Članica NATO-a tvrdi da su Rusi sabotirali njene borbene avione

MiG-29
11 komentara

Sovjetske borbene avione MiG-29 koji pripadaju slovačkoj vojsci možda su namjerno sabotirali ruski inženjeri koji su radili na njima prije nego što su predati Ukrajini, izjavio je u petak ministar odbrane te zemlje Jaroslav Nad’.

Kako prenosi Euractiv, Nadova izjava uslijedila je nakon što je bivši slovački premijer Robert Fico kritizirao vladu u Bratislavi jer je ustupila vrijedan avion Kijevu.

Slovačka je prošlog ljeta povukla svoju flotu MiG-ova 29 jer većina aviona nije bila operativna. Prošlog mjeseca slovačka vlada je objavila da će ukrajinskim snagama dati 10 MiG-ova sa motorima i još tri bez motora. Četiri aviona su već isporučena i patroliraju nebom iznad Harkova, prema ukrajinskim zvaničnicima, dok se ostalih devet očekuje da će stići u bliskoj budućnosti.

Međutim, Nad’ sada sugerira da su mlaznice možda namjerno oštetili ruski tehničari koji su do prošle godine radili na avionima u zrakoplovnoj bazi Sliac u Slovačkoj.

“Čak je i policija to istraživala, na osnovu naših sumnji. Bilo je dijelova u motorima aviona kojima su pristupali slovački tehničari, a zatim su postojali dijelovi kojima su pristupali samo ruski tehničari. Nedostaci su se pojavili samo u onim dijelovima kojima su Rusi pristupali”, rekao je Naď.

Dodao je da iako istraga nije uspjela dokazati bilo kakvu zlu namjeru inženjera, ministarstvo odbrane je “osjetilo gubitak povjerenja u ruske tehničare” jer su se greške stalno pojavljivale “na mjestima do kojih su samo oni mogli doći”.

Bivši slovački najviše rangirani pilot, Lubomir Svoboda, takođe je sugerisao da su avioni bili “loši” . “Od njih smo preuzeli motor koji je trebao trajati 350 sati. I na kraju je leteo samo 70 sati. Šta možemo učiniti od toga?” on je rekao.

Ruska ambasada u Slovačkoj je u međuvremenu kritizirala zvaničnike zbog slanja aviona u Ukrajinu, tvrdeći da je taj potez bio “ilegalni” jer je zahtijevalo odobrenje Moskve prema bilateralnim sporazumima. Također je upozorio da bi takve isporuke mogle dovesti do “nepredvidive i opasne eskalacije sukoba”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će ruske snage uništiti MiG-29 kao i svako drugo zapadno oružje koje se šalje u zemlju. Peskov je takođe rekao da je imao utisak da saveznici Kijeva koriste Ukrajinu da jednostavno “odlože stari hardver koji im više nije potreban”.

MiG-29rusisabotažaSlovačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Vise se ne zna tko je glup gluplji u ovoj trulezi od EU?

tango
1 godina prije

Eto nisu ruje su andeli,svi drugi davoli

Max
1 godina prije

Možda su ih Ukrajinci.

darko122
1 godina prije

Rusi su se planski pripremali za ovaj rat, mislite da su slučajno razoružali naše Mi-171, nekad sh

Kardinale
1 godina prije

Ukri mogu pomoci, hr migovi su dobro servisirani tamo…

gogo
1 godina prije

uvalili su su im izraubane nebi li dobili od eu nove ! Hebe se svima za ukrajinu , samo žele dobro zaraditi !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI