Članice NATO-a imaju vojno osoblje u Kijevu

Jens Stoltenberg
14 komentara

Države članice NATO-a imaju svoje pripadnike stacionirane u svojim ambasadama u Kijevu, koji obavljaju savjetodavne funkcije, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Soltenberg za MSNBC News u nedjelju.

U intervjuu, Stoltenberg je upitan da li NATO planira da pošalje dodatno osoblje da pomogne Kijevu u njegovoj borbi protiv Rusije. “Nema planova za bilo kakvo borbeno prisustvo NATO-a u Ukrajini. Ali, naravno, nekoliko NATO saveznika ima muškarce i žene u uniformama u ambasadama da daju savjete”, rekao je Stoltenberg.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je glasnogovornik Pentagona general-major Pat Ryder rekao magazinu Politico da SAD razmatraju raspoređivanje više savjetnika u svoju ambasadu u Kijevu. Prema Politico-u, dodatni savjetnici mogli bi biti zaduženi za upravljanje logistikom i pomoć u održavanju sistema naoružanja koje isporučuje SAD.

Paket pomoći od skoro 61 milijardu dolara koji je Predstavnički dom SAD usvojio u subotu bila je dobra vijest, međutim, “kašnjenje je imalo stvarne posljedice” na bojnom polju, rekao je Stoltenberg. “Ukrajinci su već mjesecima nadjačani.”

Prijeko potreban zakon o pomoći, koji uključuje novac za kupovinu oružja za Ukrajinu, mjesecima je ostao zaglavljen u Domu zbog političkih prepirki. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski požalio se da je uskraćivanje američke pomoći uzrokovalo nestašicu municije na liniji fronta i upozorio da bi Kijev mogao izgubiti ako se odlaganja nastave. Predsjednik Joe Biden direktno je okrivio pad uporišta Avdejevke u Donbasu na Rusiju u februaru zbog “neaktivnosti Kongresa”.

Moskva je više puta upozoravala da je isporuke zapadnog naoružanja i opreme Ukrajini neće spriječiti da postigne svoje vojne ciljeve, uključujući odustajanje od nade Kijeva da se pridruži NATO-u. Daljnje isporuke oružja sa Zapada samo “uzrokuju da više Ukrajinaca umre zbog kijevskog režima”, a de facto čine zapadne države stranama u sukobu, navodi Kremlj.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
11 dana prije

Slavko Kulić:” Rusija je vojna sila koja u svakom momentu može Ukrajinu sravniti sa zemljom.”

11 dana prije

Kuvaju žabe. Svoje žabe.

Sparkling
11 dana prije

O paketu pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara

14 milijardi dolara ili nešto manje od jedne četvrtine ukupnog paketa pomoći otići će na kupnju novog američkog oružja za Ukrajinu.

Otprilike 23 milijarde dolara otići će na popunjavanje iscrpljenih zaliha SAD-a.

U međuvremenu, 11 milijardi dolara će financirati trenutne američke operacije u regiji, dok će 8 milijardi dolara pomoći ukrajinskoj vladi da ostane na površini.

Važno je samo ovo posljednje jer sprječava kolaps ukrajinske države prije američkih izbora.
Lp

vrlodrag
11 dana prije

Glavni ginekolog NATO saveza.

vrlodrag
11 dana prije

Posao Stoltenberg u Kijev pa zove Moskvu :
Halo, jel Moskva,Kremlj?

Jeste, Vlado pri telefonu,što trebate?

Ovdje Jens ginekolog NATO saveza, trebao bih u Kijev pregled obaviti.

Kakav ginekolog opet, maloprije sam pustio dvojicu ginekologa govori Vlado
Hajde prođi , ali samo da te upitam: kolika je to vagina tamo u Kijevu pa joj ovoliki ginekolozi trebaju.

tihobl
11 dana prije

Natovci se povukli u ambasade. Kazu da im je nesigurno po hotelima.

Max
11 dana prije

Dobro jutro pingvinu sjeverni.

abc
11 dana prije

Sad Rusi treba da u Ukrajini sravne sve zapadne ambasade, koje služe kao vojni štabovi. Ambasade po međunarodnom pravu prestaju biti ambasade, kad se promjene u vojne objekte.

Darko
11 dana prije

Rusi, dužnost vam je sve to pobiti i vratiti s nogama naprijed..

Darko
11 dana prije

I ovaj drek Stoltenberg je već odavno zaslužio propuh između ušiju malo većeg kalibra? Hoda li još to govno ulicama bez pancirke i tjelesne straže? No što se čeka?

FELIX
10 dana prije

TO NEKA VAS NE IZNENADZUJE. NAMA JE MALO BLIZE BEOGRAD GDE SU NATO OFICIRI U SAMOJ KOMANDI ORUZANIH SNAGA SRBIJE ISTI KOJI SU IZVODILI I KOMANDIRALI BOMBARDIRANJE SRBIJE, ON SADA CAK I ODLUCUJU KOJI OD SRBSKIH OFICIRA MOZE DA NAPREDUJE U VISI CIN STO I NIJE NAJGORE KATASTROFALNO JE DA TO NIKOG NE SMETA.
MOJ KOMENT JE DA JE SRBSKA NESRECA JER SU JIH TI NEPRIJATELJI PREMALO BOMBARDIRALI JER OKO BI SVAKU PORODICU ZAVILI U CRNO ONDA SE OVAKVOG PRIJATELSTVA NEBI VESELILI, SLICNA PORUKA VAZI I ZA UKRAINCE NATO NIJE NJIHIV PRIJATELJ. SVU VOJNU POMOC CE UKRAINCI PLATITI SA VELIKIM KAMATAMA..

FELIX
10 dana prije

TAKO JIM JIM JE – NATU LAKSE DAVATI KOMANDE I KONTROLIRATI CELU SITUACIJU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.