Britanija će izručiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama na suđenje za špijunažu, tvrdi Pompeo

Julian Assange - izjava
12 komentara

Britanija će izručiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama na suđenje za špijunažu, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Američki državni tajnik Mike Pompeo potvrđuje da će Julian Assange uskoro biti izručen Sjedinjenim Državama. “Već smo podnijeli zahtjev i on će biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je podignuta optužnica”, kazao je, prema izjavama objavljenim 21. srpnja u ekvadorskom dnevniku El Universo.

“Ne mogu dalje komentirati, ali moja vlada smatra da je važno da taj čovjek koji predstavlja rizik za svijet i ugrožene američke vojnike bude kažnjen”, završavao Pompeo.

Prije samo tjedan dana britanski ministar za Europu i Ameriku Alan Duncan, uvjerio ga je tijekom putovanja u Ekvador da Julian Assange neće biti izručen zemlji u kojoj bi mogao riskirati smrtnu kaznu.

Julian Assange je optužen za špijunažu od strane SAD-a, koji je zatražio njegovo izručenje. Ročište za razmatranje ovog zahtjeva održat će se krajem veljače 2020. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Američko federalno pravosuđe odobrava smrtnu kaznu za određene zločine, uključujući špijunažu, navodi specijalizirana internetska stranica Informacijskog centra za smrtnu kaznu.

Sjedinjene Države su podigle 18 optužbi protiv Juliana Assangea, a kumulativne kazne za sve te optužbe iznose oko 175 godina zatvora. Najveći dio tih optužbi odnosi se na prikupljanje i širenje povjerljivih informacija od strane WikiLeaksa, koje su 2010. otkrile stotine tisuća vojnih i diplomatskih dokumenata.

Nakon sedam godina boravka u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, gdje je uživao politički azil, Julian Assange je 11. travnja izručen britanskoj policiji uz odobrenje ove južnoameričke zemlje. Odmah je pritvoren i osuđen na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta za privremeno puštanje na slobodu.

Ekvadorska vlada tvrdila je da je dobila pisana jamstva iz Londona, kada je povukla azil Australcu, da potonji neće biti izručen zemlji u kojoj bi ga mogli mučeni ili osuditi na smrt.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Kažun
Gost
Kažun

Skripal je heroj,Assange je zločinac? Hebem vam mater imperijalističku.
Više je ljudi stradalo od zčočinačke USra države i UK “KRALJEVINE”
Nego što ih je pobio Adolf Hitler!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Kažun:
Oni su i napravili
Hiću (750cm) !

Kažun
Gost
Kažun

Umpah,napravili oni i leteći avion F-35.
Znanost kaže da su i pingvini nekad davno bili ptice.

Moreno
Gost
Moreno

”Sloboda i demokracija” su utihnule, nema ih za čut, zaštitnici ”ljudskih prava” nijemi ka ribe . . . MS mediji se tradicionalno drže isine i samo istine i izvještavaju u provjerenim činjenicama, ka na primjer da je Assange u engleskome zatvoru i kako će bit izručen u SAD . . . samo istina i ništa osim istine . . . blago nama . . .

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga

Nadam se da slave svi koji vjeruju u zapadnjačku demo-n-kraciju. Zanimalo bi me kako bi branili svoje stavove u ovom slučaju.
Danas je velika sramota pripadati ovom nečovječnom zapadnom svijetu i kulturi. Trežnjenje će biti jako bolno.

samo tako
Gost
samo tako

Šveđani su presretni zadanom ulogom, na njihovoj je duši isto

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Što su ”veliki” britanci ?
Iz-ručiti ,cijelog,s nogama ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Umpy,
“Veliki”britanci su oni britanci koji imaju velike uši da Pompeone ne mora dva puta ponavljati dok im nešto diktira?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@jezy:
Kritičan je prolaz kroz saudijski konzulat ?

Kažun
Gost
Kažun

SA ima odlične kirurge.Ovaj u saudijskom konzulatu
u Turskoj vele da je ravan dr.Josefu Mengele-u.

nessy
Gost
nessy

Sto reci o vladavini prava u USA, zemlji koja drzi stotine ljudi, desetljecima zatvorene, u eksteritorijalnim zatvorima, bez optuznice ili presude? Ovdje je klasika, pila naopako, vazno je tko je otkrio dokumente, a ne cinjenica, da su razotkivena najteza djela kriminala, ratni zlocini i stvarna prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Ali, USA, kroji svoja pravila, za njih medjunarodne norme i potpisani ugovori vrijede samo do momenta, kada oni odluce, da eto, vise ne vrijede. Zamislite samo u svakodnevnom zivotu, komunikaciju sa takvom jednom individuom, kako bi to izgledalo, i dali bi takvog siledziju, potpuno opravdano nazvali nekulturnim, nasilnim, idiotom. Podignuto na drzavnu razinu, nema te rijeci koja bi bila dovoljno jaka. I onda jos, njihovi “saveznici”, EU, koji propagiraju jedno, a savijaju kicmu pred nasilnikom, i jos mu titraju…znate vec sto. Jadan je svijet sa takvom drzavom vodjom, a EU jos jadnija.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Interesantno je pogledati stranice http://www.democracy index na kojoj je UK na 14 mjestu po demokraciji u svijetu a USA na 25 mjestu demokracije. Ali uz to imamo Hrvatsku na 60 mjestu, Srbiju na 63 mjestu i …
No nemojmo osudjivati sve amerikenjce ima medju njima i dobrih, ali su vecina dobrih stacionirani na Arlingtonu i slicnim adresama, ovo sto je ostalo su tek primitivci nedosjni ljudske civilizirane zajednice.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik