Cijene nafte rastu nakon iznenadnog poteza OPEC-a

opec
26 komentara

Neočekivana najava OPEC+ grupe zemalja proizvođača nafte o planu da smanji njihovu kombinovanu proizvodnju za još 1,15 miliona barela dnevno pogurala je cijene sirove nafte za čak 6% u ranoj trgovini u ponedjeljak.

Proizvođači nafte koji kontroliraju otprilike 50 posto globalnih zaliha nafte donijeli su odluku da smanje proizvodnju počevši od maja do kraja 2023. godine, u potezu koji je osmišljen da ” stabilizuje” tržišta, prema nizu najava u nedjelju navečer. Rijad je rekao da će smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno, dok je Bagdad najavio smanjenje od 211.000 barela dnevno. UAE će smanjiti proizvodnju za 144.000 bpd, Kuvajt će smanjiti 128.000 bpd, Kazahstan 78.000 bpd, Alžir 48.000 bpd i Oman 40.000 bpd.

Cijene sirove nafte su skočile na vijestima, pri čemu je međunarodna referentna vrijednost Brent porasla za više od 5,5% na 84,30 dolara po barelu, dok su fjučersi američke sirove nafte West Texas Intermediate skočili za 5,6% na 79,90 dolara po barelu u ponedjeljak u 3:30.

Rusija je već dobrovoljno smanjila proizvodnju nafte za 500.000 bpd još u martu, kao odmazdu za gornju granicu cijene nafte koju je uveo Zapad, a za koju je rekla da će na kraju dovesti do oskudnih ponuda i izazvati neizvjesnost na globalnom tržištu. U nedjelju je, međutim, Moskva najavila da će se uskladiti s OPEC-om u produžavanju smanjenja do kraja godine.

Moskva vjeruje da će taj potez doprinijeti stabilizaciji  cijena sirove nafte, koje su naglo pale zbog zabrinutosti da bi zapadna bankarska kriza mogla oslabiti globalnu potražnju za energijom.

Saudijsko ministarstvo energetike nazvalo je ovaj potez “mjerom predostrožnosti koja ima za cilj podršku stabilnosti tržišta nafte”. Prošlog mjeseca, saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman upozorio je zapadne države da ne ograničavaju cijenu sirove nafte koju isporučuje kraljevstvo, dodajući da će svaki pokušaj nametanja gornje granice biti dočekan zaustavljanjem prodaje i smanjenjem proizvodnje.

Taj potez ostavio je Washington razočaran, jer je prkosio pritisku SAD-a na proizvođače nafte da povećaju svoju proizvodnju i snize cijene. Predsjednik Joe Biden je čak otputovao u Rijad prošlog jula da direktno uputi zahtjev prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu, ali bezuspješno.

“Ne mislimo da su rezovi preporučljivi u ovom trenutku s obzirom na neizvjesnost tržišta – i to smo jasno rekli,” rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Reutersu u nedjelju.

NaftaOPECrusijaSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roky
1 godina prije

Nasuo sam juce pun rezervar nikada nije bilo povoljnije od pocetka ruske okupacije i pljacke dijelova Ukrajine.

alexosijek
1 godina prije

1 barel je oko 159 litara…kolika je krajnja cijena litra benzina/dizela na pumpi?…malo matematike i svima bude jasno tko najviše profitira u toj igri..sa nekoliko političkih kontrolnih mehanizama i cijela igra sa naftom dobija malo drukčiji smisao…mir i dobro svima, lp

Tupko Glupko
1 godina prije

Države članice OPEC+ su bliskoistočne, latinoameričke i afričke države plus Rusija – sve vrlo dobro znaju što im je izuzetna nacija radila desetljećima i još radi.

Sada izuzetne napokon imaju na konopcima – ujedinjeni i složni smanjuju proizvodnju nafte što će joj dići cijenu na svjetskom tržištu.

Njima ogromna zarada, Rusiji pod sankcijama Zapada opet veliki izvor prihoda, izuzetni imaju svoju naftu čije je vađenje prilično skupo (ali sasvim isplativo uz visoke cijene nafte), a – uz ogromne cijene plina i naftu koja je sve skuplja iz svima dobro poznatih razloga – EU bez svojih energenata će i ovdje biti najveći pušioničar i doživiti gospodarski potop.

tihobl
1 godina prije

Vide da zapad propada i da ce se smanivati globalna potrosnja pa su rijesili da smanje proizvodnju kako im se nebi ponovila situacija od prije nekoliko godina kad su sve cisterne i svi tankeri bili puni i nisu imali gdje sa izvadjenom naftom.

Mrčikola
1 godina prije

Manje rada (i troškova) za više “para”…naučili su i Arabi osnove kapitalizma.😁

Gojko
1 godina prije

Pazi izjave. Rusija je dobrovoljno smanjila proizvodnju za 500 000 barela nafte dnevno. Pa normalno da je smanjila kad nema tržište. I onda kažeš da te ne dira ograničenje cijene barela tvoje nafte a kasnije navodiš da baš zbog toga smanjuješ proizvodnju. Zaključak. Sankcije djeluju i to jako učinkovito.

Max
1 godina prije

Još je to i dobro.

Lucija, prva
1 godina prije

“Evropa kupuje rusku naftu sa popustom preko azijskih zemalja, zaobilazeći sopstvene sankcije. Ovo je izjavio predstavnik japanske korporacije za energetiku, metale i minerale „JOGMEC“, Takajuki Nogami.

„Treće zemlje kupuju jeftinu sirovu naftu od Rusije, prerađuju je i preusmeravaju u Evropu, ostvarujući dobar profit“, rekao je Takajuki Nogami za japanske novine „Nihon Keizai“…

List je objavio, da su Azija i Bliski istok u 2023. godini povećali obim prerade sirove nafte za 7%. Na primer, Indija, koja je povećala prodaju nafte u Evropu, povećala je uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije za 90%. Kina je počela da kupuje više nafte za 20%. Istovremeno, kapacitet prerade u Evropi se smanjuje…”

Tako da Japanci pojačaše uvoz onog što im treba iz Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI