Čečenski lider želi svoju privatnu vojnu kompaniju

Ramzan Kadirov
8 komentara

Šef ruske Čečenske Republike Ramzan Kadirov rekao je da “ozbiljno planira” da osnuje privatnu vojnu kompaniju (PMC) nakon što napusti državnu službu, rekao je zvaničnik u Telegramu u nedjelju. Uspješne akcije u Ukrajini Wagner grupe, koju je osnovao ruski biznismen Jevgenij Prigožin, potvrđuje mu potrebu za privatnim preduzećima, dodao je.

“Privatna vojna kompanija uspjela je postići vrlo impresivne rezultate”, rekao je Kadirov u objavi, misleći na efikasne operacije grupe u Ukrajini. „Jurišne brigade PMC-a također preuzimaju na sebe izuzetno težak dio posla“, napomenuo je on.

U januaru su borci Wagner grupe bili ključni u zauzimanju ključnog Donbasovog grada Soledara usred tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine. Rusko Ministarstvo odbrane pohvalilo je njihove “hrabre i nesebične akcije” nakon uspješne ofanzive. PMC je također bio prvi koji je preuzeo kontrolu nad gradom prije potvrde ministarstva odbrane.

Prema Kadirovu, čečenski borci su dobro upoznati sa mogućnostima Wagner grupe. Čečenska jedinica specijalnih snaga “Akhmat” bori se “rame uz rame” sa privatnom vojnom kompanijom od “ranih dana” ruske vojne operacije, rekao je čelnik.

Ranije ove sedmice, osnivač Wagner grupe, Evgenij Prigožin, posetio je jednog od komandanata ‘Akhmata’, Aptija Alautdinova, u bolnici, zaslužujući pohvale od Kadirova, koji je pozdravio “misli koju je Prigožin pokazao” za povređenog oficira.

“Vagner Grupa je jasno dokazala svoju vojnu efikasnost i pokrenula sve debate o potrebi zatvaranja privatnih vojnih kompanija”, rekao je čečenski lider u nedjelju, dodajući da su “takvi profesionalni subjekti potrebni i neophodni”. Zatim je rekao da planira sam osnovati takvu kompaniju nakon što napusti poziciju u čečenskoj vladi. Međutim, nije naveo nikakve konkretne vremenske okvire.

Wagner grupa je trenutno na čelu ruskih napora da zauzme Artjomovsk, ključni grad na raskrsnici Donbasa koji je mjesecima bio u intenzivnim borbama i koji je sada blizu opkoljavanja ruskih snaga. Dosadašnja dostignuća kompanije također su joj privukla široku međunarodnu pažnju, a SAD su je prošlog mjeseca proglasile “transnacionalnom kriminalnom organizacijom”.

KadirovrusijaukrajinaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Privatna centralna banka (FED) zvuči… čudno? Vremenom smo se navikli.
Privatni zatvori? Ako nista drugo tu postoji jak sukob interesa a toga “drugo” ima baš puno.
Privatne vojske? Počinju da niču kao pečurke posle kiše! Još ako kiša bude radioaktivna – budućnost je toliko sjajna da u nju ne može da se gleda.

Roky
1 godina prije

KOJA STOKA ZELI ICI U PRIVATNU VOJSKU, VOJSKA DRZAVE SLUZI ZA ODBRANU ZEMLJE A OVE PRIVATNE SU UBICE I ZLOCINCI KOJI SIGURNO NECE BRANITI SVOJU ZEMLJU NEGO NAPADATI DRUGU.

Dragačevac
1 godina prije

Rusi sporo sedlaju ali brzo jašu. Vojni privatnici su bili raširena pojava na zapadu, u Rusiji su počeli da se pojavljuju 2014 sa početkom rata u Ukrajini i uskoro u Siriji. Trenutno je Wagner najjača privatna vojna kompanija na svetu i podstaknuti njenim uspehom i Rosnjeft je nedavno dobio dozvolu da osnuje svoju vojnu kompaniju za zaštitu naftnih bušotina i svojih ekspozitura u inostranstvu, siguran sam da Kadirov nije jedini u Rusiji koji ima slične namere, a završetak rata stvoriće višak ljudi sa vojnim iskustvom što će pogodovati rastu i stvaranju vojnih kompanija. Mislim da Rusija ima potencijal da nadmaši SAD u toj branši i da ćemo uskoro videti Ruse sa oružjem ili kao tihe savetnike ili u logistici širom sveta gde postoje ruski interesi. Razvoj ovih firmi je pokazatelj zrelosti ruske države u bezbednosnoj sferi, Rusija ide u korak sa svetom a verovatno će biti i prvi na svetu… Čitaj više »

SIRIUS
1 godina prije

WW3 – hibridni rat u kojem će privatne vojske igrati kljućnu ulogu. A Rusija se sada ponaša kao Izrael. Pa se čini da smo malo fulali predviđanje. Neče Ukrajina biti nova Kazarija/Izrael. Več Rusija. Bumo vidli ionak iovak.
Inače, Gazprom je VEČ dobio dozvolu da oformi svoju privatnu vojsku (PMC)…
imate na mom substacku tekst o tome
siriusispodstruje toćka substack toćkacom/p/rusija-gazpromu-dozvolila-da-uspostavi

Max
1 godina prije

Može mu biti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI