Delegacija američkog Kongresa stigla na Tajvan

Delegacija Kongresa na Tajvanu
14 komentara

Delegacija američkog Kongresa sletjela je u nedjelju na Tajvan u dvodnevnu posjetu. Dolazak poslanika dolazi manje od dvije sedmice nakon što je odvojena posjeta predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi izazvala nalet vojnih aktivnosti u Tajvanskom moreuzu i dovela do kolapsa odnosa između Washingtona i Pekinga.

Posjetu Tajpeju najavio je Američki institut na Tajvanu, koji djeluje kao de facto američka ambasada na samoupravnom ostrvu. Prema institutu, senator iz Masačusetsa Ed Markey, demokrata, predvodi grupu. Predstavnici demokrata John Garamendi (Kalifornija), Alan Lowenthal (Kalifornija) i Don Beyer (Virdžina) idu u pratnji Markeya, kao i poslanik Aumua Amata Coleman Radewagen, republikanac sa Američke Samoe.

Delegacija će se “sastati sa visokim tajvanskim liderima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj sigurnosti, trgovini i investicijama, globalnim lancima nabavke, klimatskim promjenama i drugim značajnim pitanjima od zajedničkog interesa”, navodi institut.

SAD službeno priznaju, ali ne podržavaju suverenitet Kine nad Tajvanom, što je pozicija koja se naziva politika jedne Kine. Dok američki zakonodavci i zvaničnici redovno putuju na ostrvo, Peking smatra posjete viših američkih ličnosti prećutnim odobravanjem nezavisnosti Tajvana. Takav je bio slučaj kada je Pelosi otputovala na Tajvan ranije ovog mjeseca. Peking je doživio posjetu druge osobe u liniji predsjedničke sukcesije i člana iste političke stranke kao i predsjednik Joe Biden kao kršenje principa Jedne Kine od strane najviših nivoa vlasti u Washingtonu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je posjetu opisao kao “potpunu farsu”, a Vang je dodao da će “oni koji uvrijede Kinu biti kažnjeni”.

Kina je odgovorila na posjetu Pelosijeve održavanjem vojnih vježbi bez presedana u Tajvanskom moreuzu i prekidom trgovinskih veza sa Tajpejem. Peking je također sankcionirao porodicu Pelosijeve i prekinuo diplomatske veze sa SAD-om u brojnim ključnim oblastima, uključujući klimatske promjene, pomorsku sigurnost i druge vojne sektore.

Kina je u subotu objavila da je “uspješno završila” svoje vojne vježbe, ali da će nastaviti “vojnu obuku i pripreme” za odbranu svog “nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”. Vježbe su završene ubrzo nakon što je kineska vlada objavila bijelu knjigu u kojoj se navodi da će težiti mirnom ponovnom ujedinjenju s Tajvanom, ali da se neće odreći upotrebe sile za postizanje ovog cilja ako bude potrebno.

Kako je Markeyeva delegacija stigla u Tajpej, kineski borbeni avioni, bombarderi i avioni ranog upozorenja otputovali su za Tajland na zajedničke vježbe s Kraljevskim tajlandskim ratnim zrakoplovstvom.

U međuvremenu, SAD održava zajedničke vježbe u Indoneziji sa australijskim, japanskim i singapurskim snagama, dok je Pentagon prošle sedmice najavio da će američka mornarica u narednim sedmicama obavljati „zračne i pomorske tranzite “ kroz Tajvanski moreuz, dok će udarna grupa nosača Ronalda Regana ostati stacionirana u regionu.

Američki kongreskinaPelosiSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Koja prestaba za javnost. A kakve su ljepote da se moraju sakriti iza maske.

Гавран
1 godina prije

Odlično. Znači Kinezi su uz Ruse.

Mrčikola
1 godina prije

Pitam se jesu li ovim budalašima obećani dobri benefiti ili su ih animirali čitanjem američkih domoljubnih bajki jer ako majstori odluče pokrenuti rat ova će, ili neka slijedeća maskirana grupa, nahyebati negdje u tajvanskom (kineskom) zračnom prostoru.
U suprotnom bi sigurni dolasci i odlasci ovakvih grupa značili da majstori dodatno discipliniraju Kineze i pokazuju svijetu tko, doista, vlada Kinom.

tuf
1 godina prije

A kolači? Ili u ovom slučaju zaobilaze predstavu za javnost i samo šalju financijske injekcije svojim poslušnicima na malene otoke liberalnih financijskih zakona?

R M
1 godina prije

Maskirani debili, prelepo im stoji. Voleo bih da i prestanu da disu zarad njihovog zdravlja. A mi nek crknemo, ko nas ebe

nekoime
1 godina prije

Kada bi Kinezi složno prdnuli, otpuhnuli bi ih s otoka.

Vojni analitičar
1 godina prije

Ova fotografija pokazuje sav jad i bijedu današnje američke plitike. Grupica trećerazrednih političkih anonimaca se naslikava s brnjicama na njuški na tajvanskom aerodromu u “važnoj” posjeti za koju baš nitko ne mari.. Patetično

Emiliano Zapata
1 godina prije

Po tome sto Kina i Usa prate naredenja oko Kovida, pratit ce od istog gazde i sve ostalo sto im naredi pa cak i rat.

Ahmat sila
1 godina prije

Američki huškaški političari nenajavljeno i nedozvoljeno hodaju po kineskom tlu, a Kinezi sve njemo posmatraju i dopuštaju poniženje i sramotu.
Tajvanski majdan je pred vratima, a Kinezi paralizovani.

Max
1 godina prije

Išli su i u Ukrajinu prije rata.

tihobl
1 godina prije

Ova ekipa je opasna – ujeda. Zato su im stavili brnjice.

Primat
1 godina prije

..ovi izgledaju, vise kao, delozacija, a ne delegacija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI