C. Kirchner: Prioritet su potrebe Argentine, tek onda novac može dobiti MMF

Cristina Fernandez de Kirchner
85 komentara

Povratak u argentinsku politiku Cristine Fernandez de Kirchner, koja je u funkciji potpredsjednice zemlje, već je označio početak teške bitke s Međunarodnim monetarnim fondom.

Podsjetimo, Argentinci su nakon više od sedam godina vladavine Cristine Kirchner, koja je bankrotiranu zemlju ponovno digla na noge, vratila dugove, nacionalizirala strateške resurse i smanjila siromaštvo, odlučili eksperimentirati s prozapadnim kandidatom Mauricijem Macrijem. Posljedice njegove vladavine od prosinca 2015. do 2019. su bile devastirajuće. Zemlju je zadužio kod Međunarodnog monetarnog fonda, cijene komunalnih usluga su povišene za 400 do čak 1200% u nekim regijama, inflacija se nikako nije mogla obuzdati, na stotine tisuća radnika u javnom sektoru je dobilo otkaze i provedena je reprivatizacija važnih sektora argentinskog gospodarstva. Četiri godina eksperimenta je Argentincima bilo dovoljno da na predsjedničkim izborima prošle godine izaberu kandidata stranke bivše predsjednice Alberta Fernándeza, dok je  Cristina Kirchner dobila mjesto potpredsjednice vlade. No, za popraviti štetu koju je Macri počinio tijekom četiri trebat će puno napora.

Odnos Cristine Kirchner s Međunarodnim monetarnim fondom i kada je bivšoj direktorici MMF-a, Christini Lagarde, koja je „Argentini dala žuti karton“, poručila „da bira riječi, jer njezina zemlja nije nogometni klub“. Najnovija izjava sugerira da će MMF imati prilično problema o odnosima s bivšom predsjednicom, sada drugim osobom u vladi predsjednika Alberta Fernándeza.

Prema izvješćima Reutersa, argentinska vlada je odlučila u slučaju recesije neće vraćati dug ugovoren s Međunarodnim monetarnim fondom. U ime vlade je ovo poručila potpredsjednica Cristina Fernandez de Kirchner. Ta je odluka donesena kako da se Argentini ne oduzme likvidnost u ovom osjetljivom ekonomskom trenutku u kojem su javna sredstva prije svega potrebna za ponovno pokretanje proizvodnje i izvoza. A u tom scenariju, mogućnost zemlje da provede manevarski plan oporavka proizvodnih sektora, što cilj je trenutne vlade, mora biti ispred potreba otplate međunarodnih dugova koje je nagomilao Macri.

Međutim, izbor Buenos Airesa može probuditi stare strahove u zemlji koja je u modernoj povijesti pretrpjela dva bankrota. Ali bivša predsjednica je uspješno riješila problem bankrota 2002. i vjeruje da ima snage Argentinu izvući iz krize. Osim toga, može računati na brojne kontakte koje je uspostavila tijekom osam godina vladavine, od zemalja u regiji, do Rusije, Kine, Indije i drugih. Čak i Irana, iako Teheran trenutno nije u situaciji da pomogne Argentini.

Odluka, donesena na Međunarodnom sajmu knjiga 8. Veljače u Havani, uslijedila je nakon duge interne rasprave vlade i odluke da se monetarnim manevrom pokuša oživjeti bogatstvo zemlje.

„Ako Argentina ne uspije spriječiti recesiju, izgledi da će dug MMF-u biti vraćen su jedan posto, jer je nemoguće razmišljati o vraćanju duga u mjeri u kojoj prolazite kroz razdoblje duboke krize“, rekla je Kirchner, što znači da ne bježi od odgovornosti otplate iznosa za kojeg se zadužio Macri, ali ne sad, već kad se pokrene ekonomija zemlje.

Trenutni problem argentinskog gospodarstva proizlazi iz oštrog pada proizvodnje u kombinaciji s brzom i nekontroliranom inflacijom i povećanjem stope nezaposlenosti, što je uništilo temelje proizvodnom i trgovinskom sektoru u zemlji. Nakon što je preuzela dužnost, nova argentinska vlada dala je do znanja kako joj je glavna namjera upravo oživjeti ekonomiju zemlje, ukloniti duh spirale duga koji bi zemlju mogao vratiti u rizik nemogućnosti otplate, a to bi značio još jedan bankrot. Problem je napravio Macri, koji je, nakon desetljeća nezaduživanja, kod MMF-a i „inozemnih ulagača“ nagomilao desetine milijardi dolara duga i pred istek mandata pregovarao s međunarodnim monetarnim fondom „program spašavanja“ u iznosu dodatnih 56 milijardi dolara. Srećom, ti pregovori nisu privedeni kraju.

U narednim tjednima se predstavnici MMF-a očekuju u Buenos Airesu, gdje će održati nizu sastanaka s ministarstvom gospodarstva i argentinskom vladom, kako bi se pronašlo rješenje koje ne neće ograničiti lokalnu ekonomiju, ali će istovremeno dati jamstva „ulagačima“ koji su protekle četiri godine kreditirali „reforme“ bivšeg predsjednika.

U ovom scenariju nije isključeno novo kašnjenje u plaćanju. MMF tvrdi kako time povjerenje u zemlju ponovno opada, ali „djelomično“ priznaje kako su za sve krive reforme koje nisu postigle očekivane rezultate.

Međutim, sastanak argentinske vlade i MMF-a je od temeljne važnosti, prije svega, što se tiče psihološke stabilnosti tržišta, koja su, uz prisutnost otvorenih kanala za pregovore, ipak potaknuta da nastave s ulaganjima na tržište Južne Amerike.

Bez obzira na sve, Cristine Fernandez de Kirchner zna da bi negativni rezultati sastanaka mogli promijeniti percepciju financijskih tržišta i da bi to imalo negativan utjecaj na šanse Argentine za oporavak. Međutim, iskustvo nas uči da se bivša predsjednica uspješno nosila i s težom zadaćom od ove.

Idućih nekoliko dana će biti ključni za definiranje akcijskog plana Argentine koja se ponovo mora suočiti s krizom u svom gospodarstvu, ciklusi koji se čine endemski u panorami zemlje. U scenariju koji opet obvezuje izvršnu vlast na teške odluke, kako bi se izbjegla nova špekulativna kriza koja bi definitivno mogla štetiti njenim šansama za oporavak, nova vlada apsolutni prioritet daje oporavku realnog sektora u zemlji i čini se da je o „crvena linija“ potpredsjednice Cristine Fernandez de Kirchner i predsjednika Alberta Fernándeza.

Reuters

Pretplatiti se
Obavijesti o
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Dobraaaa!
Dobili kredit, a nemaju para, da vračaju. Sada je prioritet Argentina.
Paaaaa, pokušajte taj štos sa svojom bankom, gdje imate kredit….. Hahahahaha….

Moreno
4 godine prije

Prij nekoliko godin, još za prošloga mandata oredsjednice, Kirchner je održala interesantan govor na zasjedanju UN-a. Sve je rekla o tome kako funkcionira svit.

Adriana
4 godine prije

„vidje i Argentina puno čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda“.

Laki Topalović
4 godine prije

Odradila je ona pravi bankrot i svi kreditori su se sastali, osim smrada Paula Singera koji je insistirao na pišljivih milijardu dolara, iako je odavno kroz kamate dobio i glavnicu i duplo kamata, i nije pristao na “restrukturiranje”. Ostali su izračunali da su s oborenim rejtingom na kamatama već bili uzeli tri glavnice ne jednu, i otpisali “ostatak”. Ali Argentina se nije mogla zaduživati, ne znam dokle ono. Uglavnom kad joj je muž umro, vodila je cijeli proces i Argentina je stajala odlično. Šta im je trebao Macri, samo oni znaju.

Sardelino
4 godine prije

Argentinci su pačići mali koji po tko zna koji put uče od početka

sokfviuewaofvroqedvofwhcfwef
4 godine prije

Dok u ustav zemlje ne donesu odluku da se ne smije sa tamom tikve saditi i dok svi sudci, policijoti, mediji, vojnici, političari, obrazovni sustav ne budu na toj liniji pod prijetnjom streljačkog stroja ništa ona neće postići.

Max
4 godine prije

Lijepe i pametne riječi samo hoće li se držati toga?

Bogati i najpohlepniji marksisti
4 godine prije

Potrebe nema, sve so vec pokupili marksisti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.