Da li smo zaista toliko predvidljivi?

EU protiv Rusija - političari
88 komentara

Pišući tekst o Putinu shvatio sam bitnu razliku između njega i njegovih zapadnih kolega: neusiljen, prirodan nastup i kao što je neko izneo u komentaru „sve je mlađi“.

Zaista, kad pogledamo Putinove snimke iz doba prvog mandata i danas vidi se promena i u stanju duha. Sada je mnogo mirniji, opušteniji, čak prijatniji dok je u početku izgledao kao neko kome bi ste se sklonili sa puta bez mnogo razmišljanja. Isti je to čovek, nije se previše promenio ali je, bez obzira što pritisak danas nije manji, uspeo da posao bolje organizuje – da pritisak raspodeli i na druge.

A na Zapadu kao i kod nas vidimo drugačiju situaciju. Pogledajte Obamu sa početka prvog mandata i na kraju drugog. Nenormalno se promenio za tih osam godina. Tako nešto se događa samo pod ekstremnim stresom koji dovodi organizam u alarmantno stanje. Neću sada razmatrati biohemijske promene, više me interesuje razlog zbog koga se to događa.

Da još bolje preciziram pitanje. Često tvrdimo da političari ne rade u interesu svog stanovništva i političari su takvog osećaja svesni. On izaziva permanentan stres jer znaju da ne mogu baš sve da sakriju i znaju da ta prljavština može da dođe na naplatu (pogledajte Sarkozija). Da li političari idu tim putem samo da bi podmirili neutaživu žeđ za vlasti i novcem ili ima i nešto drugo?

Vidimo mi njihove velelepne vile, preskupe automobile, ogromne jahte… ali treba pogledati i njihova lica. Da li je to ono što želimo, da li je to život za kojim čeznemo? Da, definitivno bi želeli i vile i kola i jahte ali bez stresa – što nije moguće. Znaju to i političari mada nisam siguran da su svesni svega na samom ulasku u „posao“.

A onda dolazim do sledećg pitanja: da li je to jedini put (pitanje da li nam zaista trebaju takve vile, kola… smo već obrađivali)? Nije jedini put ali svaki podrazumeva stres pri čemu političar „ne mora da bude stručnjak“ (ne mogu a da se ne setim Sakašvilija). Ograničen je broj puteva koji vodi ka ekstremnom bogatstvu. Da nije tako svi bi bili bogati. Ovo izgleda kao da je na neki način organizovano. I tu sam se nečega setio: stari Rim – GLADIJATORI.

Kako se gladijatori ponašaju: ako su bar malo pametni stalno drže „leđa uza zid“. Oni koji to ne rade ili za momenat budu neoprezni budu „rastrgnuti“. Pravila su jasna – ili jesi ili nisi. Pomogneš nekome da se podigne – verovatno će te prvom prilikom „baciti lavovima“. Samo jedan je Prvi, samo on dobija plen i slavu. Ostalima slede mrvice (u odnosu na „glavnu nagradu“) ali i to im zavisi od Prvog. Zar vam to ne liči na našu politiku? Publici (nama) ne izgleda tako, mi gledamo u plen i navijamo a ožiljci nas ne interesuju previše. Gladijatori opet retko napuštaju arenu. Nije tu u pitanju samo pohlepa, isuviše često dug za pobede ne mogu nikada otplatiti – kamate se samo gomilaju. Ako dožive da oslabe toliko da više nisu korisni imaju šansu i za neki normalniji život. Ali stres i godine su već učinili svoje i život bez slave od koje su postali zavisni predstavlja samo kaznu. Malo je onih koji su bogatstvom kupili izlaz iz arene i koje je lako zameniti gomilom drugih spremnih da prodaju dušu samo da zavire u arenu.

Zašto se gladijatori ne udruže i odbiju da se bore? Nisu toliko glupi da ne znaju da nisu najjači i da neće imati slavu bez obzira što rizikuju? Možda im se čak i Prvi pridruži da bi bar neko vreme živeo u miru? Neće jer je vlasnik arene (i njihov vlasnik) odličan psiholog i zna da se gladijatori plaše da ih bar jedan ne izda i ubode sa leđa – nema okretanja leđa, nema poverenja. Ne trebaju vlasniku arene čuvari, gladijatori su u psihološkom ropstvu. Iz arene izlaze „na štitu“ ili kad više nisu ni za šta.

Da li je sada jasnije zašto na licu zapadnih političara nema pravog veselja, sreće, zašto su im lica izveštačena, iskrivljena u nekoj grimasi koja bi trebalo da predstavlja – srdačnost??? Ne može da ima sreće i veselja jer je lice ogledalo duše a tamo obitavaju laž, prevara, izdaja i sva moguća sila strahova pošto odlično znaju da su svi oko njih isti takvi. „Da ali Obama sad može da uživa…“ – ne može, on je i dalje u areni i neće izaći u ovom životu.

A Putin? Kada se smeje verujte da se od srca smeje (ako ne, onda to vidi i onaj kome se smeje). Zašto ne bi bilo tako kada su njegovi gladijatori oko njega sa štitovima okrenutim prema nepijatelju koji, da bi došao do Putina, mora da prođe pored gladijatora – a pre toga i pored „terminatora“.

NAPOMENA: iako je opisano hibrid između gladijatorstva i politike verujem da je poruka jasna.

Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
boris
6 godine prije

treba spomenuti alko & prah

Ante
6 godine prije

Naravno da će Putin biti opušteniji, kada ne morao kao zapadni političari svakodnevno planirati krvoprolića i ubojstva po svijetu.

Son of Alerik
6 godine prije

Naravno da Putin izgleda sve mlađe i mlađe. Svatko bi izgledao tako nakon terapije botoxom i još par sitnica (interferona, zamjene krvi i svašta nešto). Nema to nikakve veze s nekakvim poštenjem koje se ogleda na licu. Ili s politikom čiji je kreator i izvršitelj.
S jedne strane stoje socijaldemokrati izgubljeni u prostoru i vremenu, sa svojim rodnim ideologijama, političkom korektnosti kao trajnim omamljivačem za individualno ostvarivanje; od pretilosti stvorene najprije vlastitim neradom i paralelnom učinkovitošću kapitalizma, ti socijaldemokrati postaju fašisti na Zapadnom spektru. Na istočnom, tamo gdje je Putin i doživotni Xi je još učinkovitija diktatura u kojoj se oporba miče fizički, ai zato gospodarstvo funkcionira sve bolje.
Dva pola u kojima žive neslobodni ljudi, upregnuti u besmisao, kao dijelovi kolektiviteta, nepostojeći kao individualci. Fašizam na obje strane.

jafar
6 godine prije

Muke mi biti smiren na celu Rusijje kad imas sve carske ovlasti, nemas parlamenta kontrolises sve ekonomske tokove.

Laki Topalović
6 godine prije

Jel sljedeći tekst “Druže Vlado ljubičice bijela, tebe voli Sverusija cijela”, ili “Drug Vlado jaše na čelu kolone. Uz usku stazu planinsku. Visoko, Na vrhu, led. Krš, blato naokolo. Dolje, u klancu, mutan potok šum……” Ma dajmo se uozbiljimo. Ovakvi pamfleti ne trebaju političaru sa stavom, inegritetom i planovima i rezultatima rada. Ovakve hvalospjeve ne piše ni Hezbollahov Al-Manar za Nasrallaha ili pokojnog Homeinija. Jeste, političar je kakvog nema, ali…. dajmo se uozbiljimo.

Alen
6 godine prije

Mozda jedini poznati politicar za kojeg se ( na osnovu do sada vidjenog ) moze upotrebiti rijec posten….

1.komentar
6 godine prije

Putin je bio pripremljen da bude suvereni drzavnik u informaciono doba.Za razliku od zapadnih kolega,njegovo ime nije ni u jednoj fioci za ucenjivanje.Kada kazem pripremljen pri tome mislim na kontrolu emocija, nacin na koji rasudjuje posle 18 godina na vlasti takve drzave je fascinantan i slazem se da mu je, u odnosu na zapadne kolege, savest cista.A sad zamislite Vucica, Nikolica, Kolindu, Izetbegovica ili Plenkovica na njegovom mestu.

davor
6 godine prije

Putin je simbol otpora onima koji siju rat, mržnju i vječite podjele. Zar je predsjednik koji kaže “pogriješili smo u Afganistanu” ili “sovjetski savez je izvozio negativan utjecaj na neke države i vidjeli smo kako nam se to vratilo”, zar to može reći netko ratoboran? U usporedbi sa Enola Gay projektom i američkom ekipom koji za sve koje su pobili i koje će pobiti kažu bastards they had it coming. Može li netko zamisliti Busha da kaže pogriješili smo u Iraku? Blaira? Ashdown da kaže pogriješili smo u Bosni? Može li netko zamisliti Plenkovića da kaže EU je pogriješila u Ukrajini? U tom smislu Putin iako leži na fascinantnom vojnom arsenalu je zapravo mirotvorac i može spavati snom pravednika. Jasno je kao dan da pogrešivi vladari su deset moralnih koplja iznad nepogrešivih, jer nepogrešivih među ljudima nema. A to da je visoko društvo prepuno laži intriga i stresa to nije… Čitaj više »

jafar
6 godine prije

Hajmo ovako: Ruski narod stoljecima voli da ima samo jednog mocnog lidera iznad sebe. Putin kao razborit lider je to dobro prokljuvio. Napravio je po sebe najbolju mogucu kombinaciju – objedinio je crkveni patriotizam i ljubav prema Staljinovim postignucima. Rijecju, njegov uspjeh temelji se na tome sto je napravio stanoviti amaalgam carizma, komunizma, kapitalizma i sve to lijepo omotao u crkvenu ideolosku oblandu. Sad je li to mudrost ili demagogija sami zakljucite.

Ive
6 godine prije

Zdrav duh u zdravom tijelu kazhu star latini, hajdemo malo modificirati, lijp duh u lijepom tjelu – licu, miran duh u mirnom licu. U pocetku vladavine Putin je sigurno bio u grcu, imao je vjerojatno ideju ili zelju sto napraviti, no sigurno si je postavljao pitanje hoce li uspijeti, a to je onda izazivalo i nekompromisne odluke, mnogo razmisljanja, malo sna, ni danas vjerojatno ne spava kao beba. Ali on je dokazao i sebi i svijetu da zna, hoce i moze pomoci rusiji i ruskom narodu, i ne samo Rusiji vec i svijetu (BRICS), za razliku od recimo nase Kulinde, koja se niti trudi dovoljno, niti zna, niti moze, a pitanje je i dali hoce, njoj je bitno da je njoj udobno i dobro a ostalo tek minimum rada za maksimum beneficija. A o njenom izgledu, ukupno slika je izvana gladac iznutra jadac, bilo bi bolje kada bilo obrnuto. Ili… Čitaj više »

jafar
6 godine prije

Putin ne treba da brine za sebe. Upravo zahvaljujci gore recenom amalgamu formirao je svojevrsni “putinizam” sto je ime za novi ruski nacionalizam – koji se nije zadrzao samo u okvirima Rusije, nego je zahvatio i sira podrucja poput Kipra, Bugarske, Srbije, RS-a…No, Putinu sad tek slijede iskusenja. Sve je dobro dok teku energenti prema Evropi, ali ako USA-si uspiju prepoloviti iste – to ce se ispostaviti kao pretezak socijalni teret koji visi o vratu Putina. Sjetimo se zbog cega je pao SSSR!

zlatan
6 godine prije

SHUMADINAC, po čemu su to baš svi zapadni političari olinjale krpe na kraju mandata? Kako izgleda onaj već stari pajac Berlusconi? Koliko je ovo Angela Merkel, doktorica fizike, na vlasti? Meni izgleda uvijek jednako. Koliko ona britanska kraljica ima godina? Ove godine puni 92. Već sam negdje na Logično pisao o aktualnom kanadskom premijeru Justinu Trudeau. Lik ima tek 43 godine, ali je u zavidnoj tjelesnoj formi. Neka svatko na Googlu stavi pod slike i upiše Justin Trudeau Yoga mayurasana, ima šta da vidi…. Dalje, a Šumadinac moj, zar Putin živi u baraci? I on kao i svi državnici velikih zemalja koristi te rezidencije, avione, sjaj i blještavilo….Valjda tako mora biti. To u vezi smijanja. Pa zna se, velika većina Slavena smije se samo kada im se smije. Znam da Talijani koji put kažu da se mi Croati (Hrvati) ili kako često kažu za nas Slavi ili Schiavi, malo smijemo.… Čitaj više »

Bill Clinton
6 godine prije

Vladimir Vladimovič je prije svega religiozan čovjek, i to istinski hrišćanin. Treba pogledati paralele sa Jenkijima koje je na svom blogu postavio Brother Nathanael.
Otuda crpi svoju snagu. Malo ih to zna: nakon dolaska na vlast ruski grb i zastava dobili su moćne okultne insignije… Pogledati šta je u sredini.
Onda, čovjek je potpuno na zemlji, obavještajac, sportista, majstor džudoa… a spoljašnji šarm i mir mu dolaze iz sazviježđa Vage.
I, nadasve odvažna, humana, (istočno)slavenska duša.

fbslo
6 godine prije

Evo rječi razvodene žene političara, osobno bio pored:
Vjerovatno je samo s narkomanom teže u braku, kao s političarom…

vladica
6 godine prije

Svi Vi koji govorite protiv Putina imajte na umu šta je napravio za zemlju od kada ga je na vlast doveo Jelcinj. Zašto o tome ne govorite? I prije par dana je narod Rusije rekao što misli. Rekordna izlaznost, i preko 76% glasova. Nemam ništa da dodam. Živio ti meni Putine 100 godina!

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Obratiti pažnju na završetak smijeha.comment image

čitatelj portala
6 godine prije

Putin je majstor.

Good Old Rebel
6 godine prije

A, što reći? Putina su ljudi zavoljeli diljem svijeta zbog uspješnog suprotstavljanja NWO…i monocentričnom, unipolarnom svijetu. Postigao je i doveo u red u Rusiju koja je bila u rasulu. No sada je vrijeme da kažem što mislim o “oligarhijskom sustavu”, kakav je u Rusiji. To s “oligarsima” i Ruskom sirotinjom, mužikima , neće trajati vječno. Takav sustav treba vanjske neprijatelje, kojih sada ima na pretek, ali kada se počne urušavati srednja klasa, koja nije jaka u Rusiji….nastat će problemi. U ovom mandatu…i njegov nasljednik će morati poraditi na socijali, jer će se sve početi urušavat, kao 1990. Možda sam staromodan, ali društvo, bez socijalne pravde,.e izvinite….je .b. eš takvo društvo.

nonwo
6 godine prije

Putin laughs in face of a journalist (ENG subtitle) about the anti missile system.youtube
Ovaj Putinov smijeh je zakon…I ne može se tako smijati ni Obama,ni Makaron,ni Clinton,ni baba Merkel itd.. jer su oni šmizle,zlice od opaka,emocionalne ljušture…
Ukratko..zapadni novinar na egotripu provocira Putina s nebulozama oko raketnog štita….Reakcija ljudine,.. dok bi neki drugi pukli ko kokice na besramne provokacije.. je smijeh…Tipa,kako si me nasmijao ti budaletino od čovjeka…..
A komentar Amerikanca ispod videa je
It’s sad that as an American I’ve come to trust Putin more than anyone who’s been in the White House for the past 40 years. Wish we could get our country back.
Ne radi se tu o kultu ličnosti…radi se o tome da su ljudi prepoznali čovjeka u političaru i da je to kulturološki šok s obzirom da je politika zvjerinjak..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.