CIA je obavijestila Belgiju o ulozi Ukrajine u sabotaži Sjevernog toka

Sjeverni tok
36 komentara

CIA je obavijestila svoj belgijski ekvivalent, ADIV, o mogućoj umiješanosti Ukrajine u sabotažu gasovoda Sjeverni tok, a incident se dogodio prošlog septembra, rekli su dobro obaviješteni izvori za list De Tijd.

Podatke o podmorskim eksplozijama, koje su osakatile ključnu komponentu evropske energetske infrastrukture, dostavile su američke vanjske obavještajne službe na strogo povjerljivoj osnovi, piše belgijski medij u svom izvještaju u subotu.

Ljudi koji su razgovarali sa listom su istakli da CIA nije otkrila odakle joj informacije koje ukazuju na odgovornost Kijeva, navodeći potrebu da zaštiti svoje izvore.

Brisel se suzdržao od javnog govora o navodnoj ulozi Ukrajine u sabotaži, zbog zabrinutosti da bi to moglo izazvati “visoke tenzije” u zapadnom savezu s Ukrajinom dok traje sukob s Rusijom, navodi De Tijd.

Ova priča “ilustruje kako zapadne obavještajne službe, uključujući i belgijske, mjesecima znaju da Ukrajina vjerovatno ima udjela u jednom od najbrutalnijih i najopasnijih napada na evropsku energetsku infrastrukturu”, piše list .

Na pitanje De Tijda o tom pitanju, glasnogovornik belgijske ministrice odbrane Ludivine Dedonder rekao je: “Ne komentiramo rad naše obavještajne službe i kontakte koje naša obavještajna služba ima sa partnerskim službama.”

Ranije ove sedmice, Washington Post je objavio da su američke obavještajne službe mjesecima znale da ukrajinski državni operativci planiraju da unište gasovode Sjeverni tok, izgrađene za isporuku ruskog gasa u Evropu preko Njemačke.

U martu su neki zapadni mediji tvrdili da je “proukrajinska grupa” digla u vazduh naftovode, koristeći iznajmljenu jahtu za transport eksploziva do lokacije eksplozije u Baltičkom moru.

Rusija je te izvještaje odbacila kao pokušaj da odvrati pažnju javnosti od bombaškog članka novinara Seymoura Hersha, dobitnika Pulitzerove nagrade, koji je u februaru insistirao da je američki predsjednik Joe Biden dao naredbu za uništavanje Sjevernog toka.

Prema upućenom izvoru koji je razgovarao s veteranom novinarom, eksploziv koji je detoniran prošlog septembra postavili su na cjevovode u junu 2022. ronioci američke mornarice pod okriljem vježbe NATO-a.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson demantirala je Hershov izvještaj, nazvavši ga “potpuno lažnom i potpunom fikcijom”.

BelgijaCIArusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
10 mjeseci prije

Eto, CIA uvek nevina.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Zašto se ova priča baš sada pojavila – skoro devet mjeseci nakon sabotaže Sjevernih Tokova – kada je krenula protuukrajinska ofenziva kojoj se ne piše dobro?
Poruka Ukrima da će ih pustiti niz vodu ako protuofenziva ne uspije.

M.r H.F
10 mjeseci prije

Ej Ajde prestanite s tim sr..anj daj više recite mi CIA smo vam digli plinovod u zrak !!! Pa vi ste GAZDE ovog svijeta tko vam šta može !!!???💪💪💪🤠🤠🤠

Red Dog
10 mjeseci prije

I nemci pokusavaju voditi istragu u tom smeru, ali nezavisni nemacki strucnjaci se bune da je ocigledno da su „dokazi“ smesteni na jahti.

Nekoime
10 mjeseci prije

A 12 Arapa s pilotskim tečajem je srušilo blizance…

tatamata
10 mjeseci prije

djuro sa ekipom odavno preuzeo odgovornost za ovo teroristicko djelo ,,jos se pofalio da je veslajuci sa svojim nazi pajdasima popio botun mladenovog vina ,,,,ne znam sta ova cija mudruje sad

eks
10 mjeseci prije

Najveća teroristička i narko mafija na svetu , CIA, sada priprema teren da svoje govno stavi u gaće Ukrajincima i upre prstom u njih .

Outsider
10 mjeseci prije

Zna se tko je trebao preko Sirije i iz Sirije izvoziti gas. Ovo je osveta za propali plan.

Grdi
10 mjeseci prije

Ovakvo laganje, muljanje i podmicivanje zapada je vjerojatno jedno od glavnih razloga zasto se svijet okrece BRICS-u …..

Max
10 mjeseci prije

Naravno kad su je oni i odradili.

Ivan
10 mjeseci prije

I onda EU majmuni i ona krmaca Ursula pomazu Ukrajinu na nas racun? Pas im mater sve ih treba stjerati na prvu liniju fronte i da to Rusi pobiju..

Ivek
10 mjeseci prije

Taj koji je uništio cijev je EU neprijatelj.

alexosijek
10 mjeseci prije

Trebao je Tomašević i službeno pozvati što veći broj CIA djelatnika na tu paradu u Zagrebu, jer izgleda kako su jedina postignuća unutar organizacije znalački organizirati te takve parade diljem svijeta ili paljevine sa frendovima iz Antife i BLM…Ma, nije kako predstavnici CIA nisu bili na zagrebačkoj paradi – predstavnici iste su nosile plakate gdje piše US veleposlanstvo uz paradiste (ne tim riječima)…njihove informacije i nekakva stručnost je opasno ugrožena inkluzivnošću…lp

burt
10 mjeseci prije

opet se prenosi ruska propanda, nikako da se slože tko je umješan

dona
10 mjeseci prije

ma da svi drugi krivi samo ne CIA, zlotvori

Rudar
10 mjeseci prije

Evo Njemci kažu da su Poljaci glavni mineri !?
Njemačka, Poljska, nešto mi je to povijesno sumnjivo, izgleda da če morati malo Poljake prizemljiti, malo su se razmahali sa usa krilima.

gigi pinna
10 mjeseci prije

A asistirali joj Bocvana i Tajland, hahaha!

tatamata
10 mjeseci prije

kad bi to bilo tako ko sto ova gamad govori ,svi bi ronili na 100 m i bili strucnjaci za eksploziv ,, a da ne pricamo o opremi i kolicini eksploziva ….. koji im je vjerojatno smuckao neki Kemljendi u slasticarnici …. uglavnom prica na koju su spremni samo nasi nazi amateri tipa burt ili Djuro da klimaju glavom

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Ako odete na googl maps i uključite izohipse, postaje jasno tko je srušio branu. Kompletni Ruski položaji sa opremom, naoružanjem i municijom su odneseni, a Rusi su se morali povući 10 kilometara od Dnjepra. ukrainska obala je na povišenoj razini i nisu pretrpjeli nikakve gubitke. Da su je srušili Rusi prvo bi obavjestili svoje suborce. No ovdje se ne radi o logici, nego o vjeri i propagandi, a kad je u pitanju vjera , mozak ne pomaže. Kao ono, Rusi zauzeli Nuklearku , ušli unutra i onda je zasuli granatama. Da ti pamet stane. Ili North stream, unjesto da zavrnu ventil Rusi sami sebi miniraju . Sve to gura štampa pod kontrolom NATO-a, a vjerujte takvi su svi main stream mediji u demokratskoj Evropi.Gebelština na kvadrat. Treba opravdati besmisleni rat , pad standarda i bacanje novca poreznih obveznika, od Rusije se pravi demona i širi mržnja. Kao da je bilo… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“>>Predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti, preduzeo je izuzetan i vrlo neobičan korak otkazivanjem glasanja za ostatak ove nedelje, i poslao poslanike kući.
Samo tri dana pre najveće NATO „vežbe“ koja simulira rat sa Rusijom…

>> sve ovo “dešava otprilike nedelju dana nakon što su svi članovi Senata dobili satelitske telefone „u slučaju poremećaja u komunikacijama SAD-a“.

>>Takođe se dešava samo nekoliko dana nakon praznika „Dana sećanja“, tokom kojeg su odabrani visoki zvaničnici Vlade, proveli tajni vikend sa porodicama u VLADINIM BUNKERIMA.
Možda je to bila „proba“ za pravu stvar?”, webtribune

Dodatak: “Posle Borisa Džonsona, koji je podneo ostavku zbog istrage afere „Partigejt“, usledile su i ostavke još dvoje poslanika konzervativaca, Džonsonovog bliskog saveznika Najdžela Adamsa i poslanice Nadin Doris.”,b92

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Od 4. do 8. juna, Ukrajina je izgubila skoro 400 oklopnih vozila, 115 tenkova i blizu 5.000 vojnika na području Zaporožja, Artjomovska (tj. Bahmuta) i jugozapadnih delova Donjecka. Intenzitet napada neprijatelja se smanjio, međutim, cela vojska u rezervi čeka da napadne. Ovo neće biti kraj njihovih napada. Do sada nijedno naselje nije izgubljeno.” ————- „Bajdenov poraz je vrlo verovatan, s obzirom na trenutnu situaciju u Sjedinjenim Državama- predsednik troši stotine milijardi dolara na Ukrajinu, dok zdravstvena zaštita nije dostupna većini Amerikanaca, a da ne govorimo o poslovima i kvalitetnoj hrani. S obzirom na fijasko Oružanih snaga Ukrajine, poverenje u ukrajinski projekat u Vašingtonu nestaje“, navodi se u članku. Publikacija (Strateška kultura) napominje: važno je zapamtiti da je za zapadne elite i NATO uopšte, ukrajinska kriza način da se oslabe evropski konkurenti, a takođe je i eksperiment u kome se različite vojne teorije, ideje i strategije koje se ranije nisu sprovodile,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI