fbpx

Dan poslije dogovora Putin-Erdogan i situacija u Idlibu

Idlib - 05. 03. 2020.

Već dvije analize smo posvetili pregovorima između Rusije i Turske održanim u Moskvi. Predsjednici dviju zemalja Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan sastali su se u glavnom gradu Rusije, suprotno prethodno najavljivanim planovima da se sastanak održi u Istanbulu. Ne da ovaj detalj nije važan,  ali je sadržaj puno važniji, ali cijela suština održanih pregovora je da Erdogan nije uspio uvjeriti Putina da se povuče u Siriji, “preda” Bashara Al-Assada ili zatvori oči pred zvjerstvima turske vojske u Idlibu. Zbog svega toga, ali i zbog nikakvih aduta s kojima je putovao u Moskvu, Erdogan se kući vratio praznih ruku.

Jasno je da je Vladimir Putin imao mnogo pitanja za turskog kolegu, koji ne ispunjava uvijek obveze iz zaključenih sporazuma, ni vlastita obećanja. Naime, prema memorandumu iz Sočija Ankara se obvezala da će razoružati militante iz Idliba i provesti njihovo „filtriranje“. Međutim, sve je bilo upravo suprotno. Turska je pružala i još uvijek pruža sveobuhvatnu podršku teroristima, opskrbljujući ih oružjem, obavještajnim podacima i tako dalje. Naravno, sve to se ne događa otvoreno, ali smrti turskih vojnika govore više od bilo koje Erdoganove izjave.

No, osim Sirije, danas je Erdogan govorio i o Libiji i želi da Rusija utječe na Libijsku nacionalnu armiju da obustavi napade i da Putin naredi da se povuku navodni plaćenici ruske skupine Wagner iz afričke zemlje.

U Libiji se Turska otvoreno bori na strani takozvane Vlade nacionalnog sporazuma Fayeza Al-Sarraja, koja je zapravo uzurpirala vlast u Tripoliju. Istovremeno, Ankara optužuje Rusiju podržava izabrani parlament i glavnog zapovjednika Libijske nacionalne vojske Kalifu Haftara.

Vrijedi napomenuti da Turska nije priznala ujedinjenje Krima s Rusijom, podupire sigurnosne snage Kijeva, šuti na zločine u Donbasu, proglašava nekakav „genocid“ nad krimskim Tatarima i podržava zabranjene skupine koje djeluju na teritoriju Ruske Federacije.

Nemoguće je ne spomenuti ni djela izravne agresije Turske na Rusiju, i to ona koja su se dogodila nedavno. Govorimo o bombarderu Su-24M koji je oboren „greškom“ 2015. godine, te ubojstvu Andreja Karlova, ruskog veleposlanika u Ankari 2016. godine. Tada se Erdogan povukao sa strahom i rupom u proračunu zbog zaustavljenog protoka ruskih turista i niza drugih ograničenja koja je nametnula Moskva.

Međutim, usprkos takvoj nepouzdanoj reputaciji, Kremlj je uvijek podržavao Erdogana. Na primjer, jamčio mu je sigurnost tijekom državnog udara 2016. godine. Osim toga, Ruska Federacija pokrenula je takozvani “Bliskoistočni trokut” Rusija-Iran-Turska, koji je bio važan za uništenje terorista takozvane „Islamske države“ u Iraku i Siriji. Rusija je Turskoj također isporučila najnovije sustave protuzračne obrane S-400 i drugo naoružanje, a da ne spominjemo druge zajedničke projekte poput Turskog toka ili nuklearne elektrane Akkuyu.

Ali unatoč bliskom partnerstvu, Ankara danas pokazuje agresije koja ne zadovoljava interese obje strane. No, takav se program potpuno uklapa u koncept ostalih stranih aktera u regiji Bliskog istoka.

Nije slučajno da je od samog početka sastanka Erdogana i Putina, koji je počeo oko 14:00 po moskovskom vremenu, u Idlibu počelo novo vojno sučeljavanje, kada su teroristi i Turci zajedno sirijsku vojsku u Saraqibu. Napad nije prestao cijeli dan. Kad su rusko-turski pregovori završili, zapadni mediji su širili vijest da je sirijska vojska navodno zarobila i pripremala se pogubiti 2000 turskih vojnika. Obične gluposti, ali mediji igraju svoju ulogu.

Vladimir Putin odmah je jasno dao do znanja Erdoganu da nije zadovoljan situacijom i zahtijevao je hitne mjere, ali takve da će spriječiti štetne učinke na odnose između dviju zemalja, što nije korisno za jednu od njih. Samozvani „sultan“ trulog sultanata je bio vrlo suzdržan i pasivno agresivan, razdražljivo je odgovarao i nije koristio tradicionalne izjave poput “dragi prijatelju” i slično.

Nije propustio iskoristiti priliku da još jednom podsjeti da su pregovori trebali biti održani u Turskoj. Jednom riječju, očito nije bio sklon konstruktivnom dijalogu i nije ni pokušao sakriti svoj stav, što je u početku otvaralo velika pitanja u vezi s ishodom sastanka.

Ovaj stav Turčina bio je nastavak njegove agresivne retorike. Nedavno je tvrdio da su razgovori u Moskvi posljednja prilika za mirno rješenje svih sirijskih problema. U stvari, otvoreno je prijetio oružanim sukobom, ako se ne uzmu u obzir svi zahtjevi Ankare. I ranije je Erdogan znao ucjenjivati, ali rijetko na tako visokoj razini.

Što se tiče sastanka Putina i Erdogana, čelnici su razgovarali nasamo gotovo 4 sata, što znači da su imali o čemu razgovarati. Kasnije su se pregovori nastavili u širem formatu, uz sudjelovanje nekoliko ministara i drugih visokih dužnosnika dviju zemalja. Ukupno su pregovori trajali oko 5,5 sati. Međutim, čini se da se do konsolidiranog rješenja nije moglo doći.

Naravno, Vladimir Putin je diplomatski objavio da su pronađeni „zajednički temelji“, ali te točke nisu imale oblik deklaracije ili nekog drugog službenog priopćenja. Na kraju su ministri vanjskih poslova izvijestili o rezultatima pregovora.

Rekli su da su se uspjeli dogovoriti o prekidu vatre od 00:00 6. ožujka, kao i o sigurnosnom koridoru širokom 6 kilometara sa svake strane autoceste M4 Latakija-Aleppo. Naravno, čak se i takvi neimpresivni rezultati mogu nazvati pozitivnim, ali izgledaju previše nategnutim. Naime, „treće“ će strane u bilo kojem trenutku moći prekinuti režim primirja, pokrećući novi krug napetosti i međusobnih optužbi.

Važno je napomenuti da turska prisutnost u Siriji nije dobila jasan status i ovo će ključno pitanje i dalje visjeti u zraku. Upravo je ta neizvjesnost bila najveći razlog za pogoršanje odnosa između Ankare i Moskve.

Međutim, Rusi se ovdje ponašaju korektno, kao danas, kada su pratili tursko vojno vozilo da iz promatračkog punkta u okruženju iz „medicinskih razloga“ evakuiraju najmanje jednog vojnika. Ni Sirijci danas nisu bili zainteresirani za ubijanje Turaka zbog pukog užitka ubijanja, kao što je to slučaj kod Turaka i terorista kada su u pitanju Sirijci ili proiranske milicije.

Na kraju vrijedi spomenuti izjavu koju je Erdogan dao nakon pregovora. On je za sukob u Idlibu optužio sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, a također je rekao da je pozvao Putina u Tursku na proslavu stogodišnjice prijateljskih odnosa. Očito je da je Erdogan želio da ruski čelnik “preda” sirijskog predsjednika, ali se to nije dogodilo. Sad će Turčin pokušati ponovo, ali drugi put na svom teritoriju.

Nema sumnje da su pregovori u Moskvi dali Erdoganu dosta „materijala“ za razmišljanje i on je sa sobom ponio čitav popis prijedloga, zahtjeva i obveza za rješenje sirijske krize. Sada se Ankara nalazi na raskršću i trebala bi u bliskoj budućnosti poduzeti odlučne akcije kako bi konačno izrazila svoje stajalište. A ako se Rusima ne bude sviđao ovaj „plan“, odnosno vjerojatno Erdoganovo neispunjenje obećanog, Putinovom neograničenom strpljenju će najvjerojatnije doći kraj.

Ukratko iz Idliba nakon sklapanja novog sporazuma između Rusije i Turske

Prije primirja su teroristi izveli veliko granatiranje položaja sirijske vojske i Hezbollaha na području Saraqiba i u brojnim drugim sektorima, ali nisu postigli nikakav napredak. Sve to je više izgledalo kao manifestacija nemoćnog bijesa nakon što se obećanje o skorom “ulasku u Damask” pokazalo kao još jedan poraz, taktički s jučerašnjim neuspješnim pokušajima da zauzme Saraqib, te operativni, jer se nije uspjela uspostaviti vatrena kontrola barem nad dijelom autoceste M5.

Nakon uspostave primirja, vatra se, naravno, nije potpuno zaustavila, ali intenzitet vatre je puno manji, prvenstveno zbog smanjenja aktivnosti turskih oružanih snaga i ruskog zrakoplovstva. Noću i ujutro još se pucalo, ne tako aktivno kao usred intenzivnih neprijateljstava. Ako je Turska zaista odlučna da održi primirje, trebat će još nekoliko dana da cijela fronta postane relativno tiha. To će olakšati činjenica da obje strane moraju nadoknaditi gubitke u ljudstvu i opremi nakon značajnih gubitaka od prošlog mjeseca i da sirijska vojska rasporedi snage u novim privremenim granicama.

Al-Qaida i Mohammad Al-Golani, stvarni vladari Idliba, odbili su primirje, što znači da je Hayat Tahrir Al-Sham i dalje glavni faktor destabilizacije, što može dovesti do činjenice da će primirje i sporazum iz Moskve propasti. U svjetlu toga je važna izjava čelnika turske vladajuće stranke da je Turska spremna zajedno s Rusijom boriti se protiv Hayat Tahrir Al-Shama, iste formacije koja je prošli tjedan od turske vojske dobivala različitu opremu. Kako će se provoditi proces pomjeranja Golanijevih zločinaca s linije fronta i hoće li se to uopće provesti, veliko je pitanje.

U regiji Saraqib, kako kažu Sirijci, gradić Afes ostaje iza njih, što znači da će cijela ruta M5 biti pod njihovom potpunom kontrolom. Postoje izvješća da su Tigrovi u Afesu, ali još nisu potvrđena. Tijekom dana će se ovo pitanje konačno razjasniti, kao i sigurnost na magistralnoj cesti M5 od Maarat Al-Numana do Aleppa, koja su testirali Rusi i Turci s evakuacijom ranjenog turskog vojnika.

VIDEO: Ruska i turska vojska 6. ožujka evakuiraju ranjenog turskog vojnika i prolaze magistralom M5


Sirijci izvještavaju da će dio turskih promatračkih mjesta koja se nalaze u pozadini sirijske vojske biti evakuirana. Prethodno su služila kao dokaz da se Turska ne slaže s tim da Assad zauzme ovo područje, a Erdogan je čak tražio da se Assadove trupe povuku na početne linije. Nakon što je Erdogan pristao na novi status quo duž autoceste M5, njihovo postojanje također gubi smisao značenje, pa se očekuje da će ona u sljedećih mjesec dana tiho nestati.

Turska također smanjuje protisak na Europu pomoću izbjeglica. Policija je prestala pokušavati tjerati izbjeglice prema Grčkoj, a same su izbjeglice obaviještene da Grčka neće otvarati granicu. Upotrijebljeni su kao alat i pokazalo se da je učinak bio slab, pa se sada mogu vratiti u kampove. Međutim, Europljani su se ipak prilično uplašili i svi su s olakšanjem dočekali vijest o dogovoru u Moskvi.

Što se tiče Erdoganovih medija, oni su primijetili da su se pregovori s njim odvijali u dvorani gdje je bio kip Katarine Velike i uz osrednju skulpturu izrađenu u čast rusko-turskog rata 1877.-1878. Da, to je istina i bila je jednostavna simbolika, iako je skultpura posvećena rusko-turskom ratu često prikazivana i na drugim sastancima koji su se odvijali u istoj sobi. Samo, ovaj put je bila u središtu pozornosti nekih turskih medija. Erdogan je možda razumio ovu simboliku, a možda će to razumjeti tek kad pogleda službene fotografije i videozapise sastanka. Tada će se vjetojatno razljutiti.

Mišljenja među turskim jastrebovima su podijeljena. Neki vjeruju da je Erdogan napravio dobar posao prisilivši Assada da prestane provoditi kampanju oslobađanja, odnosno „okupacije čitavog Idliba“, a drugi se smiju Erdoganovim prijetnjama da će Assada izbaciti iz njegove pokrajine. Tako u Turskoj možete pratiti poznatu raspravu “Erdogan je kapitulirao vs. Erdogan je nadmašio sve turske vođe u povijesti”.

U Rusiji obraćaju pozornost na Kijevske radijkale i šale se kako su na društvenim mrežama jučer masovno uklanjali turske zastave, jer su izgubili nadu u izbijanje otvorenog rata između Turske i Rusije. Zapadne skupine za podršku, na čelu s poznatim ljubiteljem Islamske države i Al-Qaide, Julijanom Roepckeom, žale se da je Erdogan definitivno propao i da se partnerstvo “prijatelja Recepa” s Rusijom i Iranom nastavlja.

Općenito, ako ne dođe do naglog uskrsnuća turskih ambicija ili ako se Julian i Bijele kacige ne dosjete nečega, sada svjedočimo završetku zimske kampanje sirijske vojske 2019.-2020. koja je završila nasilno i krvavo, ali je SAA na kraju zadržala sve što je oslobodila za 2,5 mjeseca, a morala je izdržati borbu sa snagama koje su dobile izravnu potporu jedne od najjačih NATO snaga. Uz pomoć Rusije i Irana, Sirijci su izdržali i sada u opuštenijoj atmosferi mogu obnavljati oslobođena područja, nad kojima 7 do 8 godina vlada nije imala kontrolu. A ako pogledate sirijske medije i izjave novinara i javnih osoba na društvenim mrežama, Sirijci su zadovoljni osvojenim i očuvanim i ne sumnjaju da će, prije ili kasnijhe, osloboditi u drugu polovicu Idliba u kojoj su se sada zbile razne islamističke terorističke skupine, od kojih mnoge ne mogu vidjeti jedna drugu, što je potencijal kojeg treba iskoristiti, osim ako nakon 15. ožujka i neispunjenja obveza od strane Turske ne počne treća faza kampanje „Zora Idliba“.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
110 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije

Vjeruj ti Erdoganu !!
The Syrian Observatory: At least 150 new Turkish military vehicles entered Syria since Thursday evening
Sirijski opservatorij: Najmanje 150 novih turskih vojnih vozila ušlo je u Siriju od četvrtka navečer

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije
Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
6 mjeseci prije

Vjeruje se u Boga.

U prolazu
Gost
U prolazu
6 mjeseci prije

Rusija će biti veliki gubitnik, što će se vidjeti za pola godine ili godinu. Razlog tome je izrazito loš geostrateški položaj, tj. ovisnost o Turskoj. Erdogan je bahat i stalno prijeti te tradicionalno podržava protivnike Rusije. Šuruje sa Ukrajinom i podržava krimske Tatare. S obzirom da mu je NATO iza leđa, ponaša se još arogantnije.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ma nema od tih sporazuma nista, kao ni onih od ranije.

Kupovina vremena za pripremu za nove ratne operacije

Venator
Gost
Venator
6 mjeseci prije

Erdo me podsjeća na pjetla sa vjetrokaza.
Stalno se okreće i nudi dupe drugome, umjesto da se fiksira i zauvijek bude zahvalan Putinu, što ga je spasio od puča.

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

Puč mu je Putin i spremio da spasi Siriju od invazije a onda ga Put_in kao spasio poslje

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Pajo, ti nam dodješ ovde kao neki zrakoprc .

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

Hahahahaha ,zrakoprc,e jesi fakin.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Tedi ne zrakoprcbi znacilo da prci u prazno …..ka mladi pas uhvati ti nogu pa udri u prazno , geneski zna da je nesto tako ali nema iskustva da mu treba prcorup….

Nekdo.
Gost
Nekdo.
6 mjeseci prije

Da mu je puč spremio Putin ni dan danas ta se priča na zapadu ne bi zaustavila. Suprotno tome nije se ni pojavila ali su ubrzo skrenuli pozornost na smjene koje je provodio i zatvaranja tisuća ljudi. Štoviše kad su vidjeli da nema koristi od toga i ta se priča vrlo brzo zataškala u medijima.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Cujem da Erdogan po palaci vice “Zelim biti kalif, na mjesto kalifa”.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Posle svega može se reći da je car šahista opet dobro odigrao. I dalje stoji da Putin gleda interese Rusije na prvom mestu i da mogu ispaštati sirijski vojnici kao što smo videli da se dogadjalo dva dana kad je Turska krenula u napad sa rojem dronova. Ali da budemo objektivni, jeste taj napad dronovima bio nešto novo u svetu ratovanja, i da je dosta nas želelo da Rusija odmah odgovori uništavajući Turske snage u masovnom broju ali to nije mudra državnička politika. Putin je uspeo da Tursku u dobroj meri izoluje od medjunarodne podrške a to je još bitnije jer je sasvim druga stvar kad imaš dobra ledja iza sebe i kad si ostavljen sam da se boriš sa najjačom vojnom silom a uz to imaš i probleme kod kuće. Veliki udar na Tursku je bilo bombardovanje konvoja gde je zvanično poginulo 36 turskih vojnika koje je izvela ruska avijacija ali se svi prave nevešti i pričaju da je to uradila sirijska avijacija jer je to za sve najbezbolnije. Znaju Rusi da i Turci znaju ko ih je razvalio bombama ali Turcima nije u interesu eskalacija sa Rusijom. U roku od dva dana od početka turskih napada dronovima dolazi veća grupa ruskih pvo eksperata da neutrališe tu opasnost dronova i dolazi mnogo nove tehnike. I situacija se brzo menja u korist Sirijske strane na frontu. U ovim pregovorima sultan je morao da prihvati prilično nezgodne uslove a da je prihvatio još malo više onda bi to bila totalna kapitulacija. Putin i ceo njegov tim, a tih eksperata u timu ima puno i zbog celog svog tima Putin je majstor u asimetričnom ratovanju, su mudro i staloženo odigrali i pokazuje se da je to mnogo bolja varijanta nego histerično i emotivno sultanovo reagovanje i svakojake pretnje koje mogu uplašiti malu decu ali ne i ceo ruski tim koji veoma dobro zna šta radi.
Stoji i to da Rusija ima avangard i posejdon, oružja sudnjeg dana bez premca u svetu ali ona služe za uništenje. Više su sredstvo odvraćanja. Najjače oružje je i dalje u rukama Amera a to je dolar, zatim američka propaganda i kultura. Dok tu Ameri dominiraju ceo svet će i dalje biti pod njihovom šapom, sada u manjoj meri nego ranije ali tek kad se dolar sruši onda može dah slobode nastupiti za celu planetu.

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

I cica mica gotova je priča . Sto puta ispričana mantra za geopolitičare početnike

Nenad
Gost
Nenad
6 mjeseci prije

E pa Pajio i ti si se uključio u geopolitičare amatere samo što si ti totalni početnik. U jaslicama geopolitike si. Što reče Putin je pripremio puč. Svaka čast. Geoploitika iz jaslica. Pozdrav.

Nenad
Gost
Nenad
6 mjeseci prije

Iz dana u dan sve manje i manje će biti pod njihovim uticajem.

Ifika
Gost
Ifika
6 mjeseci prije

Od kada se sjećam i pratim geopolitiku o padu Amerike i dolara priča se već više od 20 godina. Velikoj većini država to nije ni u interesu, kao i velikom broju svjetske elite iz svih država svijeta. I činiti će sve da se to ne dogodi. Da ovisnost o dolaru pada je istina, ali je opet to veoma zanemariv postotak. Do tada će nova svjetska valuta biti ‘in’ i zar misliš da ce netko drugi to kontrolirati. Teško, više sam mišljenja da velika većina iste elite ce preuzeti. Ako se malo razmisli da su državama kroz povijest uvijek upravljali isti tj elita:age, lordovi i ostala vlastela i kako su se vladajuće obitelji veoma sporim tempom mijenjale, ne vjerujem, a ni nisam nigdje primjetio da je danas iako drugačije. Nažalost

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
6 mjeseci prije

Meni se čini… po mjesečini:
– SAA pod svojom kontrolom ima sav teren koji je stekla ovom ofenzivom, od čega je nadzor nad M5 izuzetno važan. Praktično najvažniji dio idliba je pod sirijskom kontrolom.
– Do sada neupitan nadzor Turske nad M4, sada je doveden u pitanje zajedničkim tursko – ruskim ophodnjama. Tu će Rusi morati imati jako dobre dečke, jer ih glavosječe sigurno neće mirno gledati kako se tuda vozaju.
To mi baš ne liči na neki Erdoganov trijumf……
Ali meni ni na izložbama, neke slike nisu ličile ni na šta, dok sam mudro klimajući glavom, slušao ditirambe koji su u slapovima izlazili iz usta, sa autorom povezanog likovnog kritičara. O tome šta je autor, inače još neshvaćeni genijalac, želio iskazati bojama, nesputanim potezima kista…..

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

LOL

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Nikakvih zajednickih patrola po M-4 nece biti dok su tu kanibali. A Turci ih ukloniti nece
Sve je ovo samo kurcu sviranje

bok123
Gost
bok123
6 mjeseci prije

Meni sve izgleda kao da su ameri vodili te dronove, a točne pozicije tenkova i jedinica ili skuže drugim dronom ili satelit, sve u svemu: puno bla bla bla, (turci nemaju satelit, a da bi im Ameri dali dronove i svu tehniku koja ide uz to??????????Kajgod.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Ovo su podnaslovi jedne analize na pravdi.ru koja samo potvrduje moje navode

Erdogan will break his agreements with Putin as soon as he can
Turkey will not comply with Idlib agreement
The war will continue until Turkey is forced to leave Syria

Pokusacu u par recenica komentirati kako ja to vidim , sto ne mora znacit da je to tako, jednom sam to napisa u prijasnjem komentaru ali mislim da je bas sad najboji momet :

Bez obzira koliko ne volim Erdogenovu politiku i osudujem njegove ne civilizacione postupke i AGRESIVNUO OKUPATORSKU politiku -ovu turu NIKO NIJE DOBIO (kako neki pisu) stalo se u tocki iz koje se ponovno mora rijesavati probleme
Samo se najtezi dio odgada za neko drugo vrime i nacn. Ako Bog da bez zrtava.

Ovo su Cinjenice koje svi znamo : Erdon hoce Sultaniju, ne gledajuci stetu koju ce napravit i svom narodu osijeca se mocnim i vaznim subijektom u medunarodnoj politici koji se suprostavio i Rusima i Americi A Evropu tretira ka “kucnu pomocnicu” ima saveznike koji ga guraju u rat,
-sedi na cetiri stolice i ucijenjuje svakog jer je svijestan vaznosti geopoliticvkog polozaja Turske , Ima veliki komplex manje vrijednosti , jako laziv i pokvaren , Duplu licnost koja mu oduzima flexibilnost kao diplomatu. mnogi “normalni ” savijetnici -politicari su u zatvoru
Ovo je sto je nama pristupacvno od informacija , a ono sto je iza kulisa , vijerojatno jos puno gore.
Nabrojio sam samo neke razloge zasto, (sto god Putin dogovori sa Erdom), dogovor u Moskvi nece uspijeti .
A sigurno postoje razlozi za koje mi smrtnici nikada necemo doznati.

Dok god se ne odvoju teroristi od Turske vojske i “”Umijerenih”” mira nece bit.
to je ujedno Najvazniji i glavni Ruski zahtijev.

A ovo moze napraviti samo Turska vojska sa NORMALNOG zapovijedikom …dali takav postoji ?
Rusi imaju jako tzak posal …jer nemaju ni normalnu osobu ni normalnog politicara ispred sebe.A svit je podijeljen .

Ruse i Turke Jedino sto jos odrzava u zivotu to je zajednicki financijski interesi to je sto ovde neki emotivni komentatori tesko razumu
i onda te napadaju ka da si protiv Rusa , prvo ja sam za ZDRAVI RAZUM kojega je sve manje.

Moje osobno misljenje koje nije vazno i nece nista prominit a volio bi da nisam u pravu ,da se ovo nece zavrsit bez rata.

ispricavam se na pravopisnim greskama

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Glavni problem na bliskom istoku je borba za uticaj izmedju šita i sunita u islamskom svijetu i taj sukob traje cca 1400 godina u raznim intervalima, zbog toga nema mira danas na bliskom istoku, to je temelj i činjenica koji mnogi ne poštuju pokušavajući razumjeti BI, a turska je glavni konkurent iranu oko te borbe. Pored borbe koja se vode za izbijanje uticaja usa na BI , uporedo se vodi i borba za popunjavanje vakuma izmedju šita i / ili sunita kad jednom ovi spakuju kofere..
Rahmetli general sulejmani je to preokrenuo i napravio hajmo reći neko savezništvo prema zajedničkom neprijatelju usa i da se napravi balans uticaja, no nakon njegovog atentata bilo je jasno da neko ne zeli da stvari idu u tim smijeru i da zeli uticaj samo za sebe..
I onda dolazi ovo granatiranje konvoja koje je imalo za cilj da pogorša tursko ruske odnose kao i sirijsko turske tj da izmedju naroda sirije i turske napravi mrznju te elimimira dugoročno turski uticaj u siriji a racunali su na reakciju turske jer ih poznaju .. Dakle namjere su sad već jasne ..
No rusi su jako dobro savladali domaću zadaću i znaju da stavljanje na stranu sunita ili siita tj dajući uticaj jednim nad drugim samo uvlači rusiju u močvaru.. Zato rusija jeste i biće u jednako dobrim odnosima kako s iranom tako i turskom.Ako bi stala na stranu Irana lako bi gurnula Tursku u ruke amerike i tako dovela do velikog sukoba gjde bi i turska i amerika onda imale zajednički cilj .. Turska jednostavno mora biti tu da popuni vakum u sunktskom svijetu pogotivo u onom dijelu kad se ukloni tumor vehabijskog kraljevstva a ako Turska “padne ” veliki potres će da se osjeti ali ne samo u islamskom svijetu.. Tu je rusija pružila ruku , svjesna jačine potresa.. Ciljevi irana nisu baš tako romantični kako se ovde prikazuju a i mogli bi se sudariti s ruskim interesima , tako da neće to bas ići kako je iran zamislio..Dok mnogi misle da im iran ostvaruje njihove romantične snove o borbi dobra i zla , iran ipak ima , na drugom kolosjeku , sasvim drugačije ciljeve..
Dakle ono sto se dogadja u idlibu je obracun Irana i Turske .. Putin to razumije naravno..

Iran ima cilj za početak projecirati svoj uticaj na irak i siriju a dugoročno slabljenjem uticaja usa ili njenim odlaskom ima za cilj proširiti i na samu ksa i okolne monarhije , tamo već prema istoku su jake koncetracije siitskog stanovnista i to je lako izvodivo a onda nakon toga vjerovatno bi im i sama rusija bila višak jer onda iran postaje energetnska sila..
U siriji su prisutni preko asada (alawit ) i vječite borbe protiv izraela i ako nemaju niti jedan razlog da ratuju s njim , cilj je samo pod izraelskom prijetnjom ostati u siriji no ne radi izraela već radi projekcije uticaja u siriji.. Izraelu to paše jer zna da mu prijetnja dolazi od sunita a ne od šiita i od tud igrarije izraela i irana..Svako ima interes , iran da ostane u siriji a izrael je siguran jer zna da su ciljevi irana drugi a ne rat s izraelom i suniti su pod kontrolom..
Rusija ima veći interes da osnazi odnose s turskom jer ista je potrebna ds bi se suzbio uticaj irana po cijelom BI i doveo u balans izmedju uticaja turske i irana.. Ostaje problem vehabijskog kraljevstva koje bi se rušenjem uticaja usa na BI jednostavno raspalo kao i okolne monerhije , no bitno je napraviti tranziciju i spriječiti mogućie rasplamsavanje sitsko sunitskog sukoba gdje opet turska mora biti ukljucena da popuni vakum..

General kasim sulejmani , njemu je uspjelo sto je malo kome , postići sitsko sunitski koncezus oko zajedničke stvari da se raspodjeli uticaj tako da niti jedna od strana ne bude pod vlašću druge te da se konačno zakopa ratna sjekira ..
Za atentat je odabrana treća strana tako da se malo zamagli čiji je interes bio da stvari ne idu tim tokom a ima kandidata, koliko i razloga , sigurno je da je saučesnik americi na bliskom istoku..

A na kraju svega hadis nam kaze da blago Kabe neće pripasti niti jednom od njih , već onome na koga blago čeka…

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ako znaš da je neko treći tukao Turke pa valda znaš i ko je to uradio i u opšte kako je moguće da su se Suniti Sirije stavili u položaj da služe Šiitima iz Irana!?

Bajro
Gost
Bajro
6 mjeseci prije

Gluplji komentar nisam pročitao od kako pratim Logično(3 g.)

Mak
Gost
Mak
6 mjeseci prije

Alene nema mira već 1400 god. zato što je oteto prokleto! Crkva Svete Sofije, Soba Tajne večere, Solomonov hram, crkve u Aleksandriji, Babilonu, sinagoge u Meki,… Jbg izgleda da ipak ima Boga!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Otkad sad natjecanje šiita i sunita? To je američki narativ sukoba civilizacija. Iran nikoga ne prevodi na svoju vjeru, jer da uloži sve bogatstvo koje ima, neće prevesti ni 5% sunita na šiizam. To je glupost. Iran svim sunitima nudi suradnju, bez preduvjeta da se “obrate”. Na svaki signal želje za nekim pregovorima uvijek su rekli da može. To je izmišljeni sukob, a Sirija je dokaz. Zemlja sa 75% sunita gdje se pobunilo niti 5%. Vidjelo se po broju dezertera u prvu FSA. Svi su ostali vjerni Damasku, bez da su se morali sklanjati s puta alavitima ili šiitskim pridošlicama. Ne da mi se dalje širiti priču, jer je teza glupost.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Moj Laki , ako to ne znaš , pa ti ništa onda neznaš ..Vjerovatno se praviš da ne znaš..

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Sreća naša u tebe Alen, ti sve znaš .

Ogi
Gost
Ogi
6 mjeseci prije

Ovaj “novi” Alen…cim vidim nik puknem mu minus jer nista pametno nece reci i nema potrebe citati tekst. Starom Alenu svaka cast.

asdfg
Gost
asdfg
6 mjeseci prije

@Ogi sreća da imamo tebe za referencu pametnog

Pi- zdro
Gost
Pi- zdro
6 mjeseci prije

Sad su otkiili jednu novu planetu – ako neznas zove se sunita.

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Moram priznati da odavno nisam procitao ovako maliciozan i glup komentar.Dakle nije sukob izbio radi zelje za razbijanjem vecine drzava bliskog istoka,od strane zapada, i podjarmljivanjem istih sa ciljem ekonomskog iskoristavanja i naravno izbijanja na granice Rusije na nezgodnom mjestu,nego je sukob izbio radi pokusaja vjerske skupine Sijita da napadnu i ovladaju vjerskom skupinom sunita?Ovakvo vjersko sektasenje koje moze prihvatiti samo netko duboko vjerski zatucan i zloban smrdi na nosonje do neba.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Mućke , nisam ni mislio da češ razumjeti , to vjersko sektašenje pojedinih skupina je i napravilo rupu preko koje se je zapad i uvukao na bliski istok , da nije bilo toga sad hi i dalje tamo bio kalifat , a sve muslimanske zemlje koje danas postoje u granicama kakve ih ti poznaješ bi bile u jednoj drzavi.. To bi bila prilicno velika drzava , sta misliš ?
No to sektašenje je i dalje stvarnost , htio ti to vidjeti ili ne , a preko njega ostale sile , stajuci na jednu od strana sprovode i svoje interese.. Zamšen je bliski istok dosta za neupućene , ima jako puno layera tesko je razluciti..

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Ne govorim ja o velikim silama koje naravno poticu sektasenje (ovdje zasad Turska i Saudi stoje uz bok zapadu) nego o tebi i tvom vjerskom sektasenju koje u ovom trenutku moze napraviti samo stetu za stvar za koju se navodno zalazes.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Ne razumijem te kako misliš mom vjerskom sektašenju , i za sta se ja zalažem ?

Acrobat
Gost
Acrobat
6 mjeseci prije

Ti se Alene formalno distanciraš od vehabizma, al’ biće da si ipak nege pokupio taj njihov virus a da možda toga nisi ni svjestan. Npr. tvrdiš da Izraelu više godi iransko prisustvo u Siriji, jer eto Izrael nema straha od šita nego od sunnita. Ovo nije ništa drugo nego izaprana vehabijska teza koju njihovi epigoni neprestano plasiraju na sve strane. Istina, vehabi propagatori idu i korak dalje od tebe pa tvrde da su Iran i Izrael svo vrijeme u dosluhu, a da je to što Iran prezentira igrokaz za naivne.
Barem iole pismeni ljudi, a pogotovo redovni čitaoci i komentatori ovog portala znaju da sve sunni zemlje ne predstavljaju nikakvu opasnost Izraelu (pa čak ni galamdžija iz Ankare) te da jedinu i zbiljsku opasnost Izraelu predstavlja šitski svijet na čelu sa Iranom te manji dijelovi sunni svijeta koji kooperiraju sa Iranom. Upravo zato su cionisti svijeta pokrenuli svu mašineriju da unište sve dijelove šiitskog svijeta (Iran, Husi, Libanon, Irak) dok sunni svijet uglavnom služi istim tim svjetskim cionistima, te živi bez sankcija u miru i u rahatluku.

Madrid
Gost
Madrid
6 mjeseci prije

Dobro Alene a kakva to opasnost prijeti izraelu od nas sunita?ako mislis na tursku ,ona jeste vojno jaka ali je meni licno erdogan ni tamo ni ‘vamo.kad pogledamo palestinu sve vodje od hamasa ,islamskog dzihada pa cak i komunisti tvrde da im jedino iran pomaze.ovo sad u indiji jedino iran dize glas za zastitu muslimana.ja sam sunit al brate toliko smo se zapetljali , cudo jedno.te vehabije te brastvo, sve neke politicke organizacije.a kad pogledas siite oni svi ko jedan.da se razumijemo meni nije bitno siit il sunit jer sarti su nam isti a razlike u misljenju poslije Poslanikovog preseljenja nek se rjesavaju na Sudnjem danu.a mozda ni imran nije u svemu u pravu.

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

Cuj to ovaj vjeruje u Djeda Mraza a ovaj Alen u zubić vile i tko je sad tu u pravu?! Ajmo se dobro pobit onda jao hajvana majko mila

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
6 mjeseci prije

#”Rahmetli general sulejmani je to preokrenuo i napravio hajmo reći neko savezništvo prema zajedničkom neprijatelju usa i da se napravi balans uticaja, no nakon njegovog atentata bilo je jasno da neko ne zeli da stvari idu u tim smijeru i da zeli uticaj samo za sebe..”

Kata’ib Hezbollah upire prstom u izvjesnog irackog ministra…

Ivex
Gost
Ivex
6 mjeseci prije

Lijepo si se raspisao ali analiza ti je glupa do bola prvo razdor izmedu Šija i Sunita su napravile Eng i Francuska nakon kolonijalne podjele upravo na području Sirije i Iraka jer su radi toga ove dvije države nastale Šitska manjina da vlada većinskim Sunitima. Najvažniji faktor na Bliskom Istoku nakon II svjetskoga rata potpuno zaboravio SAD. Da mozgu najveća Sunitska država nije Turska već Egipat koji ima itekako utjecaja.Rusija je tek malo štene za igranje geoplitike na Bliskom Istoku. Shvatiti će to ubrzo.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
6 mjeseci prije

Ajme, a ja bio uvjeren da je to Indonezija. %(

Možda je ipak Indonezija najmnogoljudnija, a Kazahstan najveća?
Tko bi znao. Baš si me zbunio sa tim Egiptom (i Turskom). 🙂

Ivex
Gost
Ivex
6 mjeseci prije

Arapska Suntska je najveća Egipat pusti ove žuće i slične istaant muslimane iz 17 stoljeća. Mislim na Bliski Istok. Ne Juzno istocnu Aziju. Kakav Kazahstan pa nemaju 30 mi stanovika jesu površinom veliki . 10% čine Rusi i Židovi.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
6 mjeseci prije

Zato sam i napisao, da je Kazahstan najveća, a Indonezija najmnogoljudnija.

A ako ćeš se sad izvlačiti: Turci nisu Arapi, najveća arapska sunitska država je Saudova Arabija, a najmnogoljudnija arapska sunitska je Egipat.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Primirje Erdogan neće poštivati, još turskih vojnika će posljedično poginuti u Siriji, a onda će se desiti – turski narod.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Misliš da Putin to nije uzeo u obzir kao mogućnost od 99% ? Ali za SAA deset dana primirja će dobro doći. Neka Turci dovlače što hoće, ta “druga najjača vojska” i nije tako jaka koliko se priča.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Tolika sila grupisana na malom prostoru…teško promašiti.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Siniša
E. Meni je i sad žao i škrtost me neka hvata kad se sjetim onih Kalibara ispaljenih prije par dana…a mogli su se lijepo i jeftino držati klasike i iz kakvog bombardečića ispaliti X -101…
sasvim zadovoljavajuće preciznosti 😁

varjag
Gost
varjag
6 mjeseci prije

Putin ne mora ići na sastanak u tursku, jer to je tamo sve divlje i ludo i lako bi se našao neki krvolok da puca u njega ili čak da sruše avion. Njima se ne može vjerovati, jer to je država koja podupire terorizam. Pametnom dosta!!!!!!!!!!!

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Varjag …nadam se da nece jer oni su vec planirali najmanje 20 varijacija kako da ga skinu

Njonjo
Gost
Njonjo
6 mjeseci prije

Je ne mozemo suditi Tursku,jer kad idete turisticki u Tursku,Turkinje uopce ne vidite
Ako hocete masazu tamo vas masira neki deckic.
I kako onda napisat geo politicki seksuani komentar
Nemoguca misija

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Zatišje pred buru. U Syriu dolaze novi borci iz Irana spremni na osvetu za ubijene suborce. Teroristima se crno piše i ako ih Turci ne izvuku na vrijeme,bit će to njihov fizički kraj. Do ljeta će Idlib biti slobodan.

Mak
Gost
Mak
6 mjeseci prije

Iz tvojih usta u Božje uši!

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Pa i je malo tiho, znas …pisali su da je 5 Ruskih brodova poslano prema Tartusu i to dobro napunjenim …izgleda da je doslo puno novog oruzja , a i Ruski specijalci nesto su se uskomesali vijezbaju di god stignu cak ce za osmi mart imati vjezbe u cast zena . 🙂

Imam infrmacije iz nepotvrdenih izvora 🙂 da je bilo jako napeto ..puna ratna sprema elitnih jedinica …jeste culi nesto o tome ? Ne mogu tvrdit 100 % ali izgleda da Rusi za malo nisu udarili po Turcima s malo jacim snagama .
Ma zna je Erdo to samo nije tija kazat 🙂 Nije zaludu 6 sati pregovora a tri sata oci u oci. A izgleda je posli sastanka ko da ga je zadnjm nogama bodulski Tovar lupi u glavu.
Ma znaju Rusi da Erdo nece izdrzat . jos ga drze tablete…

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

@guest_379086 pozdrav kolega vidim da smo zasad sami na temi. MIslim da idlib treba osloboditi bez stsjanja svi pregovori su truli kompromis koji teroristi iskoriste za dobivanje novog oružja pregrupiranje i protunapade koji uzrokuju velike žrtve. Treba počupati korov jednom zasvagda a ne produljivati agoniju i pregovarati s Crnom Gujom da bi njegovi glavosječe dobili na vremenu.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije

Max
Nebih se usudio uciti ruske diplomate kako treba postupiti, nije to lokani problem a NATO je u zasjedi.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Rusija je imala veoma veliku priliku da pokaže koliko je u suštini NATO disfunkcionalan i da je u stvari samo bankomat, da je dopustio SAA, Hezbollahu i Irancima u Siriji te Haftaru u Libiji da polupaju Turke desila bi se apsolutna demistifikacija NATOa. Šta se desilo pa Rusija nije uradila šta je bilo očigledno za uraditi, ko zna.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije

Siniša
Mogu ti ja postaviti veliku kartonsku kutiju na cestu, a ti autom predi preko pa ces znati dali su u njoj bile cigle ili nisu.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Xahaxa…odličan primjer, ipak mislim da nije ništa tako tajanstveno skrovito.
Niko ne bi napao Tursku na njenoj teritoriji već je Turska izvela unilateralnu akciju na teritoriji druge zemlje bez konsultacije sa NATO članicama, Amerika to upakuje tako što joj simbolično prisustvo snaga drugih članica NATOa daje legitimitett NATOa.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije

Ne mislim da Turska radi nesto bez znanja NATO, samo NATO vise nema podsku evropskih drzava u ovom slucaju, jer su krumpiri izgorili, a Trump kojeg nevolis nece vise rat tamo.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Meni svejedno bio Kramp ili neko drugi, nikakvu empatiju mi ne bude već ne volim politiku koju predstavljaju a osim toga ko god je tamo on u stvari samo sprovodi politiku duboke države.
Elem..mislim da je reakcija Turske sve zatekla, mižda su pretpostavljali ali ih je sve iznenadila.

ori
Gost
ori
6 mjeseci prije

dakako da mu europske drzave nece ratovat za otomanske ideje.oni koji su bili za to spremni iz bosne ii kosova su i otisli.nit je moguce bez rata uc u ijednu drzavu koja je bila pod otomanima osim u dvije na balkanu koje nikad i nisu bile drzave.

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

Sinisa nije mi namjera da te kritikujem al u par proslih komentara si negiro Iran kao nekog ko posjedje izvjesnu moc( mislim vojnu) otkud sad odjednom ova nagla promjena u misljenju ili je to samo sto se radi o Turskoj vojsci ?

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Nisi baš sve moje komentare, očigledno.
Samo sm reko da Iran kao samostalan nije nikakav faktor već uvijek neko mora da bude iza njega i da mu odobrava akcije..nema komoditet samostalnog djelovanja.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Siniša
A ko to ima komoditet samostalnog delovanja? Ameri? Pa i oni ne rade sve što hoće. Nisu reagovali na napad Irana na njihove baze. Tu se procenjuju posledice. Ne postoje ni nagrade ni kazne, samo posledice.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Bogovi su pali na teme…suzava se prostor djelovanja i Americi ali su jiš uvijek jaki da ne izlaze gdje su ušli i da vrte po čitavom svijetu.

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

Pa ko im je pomagao kad su gadjali Amerikance u Iraku, kad su oborili najskuplji dron na svijetu, kad su zarobili tankere ,zar ovo nije doneseno samostalno i sa komoditetom . I koji je to faktor stao iza Irana barem javno.Kad su prestali da ispunjavaju obaveze o nuklearnom sporazumu tada su ih i Rusi opomenuli da nerade i nisu donijeli ispravnu odluku, oni su ipak samostalno nastavili po svome .Misljenja sam da ti ipak fali objektivnosti kad je Iran u pitanju . Davno je bilo kad je Iran zarobio Americko osoblje u ambasadi i napao specijalce SAD koje je poslao Karter i tada je poginulo 8 specijalaca a to je bio uzrok radi kojeg je Karter izgubio izbore . Tada su apsolutno bili sami na ovom svijetu a ipak su to ucinili. Nije ti opaska na mijestu sto se mene tice. A mogu samo u prilog navesti za ovo sto tvrdim barem ruske analiticare koji kazu oni su sami svoji i nikog ne zrezuju i rade ono sto oni smatraju ispravnim. Ali ako ti imas drugo misljenje nije problem sto ljudi sto cudi .

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Zamisli situvaciju da Rusija napravi dil sa Amerikancima a na štetu Irana a sve šta si naveo je na lokalnom nivou i unutar samog Irana.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Nadje te zemo ,ha siniša , nećeš ti to znati dugo sakriti , hahaha

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ne brini se, sa pametnim čovekom se ja lako dogovorim…šta ću sa tobom koji mi ostaje dužan na potanja i sugestije.

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

Neznam sta zelis reci ovim sem da mi pokazes da si covjek krajnosti . Do sada si govorio o Iranu kao nekom kome treba komoditet i zaledjina a sad iznosis fikcije koje su van onoga zbog cega sam ti se obratio . Zamisli ti da su Sodoma i Gomora se desili pa bog ovaj put napravi dil sa Iranom na stetu Rusije i Amerikanaca .

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Jbg…svak vidi ono šta želi, ima vremena još će biti komentara o Iranu.
Ali pitanje…Irak,kakav je uspjeh Irana u Iraku;niti mira niti istjeraše Amere a Turcima ne smiju ni na puškomet a Šiti vladaju Irakom.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Napisaćeš ti reporatžu sad , je tako siniša 😂😂, ..

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Zemo našo si ga , u srz si ga pogodio , .. Već je pobjego..

Arkaj
Gost
Arkaj
6 mjeseci prije

Siniša, ovaj tvoj komentar po meni je istog nivoa kao da si napisao zamisli da 1943 SSSR napravi dil s Njemačkom a na štetu Amerikanaca. Možemo mi zamišljat i da krave lete ali postoje fizikalni i biološki zakoni zašto je to nevjerovatno i nemoguće…..

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ni blizu, Njemačka je onda bila sila ali Istorija je naposala da su se svi dogovorili protiv Njemačke.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Kako “nije uradila”? Osim onog primirja od 24 sata tko je tukao po Turcima? To je izviđao i slao podatke SAA, tko je dovukao novi teret oružja u Tartus? Palau ili Togo , možda?

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ne mislim na to Laki, molim te nemoj me tjerati da i tebi crtam.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Hahahah , malo smo se zapetljali.. Dobro kaze laki , nastavi laki….

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Čime se ti možeš pohvaliti?

Mate
Gost
Mate
6 mjeseci prije

nije uvijek dobro gubiti vrijeme.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

NI ja kolega roling ali se bojim da će ovo produžiti agoniju.

njofra
Gost
njofra
6 mjeseci prije

Izvinjavam se ali imam prigovor za ……Ovaj stav Turčina……., kome na dusu?, molim zadrzimo razinu 😀 , takve reci dopustene su, po meni, samo komentatorima u isto tako, nekom kondicionalu. Nije da ga volim “Turčina”, ali mozda je trebalo, moj prijedlog 🙂 , ….Ovaj stav predsjednika Turske …..Nebi da se petljam u uredjivacku politiku.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Kako se zove muškarac Turac? Ako je Rus Rus, Amerikanac Amerikanac, Nijemac je Nijemac, zašto Turčin ne valja? Kako ga nazvati, ili je pogrdno biti Turčin i Turkinja?

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Rijec je o nacinu izrazavanja kojim se zeli uniziti nekoga,,@njofra je u pravu ,pisac clanka se postavlja kao navijac a ne nepristran (objektivan) novinar.

njofra
Gost
njofra
6 mjeseci prije

Kako vidim, formalno ste u pravi LT. Samo radi moguceg dvosmisla, jer iz djetinjstva sam naucio u pjesmama o Kraljevic Marku itd., kada se kaze samo Turcin bez kojekakvi atributa i/ili pridjeva Turcin je pezorativno receno za pripadnika toga naroda barem u 80% iskaza 😀

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Fenomenalan off, prosto fenomemala…Cara Putina zaprosila mlada Ruskinja 😀
https://youtu.be/xTropOqYIa8

ja sam
Gost
ja sam
6 mjeseci prije

Ja se pitam koliko i do koje mjere zapravo Erdogan kontrolira sarolike teroristicke skupine u Idbilu. Nema sumnje da Turska podrzava sve ove skupine u oruzju i ratnom materijalu ali pitanje je kolika je zapravo stvrna Turska kontrola na terenu. Hocu da kazem da je moguce da su mnoge teroristicke skupine pod kontrolom drugih zemalja. Erdogan nema prijatelja ni saveznika u okruzenju. Svi bi bili sretni da vide sultanovu propast. Nekako mi izgleda sasvim moguce da je Erdogan bez svoje volje uvucen u izravan sukonb sa rusima. S obzirom na sve manju podrsku u samoj Turskoj Erdogan je bio prisiljen pd navodnicima na zestok vojnicki odgovor po polozajima SAA. U svakom slucaju mnogima odgovara tursko – ruski sukob a Erdoganu po zdravoj logici to nikako nije u interesu. Razmisljajuci LOGIČNO velike su sanse da je Erdogan ovdje uvucen u zamku. I ova medijska kampanja protiv Erdogana nakon potpisivanja dogovora sa Putinom vodi prema tom pravcu. Erdogan mi izgleda poput nekakvog žonglera koji hoda po konopcu i koji jerdva uspijeva da odrzi ravnotezu tijela i koji svakog trenutka moze da padne. Uvjeren sam da sultan dozivljava zadnje mjesece na celu Turske. Jedino ga Putin moze spasiti i izvuci iz teske situacije, mada kako vrijeme prolazi i rusi imaju sve manje i manje mogucnosti da odrze Erdoana na vlasti. Putin je jos jednom pokazao veliku mudrost ne odgovarajuci opcim napadom po turskim vojnicima kako su mnogi komantatori ovdje pisali da bi to trebao. Ako mene pitate na jedini moguci nacin je izbjegao zamku koja je ovdje bila postavljena za njega osobno i za Erdogana. Odgovorio je taman toliko da ne izgubi kredibilitet u svijetu a da ne upadne u zamku koja je smisljena negdje izvan Sirije. Vjerovatno u Tel Avivu ili Vashingtonu

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

U Teheranu je smišljena .. Sve ostalo je tacno što si napisao , i da , putin jako puno pazi tursku..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Pazi, ali se ne smiju širiti više nego im dozvoli….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Usput, kip Eketarine Velike i na kaminu iza njih dvojice statua rata na Krimu, kojeg su Turci izgubili, nije stajalo slučajno. Akoje mali kipić znao biti i drugim prilikama, Ekaterinu veliku su donijeli za ovaj put.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Kome , Iranu ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Možeš ti poraz pokušavati preformulirati u pobjedu koliko želiš i tvrditi da Moskva vjeruje Ankari. preporučam ti da malo naučiš ruski i čitaš njihove glavne medije. Putin mora gledati i javno mnijenje, bez obzira što se neće kandidirati. A javno mnijenje ima objektivan stav o Turcima: “Zar opet nož u leđa? Pa dokle više” Tako se Putin i postavio u pregovorima, a vidjet ćemo poslije 15. kad ne bude ništa od deblokade M4. Onda će se u trećoj fazi deblokirati to i zatvoriti na sjeveru granicu, s malim koridorom za bijeg u Tursku. Pa će se opet zaustaviti i pustiti ove da se pobiju kao pacovi na nekoliko stotina km2.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Da laki , objektivni kao ja kad navijam za reprezentaciju bih u fudbalu , tu smo negdje po objektivnosti..

Mate
Gost
Mate
6 mjeseci prije

Erdogan drži na uzdi teroriste a Konjokradice drže na uzdi Erdogana.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Bingo … ….mislim da si najtocnije reka i to objasnjava Putinovu izjavu na kraju sastanka … mir poo svaku cijenu i borbu protiv terorista
a zatim mu je Putin objasni neke stvari , i kad je Erdo shvati izgleda je ka pokisnli mis Mozda Erdo sad zna nesto sto prije nisje zna .Vjerojatno mu je Putin opet spasi zivot .
Ja san ..Ako je tvoja teza tocna onda bi se moglo cut za neke nove cistke u Turskoj. povodom toga mozda bi i bilo nade za mir u Siriji . Dva puta je dva puta..

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Neznam zasto mi ovo nije prosla valdacija

@Ja sam …… ….mislim da si najtocnije reka i to objasnjava Putinovu izjavu na kraju sastanka … mir po svaku cijenu i borbu protiv terorista
a zatim mu je Putin objasnio neke stvari , i kad je Erdo shvati izgleda je ka pokisnli mis. Mozda Erdo sad zna nesto sto prije nije zna .Vjerojatno mu je Putin opet spasi zivot .
Ja san ..Ako je tvoja teza tocna a virujem da je , onda bi se moglo cut za neke nove cistke u Turskoj. povodom toga mozda bi i bilo nade za mir u Siriji . Dva puta je dva puta..

Duki
Gost
Duki
6 mjeseci prije

Sa’će prava makljaža
Rat počinju turoristi (nije greška )!ali će ga ipak Završiti SAA i Rusi što je puno važnije ! Sultančiću jbg imao si sve ali ti se ćićkur učinio
Gle!! Veliki! Kad ono henovkica mala,mala 😁😁😁😁🤑🖕💪i. Bit će ti ona pjesma “u Stambolu na Na Bosporu bolan paša ležiiiiiii…

Kažun
Gost
Kažun
6 mjeseci prije

Što sa ovim barbarima ispo d M-4 ?
Al Ghab Plain,Al Zawiyah mountains,Al Arbaeen mountains?
Oni ostaju u obruču ili ih treba transportirati preko m-4?

Zoran
Gost
Zoran
6 mjeseci prije

U svemu tome je najbolje što štakori neće prihvatiti primirje i onda će biti ono što najviše želim, oslobađanje M4 i možda još malo više.

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Kakvo primirje? Na jugu se roka zesce sada nego prije “dogovora”.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Svi ti citati raznih medija i analitičara imaju često težinu kao i komentari na portalu logično. Nekad treba imati znanja da bi se pravilno procenilo a uvek treba koristiti logiku i sam dolaziti do zaključaka. To sa zatvaranjem Bosfora je jasno regulisano. Tako da Turska to ne može uraditi kad joj se “digne”. Ako hoće Turska da objavi rat Rusiji i da zatvori Bosfor onda bi videli posledice, a svet bi bio blizu uništenja. A niko ovde nije ni pročitao ni shvatio da Turska hoće da objavi rat Rusiji. I kad kažem objava rata jasno mislim na direktnu objavu rata, tada po sporazumu Turska ima pravo da zatvori Bosfor. Mada i samo zatvaranje Bosfora je ravno objavi rata. Tako da to olako potezanje zatvaranja Bosfora je samo propaganda, i to tako treba shvatiti.

max
Gost
max
6 mjeseci prije

Ne znam je li to netko uočio a pod pretpostavkom da je pravi omjer prikazane karte..ostalo je ustvari jako malo prostora za osloboditi…:-)

Derim
Gost
Derim
6 mjeseci prije

Ovakvo stanje je samo privremeno. Putin ne dozvoljava veliku eskalaciju da se ne bi umiješale i druge sile a Erdoganu uvijek ostavi neizdržljivu situaciju. Ubrzo će opet početi provokacije i napadi od strane terorista i to će opet trajati izvjesno vrijeme dok ne krene nova ofanziva. U međuvremenu SAA jača i naoružava se. Idlib, kao leglo terorista je neodrživo, i moraće se osloboditi. To će stvoriti povoljniji položaj za nastavak oslobađanja i lakše prihvatanje političkog rješavanja kod onih koji nisu ogrezli u zločinima. Nažalost, ništa od toga se neće desiti u skorioj budućnosti.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

“Сиријска регуларна армија почела је напад на позиције терористичке групације Џебхат ан-Нусра у зони Сафухана и Ел-Футејра.

Реч је, заправо, о контранападима јер су јединице сиријске армије прво морале да одбију противничке нападе.

Владине снаге напредују према Кафр-Увејди и Нејрабу.

Истовремено је одбила два узастопна напада протурских побуњеника на град Саракиб који се такође налази у провинцији Идлиб.” fakti.org, GlobOtpor,

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Amerikanci su danas, 6.3., o d b i l i u UN Savjetu sporazum o primirju Putin/ Erdogan

“”Preuranjeno je”, naveli su američki predstavnici nakon što je ruski ambasador Vasilij Nebenzija predložio usvajanje zajedničke deklaracije Saveta bezdnosti UN.”, b92.net ima i na pravda.rs

Odavno je ovaj sukob planiran…

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Tvoj komentar mozemo dodati kometaru @Ja sam .malo iznad tebe ..i to je to , interesantno moj komentar nije prosao valdaciju , tri puta
ali bi san uporan 🙂

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
6 mjeseci prije

Samo zbog namjere slanja miliona izbjeglica u zemlju NATO, Grčku, Turska bi odmah trebala biti izbačena iz alijanse.

x@y
Gost
x@y
6 mjeseci prije

Mislim da i ovaj video može biti interesantan nekima koji ga nisu još vidjeli i eventualno pojasniti neke stvari…
How A Shootout In Syria Shows A Precarious Position For US Troops

https://www.youtube.com/watch?v=sP2a0zTHiAU

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Primirje će trajati dok ne prestane…Za Erdogana je jedini izlaz da izvuče terotiste i preseli ih u Libiju,a Idlib preda, prije nego gadno iskrvari, što bi moglo pokrenuti ofenzivu Kurda na Sjeveru i Sjeveroistoku,koje bi mogli poduprijeti bjesni Iranci,tako da im,kao i Hutima isporuče dronove.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
110
0
()
x