Demokracija i diktatura – Obrnuti svijet američke naracije

Američka demokracija
43 komentara

Masovni mediji Zapada iskrivljuju stvarnost tako što diktaturu prikazuju kao demokraciju i obrnuto. Normalno i logično je postalo nenormalno i nelogično, sve zahvaljujući ogromnom utjecaju masovnih medija kroz koje gotovo u sve domove prodire vizija koja može biti potpuno pogrešna.

Na primjer, Sjedinjene Države su od 243 godine postojanja oko 222 godine provele u ratovima, intervencijama, genocidima, uzurpaciji teritorija, udarima u svrgavanje predsjednika i vlada, pružajući potporu najkrvavijim režimima i drugim ne manje važnim radnjama, ali sebe smatraju izvorom i podrijetlom demokracije.

Dakle, nije čudno da se kroz neprekidnu političku propagandu skriva američka prošlost i njezina zlokobna sadašnjost, zbog čega mnogi u svijetu vjeruju da je ta zemlja na prvom mjestu u svijetu po društvenim slobodama i blagostanju.

Paradoksalno je da se danas rasizam i bijeda, apologija očigledne sudbine Sjedinjenih Država, kao i neki znakovi dekompozicije zemlje, primjećuju čak i u analitičkim krugovima.

Koliko su mediji moćni dovoljno potvrđuje činjenica da u Americi više od 50 milijuna siromašnih ljudi luta ulicama, ali su i dalje uvjereni da su oni vlasnici jedinog Boga koji ih štiti od svih zala i izmišljenih neistina koje su se usadile u svijest stanovništva koje je u svakom trenutku bombardirano kontroliranim dezinformacijama.

Diktatura je i kada svakog američkog građanina prati virtualni sustav, gdje je CIA vlasnik Facebooka. Valja napomenuti da je britanski novinar Tom Hodgkinson u svom članku “S prijateljima kao što je ovaj” jasno objasnio kako su od 1999. SAD stvorile kapitalni fond “In-Q-Tel” za ulaganja u visoke tehnologije, te kako identificirati i partnere i tvrtke koje razvijaju nove tehnologije kako bi svoja rješenja predstavile Središnjoj obavještajnoj agenciji.

Logično je da je Mark Zuckerberg s uspjehom kojeg je postigao Facebook postao milijarder u dobi od 23 godine, ali se prešućuju više od 40 milijuna dolara koje je CIA uložila u njegovu tvrtku kako bi napredovala kao društvena mreža. Između ostalih, Amazon, Microsoft i Wikipedia također uspješno surađuju u ovom deformiranju stvarnosti.

Nedavni napad na iranski komunikacijski sustav u kojem su blokirani međunarodni iranski kanali Press TV i HispanTV, koji na globalnoj razini prikazuju događaje sa suverenog stajališta, pokrenule su elitne korporativne mreže koje koriste Googleovu digitalnu platformu i njezinu internetsku stranicu. You Tube, koji je pod kontrolom Pentagona, uklanjanjem sadržaja demonstrira nervozu elite koja ne trpi da se njezina platforma koristi za objavu drugačijih, jasnih i objektivnijih vijesti, što ih navodi da se ti glasovi ušutkaju mjerama kojima se flagrantno krše temeljna ljudska prava, u koja se u SAD vole zaklinjati. Podsjetimo i na sve veću agresiju na kritične medije iz Rusije i Kine, čak i medija iz Kube i Venezuele, među ostalima, što znači da cenzura postaje svakodnevni obrazac u tretiranju informacija.

Ali se ipak da naslutiti da su odluke Donalda Trumpa zapravo simptom njegove slabosti. Američki predsjednik povećava nestabilnost na Bliskom istoku i na međunarodnim energetskim tržištima, ukidajući izuzeća za sve zemlje koja kupuju iransku naftu od 2. svibnja, čime iranski izvoz nafte želi svesti na nulu.

Ako Indija, Italija, Grčka, Japan, Južna Koreja, Turska, Kina i kineski otok Tajvan i dalje budu kupovali naftu iz Irana, SAD će protiv njih aktivirati ozbiljne protuzakonite sankcije. Nekoliko država je već izrazilo svoje protivljenje ovoj mjeri, ali bi većina trebala pokazati neposluh američkom režimu, kao što su već učinile Kina i Turska.

Treba napomenuti da su SAD postale prvak neoliberalnog terorizma u svim njegovim aspektima; ekonomskoj agresiji, prijetnjama svih vrsta, stvaranjem robota za širenje lažnih vijesti, špijunaži na najvišoj razini, privatnim zatvorima i sustavom s najvećim brojem zatvorenika u svijetu, vojskom koja ubija civile, ali strahuje od svake iskusnije vojske, potpori kolonijalizmu, krađi teritorija, itd. Ovo su samo neki dokazi unutarnjeg i globalnog državnog terorizma kojeg provodi “elita” Washingtona.

Srećom, nove američke generacije sve više kritički razmišljaju. Istina, ne uvijek duboko, jer se čini da socijaldemokraciju i kapitalističku državu blagostanja, koju vezuju za Kanadu, Švedsku ili Francusku, vide kao najviši stadij ljudskog razvoja.

U tom smislu među američkoj mladeži visoko kotiraju Bernie Sanders ili Alexandria Ocasio-Cortez. Iz tih se krugova mogu čuti glasovi protiv rata, za bolje obrazovanje, zdravstvenu skrb i uspostavu širokih sloboda u zajednici. Međutim, vrlo je upitno imaju li Bernie Sanders i Alexandria Ocasio-Cortez rješenja za lijepe stvari za koje se zalažu.

Za kraj spomenimo najvažnije zaključke o toj zapadnoj diktaturi. Prvo, što su veće agresija sankcijama, kaznama, prijetnjama i terorizmom, suvereni svijet više jača, do te mjere da je američka hegemonija slabija nego je ikada bila.

Drugo, gušenje i uklanjanje iz etera ili internetskog prostora svih glasova koji govore istinu dokazuje utjecaj istinitih informacija, stoga svaki napad na slobodu izražavanja znači slabost i očaj, što su jasni znakovi naglog pada ka dnu.

Treće, sve sugerira da je svako proturječje između socijalne pravde i izrabljivačkog neoliberalizma uvijek bila riješena u korist prve, što će se vrlo brzo potvrditi u povijesnim terminima, osim ako poremećena osoba u američkoj upravi ne pokrene nuklearni rat.

Zahtjev za paralelnim svijetom, stvaranje nove libertarijanske arhitekture na internetu, ekonomiji i među vladama, treba nas podsjetiti da se nikada društvene i političke promjene nisu odvijale tako brzo kao u XXI stoljeću i da bi kraj ultrakonzervativnog carstva mogao biti vrlo blizu. Puno prije nego što i najveći optimisti očekuju.

Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karma
4 godine prije

Doktor Jusuf i sekica bi se uklopili u neki dom zdravlja u ameroki….

eu kolonija
4 godine prije

kada čitam neke komentatore na hrvatskim portalima imam osjećaj da je centrala američke duboke države u hrvatskoj u zagrebu a ne u washingtonu. ti I takvi idioti su hrana za washigtonsku “duboku državu”. povijest iz ww2 nam se ponavlja. kada se svi pozicioniraju u novoj planetarnoj arhitekturi, pa čak I amerika, tek tada će u tim ostrašćenim idiotima proraditi svijest ako do tada išta ostane I opstane u hrvatskoj

Duki
4 godine prije

Ali im je zato zdravstveni sustav idealan,(zovemo ga nema đabe ni kod stare babe)
Ili kako su odore KKK od bijelih postale dunkell-blau +značka !? A o muljažama u vojnoj industriji -zato im se sve trese i pada ?
Oćete još … Dajte i vi malo pomozite !!?????

Alen
4 godine prije

Tacno , nikad se promjene nisu desavale brze nego sad , ali ni zivot nije nikada bio brz kao danas , sve se to kreće u istoj brzini..
Na zapadu ostaje jedino problem razumjevanja stvari koje se desavaju da li zbog brzine desavanja ili kontrole ili oboje ..
Većina tamo a mogu pod tamo racunati i dosta nas ovdje , jos nisu svjesni da je multipolarni svijet vec odavno tu i da je usa u tom svijetu izgubljena …

pera detlic
4 godine prije

Odlično. Ako je tako. Što kaže poslovica: iz tvojih usta u prljave uši.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!!

fudo
4 godine prije

zvijeri kao ova umiru dugo, i najopasniji je poslijednji hroptaj.

shumadinac
4 godine prije

Nije toliki problem što plasiraju laži, problem je što malo ko reaguje na očigledne laži tako da one “ostaju istina”. Šta kaže teorija slobodnog tržišta: “Slobodno tržište je neophodno da bi konkurencija učinila robu što jeftinijom i kvalitetnijom”. A šta se zaista događa? Roba jeste postala jeftinija ali ne bi bila da se Kina nije umešala – Zapad je bio prisiljen da prati njen tempo. Ali reći da će “slobodno tržište dovesti do porasta kvaliteta robe”… Da ne gušim previše, dovoljno je pomenuti “preporuku” EU komisije da se ne pravi previše kvalitetna roba jer se time zaustavlja proizvodnja (zbog ovog “ekonomicida” bi mnogi morali da vise na banderama širom Evrope). I pored očiglednog promašaja (promašaj za stanovništvo, ne za elitu) neverovatan broj “stručnjaka” i “analitičara” vrti istu mantru – a narod bez razmišljanja klima glavom. Isto je i sa “demokratskom diktaturom”, sa “arhineprijateljima”, sa parlamentarizmom, sa “kamatarenjem”… sa gomilom drugih… Čitaj više »

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Postoji li u USA administraciji pod idiotom trumpom itko da mu je IQ veci od broja cipela, Trumpu ocito nije a ovima ispod nejga ni gvora, sve glupan do glupana.

samo tako
4 godine prije

Masovni mediji zaista su velikom problemu, sve im se manje i manje vjeruje. I da sada počmu objektivno izvještavati, pitanje je koliko bi im publike vjerovalo
“Zaustavite Reuters”, bijaše sprdnja vremenom pretvorena u nužnost
Kolika je gledanost Dnenika HTV-a npr,?

Crni žutokljunac
4 godine prije

Jao si ga koga oni oslobađaju od diktatura i uvode nazovi demokraciju,za njima ostaju leševi,razaranje,pljačka i kaos.Elita i oni iza nje su preuzeli sve važnije poluge moči,uključujući i financije.Preuzeli masmedije i hrane nas,reko bi i stvorili ovakve medije.Razbijaju nam uporišne životne točke,uključujući obitelj koja je osnova i obezglavljuju nas.U naše živote unose nesigurnost i strah,time stvaraju masovnu paralizu koja rezultira nedjelovanjem ili teškim fokusiranjem na stvarni izvor problema.Sve više smo zaokupljeni sami sobom i opstankom,osljepljeni od masmedija i ovakvog obrazovanja,ne vidimo,te nas u velikim stadima tjeraju u željenom pravcu.Stalno se mantra u SAD,preko medija,zemlja slobodnih,narod bira vlast i sl.Je,biraju kiflu,slobodan si dok možeš raditi,kad ne možeš,dobiš kakve boleštine,ak nemaš novaca imaš slobodu umrijeti.

mars
4 godine prije

Najznačajniji doprinos u predstavljanju SAD-a u svijetu kao demokratije u kojoj su ljudska prava i sve što se veže uz to dvoje sveta krava, dao je Holivud. U svim holivudskim filmovima i serijama, kada npr. lokalna policija ili FBI hapsi nekog sitnog prestupnika ili kakvog dilera ili nekog krupnog kriminalca, prije tog čina moraju pribaviti gomile papira, odobrenja saglasbosti – počev od ministra pravde, preko lokalnog tužioca, pa sve do (karikiram) čistačice u lokalnoj policijskoj stanici, a sve kako bi integritet i prava osumnjičenog bili do maksimuma zaštičeni od moguće greške ili zloupotrebe. Svaka čast. U stvarnosti – snage zakona nabijaju lisice na ruke sa takvom brzinom i lakoćom kako ih je svojevremeno čuveni Hudini skidao. A tek upotreba oružja. U filmovima prije nego ga upotrijebe moraju upozoriti, pa čekati reakciju upozorenog, pa onda ako ga i izvade iz futrole opet ga upozoriti i opet čekati reakciju upozorenog, i tek… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Sviton vladaju psihopati čija je glavna značajka invertiranje stvarnosti . . . u njihovim je rukama stvaranje i upravljanje u prvome redu sa novcem, a nakon toga najvećom i najjačom vojnom mašinerijom, mainstream medijima . . . i dobivamo onu Orwellovu; ”War is peace, freedom is slavery, ignorance is strenght”

Šta se facebooka tiće, Švicarska Centralna Banka ima više dionica facebooka nego Zuckerberg koji je samo lutak za pokazivanje kako bi stvarni vladari ostali skriveni, a javnosti se prodavala priča o američkome snu u kojemu ”sposobni student sa pravim idejama” postaje miljarder . . . da Zuckerberg bez da ga je usisa kontrolni sistem bi bija recimo prosječno uspješni businessman koji bi sam oživija svoje inovacije . . .

Mickey
4 godine prije

Mislim da je Sokrat rekao: Sloboda reci je vrhunac dostignuca covecanstva! (posle su ga obesili)

farree
4 godine prije

Ako ćak i zanemarimo činjenicu da je danas upražnjavana tzv. “reprezentativna Demokratija” stvorena od strane američkih “Founding Fathers” upravo da suzbije i ublaži demokratske zahtjeve prosvetiteljstva i sprijeći da večina ne-bogatih dođe na ideju da uzme pare i imovinu od manjine bogatih (jako uspješno), nikada mi nije bilo jasno kakva se razlika pravi između vladavine JEDNE partije i vladavine DVIJE partije (koje su kontrolisane od strana JEDNOG jedinstvenog Lobby sistema).

Sama riječ Demokratija budi fascinaciju kod naroda (jer onda narod misli da sa stvarno nešto pita) i na taj način pacifizira bilo kakve revolucionarne ideje (zašto bi “Suveren” pravio revoluciju protiv samog sebe). Reprezentativna Demokratija je jedina totalitarna ideologija koja omogućuje da se donose odluke usmjerene protiv 80% naroda, bez da se oformi jedan revolucionarni potencijal koji bi u otvorenom feudalizmu (robovlasništvu) bio zagarantiran

eks
4 godine prije

U državi gde vladaju potomci gangstera i nacista ne može biti demokratije. Ono što oni nazivaju demokratijom je mašina za održavanje gangsterske-bogataške elite na vlasti . Karikatura od demokratije.

Ad astra
4 godine prije

Dugo nisam pročita lošiji članak. Pitam se kamo je nestalo novinarstvo. Gdje su oni novinari koji su bili sposobni napisati analizu , a da se ne upletu u mrežu zločestoće. Za analizu ovog članka treba dosta vremena jer je pun nebuloza. Ali moram dati samo jedan komentar na dio teksta koji kaže da Amerikom luta preko 50 milijuna siromašnih ljudi. Kao prvo tko može odrediti granicu siromaštva i bogatstva. Kao drugo, odakle autor dolazi do broja od više od 50 milijuna i koji je to broj. Krajnje tendenciozno. I kao treće, da li je autor teksta živio i radio u US? A što se tiče ostatka teksta, najbolje ga je što prije zaboraviti jer ovo je uvreda za novinarstvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.