fbpx

C. Kirchner: Prioritet su potrebe Argentine, tek onda novac može dobiti MMF

Cristina Fernandez de Kirchner

Povratak u argentinsku politiku Cristine Fernandez de Kirchner, koja je u funkciji potpredsjednice zemlje, već je označio početak teške bitke s Međunarodnim monetarnim fondom.

Podsjetimo, Argentinci su nakon više od sedam godina vladavine Cristine Kirchner, koja je bankrotiranu zemlju ponovno digla na noge, vratila dugove, nacionalizirala strateške resurse i smanjila siromaštvo, odlučili eksperimentirati s prozapadnim kandidatom Mauricijem Macrijem. Posljedice njegove vladavine od prosinca 2015. do 2019. su bile devastirajuće. Zemlju je zadužio kod Međunarodnog monetarnog fonda, cijene komunalnih usluga su povišene za 400 do čak 1200% u nekim regijama, inflacija se nikako nije mogla obuzdati, na stotine tisuća radnika u javnom sektoru je dobilo otkaze i provedena je reprivatizacija važnih sektora argentinskog gospodarstva. Četiri godina eksperimenta je Argentincima bilo dovoljno da na predsjedničkim izborima prošle godine izaberu kandidata stranke bivše predsjednice Alberta Fernándeza, dok je  Cristina Kirchner dobila mjesto potpredsjednice vlade. No, za popraviti štetu koju je Macri počinio tijekom četiri trebat će puno napora.

Odnos Cristine Kirchner s Međunarodnim monetarnim fondom i kada je bivšoj direktorici MMF-a, Christini Lagarde, koja je „Argentini dala žuti karton“, poručila „da bira riječi, jer njezina zemlja nije nogometni klub“. Najnovija izjava sugerira da će MMF imati prilično problema o odnosima s bivšom predsjednicom, sada drugim osobom u vladi predsjednika Alberta Fernándeza.

Prema izvješćima Reutersa, argentinska vlada je odlučila u slučaju recesije neće vraćati dug ugovoren s Međunarodnim monetarnim fondom. U ime vlade je ovo poručila potpredsjednica Cristina Fernandez de Kirchner. Ta je odluka donesena kako da se Argentini ne oduzme likvidnost u ovom osjetljivom ekonomskom trenutku u kojem su javna sredstva prije svega potrebna za ponovno pokretanje proizvodnje i izvoza. A u tom scenariju, mogućnost zemlje da provede manevarski plan oporavka proizvodnih sektora, što cilj je trenutne vlade, mora biti ispred potreba otplate međunarodnih dugova koje je nagomilao Macri.

Međutim, izbor Buenos Airesa može probuditi stare strahove u zemlji koja je u modernoj povijesti pretrpjela dva bankrota. Ali bivša predsjednica je uspješno riješila problem bankrota 2002. i vjeruje da ima snage Argentinu izvući iz krize. Osim toga, može računati na brojne kontakte koje je uspostavila tijekom osam godina vladavine, od zemalja u regiji, do Rusije, Kine, Indije i drugih. Čak i Irana, iako Teheran trenutno nije u situaciji da pomogne Argentini.

Odluka, donesena na Međunarodnom sajmu knjiga 8. Veljače u Havani, uslijedila je nakon duge interne rasprave vlade i odluke da se monetarnim manevrom pokuša oživjeti bogatstvo zemlje.

„Ako Argentina ne uspije spriječiti recesiju, izgledi da će dug MMF-u biti vraćen su jedan posto, jer je nemoguće razmišljati o vraćanju duga u mjeri u kojoj prolazite kroz razdoblje duboke krize“, rekla je Kirchner, što znači da ne bježi od odgovornosti otplate iznosa za kojeg se zadužio Macri, ali ne sad, već kad se pokrene ekonomija zemlje.

Trenutni problem argentinskog gospodarstva proizlazi iz oštrog pada proizvodnje u kombinaciji s brzom i nekontroliranom inflacijom i povećanjem stope nezaposlenosti, što je uništilo temelje proizvodnom i trgovinskom sektoru u zemlji. Nakon što je preuzela dužnost, nova argentinska vlada dala je do znanja kako joj je glavna namjera upravo oživjeti ekonomiju zemlje, ukloniti duh spirale duga koji bi zemlju mogao vratiti u rizik nemogućnosti otplate, a to bi značio još jedan bankrot. Problem je napravio Macri, koji je, nakon desetljeća nezaduživanja, kod MMF-a i „inozemnih ulagača“ nagomilao desetine milijardi dolara duga i pred istek mandata pregovarao s međunarodnim monetarnim fondom „program spašavanja“ u iznosu dodatnih 56 milijardi dolara. Srećom, ti pregovori nisu privedeni kraju.

U narednim tjednima se predstavnici MMF-a očekuju u Buenos Airesu, gdje će održati nizu sastanaka s ministarstvom gospodarstva i argentinskom vladom, kako bi se pronašlo rješenje koje ne neće ograničiti lokalnu ekonomiju, ali će istovremeno dati jamstva „ulagačima“ koji su protekle četiri godine kreditirali „reforme“ bivšeg predsjednika.

U ovom scenariju nije isključeno novo kašnjenje u plaćanju. MMF tvrdi kako time povjerenje u zemlju ponovno opada, ali „djelomično“ priznaje kako su za sve krive reforme koje nisu postigle očekivane rezultate.

Međutim, sastanak argentinske vlade i MMF-a je od temeljne važnosti, prije svega, što se tiče psihološke stabilnosti tržišta, koja su, uz prisutnost otvorenih kanala za pregovore, ipak potaknuta da nastave s ulaganjima na tržište Južne Amerike.

Bez obzira na sve, Cristine Fernandez de Kirchner zna da bi negativni rezultati sastanaka mogli promijeniti percepciju financijskih tržišta i da bi to imalo negativan utjecaj na šanse Argentine za oporavak. Međutim, iskustvo nas uči da se bivša predsjednica uspješno nosila i s težom zadaćom od ove.

Idućih nekoliko dana će biti ključni za definiranje akcijskog plana Argentine koja se ponovo mora suočiti s krizom u svom gospodarstvu, ciklusi koji se čine endemski u panorami zemlje. U scenariju koji opet obvezuje izvršnu vlast na teške odluke, kako bi se izbjegla nova špekulativna kriza koja bi definitivno mogla štetiti njenim šansama za oporavak, nova vlada apsolutni prioritet daje oporavku realnog sektora u zemlji i čini se da je o „crvena linija“ potpredsjednice Cristine Fernandez de Kirchner i predsjednika Alberta Fernándeza.

Reuters

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
85 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Dobraaaa!
Dobili kredit, a nemaju para, da vračaju. Sada je prioritet Argentina.
Paaaaa, pokušajte taj štos sa svojom bankom, gdje imate kredit….. Hahahahaha….

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  preseren3

preseren3 Kad je MMF u pitanju krediti se ne dobivaju nego MMF reketari države po besramnome reketarskome obrascu, a za uspjeh reketarenja koriste se sva sredstva, a ono glavno sredstvo je novac proizveden iz ničega od globalne mafije i za to reketarenje se koristi diplomacija, financiranje izbora u nekoj zemlji… Pročitaj više »

habanero
Gost
habanero
1 godina prije
Reply to  Moreno

svaka ti čast, u tako malo riječi si izrekao sve potrebno.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

I ne samo to, MMF uvjetuje davanje kredita ‘reformama’, koje oni sami propisuju, ukratko, poskupljenje svega i svacega. Ali kao sto je u clanku receno, reforme ‘nisu dale rezultata’.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Moreno

pametno, moreno

JTM
Gost
JTM
1 godina prije
Reply to  preseren3

@preseren3 Ja privatno ne posuđujem novac ako nisam potpuno siguran da će mi ga osoba vratiti. A ti?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  JTM

Ja nikad!

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  JTM

JTM@ali da imaš sve mehanizme u svojim rukama da posudbom napraviš dužničkog roba koji će ti desetorostruko vraćati dug doživotno,a nakon njega i njegovi nasljednici?
A svaki uloženi dolar/euro u “reformu” vraća se kroz tvoje firme koje obavezno sudjeluju/rade u “reformama”…
Sve uloženo (uglavnom virtualne vrijednosti)vraća se stostruko(stvarnim vrijednostima-zemlja,voda,nafta,telekomunikacije,struja..)..

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  nonwo

nonwo, ajmo pitanje postaviti obnuto. Zašto posuđuješ novac od MMF-a? Kad nešto posuđuješ, valjda si upoznat i s uvjetima. Ako ja privatno dižem kredit, izračunam anuitete, rok otplate i usporedim s primanjima. Iskalkuliram rizike i onda odlučujem. Hoćeš kazati da je onaj koji mi posuđuje novac kriv za moje financijsko… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ad acta O čemu ti pričaš? Banka vrlo dobro zna kome daje novac. A neki put daje budali da bi se dokopala npr kuće koja je zalog. A da ne pričamo što su izazvali bankovni menadžeri u svojoj gladi za provizijom u usa sa kreditima za nekretnine, što je bio… Pročitaj više »

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ne pravi se blesav. Prevarom je postavljen Macri na vlast upravo da zaduži Argentinu. Odgovor na tvoje pitanje je hoćeš li vraćati kredit koji je digao neko drugi u tvoje ime. Sve je to uhodana igra, postavi hajvana koji će zadužiti državu, prihvatiti uvjete za kredit tj. provoditi “reforme” koje… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad astra@MMF& comp. postavlja loše političare(indoktrinirane u stranim bankama,mmf-u,nato-u,briselskim uredima i sl..,kupi ih ili ucijeni i onda provodi svoju lošu politiku.Obično dovedu zemlju u stanje “šoka”-da se stanovništvo ne probudi…Uvijek i svugdje.”Doktrina šoka-kapitalizam katastrofe”Naomi Klein.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  JTM

pa u tomu satanskom mmf uzivaji kad ne ga nevratis.. – da ima razloga da prca.. oni obozavaju velike duznike i zaduzene zemlje..paradox !? jer taj novac je tako i tako niotkuda dosao.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  preseren3

Tako su i ona trojica u Splitu reketarili ‘pošteno posuđeno’ pa sad gledaju kako trava raste odozdo.
Slične metode treba primijeniti i sa međunarodnim lihvarima, bez puno priče.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo Na žalost jedan od te trojice je pa ka kolateralna žrtva, a oni jedan koji je triba gledat travu odozdal se izvuka. To šta su ovi stradali je radi “nečinjenja” sistema. Paralelno u Zagrebu se dogodija pokušaj reketarenja onoga poduzetnika sa 100 k€ di se nije dogodilo “nečinjenje” sistema… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, sve točno, međutim rješenje nije u nečinjenju, a truli sustav se ne može samo tako promijeniti koristeći metode tog istog sustava. Moguće da je rješenje u striktnom provođenju revolucija, jer kako povijesno izgleda, paraziti preživljavaju revolucije i uvlače se u sve sisteme i revolucije gdje opet rovare iznutra. Za… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo Slažen se, rješenje definitivno nije u nečinjenju . . . e sad koje metode odabrat . . . ima ih raznih, od graďanskoga neposluha do toga da u nekome trenutku svi idemo u banku pokupit ono šta imamo, bez obzira radilo se od 100kn ili n-toj potenciji toga iznosa… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo Po meni je nemoguće i ustanovit sud i donit zakon o smrtnoj kazni za lihvarenje dok je god globalna elita u sedlu odnosno dok je god proizvodnja novca, oružje, korporativni mediji, američka i većina ostalih vojski pod njihovom upravom . . . tek kad se globalna mafija izbaci iz… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, Ivo uvijek pokuša izmanipulirat na način da nekoga nagovori ili preventivnim nuklearnim udarima ili smrtnim kaznama, ništa čudno za njega. Gdje god su propisane smrtne kazne, također postoje velike šanse da stradaju nevini.. Najbolji primjer tome je USA u državama u kojima je propisana smrtna kazna na svakih od… Pročitaj više »

Slaviša
Gost
Slaviša
1 godina prije
Reply to  x@y

bolesni provokator opet si zajašio ovde da svadiš svakoga. Tko je ovde manipulator osim tebe smeće bolesno?? Pa jesmo ti rekli svi lepo da se NOSIŠ BESTRAGA odavde bolesnik koji menja imena sto puta i piše sam sa sobom ko psihički slučaj teški? Pa bolesni čoveče zagadiš svaku stranu ovde… Pročitaj više »

Repus
Gost
Repus
1 godina prije
Reply to  Slaviša

Slaviša, nemoj da sramotiš rod. Daj čoveče stani malo. Dosadan si s tvojim glupim komentarima. Da li ti ćale zna da pišeš gluposti po portalima. Mora da si zaboravio kad te ćale zadnji put dovatio kaišom. Ako neko treba da se udalji s ovog portala to si onda svakako ti.Ne… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Repus

Da, sumnjao sam da je to Ivo. Hvala Repus.

Vladislav
Gost
Vladislav
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
Opet pričaš sam sa sobom? 😃

David
Gost
David
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
A tko tebe pita?
Marš u kućicu !!!
Ekstremno riskantno je imati tebe na portalu, psiho.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  David

David ili opet onaj Heramlije ili onaj Slaviša pa i Vladislav, sve jedna osoba i to znam milijun posto da je tako! Ti nisi normalan, a misliš da ne znam tko je…. ? ..) Jedna osoba pod više nick-ova ,pa šta, piši šta god želiš. Ja ti to neću više… Pročitaj više »

frenzy
Gost
frenzy
1 godina prije
Reply to  David

Lucija otkrivena si! To ti pišeš.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nekada, krscanima je bilo vjerom zabranjeno davanje novca uz interes. Time su se bavili Zidovi, njima vjera to ne brani.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  nessy

Sada je to kod muslimana, Kur’an zabranjuje kamatu

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  nessy

nessy@ “What Would Jesus Do with Bankers?” Is big banking as practiced by the giant banks in harmony with Christian principles? Do Justice There are hundreds of other references to justice in the Bible, including: Blessed are they who maintain justice . . . . (Psalm 106:3) This is what… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Moreno

Međunarodno lihvarenje je međunarodno OZAKONJENA pljačka…Oni idu tako daleko u vrijeđanju inteligencije da to nazivaju pomoć..

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Ivo

drIvo

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  preseren3

@preseren3 Idemo stvari pojednostaviti. Dali Vi recimo meni posuđujete novac? Recimo da je to moguće. Znači, u procesu posuđivanja (zaduživanja) sudjeluju dvije strane. I svaka strana preuzima svoj dio rizika. I da ne duljim, ja nemam mogučnosti da Vam vratim kredit koji ste mi posudili. Vaš kredit je nenaplativ i… Pročitaj više »

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Glupost. Rizik posuđivanja, kakav bio da bio, ne oslobađa sobu koja je posudila novac da ga i vrati.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  John Galt

John Galt Jasno, osim ako je novac uzet pod prisilom, ucjenom ili bez znanja onih koji su postali dužnici, odnosno da za to nisu znali. Equador je najbolji primjer kako je veliki dil duga bija nelegalan i Equadoru je smanjen dug za vrime Moralesa kojega je posli zaminija Moreno i… Pročitaj više »

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ako ti novac ne treba, nećeš ga posuditi niti će te netko natjerati da ga posudiš. Novac treba političarima koji obećavaju nešto što ne mogu ostvariti s onim što uberu kroz poreze i namete. Da mi je jednom vidjeti proračun RH koji je manji u odnosu na prethodnu godinu. Uvijek… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  John Galt

John Galt Novac je nametnut ka legalno sredstvo plaćanja i nemože se porez platit u kumpirima ka u srednjem vijeku kad su kmetovi davali desetinu feudalcima, a devetinu crkvi od onoga šta su proizveli i u tome i je kvaka jer za platit porez triba proizvod pretvorit u novac čime… Pročitaj više »

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  Moreno

HNB nije privatna banka kao u Americi.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  John Galt

John Galt HNB je privatna banka globalne mafije i sa njom upravljaju globalni mafijaši koji imaju pod kontrolom sve velike centralne banke, velike banke dealere centralnih banaka, rating agencije i BIS (Bank for International Settlements), centralna banka svih centralnih banaka, di i guverner HNB-a bar jedan put misečno ide na… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Moreno

More – no!

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Moreno

Friedman je bio simpatizer nacista

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  John Galt

U potpunosti se slažem s Vama da treba poticati zdravu konkurenciju i što manje mješanje države. Ali nemojte gledati tako usko i donositi zaključke da sve treba prepustiti tržištu i privatnicima. Čovjek je po svojoj prirodi “gramziva zvjerka” i potrebno je regulirati neke stvari na razini države i pravila koja… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling FYI
Ipak ima neko ko je iznad trodiobe vlasti koju spominješ;
”There is no other agency or goverment which can overrule actions that we take” – Alan Greenspan on FED

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Moreno
Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Moreno

“Tko uspije gomile opčiniti iluzijama, lako im postaje gospodarom, a tko god ih nastoji otrijezniti od iluzija, postaje njihovom žrtvom” Guastave Le Bron To ti je ista psihologija

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Sparkling

He, he, he, u međugorju se ukazala gospa, he, he, he

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Moreno

“Tko uspije gomile opčiniti iluzijama, lako im postaje gospodarom, a tko god ih nastoji otrijezniti od iluzija, postaje njihovom žrtvom” Guastave Le Bron To ti je ista psihologija

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  John Galt

U pravu si, Čile je napravljen po receptu miltona fridmana. Privredu Čilea, nakon što je CIA po nalogu američke vlade izvršila državni udar i ubila Aljendea, su zvali gospodarstvo bosih noga! Mudrac, jel znaš zbog čega se privreda Čilea naziva peivredom bosih noga?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nikad nisam vidio takvu bujicu osjecaja na forumima, kao kad je uginuo Hanzekovic.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  nessy

Krivi navod:”Nije uginuo, jer ugibaju životinje, hanžekovič je crk’o”

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Moreno

Kada su zarokali Pukanića u Slavoniji u kafićima su Slavonci od veselja bacali šešire do stropa! Narodno veselje!

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ne vjerujem da je netko mogao prisiliti franju tuchmana da Rvatiće porijeklom iz Irana baci u ralje belosvetskih kamatara! A ono svoj na svom ( iako je to tehnički nemoguće )!

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  John Galt

@John Galt
Naravno, pa to i nisam rekao. Ali da Vam ponovim: i strana koja je posudila novac snosi rizik, jer se nije dovoljno informirala da će možda njezina potraživanja teško i nikako naplatiti.

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Teško nije i nemoguće. Šta bi onda trebalo napraviti? Rizik posudbe prikazan je u postotku kamate kojeg će dužnik plaćati. Zato se svi političari hvale se povoljno zaduže u inozemstvu. Povoljno znači s niskom kamatom. Nad državom ili njezinom imovinom ne možeš provesti ovrhu. S druge strane, Argentina je normalna… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  John Galt

John Galt – ako kao što kažete a vjerovatno takvo mišljenje i zastupate, da podržavate MMF i njihov program zaduživanja, onda smo Vi i ja potpuno suprotnih mišljenja i stavova što se ove teme tiče. Daljnja rasprava nas nikuda neće odvesti. MMF je oruđe multinacijonalnih kompanija da bi raznim smicalicama… Pročitaj više »

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Ne podržavam MMF, ali po meni stvari stoje tako. Da bi ga jedna zemlja izbjegla bilokakav doticaj s MMF-om, mora srediti državne financije i naučiti ne trošiti više no što joj njezino gospodarstvo i prihodi od njezine imovine mogu stvoriti. To se zove fiskalna odgovornost. Kada se donosi proračun da… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  John Galt

John Ovo što pišete je sve lijepo i krasno ali je naučna fantastika za večinu zemalja u svijetu. Hajde, vjerujem Vam da ne podržavate MMF, ali kako se danas jedna mala zemlja kao HR može oduprijeti ovim svjeckim hoštaplerima kojima ništa nije na ovom svijetu važno ni sveto osim profita… Pročitaj više »

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Najbolja obrana od vjerovnika je da nemaš vjerovnika. MMF se ponaša kao i svaki vjerovnik i pokušava naplatiti svoje potraživanje. Da bi zemlja došla u doticaj s MMF-om mora biti u financijskim problemima, dakle državna kasa ima premalo novca da bi podmirivala dugovanje kako ono dospijeva i da bi istovremeno… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  John Galt

John Ovo što ste napisali je sve istina ali ne funkcionira i to je činjenica. A najkrači put za sve to promijeniti ili čak ostvariti nekim mirnim putem (pomoču izbora) je utopija. Jedini sigurni i jedini moguči put za nešto promijeniti u temeljima je potpuni RESET, tj. (nesmijem to napisati… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  John Galt

John@priča počinje od početka…MMF& comp. najprije dovode zemlju na rub propasti i u stanje “šoka”…Ratom,nemirima,ekonomskim blokadama,smjenama vlasti…Političari su svi postavljeni od svjetske pljačkaške ekipe(izbori su farsa) i dužni su im vraćati usluge..John Perkins”Ekonomski ubojice”.Ako se tko odmetne,bolje da se čuva…Korumpirani političari stvaraju široke mreže sitnih kolaboracionista(uhljeba) kojima nije cilj racionalizacija… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Majmuni ( blago rečeno ), pa uz svaki kredit, MMF od kada postoji traži i nešto drugo, obično političke prirode. Prvi kredit MMF od 3 milijuna dolara je dao Jozi Brozu uz uvjet da grčke partizane koji su iz Grčke pobjegli u SFRJ, izruči na klanje grčkoj vojnoj hunti. Jozo… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ico

ico
Netočno. U to vrijeme SFRJ je imala problema sa Staljinom i Informbiroom.
Sa tim smo ucjenjeni da prestanemo pomagat Grcima. Dakle, za potencijalnu pomoć.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  John Galt

Očito je da su Argentinosi strastveni pušači. A što tebi smeta ako Argentinerosi puše MMF-u, a pri tome su zadovoljni?!? E to je čar i bit demokracije: Kada stoka sitnog zuba puši, a pri tome je i zadovoljna

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Seri, seri, moj golube bijeli

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Prij nekoliko godin, još za prošloga mandata oredsjednice, Kirchner je održala interesantan govor na zasjedanju UN-a. Sve je rekla o tome kako funkcionira svit.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Moreno

evo moreno kako je tad hrabro napala bossove -sad nadjo na netu, samo ukratko: “U sukobu između hedge fond Bossova, Argentine i SAD-a, predsjednica Cristina Fernández de Kirchner pozvala je Ujedinjene narode da zaustave napade financijskih špekulanata. U svom govoru Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, argentinska šefica države u… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

imalijosnade
Kirchnerica ne bi bila također među živima da nije s onim uvaljenim karcinomom posjetila Rusiju i Kubu.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Lucija

lucija najvjrovatnije ..)

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

„vidje i Argentina puno čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda“.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Odradila je ona pravi bankrot i svi kreditori su se sastali, osim smrada Paula Singera koji je insistirao na pišljivih milijardu dolara, iako je odavno kroz kamate dobio i glavnicu i duplo kamata, i nije pristao na “restrukturiranje”. Ostali su izračunali da su s oborenim rejtingom na kamatama već bili… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Laki Topalović Pa Macri in je obeća brda i doline odnosno još više “demokracije i slobodnoga tržišta” šta su Argentinci popili. Jasno, kad je Macri zajaha na vlast onda se enormno zadužija i za to zaduženje kod MMF-a preda ko zna koliko prirodnih i društvenih resursa globalnoj mafiji o čemu… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

Okladio bih se u zivot da je postovani Macri dobio ‘lipu pinku’ od MMF-a.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  nessy

Nije strucnjak Macri usamljen slucaj ovakvih strucnjaka pun je svijet. Nedaj boze nikom ovakvog strucnjaka .Gdje li se je on skolovao ?

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Moreno

“MMF tvrdi kako time povjerenje u zemlju ponovno opada, ali „djelomično“ priznaje kako su za sve krive reforme koje nisu postigle očekivane rezultate.”
MMF dobro zna da njegove reforme NIKADA NISU PREDVIĐENE da postižu rezultate…
Točnije-rezultat MMF reformi je UVIJEK propast/dužničko ropstvo države u koju su ušli…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  nonwo

Ali, ne mogu vjerovati zato što su Argentinci s neoliberalima pregurali dva bankrota od 1990. Kako su glasali za Macrija, ja nisam mogao vjerovati.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
Pa sad….😊 da nije Macri pobjedio ‘with little help from his friends”?

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Argentinci su pačići mali koji po tko zna koji put uče od početka

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Sardelino

Sardelino Jesu, vidiš kako smo mi zapamtili kako tribamo bit dobri ☺

sokfviuewaofvroqedvofwhcfwef
Gost
sokfviuewaofvroqedvofwhcfwef
1 godina prije

Dok u ustav zemlje ne donesu odluku da se ne smije sa tamom tikve saditi i dok svi sudci, policijoti, mediji, vojnici, političari, obrazovni sustav ne budu na toj liniji pod prijetnjom streljačkog stroja ništa ona neće postići.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

”. . . sudci, policijoti, mediji, vojnici, političari, obrazovni sustav” . . . dodat ću znanost, crkva, banke zajedno čine kontrolni sistem i svaki dio u svome djelokrugu radi isključivo na održavanju kontrolnog sistema, također svaki taj dio kontrolnoga sistema napravit će sve za eliminirat svaki pokušaj promjene ustava i… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno A što misliš zašto Lepenski vir i Vinča nikako – 1985. je u Italiji dešifrirano pismo vinčansko, zna se da je tu izmišljena metalurgija – analiza dokazala domaću rudu… – ne mogu promjeniti paradigmu o Sumeru, Grčkoj itd? Nalazišta su definitivno gradovi – kuće jedna do druge, ali –… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Lucija
Max
Member
Max
1 godina prije

Lijepe i pametne riječi samo hoće li se držati toga?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Max

Hoće, ako sije imalo pratio dok je bila predsjednica, znaj da hoće.

Max
Member
Max
1 godina prije

Jesam kolega Laki pratio sam.

Bogati i najpohlepniji marksisti
Gost
Bogati i najpohlepniji marksisti
1 godina prije

Potrebe nema, sve so vec pokupili marksisti

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik