi odnosi se na prikupljanje i širenje povjerljivih informacija od strane WikiLeaksa, koje su 2010. otkrile stotine tisuća vojnih i diplomatskih dokumenata.

Nakon sedam godina boravka u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, gdje je uživao politički azil, Julian Assange je 11. travnja izručen britanskoj policiji uz odobrenje ove južnoameričke zemlje. Odmah je pritvoren i osuđen na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta za privremeno puštanje na slobodu.

Ekvadorska vlada tvrdila je da je dobila pisana jamstva iz Londona, kada je povukla azil Australcu, da potonji neće biti izručen zemlji u kojoj bi ga mogli mučeni ili osuditi na smrt.

Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mg mozga
4 godine prije

Nadam se da slave svi koji vjeruju u zapadnjačku demo-n-kraciju. Zanimalo bi me kako bi branili svoje stavove u ovom slučaju.
Danas je velika sramota pripadati ovom nečovječnom zapadnom svijetu i kulturi. Trežnjenje će biti jako bolno.

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Interesantno je pogledati stranice http://www.democracy index na kojoj je UK na 14 mjestu po demokraciji u svijetu a USA na 25 mjestu demokracije. Ali uz to imamo Hrvatsku na 60 mjestu, Srbiju na 63 mjestu i …
No nemojmo osudjivati sve amerikenjce ima medju njima i dobrih, ali su vecina dobrih stacionirani na Arlingtonu i slicnim adresama, ovo sto je ostalo su tek primitivci nedosjni ljudske civilizirane zajednice.

Moreno
4 godine prije

”Sloboda i demokracija” su utihnule, nema ih za čut, zaštitnici ”ljudskih prava” nijemi ka ribe . . . MS mediji se tradicionalno drže isine i samo istine i izvještavaju u provjerenim činjenicama, ka na primjer da je Assange u engleskome zatvoru i kako će bit izručen u SAD . . . samo istina i ništa osim istine . . . blago nama . . .

Kažun
4 godine prije

Skripal je heroj,Assange je zločinac? Hebem vam mater imperijalističku.
Više je ljudi stradalo od zčočinačke USra države i UK “KRALJEVINE”
Nego što ih je pobio Adolf Hitler!

nessy
4 godine prije

Sto reci o vladavini prava u USA, zemlji koja drzi stotine ljudi, desetljecima zatvorene, u eksteritorijalnim zatvorima, bez optuznice ili presude? Ovdje je klasika, pila naopako, vazno je tko je otkrio dokumente, a ne cinjenica, da su razotkivena najteza djela kriminala, ratni zlocini i stvarna prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Ali, USA, kroji svoja pravila, za njih medjunarodne norme i potpisani ugovori vrijede samo do momenta, kada oni odluce, da eto, vise ne vrijede. Zamislite samo u svakodnevnom zivotu, komunikaciju sa takvom jednom individuom, kako bi to izgledalo, i dali bi takvog siledziju, potpuno opravdano nazvali nekulturnim, nasilnim, idiotom. Podignuto na drzavnu razinu, nema te rijeci koja bi bila dovoljno jaka. I onda jos, njihovi “saveznici”, EU, koji propagiraju jedno, a savijaju kicmu pred nasilnikom, i jos mu titraju…znate vec sto. Jadan je svijet sa takvom drzavom vodjom, a EU jos jadnija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.