Češka je ustrajna u službenoj suradnji s vladom u Damasku

Faisal Mekdad
9 komentara

Usprkos službenoj politici Bruxellesa, kao i većine zemalja Europske unije koje su prekinule suradnju sa Sirijskom Arapskom Republikom i sankcijama koje ta zemlja trpi od strane takozvanih “Prijatelja Sirije”, Republika Češka je još jednom odlučila kako će ići vlastitim putem i nastavila se sastajati s predstavnicima Sirije na ministarskoj razini.

Ranije su zemlje EU, SAD, zaljevske monarhije i Turska o svemu pregovarale s predstavnicima takozvane “sirijske oporbe”, dok se jedino Češka odlučila na kontinuitet suradnje s legitimno izabranim vlastima u Damasku.

Krajem travnja su Prag posjetili prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Sirijske Arapske Republike Faisal Miqdad i zamjenik ministra za europska pitanja Muhamad Ayman Susan, dok je u ožujku Damask posjetio češki državni tajnik Petr Gajdušek.

Faisal Miqdad i Muhamad Ayman Susan su se u Pragu 26. travnja sastali s nizom čeških čelnika, uključujući ministra vanjskih poslova Lubomíra Zaorálka, ministra financija Andreja Babisa, ministra industrije i trgovine Jana Mládka i predstavnice Konfederacije industrije i Gospodarske komore.

Najnoviji susret, koji je jučer održan u Pragu, bio je posvećen kulturi, ali ima širi politički kontekst, jer je Prag ovim činom pokazao da neće odustati od bilateralnih odnosa s legitimnim vlastima u Damasku.

Naime, Sirija i Češka su potpisali deklaraciju o namjeri uspostavljanja dugoročne suradnje u području restauracije ruševina, zaštiti kulturne baštine u Siriji i organiziranje izložbe u Češkoj koja će rasvijetliti povijest devastiranih sirijskih artefakata i sirijske kulture općenito, prenosi sirijska državna agencija Sana.

Tijekom potpisivanja deklaracije u Pragu, generalni ravnatelj sirijskih antikviteta i muzeja Ma’amoun Abdul-Karim napomenuo je kako deklaracija predviđa pokretanje međunarodne kampanje i prezentaciju sirijske kulture češkom narodu kroz održavanje nekoliko izložbi, dodajući kako su se dvije strane dogovorile da sljedećeg listopada u Pragu organiziraju izložbu o sirijskim ruševinama koje su devastirane terorizmom.

Dodao je kako će suradnja između dviju zemalja uključivati ​​očuvanje sirijskih antičkih artefakata i poboljšanje sirijskih sposobnosti uz poziv sirijskim stručnjacima da se koriste češkim iskustvom i znanjem iz područja 3D tehnologije i obnove brojnih oštećenih artefakata neprocjenjive vrijednosti.

Češki zamjenik ministra kulture Vlastislav Ouroda je istaknuo bogatu civilizaciju Sirije, žaleći zbog barbarske i sustavne štete prouzročene na njenim antikvitetima, izrazivši spremnost za suradnju sa Sirijom u vraćanju ukradenih sirijskih artefakata.

Podsjetimo da je Češka jedina zemlja Europske unije i članica NATO pakta koja ima veleposlanstvo u Damasku. Unatoč pozivima da ga nakon navodnih napada vladinih snaga kemijskim oružjem u Idlibu bez odlaganja zatvori, nije popustila pritisku i dalje surađuje s vladom Bashara Al-Assada.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Budimo realni pa si priznajmo da se tu ne radi o samostalnoj politici Ceske, nego o odrzavanju tankog otvorenog kanala izmedju SAD-a i Sirije – kada je potrebno prenijeti poruku sluzbenom Damasku ispod radara – uvijek je tu neki saveznik ili pojedinac, zamaskiran krinkom diplomacije, volonterstva ili medjunarodne uljudbe.
Prije dva tjedna sam svuda po Ceskoj – od najmanjeg sela do glavnog grada – vidio da na sluzbenim zgradama uz Cesku visi i americka zastava. Bez obzira na konkretni povod, oni su impresionirani njima i pripadaju vjernom krugu saveznika (mudrosti predsjednika Zemana unatoc).

Mostar
6 godine prije

Češka je zdrav razuma među podivljalim i željnim rata Natovcima.

Bobi
6 godine prije

Živjeli Česi !

Dr. Strangelove
6 godine prije

Kao sto pise na cigaretama
– Pusenje je stetno za zdravlje
Tako bi trebalo pisati
– Citanje americkih novina je opasno za vas razum.

Da, bas tako je i izjavila Marija Zaharova.

Americke novine su jezgra propagande i lazi a ostali to raspacavaju.

MilanCZ
6 godine prije

Ceskom upravlja drzavna americká elita koja je pokojnog Havela docela na vladst.Trenutna kriza u ceskoj vladi je máslo americké drzavne elite ,ide o osiguranja Pax Americana u Evropi i dá se sacuva Petro dolar.Bude nová Evropa,bude je voditi Berlín, bude noví globalisticki projekat,drzave budu voditi menazer,bankari a ne politicari i ideolozi.Nova linija nové glibalizacije bude Pariz-Berlin-Moskva-N.Dili -Peking..Ceski politicari nesmiju nití na záchod dok neupitaju americku ambasádu sto dá řadě.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.